Syndroom van Korsakov

Alles over alcohol in dit forum...

Syndroom van Korsakov

Berichtdoor Tijdloos op 12 maart 2011 00:49

Het syndroom van Korsakov, ook wel de ziekte van Korsakov genoemd, is een blijvende geheugenstoornis die voornamelijk veroorzaakt wordt door langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met vitamine B1-tekort. Het kenmerkt zich door desoriëntatie, vooral in tijd, stoornissen in met name het korte-termijngeheugen en confabulaties. Daarnaast treedt vaak polyneuritis en andere lichamelijke klachten die kenmerkend zijn voor chronisch alcoholisme op.

Geschiedenis

De naam is afkomstig van de Russische psychiater Sergej Korsakov (1853-1900), die voor het eerst internationaal publiceerde in 1887 over de opvallende symptomen van geheugenstoornis zonder dementie, en het verband legde met alcoholmisbruik. Magnus Huss legde dit verband al in 1852, Korsakov beschreef het echter als eerste in Duitse en Franse vakbladen. Hierdoor is zijn naam voor altijd verbonden met het ziektebeeld. Dat de oorzaak een door chronisch alcoholgebruik veroorzaakt gebrek aan vitamine B1 was werd pas later ontdekt. Vitamine B1 zit onder andere in gist, wat bij bierbereiding gebruikt wordt. Bij matige inname kan bier inderdaad een bijdrage leveren aan de vitamine-behoefte, maar bij overdadig gebruik wordt geen reserve aan vitamine aangelegd. Integendeel, hoe meer bier men drinkt, hoe groter de behoefte wordt aan vooral vitamine B1.

Ontstaan

Het Wernicke-syndroom is een acute fase die vaak voorafgaat aan het ontstaan van de aandoening van Korsakov. De patiënt is dan totaal in de war en heeft verschillende neurologische stoornissen. Lopen en oogbewegingen zijn gestoord, er is vaak sprake van lichamelijke uitputting en bewustzijnsdaling. Het is een acuut levensbedreigende situatie waarbij de patiënt gerede kans loopt te overlijden als niet direct wordt ingegrepen. Er dient zo snel mogelijk vitamine B1 worden toegediend, waarna de verdere lichamelijke conditie op peil kan worden gebracht.

Van de patiënten die het Wernicke-syndroom hebben doorstaan blijkt ongeveer 60% een syndroom van Korsakov over te houden.

Behalve bij overmatig alcoholgebruik kan het syndroom van Korsakov ook voorkomen ten gevolge van ernstige ondervoeding, bijvoorbeeld bij anorexia nervosa, chronisch harddrugsgebruik, ernstige somatische ziekten zoals aids, en ook bij hongersnood. Alcoholgebruikers zijn echter verreweg in de meerderheid. Bijzonder is dat de frequentie van ontstaan door alcoholgebruik deels cultureel bepaald lijkt te zijn: hoewel in Frankrijk excessief alcoholgebruik vaker wordt vastgesteld, is het voorkomen van het syndroom van Korsakov daar in vergelijking met Nederland minder. De verklaring hiervoor schijnt te vinden te zijn in het feit dat Fransen ondanks drankzucht langer aan een gezond eetpatroon vasthouden.

De stoornis is dus het gevolg van een hersenbeschadiging met als resultaat ernstige beperkingen op lichamelijk en psychisch gebied en daaruit voortkomende handicaps.

Symptomen

De belangrijkste symptomen zijn:

* Geheugenstoornissen
* Confabulaties (nemen af in de loop van de tijd)
* Minder of geen rekening houden met gevoelens van anderen en zelfoverschatting

Naast bovengenoemde symptomen kunnen er diverse bijkomende symptomen optreden als gevolg van de hersenbeschadiging. Naast de neurologische/psychiatrische symptomen is er door de leefstijl vaak ook nog bijkomende lichamelijke schade door het overmatig alcoholgebruik. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, leverfunctiestoornissen, polyneuropathie en een verhoogd risico voor aandoeningen aan mond/keel/slokdarm. Maatschappelijk gezien is er vaak een situatie waarin men nog maar een klein sociaal netwerk heeft overgehouden vanwege de alcoholproblematiek die dikwijls al jaren een grote rol speelt.

Meest opvallend bij de korsakovpatiënt zijn de geheugenstoornissen (amnesie), en het nogal eens afwezig zijn van enig ziektebesef. De patiënt vergeet ook dat hij last heeft van geheugenverlies.

De amnesie valt uiteen in twee vormen: anterograde amnesie; het niet kunnen onthouden van nieuwe informatie, en retrograde amnesie; het verlies van informatie van voor het ontstaan van de hersenbeschadiging. Bij retrograde amnesie is dus informatie verloren gegaan die ooit wel aanwezig was. Retrograde amnesie neemt in de loop van de tijd meestal af, dit in tegenstelling tot anterograde amnesie.

Meestal is de ernst van het syndroom van Korsakov af te meten aan de ernst van de retrograde amnesie. Hoe meer informatie verloren is gegaan uit de tijd van voor het ontstaan van het syndroom hoe ernstiger de beperkingen en handicaps in het algemeen zijn.

Anterograde amnesie
Anterograde amnesie is wel het meest opvallende kenmerk van het syndroom van Korsakov: door problemen in het korte-termijngeheugen ontstaan inprentingstoornissen. Vanaf het begin van het ontstaan van het syndroom is de patiënt niet in staat nieuwe informatie (zowel verbaal als non-verbaal) op te nemen, of is daar sterk beperkt in, afhankelijk van de ernst van de korsakov. Hierdoor bestaat ook de kenmerkende breuk in de levenslijn van mensen met verworven hersenletsel.
Confabulaties
Patiënten die zich dingen niet kunnen herinneren hebben vaak sterk de neiging deze lacunes op te vullen door verzinselen. Korsakovpatiënten doen dit niet bewust. Ze zetten buitenstaanders soms flink op het verkeerde been doordat de verhalen overtuigend en reëel kunnen overkomen. De confabulaties nemen vaak in de loop van de tijd af.
Interferentie
Informatie van verschillende bronnen aan elkaar koppelen. Bijvoorbeeld de uitslag van de ene voetbalwedstrijd koppelen aan een andere.

Begeleiding korsakovpatiënten

Vanaf het ontstaan heeft de betrokkene van de ene op de andere dag ernstige beperkingen. Doordat sommige cognitieve functies en vaardigheden intact blijven, kunnen patiënten zich in eerste instantie vaak een stuk vaardiger presenteren dan zij in werkelijkheid zijn, want in tegenstelling tot bij dementie loopt de intelligentie geen of weinig schade op.

Dit gecombineerd met de confabulaties en een over het algemeen te optimistische kijk op de handicaps (voor zover ze onderkend worden), maakt dat de korsakovpatiënt en soms zijn omgeving regelmatig de mogelijkheden overschatten. De omgang met mensen met het syndroom van Korsakov vereist dan ook een speciale benadering. Hun leven moet in een bepaalde structuur gebracht worden die zij zelf niet kunnen aanbrengen. Ze zijn vaak faalangstig en wantrouwend, missen dikwijls zelfvertrouwen en vertrouwen in de medemens en hebben geen of een gebrekkig ziekte-inzicht. Door Lindenhoff werd in 1990 het begeleidingsmodel van de vier K's voor de korsakovpatiënt opgesteld. Ze staan voor Kort, Konkreet, Konsekwent en Kontinu en moeten met elkaar borg staan voor een sfeer van veiligheid en duidelijkheid. In wezen is het model van de vier K's voor de begeleiding van de meeste mensen met niet aangeboren hersenletsel relevant.
1rightarrow.png Zie ook het 4 K-model

In Nederland wordt zorg en begeleiding van korsakovpatiënten onder andere geboden door GGZ-instellingen en verpleeghuizen. Sommige gespecialiseerde instellingen, zoals de korsakovkliniek in Venray, bieden behandelprogramma's aan. Een aantal verpleeghuizen begeleidt groepen cliënten met korsakov. Samen hebben zij het Korsakov Kenniscentrum opgericht. In samenwerking met de Erasmusuniversiteit werd een zorgprogramma ontwikkeld.

Bron
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6850
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor zjimiz op 28 mei 2011 21:17

Behoorlijk heftig dit!

Ik heb een keer een docu van een patient gezien.

Je wordt er niet vrolijk van.

Vanwege de afschrikwekkende werking van zulke programma's, zou het wellicht een goed idee zijn, om dit vaker op tv en scholen te laten zien.

:wave:
Don't you know God is Pooh Bear?
Avatar gebruiker
zjimiz
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 557
Geregistreerd: 29 mei 2010 01:38

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor Drugs Infolijn op 30 mei 2011 10:44

Hier is een uitzending van Kruispunt te zien over een man met Korsakov.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) is een dienst van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op www.drugsinfo.nl en op www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Professional Trimbos Instituut
 
Berichten: 350
Geregistreerd: 06 mei 2010 10:28

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor zjimiz op 31 mei 2011 22:28

Da's toevallig. Die docu bedoelde ik! :)
Don't you know God is Pooh Bear?
Avatar gebruiker
zjimiz
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 557
Geregistreerd: 29 mei 2010 01:38

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor sebatian op 30 nov 2011 18:58

ramses shaffy had het weten meeste niet, die was goed gek!!
Used to be F.I.N.E. fucked up,insecure,neuroritic and emotional now am just fine
sebatian
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 370
Geregistreerd: 19 jun 2010 13:38
Woonplaats: Amsterdam

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor zjimiz op 01 dec 2011 23:09

ja da's een goeie; 1 van Neerlands groten

hij heeft behoorlijk geleefd........ en genuttigd, met Korzakoff als gevolg

ik zou zeggen RIP Ramses, we blijven genieten van je kunst; cheers :beer:
Don't you know God is Pooh Bear?
Avatar gebruiker
zjimiz
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 557
Geregistreerd: 29 mei 2010 01:38

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor leveldesigner op 02 dec 2011 16:50

snap wat je bedoelt hoor Zjimiz, en je hebt helemaal gelijk.
maar wilde toch even toevoegen dat het krijgen van Korsakov geen gevolg is van alcohol maar van een tekort aan vitamine B1 (geloof ik). natuurlijk is het wel een gevolg van het vele drinken, en dus slechte voeding daardoor. maar, strikt genomen kan met zich een levenlang compleet coma zuipen zonder ooit ook maar 1% risico te lopen op Korsakov, mits men maar goed eet. weet t, loop nu een beetje te mieren neuken, maar wilde dit toch graag toevoegen, want zelf heb ik altijd gedacht dat t direct door alcohol kwam, tot ik een jaar geleden de werkelijke reden van Korsakov leerde.

maar, geleeft heeft ie, en hoe!
dat was wel duidelijk, alhoewel, op het eind, wanneer hij dronken, lallend achter zijn piano, in zijn bejaarden tehuis zat, huilend van dronkemans weemoed. dat was enkel nog maar triest.
Drugs zijn great zolang ze niet tot last worden.
leveldesigner
Forum moderator
 
Berichten: 862
Geregistreerd: 08 feb 2010 15:16
Woonplaats: den haag

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor darkbull op 02 dec 2011 17:06

ik ben een groot fan van Ramses!

en vraag me af... welk eind is dan niet triest... elke dood is toch erg? korsakof, dementie, auto-ongeluk, kanker, you name it. Ik ken helaas geen plezierige manier om aan je eind te komen.
darkbull
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 387
Geregistreerd: 10 aug 2011 18:35

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor Paperplane. op 02 dec 2011 17:49

darkbull schreef:ik ben een groot fan van Ramses!

en vraag me af... welk eind is dan niet triest... elke dood is toch erg? korsakof, dementie, auto-ongeluk, kanker, you name it. Ik ken helaas geen plezierige manier om aan je eind te komen.

Ik wel hoor. Ik zou het liefste gewoon nog kerngezond zijn en vervolgens door iets binnen een dag dood. Dat nog net iedereen die ik ken nog ff op bezoek kan komen. En dan in mn sterfbed een zegel op mn tong leggen, voor de laatste uurtjes.
"I'm back, sorry for letting you all down."
Avatar gebruiker
Paperplane.
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 988
Geregistreerd: 02 nov 2011 10:49
Woonplaats: ♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor mandragora op 02 dec 2011 18:26

Paperplane. schreef: En dan in mn sterfbed een zegel op mn tong leggen, voor de laatste uurtjes.


:rock:
*Live the life you love and love the life you live*
Avatar gebruiker
mandragora
Badass junkie
 
Berichten: 3594
Geregistreerd: 10 aug 2010 17:34
Woonplaats: The world in my brain

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor zjimiz op 03 dec 2011 01:31

wel een boeiende gedachte: welke trip zou die stervende dan gaan maken?

beetje een open deur; effecten en trip zijn uiteraard afhankelijk van de stervende geest in kwestie en je kunt het alleen navertellen als je weer terug komt door de tunnel

maar toch, boeiend :s
Don't you know God is Pooh Bear?
Avatar gebruiker
zjimiz
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 557
Geregistreerd: 29 mei 2010 01:38

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor darkbull op 03 dec 2011 01:35

ik heb de hoop dat als je sterft, dat dan alle in voorraad zijnde serotine in 1 keer vrijkomt.

als dat zo zou zijn... dan zou toch niemand in pijn sterven?
darkbull
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 387
Geregistreerd: 10 aug 2011 18:35

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor Tijdloos op 03 dec 2011 01:49

darkbull schreef:ik heb de hoop dat als je sterft, dat dan alle in voorraad zijnde serotine in 1 keer vrijkomt.

als dat zo zou zijn... dan zou toch niemand in pijn sterven?


Kan dat niet beantwoorden, maar als je sterft komt er ook een giga load http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine (DMT) uit je brein vrij. Las dat ooit eens van een paar wetenschappers. Of ergens anders maar leek erg betrouwbare bron. Is een natuurlijk stofje in het brein dus zou zomaar kunnen trippend uit het leven gaan..
Peace!
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6850
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor boenkeng op 13 dec 2011 19:43

Ik kan me wel redelijk in de symptonen vinden helaas... 3 of 4 dagen bezopen per week begint nu toch zijn tol te eisen :(
boenkeng
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 338
Geregistreerd: 19 nov 2011 16:25

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor darkbull op 13 dec 2011 20:56

ohw echt? veel vitamines slikken dan he... en dan vooral B1!!!
darkbull
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 387
Geregistreerd: 10 aug 2011 18:35

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor Svali op 14 dec 2011 02:27

Ik wel hoor. Ik zou het liefste gewoon nog kerngezond zijn en vervolgens door iets binnen een dag dood. Dat nog net iedereen die ik ken nog ff op bezoek kan komen. En dan in mn sterfbed een zegel op mn tong leggen, voor de laatste uurtjes.


Ja, maar dat is geen realiteit. Meer een utopie.
Svali
Badass junkie
 
Berichten: 2389
Geregistreerd: 07 jan 2010 13:49

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor boenkeng op 14 dec 2011 21:07

darkbull schreef:ohw echt? veel vitamines slikken dan he... en dan vooral B1!!!

Toch maar eens wat meer in verdiepen, slik nu zo af en toe Vitamine C1000 en 5-HTP
boenkeng
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 338
Geregistreerd: 19 nov 2011 16:25

Re: Syndroom van Korsakov

Berichtdoor missPanda op 21 sep 2016 02:15

Ik heb op m'n nachtkastje staan: vitamine b1 100mg, vitamine b-complex, b12 3000mg, foliumzuur, vit D. Lekker ontbijtje na een avondje zuipen haha
Avatar gebruiker
missPanda
Newbie
 
Berichten: 23
Geregistreerd: 21 sep 2016 00:14
Woonplaats: Amsterdam


Keer terug naar Alcohol

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten