Drugs en de neurotransmitter

Wat je ook maar over drugs wil weten of kwijt wil, hier kan het! Hier ben je ook aan het goede adres wanneer een specifieke drug niet genoemd staat bij de andere categoriën

Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Tijdloos op 12 maart 2011 17:19

Inleiding

Kijk eens op de Jellinek-site en deze.

Daar geven ze een uitleg met animatie over hoe ons centraal zenuwstelsel en onze hersenen werken én hoe drugs deze werking beïnvloeden.
Het is geen simpel verhaal natuurlijk maar als je echt een goede kijk wil op wat drugs doen en, waarom ze doen wat ze doen, moet je die basis toch mee hebben.

In ’t kort:

NEURONEN
Je kan ons Centraal ZenuwStelsel (CZS) en onze hersenen bekijken als een organische schakelkast van (ca. 100 miljard) zenuwcellen die elkaar boodschappen doorgeven. Je zou kunnen zeggen dat die verschillende cellen met elkaar communiceren via een soort chemische e-mails.
Er zijn cellen en boodschappen die instaan voor bewegen, zintuigen, praten, denken, gevoelens, honger, slaap, lichaamstemperatuur, … een complexe bedoening.
Schematisch ziet een neuron (hersencel) er ongeveer zo uit:


AfbeeldingAfbeelding
CELKERN: formuleert de boodschap.
AXON: stuurt de boodschap
DENDRIET: ontvangt de boodschap op een receptor
BOODSCHAP:chemische stof = neurotransmitter
HERSENEN : miljarden neuronen die met elkaar communiceren via de neurotransmitters
(lichaamseigen chemische boodschappers)


In de Axonuiteinden van het ene neuron ligt een neurotransmitter (een boodschap) opgeslagen, de celkern stuurt een elektrisch signaal via het axon, waardoor het axonuiteinde de neurotransmitter vrijgeeft. Op de dendrieten van het nabijgelegen neuron bevinden zich receptoren (ontvangers) waaraan de neurotransmitter zich bindt, bij een kritisch aantal bindingen wordt de volgende celkern gestimuleerd om een nieuwe elektrische impuls te geven en loopt de communicatie verder.
Afbeelding
De neurotransmitter die zich aan de receptor heeft gebonden komt terug vrij en wordt via (heropname-) eiwitten terug door het axonuiteinde opgenomen, of afgebroken door andere eiwitten, de zgn. MAO’s (mono-amine oxydase).

Drugs verstoren de communicatie tussen de neuronen op één of meer van de volgende 5 manieren:

*
Neurotransmitteruitstoot wordt verhoogt of afgeremd.
*
De ‘drugsmolecule’ past ook op de receptoren, vervangt dus de neurotransmitter.
*
Door de ‘heropname’ van de neurotransmitter via het axonuiteinde te belemmeren.
*
Door lichaamseigen stoffen (MAO) die de neurotransmitter afbreken te blokkeren.
*
Door de aanmaak van nieuwe neurotransmitters af te remmen

NEUROTRANSMITTERS

Een aantal belangrijke lichaamseigen stoffen (vnl. neurotransmitters), wat ze doen en door welke drugs ze worden beïnvloed:

Serotonine:
Is een neurotransmitter die betrokken is bij een heel deel lichamelijke functies (o.a. slaap, stemming, zelfvertrouwen, eetlust, lichaamstemperatuur…). Een tekort aan serotonine kan depressie veroorzaken. XTC is bij uitstek de drug die ervoor zal zorgen dat de concentratie aan serotonine in de hersenen verhoogt. Enerzijds bevordert het de afgifte van serotonine en anderzijds belemmert het de heropname.

(Nor-)adrenaline:
Komt vrij bij de ‘fight or flight’ – reactie, werkt bloeddrukverhogend, hartslagversnellend, zet de longen open, verhoogt de lichaamstemperatuur, maakt je lichaam dus klaar om te vechten of te vluchten. De concentratie adrenaline in het lichaam verhoogt erg wanneer we schrikken, ons bedreigd voelen, woedend worden, … . Speed werkt zeer sterk in op (nor-) adrenaline. Afgifte van adrenaline wordt gestimuleerd, de heropname en de afbraak wordt belemmerd. (ook o.a. xtc en cocaïne hebben effect op adrenaline)

Dopamine:
Stimuleert het beloningscentrum in de hersenen waardoor je genot, geluk en bevrediging ervaart. Dopamine bevindt zich ook in de hersengebieden die betrokken zijn bij denkprocessen en geheugen. Het speelt verder een rol bij bewegingen. Cocaïne bevordert de afgifte van dopamine en remt de heropname, het werkt dus erg sterk in op het beloningscentrum van onze hersenen, dit verklaart mee de sterk verslavende werking van cocaïne.

Eigenlijk is men er steeds meer van overtuigd dat ‘dopamine’ (en het ‘beloningscentrum’ = het hersendeel met de grootste concentratie dopamine receptoren) heel belangrijk is in elk verslavingsproces.

GABA:
Heeft een rustgevend, verdovend effect. Het remt namelijk processen die andere neurotransmitters in gang zetten. Alcohol verhoogt de concentratie GABA en veroorzaakt zo zijn verdovende effect.

Anandamide:
Is ondermeer betrokken bij de geheugenfunctie, de coördinatie, hongergevoel en het evenwicht. Deze lichaamsfuncties liggen sterk verspreid over verschillende hersengebieden, in al deze gebieden liggen dus ook anandamide-receptoren.
THC (belangrijkste actief bestanddeel cannabis) imiteert de neurotransmitter anandamide. Dit verklaart mee de zeer diverse gewaarwordingen onder invloed van cannabis.

Endorfine:
Prikkelen het beloningscentrum en stillen pijn. Komen op natuurlijke wijze vrij bij hevige pijn. Heroïne wordt in het lichaam omgezet tot morfine en dit imiteert de werking van endorfine.

HERSENEN

Onze hersenen zijn verdeeld in verschillende gebieden, elk gespecialiseerd in een bepaalde functie. Geheugen, verwerken van zintuiglijke waarneming, impulscontrole, …. Elk hersengebied heeft zijn eigen specifieke samenstelling van neuronen en neurotransmitters.

DUS: de effecten van drugs hangen af van:

* De neurotransmitters die ze beïnvloeden
* De gebieden in de hersenen waar deze neurotransmitters (het meeste) voorkomen
* De functies die deze hersengebieden vervullen

BELONINGSCENTRUM

Dit is een belangrijk hersengebied, dopamine is hier de belangrijkste neurotransmitter.
Het beloningscentrum zorgt ervoor dat je een lekker gevoel krijgt als je aan een basisbehoefte (eten, drinken, sex, …) voldoet. Dit gedrag wordt door het lichaam ‘beloond’ met positieve gevoelens waardoor mensen dit gedrag zo vaak mogelijk zullen stellen.
(Een mens leert nu eenmaal best door beloning van gewenst gedrag.)
Drugs bootsen die natuurlijke prikkeling na.
bron
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6850
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Euphorogenesis op 28 jan 2015 13:21

Farmacologie, dat zie ik graag. Goeie post.
Euphorogenesis
Newbie
 
Berichten: 15
Geregistreerd: 28 jan 2015 02:26

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Halfay op 17 aug 2015 18:32

Ik heb weer iets bijgeleerd :D
Halfay
Newbie
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 17 aug 2015 18:14

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Medic op 29 aug 2015 05:47

Met een beetje creatief zoeken kan je op youtube ook een hoop vinden hierover.
Just my 2 cents.
GEZOCHT: drugsforum.nl/viewtopic.php?f=46&t=55832
Avatar gebruiker
Medic
Donateur
 
Berichten: 135
Geregistreerd: 22 jun 2015 22:52
Woonplaats: Nederland

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor ZERO- op 09 sep 2015 14:07

Ik heb dit tot tweemaal toe voor een tentamen moeten leren. Studeren was nog nooit zo'n feestje.

Dat beloningscentrum is dan toch de hypothalamus?
Avatar gebruiker
ZERO-
Badass junkie
 
Berichten: 3185
Geregistreerd: 25 nov 2012 19:07
Woonplaats: Utrecht

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor MeejheM op 11 sep 2015 21:03

Wie kan mij het verschil tussen GABA-a en GABA-b uitleggen?
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Fool op 12 sep 2015 17:54

Enigszins oppervlakkig wel, GABA-A is een receptorgroep die eigenlijk direct reageert door na een prikkeling een kanaal open te zetten om ionen te verplaatsen(ionotropische receptor). GABA-A laat chloride ionen(negatieve ionen) de zenuwcel ingaan om een groter electrisch verschil tussen de binnen en buitenkant van de zenuwcel te maken en ervoor te zorgen dat andere receptoren dus meer moeite moeten doen(meer andere ionen verplaatsen) om dit verschil op te heffen. In feite verminderd dus gewoon het aantal keer dat er een signaal wordt doorgestuurd. Dit effect heet hyperpolarisatie.

GABA-B is een receptorgroep die metabotropisch is, deze reageren in feite door een serie boodschappen tussen verschillende eiwitten te sturen. Dit mechanisme is vaak wat trager en is ook de reden waarom (bijvoorbeeld) phenibut een vrij lange coming-up tijd heeft. Aan het eind van deze keten boodschappen zal er ook een hyperpolarisatie plaatsvinden, maar deze ontstaat op een iets andere manier. Deze pompt extra Kalium(positief ion) uit de cel, waardoor je eenzelfde soort verschil in lading krijgt.

Of er uiteindelijk nog verschil in uitwerking zit tussen de manieren waarop deze hyperpolarisatie veroorzaakt wordt durf ik niet te zeggen. Ook de manier waarop de GABA-A en GABA-B receptoren verdeeld zijn in je zenuwstelsel zal wel van invloed zijn op de uiteindelijke effecten die het veroorzaakt, maar hier weet ik ook het fijne niet van. ;)

Zie onderstaandelink voor wat meer details over de verschillen tussen ionotropische en metabotropische receptoren.
http://www.interactive-biology.com/3974 ... receptors/
Fool
Badass junkie
 
Berichten: 4582
Geregistreerd: 02 dec 2013 23:44

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor arrakis op 12 maart 2016 22:35

PRO-tip:

Dieet: Eiwitten. Vermijd als de plaag alles wat suikers/vet bevat.

Lifestyle: Sporten, hoe meer je sport hoe beter/positiever drugs werken.

Attitude: Een positieve mindset zorgt voor positieve drug-ervaringen

Conclusion: Logica. Als jij je lichaam als een tempel(serieus bedoeld) behandelt, dan beloont je lichaam je met de beste highs/downs die je mogelijk kunt ervaren.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld, het is gewoon zwaar.. zwaar moeilijk, lastig.. en kut, omdat iedereen van de '90-generatie is verwend met MSG-overvloedde junkfood.

Het is geen conspiracy theory-bullshit, 't is gewoon pure chemie.. die MSG heeft ervoor gezorgd dat iedereen die nu in de tiener/twintiger jaren is, heel gevoelig is voor junkfoodverslavingen.
Als je een week zonder MSG geleefd hebt, dan zul je dit begrijpen.
Je zult normaal gaan eten, logischer gaan eten, MINDER gaan eten.. allemaal doordat die FosB z'n kracht verliest.
arrakis
Newbie
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 12 maart 2016 22:27

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Fool op 14 maart 2016 23:01

arrakis schreef:PRO-tip:

Dieet: Eiwitten. Vermijd als de plaag alles wat suikers/vet bevat.

Lifestyle: Sporten, hoe meer je sport hoe beter/positiever drugs werken.

Attitude: Een positieve mindset zorgt voor positieve drug-ervaringen

Conclusion: Logica. Als jij je lichaam als een tempel(serieus bedoeld) behandelt, dan beloont je lichaam je met de beste highs/downs die je mogelijk kunt ervaren.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld, het is gewoon zwaar.. zwaar moeilijk, lastig.. en kut, omdat iedereen van de '90-generatie is verwend met MSG-overvloedde junkfood.

Het is geen conspiracy theory-bullshit, 't is gewoon pure chemie.. die MSG heeft ervoor gezorgd dat iedereen die nu in de tiener/twintiger jaren is, heel gevoelig is voor junkfoodverslavingen.
Als je een week zonder MSG geleefd hebt, dan zul je dit begrijpen.
Je zult normaal gaan eten, logischer gaan eten, MINDER gaan eten.. allemaal doordat die FosB z'n kracht verliest.

Oke, leg deze normale chemie maar even uit. Ik moet geen (natrium-)glutamine meer gaan eten, want dat is slecht, om vervolgens extra veel eiwitten te gaan eten (welke vervolgens weer in het aminozuur wordt afgebroken)? Wat wil je hier precies mee bereiken?
De genexpressie van Delta FOSB zal hetzelfde blijven, dus je wilt hem (zoals je aangeeft) minder effectief maken. Hoe zorgt dit daarvoor?

Sterker nog, ik zou iemand de dag voor/van stimulaten eerder een extra dosis vet(of eiwitten, fair enough) adviseren dan het tegenovergestelde, dan heb je wat meer voorraden om te verbranden. :)
Fool
Badass junkie
 
Berichten: 4582
Geregistreerd: 02 dec 2013 23:44

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor missBehave247 op 06 aug 2016 14:22

(Nor-)adrenaline is een hormoon dat door de bijnier wordt aangemaakt en geen neurotransmitter.
missBehave247
Newbie
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 25 apr 2015 03:36

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor missBehave247 op 06 aug 2016 14:50

ZERO- schreef:Ik heb dit tot tweemaal toe voor een tentamen moeten leren. Studeren was nog nooit zo'n feestje.

Dat beloningscentrum is dan toch de hypothalamus?


De hypothalamus maakt deel uit van het limbische systeem (middenin de grote hersenen). O.I.V. het limbische systeem ontstaan er inderdaad emoties
De hypothalamus heeft daar inderdaad ook invloed op, maar het reguleert ook de zoutconcentratie en glucosegehalte van het bloed en de lichaamstemperatuur.
missBehave247
Newbie
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 25 apr 2015 03:36

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor autysd op 17 feb 2017 00:51

@TIJDLOOS

weer een heel bruikbaar overzicht, waaruit ik stuff gecopieerd heb, thanks! :beer:
dagelijks: escitalopram 20 mg + l-theanine met gewone GABA-poeder (2x per dag) + vitaminepil + omega 3 complex + magnesium + 1 lepel pure cacao + 2 sedinalplus... + 1 valeriaan 500 mg met 1 gram tryptofaan een uur voor de slaap
Avatar gebruiker
autysd
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 389
Geregistreerd: 04 feb 2017 05:24

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Tijdloos op 17 feb 2017 03:55

autysd schreef:@TIJDLOOS

weer een heel bruikbaar overzicht, waaruit ik stuff gecopieerd heb, thanks! :beer:


Blij om te lezen dat het van pas komt voor je!
Goed dat je je zo inleest en leert erover alvorens te nemen. Kan ook handig uitpakken als je een EHBO diploma haalt erbij :) En wie weet een leuke (bij)baan op kan leveren.
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6850
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor autysd op 19 feb 2017 00:46

Tijdloos schreef:
autysd schreef:@TIJDLOOS

weer een heel bruikbaar overzicht, waaruit ik stuff gecopieerd heb, thanks! :beer:


Blij om te lezen dat het van pas komt voor je!
Goed dat je je zo inleest en leert erover alvorens te nemen. Kan ook handig uitpakken als je een EHBO diploma haalt erbij :) En wie weet een leuke (bij)baan op kan leveren.

dit is de 2e reactie van je die over het EHBO diploma gaat
-ik ben wel iemand die zich op zijn minst potentieel nuttig wil voelen, mss ga ik ervoor ty :wave:
dagelijks: escitalopram 20 mg + l-theanine met gewone GABA-poeder (2x per dag) + vitaminepil + omega 3 complex + magnesium + 1 lepel pure cacao + 2 sedinalplus... + 1 valeriaan 500 mg met 1 gram tryptofaan een uur voor de slaap
Avatar gebruiker
autysd
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 389
Geregistreerd: 04 feb 2017 05:24

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Tijdloos op 26 feb 2017 05:26

autysd schreef:
Tijdloos schreef:
autysd schreef:@TIJDLOOS

weer een heel bruikbaar overzicht, waaruit ik stuff gecopieerd heb, thanks! :beer:


Blij om te lezen dat het van pas komt voor je!
Goed dat je je zo inleest en leert erover alvorens te nemen. Kan ook handig uitpakken als je een EHBO diploma haalt erbij :) En wie weet een leuke (bij)baan op kan leveren.

dit is de 2e reactie van je die over het EHBO diploma gaat
-ik ben wel iemand die zich op zijn minst potentieel nuttig wil voelen, mss ga ik ervoor ty :wave:


Heel graag gedaan! Ben nu bezig om pharmacists synergism aan het leren. Uit interesse , als ik terug kom ga ik ook o.a voor bedrijfshulpverlening een EHBO (en reanimatie) cursus volgen. Heb anders (bijna) niks voor niets al die medische NHA studies gevolgd.

Handig om te weten maar vooral fijn om te kunnen helpen mocht er iets onverwachts fout gaan *klop het af op de tafel*

Als je de interesse nog hebt go for it zou ik zeggen, al helemaal als je je nuttig en als 'redder' zou kunnen optreden indien nodig.

Als je vragen hebt over welke goed zijn aanbevolen of simpelweg goed genoteerd staan hoor ik het graag.

Peace

@Zero , Fool en missBehave247 dank voor jullie waardevolle reacties en de andere posters ook natuurlijk om in discussie te gaan. En accurate info erbij te zetten. Kudo's!
Heb zelf ook wat geleerd van jullie :)
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6850
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor Liefhebbertje op 26 feb 2017 15:10

Tijdloos schreef:I
HERSENEN

Onze hersenen zijn verdeeld in verschillende gebieden, elk gespecialiseerd in een bepaalde functie. Geheugen, verwerken van zintuiglijke waarneming, impulscontrole, …. Elk hersengebied heeft zijn eigen specifieke samenstelling van neuronen en neurotransmitters.

DUS: de effecten van drugs hangen af van:

* De neurotransmitters die ze beïnvloeden
* De gebieden in de hersenen waar deze neurotransmitters (het meeste) voorkomen
* De functies die deze hersengebieden vervullen

BELONINGSCENTRUM

Dit is een belangrijk hersengebied, dopamine is hier de belangrijkste neurotransmitter.
Het beloningscentrum zorgt ervoor dat je een lekker gevoel krijgt als je aan een basisbehoefte (eten, drinken, sex, …) voldoet. Dit gedrag wordt door het lichaam ‘beloond’ met positieve gevoelens waardoor mensen dit gedrag zo vaak mogelijk zullen stellen.
(Een mens leert nu eenmaal best door beloning van gewenst gedrag.)
Drugs bootsen die natuurlijke prikkeling na.
bron


Ik mis hier in de 'voorwaarden' van het effect drugs een hele belangrijke:
Welke medicijnen er gebruikt worden:
Hoe dit omschreven moetworden damn weetik echt niet
Zowel anti depressivia als anti psychotica hebben zeer verschillende
En soms zelfs zeer gevaarlijke nadelige effecten 2 voorbeelden
Ssri icm mdma
Anti psychotica vooral de klassieke blokkeren de dopamine receptoren totaal
Waardoor verschillende drugs niet of nauwelijks werken en er ofwel zeer grote kan op od is
Of het zoeken van drugs die wel een soort kick geven
Tijdens een psychose of manie/waan is het dopamine evenwicht verstoort
En word niet goed verdeeld in de hersenen er is op de benodigde gedeelte of te weinig of teveel dopamine...

Hoe weet ik dit?
Slikte lange tijd meerdere anti psychotica niet voor de normale redenen
Maar eigenlijk om mijn gedachten en buien te temperen
En gebruikte coke en door verminderde werking steeds meer
Voor hen die rust en kalmte in drugs zoeken en soms denken niet zonder te kunnen want dan hebben ze onrust en stress!
Alsjeblieft gebruik een week niet dan besef je pas echt hoe stressvol het gebruikers leven is
Liefhebbertje
Belezen gebruiker
 
Berichten: 188
Geregistreerd: 08 okt 2016 03:46

Re: Drugs en de neurotransmitter

Berichtdoor waldo op 15 maart 2017 01:08

Slikte lange tijd meerdere anti psychotica niet voor de normale redenen
Maar eigenlijk om mijn gedachten en buien te temperen
En gebruikte coke en door verminderde werking steeds meer


Dat is toch juist de reden om 'n antipsychotica te nemen, ik bedoel om je gedachten te temperen en zodoende een aanval te preventeren ?

Werden je gedachten rustig(er) van het gebruik van coke ?
was dat al voor dat je 1ste psychotiche aanval? maar ook nu nog terwijl je je medicijnen neemt ?
so many drugs , just one brain.
waldo
Newbie
 
Berichten: 15
Geregistreerd: 21 maart 2006 12:32


Keer terug naar Drugs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten