Algemene informatie over opiaten

Voor je vragen over opiaten zoals heroïne, morfine en verwante stoffen.

Algemene informatie over opiaten

Berichtdoor Tijdloos op 11 maart 2011 06:54

Afbeelding
Algemeen:
De klasse van opiaten telt vele middelen. Sommige staan bekend om het illegale gebruik ervan, zoals heroïne. Andere zijn vervangers van heroïne, zoals methadon, of worden (ook) aan de andere kant toegepast in de geneeskunde: morfine, codeïne en dergelijke. Het gaat in deze rubriek vooral om heroïne en methadon. Opiaten kunnen een roes veroorzaken maar ook een dempende werking hebben. Heroïne wordt in verschillende vormen toegediend. Tegenwoordig is de meest gangbare gebruikswijze in Nederland roken ('chinezen', roken van folie). Minder vaak wordt heroïne geïnjecteerd. Mensen bij wie het gebruik van opiaten uit de hand is gelopen nemen vaak ook andere middelen op een manier die niet goed valt in te passen in een 'regulier' bestaan. Dit heet polydruggebruik. Waar in deze tekst gesproken wordt over de verzamelterm 'harddrugs' is meestal minstens 1 opiaat in het geding en verder vooral cocaïne.

In het kort

* Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium.
* Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt.
* Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine.
* Verslavend? Treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk.
* Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja.
* Effecten korte termijn: Vermindering van pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping. Werkingsduur verschilt per soort opiaat.
* Effecten lange termijn: Onverschilligheid.
* Belangrijk: Risico van ondervoeding en verwaarlozing, waardoor grotere kans op infecties. Bij spuiten extra risico op een overdosis en/of infectie(s) (HIV (aids), hepatitis, etc.).Wat is het?

Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald.
Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine.
Ze zijn verwant aan van nature in de mens voorkomende pijnstillende stoffen (de endorfines).
Er zijn tegenwoordig ook synthetisch bereide opiaten, waarvan methadon de bekendste is.Wat is de werking?

Bij het gebruik van opiaten worden de ademhaling en de hartslag langzamer. De lichaamstemperatuur gaat iets omlaag. De pupillen vernauwen zich sterk. Opiaten verminderen de werking van de darmen en kringspieren. Seksuele behoeften kunnen minder worden. In het begin kan de gebruiker last krijgen van braken, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, jeuk en een ‘vreemd’ gevoel in het hoofd. De werkzame stoffen veroorzaken op zich géén beschadigingen aan weefsels en organen. De demping van pijn is de reden waarom morfine als sterke pijnstiller wordt gebruikt na operaties.

Wat basis info over opiaten:

Een morfinomimeticum is een analgeticum (pijnstiller) dat min of meer dezelfde werking heeft als morfine, waarbij de pijnstillende effecten op de voorgrond staan. Andere benamingen voor morfinomimetica zijn:

* centraal werkende analgetica (pijnstillers die op het centrale zenuwstelsel werken);
* narcotische analgetica;
* narcotica;
* de grote pijnstillers.

Het begrip morfinomimeticum duidt op producten die hun oorsprong vinden in ruwe opium, het gedroogde melksap van de papaver (Papaver somniferum). Een alcoholisch extract van opium was laudanum. De bedwelmende en pijnstillende werking van opium is reeds lang bekend, en men heeft de werkzame bestanddelen weten te isoleren (zoals morfine) en vervolgens te modificeren om de bijwerkingen te reduceren

In tegenstelling tot een andere grote groep pijnstillers, de NSAID's (niet steroïdale anti-ontstekingsremmende middelen), hebben morfinomimetica geen ontstekingsremmend effect. Zij remmen de pijngewaarwording doordat zij zich aan bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel binden. Zij hebben daarmee een werking die lijkt op die van de endogene pijnstillers endorfines, dynorfines en enkefalines. Deze drie stoffen zijn allen neuropeptiden (kleine eiwitten in het centrale zenuwstelsel die min of meer als hormoon fungeren). Hierdoor zijn morfinomimetica vaak verslavend.
[bewerken] Classificatie van de morfinomimetica

Een morfinomimeticum wordt soms ook wel 'opioïde' of 'opiaat' genoemd. Het verschil tussen beide benamingen is echter lang niet altijd even duidelijk, en ze worden in de literatuur en handboeken dan ook kriskras door elkaar gebruikt. Een indeling die algemeen aanvaard is, is de volgende:

* Opiaten:
o Natuurlijke stoffen: dit zijn stoffen die van nature voorkomen, zoals morfine en codeïne;
o Semi-synthetische stoffen: dit zijn natuurlijke stoffen waarbij kleine chemische modificaties zijn aangebracht, zoals heroïne, nicomorfine en hydromorfon.
* Opioïden:
o Lichaamseigen stoffen: deze stoffen worden door het lichaam zelf aangemaakt, bijvoorbeeld bij inspanning, zoals endorfine.
o Synthetische stoffen: deze stoffen worden geheel kunstmatig in de fabriek gemaakt, zoals methadon, de fentanylanalogen, pethidine en piritramide.
Wat zijn de risico's?

Naast lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid brengen opiaten de volgende risico’s met zich mee: Overdosis, niet zelden met de dood als gevolg. Want de vertragende effecten op de ademhaling kunnen fataal zijn. Een overdosis kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge dosis ineens, dezelfde dosis als vroeger na een periode van stoppen, verrast worden door heroïne van een ongebruikelijke zuiverheidsgraad. Ontstekingen en infecties door onzorgvuldig en onhygiënisch spuiten. Omdat heroïne pijnklachten onderdrukt, kan een ziekte niet of te laat worden opgemerkt. Opiatengebruik verstoort de menstruatiecyclus, soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Pasgeboren baby’s van heroïnegebruikende moeders vertonen ontwenningsverschijnselen. Combinaties van opiaten met andere dempende middelen zijn gevaarlijk, omdat de effecten elkaar kunnen versterken. Dit kan dodelijke gevolgen hebben
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6865
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: Algemene informatie over opiaten

Berichtdoor r@r@ op 19 mei 2014 02:32

De sterkste karakters zijn bedekt met littekens
Avatar gebruiker
r@r@
Donateur
 
Berichten: 816
Geregistreerd: 17 aug 2008 13:53
Woonplaats: Randstad

Re: Algemene informatie over opiaten

Berichtdoor Picasso op 03 jul 2016 05:42

Interessant om te weten! Zo leren we altijd iets bij
Picasso
Newbie
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 03 jul 2016 05:36

Re: Algemene informatie over opiaten

Berichtdoor Oxcyman op 20 nov 2016 18:45

Van 40 kilo ruwe opium schijnt men 4 kilo zuivere heroine te kunnen maken meen ik ergens te hebben mogen lezen...goeiendag zeg ik dan...er is dus nogal wat grondstof voor nodig!
Oxcyman
Newbie
 
Berichten: 10
Geregistreerd: 18 nov 2016 16:46

Re: Algemene informatie over opiaten

Berichtdoor leveldesigner op 21 nov 2016 17:18

Zelf heb ik eens gelezen dat men van 7 kilo opium 1 kilo zuivere heroine maakt.
Maar weet niet of dit de waarheid is. In ieder geval is heroine echt veel sterker,
heb met beide ervaring. Dat is, kreeg eens een gram opium terwijl ik een gram
heroine moest hebben. De dealer maakte een foutje. Chineeste de gram opium op
en was nog steeds hondsziek. Gelukkig was de dealer een aardige vent die ik al
lang kende en hij maakte het direct in orde door een gram heroine te geven,
die me wel direct beter maakte.
Drugs zijn great zolang ze niet tot last worden.
leveldesigner
Forum moderator
 
Berichten: 862
Geregistreerd: 08 feb 2010 15:16
Woonplaats: den haag


Keer terug naar Opiaten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten