MAO Remmers en drugs / medicatie

Alles over farma's en aanverwanten.

MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Tijdloos op 01 mei 2013 01:14

MAO remmers in combinatie met drugs / medicatie

Aangezien dit een flink verschil kan maken en soms nare gevolgen kan hebben met drugs en medicatie leek me dit wel een mooie toevoeging om hier te plaatsen.

Om het uit te leggen wat een MAO remmer doet voor diegene die er niet bekend mee zijn:

Normaal gesproken is DMT, dat onder meer wordt gevonden in Mimosa hostilis, Psychotria viridis en Phalaris arundinacea, niet werkzaam wanneer het oraal ingenomen wordt. Dit komt doordat het wordt afgebroken door Monoamine oxydase (MAO). MAO is een belangrijk enzym. MAO-remmers moeten met grote voorzichtigheid gebruikt worden want ze kunnen in principe onschadelijk voedsel giftig maken.

In andere woorden : Een MAO remmer is een stof die het mono-amino-oxidase (MAO) remt. Dit MAO is verantwoordelijk voor de afbraak van onder andere serotonine en dopamine in de hersenen, en bij gelijktijdig gebruik van een MAO remmer en drugs / medicatie zal er teveel van de drugs of medicatie aanwezig zijn in de hersenen en zal aanleiding geven tot een te sterke werking van het medicijn of drug (zie hieronder een tabel welke stofjes je goed op moet letten icm MAO remmers)

Lijst van MAO remmers:
De lijst is nog niet compleet dus mocht je nog een MAO remmer weten die er niet bij staat post het graag of een pb , het wordt erg gewaardeerd!
MAO-remmers zitten onder andere in;

  Syrian rue (Peganum harmala)
  Banisteriopsis caapi
  Passiebloem
  Grapefruit
  Yohimbe
  Selegiline (SSRI) Thanks Realities
  Rasagiline (SSRI) Thanks Realities
  Nardil (fenelzine )
  Parnate (tranylcypromine)
  Banisteriopsis caapi (een liaan, ingrediënt van ayahuasca)
  Sommige anti-depressiva.


Verdere details:

Monoamine oxidase (MAO) is als eerste in staat tot het uitschakelen van de meeste tryptamines. Daarom kunnen de remmers van het MAO-enzym gebruikt worden om de effecten van tryptamines krachtiger te maken in het lichaam, en daarmee bijvoorbeeld DMT en 5-MeO-DMT actief worden na het innemen via de mond.

MAO-remmers zijn er in twee klassen: onomkeerbare en omkeerbare MAO-remmers. Daarnaast kunnen ze een of twee van de beide types van het MAO-enzym tegenhouden, MAO-A en MAO-B, die worden geassocieerd met respectievelijk serotonergische en dopaminergische neuronen.
Onomkeerbare MAO-remmers (zoals bijvoorbeeld hydraziden, iproniazide en fenelzine) verbinden zich permanent aan het enzym en stoppen diens werking gedurende tot 1-2 weken na inname. Deze worden klinisch gebruikt om depressies te behandelen.

Omkeerbare MAO-remmers, zoals moclobemide, wat ook gebruikt wordt als antidepressiva, en de beta-carbolines harmine en harmaline, zijn voor een veel kortere duur werkzaam, tot 24 uur ongeveer. Recreatieve druggebruikers over de hele wereld gebruiken harmine en harmaline ondanks dat er weinig wetenschappelijke studies zijn gedaan naar de effecten ervan op mensen.

Het expres innemen van MAO-remmers zoals bij ayahuasca gebeurd, hoeft niet gepaard te gaan met ernstige bijverschijnselen. Misselijkheid wordt tot een minimum beperkt in deze 'pharmahuasca', wat pure DMT bevat en een omkeerbare MAO-remmer zoals harmine of moclobemide. Wanneer DMT als puur plantenextract ingenomen wordt in combinatie met een pure MAO-remmende substantie (in plaats van een plant die MAO-remmers bevat) reduceert dit de lichaamsbelasting enorm. MAO-remmers zijn ook vaak gebruikt om de effecten te versterken van paddestoelen die psilocybine en zelfs fenethylamines bevatten -- de laatste combinatie kan erg gevaarlijk zijn. DPT ingenomen samen met MAO-remmers wordt ook wel 'propylhuasca' genoemd; DPT is van zichzelf oraal actief en de dosering zou kleiner moeten zijn wanneer deze met MAO-remmers versterkt wordt.

Volgens anekdotische rapportages is een gram Peganum harmalazaadjes (wat neerkomt op ongeveer 30 mg harmine/harmaline) voldoende om DMT oraal actief te maken, hetzelfde effect kan ook bereikt worden met 75 mg moclobemide. Kortom, dit is waarom DMT bevattende zaadjes worden gecombineerd met Peganum harmala om zo de hallucinogene eigenschappen te activeren.

Chemistry

Afgeleiden van tryptamines en bèta-carbolines zijn ontdekt als endogene metabolieten in zoogdieren, en daarmee ook mensen. Methyltransferaten die functioneren als filter bij de synthese van tryptamine, daarbij inbegrepen DMT, 5-MeO-DMT en bufotenine, worden gevonden in de menselijke longen, hersenen, cerebro-spinale vloeistoffen, lever en hart (McKenna & Towers 1984). In de pijnappelklier zorgt MAO voor de primaire blokkering van serotonine, een neurotransmitter die verkregen wordt uit aminozuurtryptofaan. Wanneer MAO dan wordt geblokkeerd door harmine, harmaline of een andere MAO-remmer, kan serotonine door de methyltransferate enzymen HIOMT en INMT omgezet worden in psychedelische tryptaminen (serotonine -- (HIOMT)--> 5-MeO-trypt. --(2*INMT)--> 5-MeO-DMT).

Dus het innemen van l-tryptofaan om het serotoninegehalte te doen stijgen, plus suikerrijk snoepgoed om een grotere hoeveelheid tryptofaan naar je hersenen te sturen en plantmateriaal dat 25-50 mg harmine/harmaline bevat om MAO te doen blokkeren, kunnen ervoor zorgen dat er substantiële hoeveelheden 5-MeO-DMT worden gevormd (Most 1986). Hetzelfde kan worden bereikt door 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) te vervangen door tryptofaan. Normale slaapveroorzakende doses melatonine zijn ook wel ingenomen tegelijkertijd met omkeerbare MAO-remmers, waarbij de psychoactieve effecten die hieruit voortkwamen suggereerden dat er een significante interactie tussen deze twee stoffen is. Dit is extreem gevaarlijk voor mensen met een amine-onevenwichtigheid of schizofrenie. Ook voor normale, gezonde mensen zijn de eventuele gevolgen slecht.

Een krachtige remmer van INMT, wat ook een noodzakelijk enzym is bij de vorming van DMT en 5-MeO-DMT, wordt in bijzonder hoge concentraties gevonden in de pijnappelklier. Een omleiding of blokkering van de synthese van deze remmer kan verantwoordelijk zijn voor een trance of psychedelisch geestniveau dat men kan bereiken 'zonder drugs' (Strassman 1990).

Er zijn wel bepaalde gevaren die niet uit het oog verloren mogen worden. De meeste MAO-remmers stimuleren de cardiovasculaire effecten van tyramine en andere monoamines die in voedsel voorkomen. Het consumeren van oude kaas, bier, wijn, zure haring, kippenlever, gist, grote hoeveelheden koffie, citrusvruchten, vijgen, tuinbonen, chocola of room terwijl MAO wordt afgeremd kan een hypertensie crisis veroorzaken wat een gevaarlijke stijging van de bloeddruk betekent. MAO-remmers gaan niet alleen met tryptamines interactie aan, maar ook met andere (psychoactieve) stoffen. De effecten van amfetamines, verdovende- en kalmerende middelen, anti-histamines, alcohol, pijnstillers en antidepressiva houden langer aan en intensiveren. Hieronder een lijst van stoffen die NIET ingenomen mogen worden 12 uur voor en 12 uur na het innemen van een MAO-remmer.

Lijst van gevaarlijke combinaties

Heel gevaarlijk:

  Antidepressiva die Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRI's) bevatten, zoals het kruid kanna (Sceletium tortuosum) en pillen als paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft)
  Slaapmiddelen
  Verdovingsmiddelen
  Migraine medicijnen
  Allergie medicijnen
  Verkoudheidsmiddelen
  Cocaïne
  Amfetamine (speed)
  MDMA (XTC)
  Mescaline cacti (peyote en san pedro)
  Alcohol
  Ephedra/ephedrine (bijvoorbeeld producten als Ephedra Super caps, Super stacker, Ultra Boost) Pseudoephedrine
  Macromerine
  Fentermine
  Ephedra/ephedrine

Risico's:

  Hoofdpijn
  Misselijkheid
  Bewusteloosheid en soms zelfs de dood! (Als het misbruikt word / overmatig gebruik)
Veroorzaken hoofdpijn en/of misselijkheid:

  Zuivelproducten (melk, yoghurt, (zure) room)
  Alle oude kaassoorten (met uitzondering van: cottage cheese, roomkaas)
  Droge en gefermenteerde worst (bologna, salami, pepperoni, corned beef en lever)
  Niet-vers vlees, vis en eieren
  Zure haring en gedroogde zoute vis
  Vleesextracten
  Gistextracten/gebrouwen gist (Marmite)
  Zuurkool
  Fruit (bananen, avocado's, vijgen, rozijnen, rode pruimen, ananas, frambozen)
  Noten (pinda's)
  Tuinbonen en peulen (lima, favabonen, linzen, sneeuwerwten, en sojabonen)
  Sojasaus
  LSA (morning glory en baby hawaiian woodrose seeds)
  MDA gerelateerde kruiden (nootmuskaat, calamus)
  Chocolade
  Cafeïne (koffie, thee, cola, guarana, energy drinks)
  Ginseng
  St. Janskruid
  Neussprays (Vicks Sinex, Prevalin of Otrivin)


Links / Referenties:

Erowids MAOI Vault
Azarius over MAO-inhibitors
Gezondheidsweb
Ziekenhuis.nl
Wikipedia
dutch-headshop.com

Alle vragen / opmerkingen en kritiek zijn welkom om de kwaliteit te verbeteren van deze tekst.

Hopelijk is het duidelijk voor iedereen nu, en weet je wat je beter niet kan combineren zonder extra risico's.

Zoals altijd kijk goed uit als je een MAO remmer gebruikt en 1 of meerdere stofjes wilt gebruiken die hierboven staan.

Veiligheid boven alles!
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6876
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Realities op 02 mei 2013 15:26

Nice!!! :rock: erg informatief

en idd MAO-remmers zijn dan wel heel oude andidepressiva, in Belgie zijn enkel nog Nardelzine ( Fenelzine) en Aurorix ( Moclobemide) op de markt onder de antidepressiva, maar Selegiline en Rasagiline zijn ook MAO-remmers, worden gebruikt bij vormen van alzheimer dacht ik of bij parkinson.

De reden dat fenelzine en./of moclobemide bijna niet meer voorgeschreven worden komt omwille van de levensgevaarlijke bijwerkingen ( interacties met voedsel bv. ) en met andere AD zoals de SSRI's, maar 25 to life thx voor je superpost.
Is there really a difference between lack of hygiene,
and 'being natural'?
lET us all forego deodorant and
selling hemp jewelry
Open your mind for fingerpainting and shoelessness with our
magical blend of chai tea and LSD
Avatar gebruiker
Realities
Belezen gebruiker
 
Berichten: 219
Geregistreerd: 30 dec 2012 12:55

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Tijdloos op 23 mei 2013 01:03

En dank voor je toevoeging! Heb die 2 er ook bijgezet.
Hoe dat in België zit wist ik niet zo duidelijk dank dus voor de opheldering ;)

Even inspiratie opdoen voor een nieuw onderwerp nu.
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6876
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Goldkiwi op 29 jan 2014 21:57

pas heel goed op met MAO remmers in combinatie met drugs... Als je een beetje pech hebt krijg je het serotoninesyndroom, wat inhoudt dat je hersenen zelf geen serotonine meer aan kunnen maken... dan ben je dus zwaar fucked
Goldkiwi
Newbie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 29 jan 2014 21:45

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Tijdloos op 07 feb 2014 02:15

Goldkiwi schreef:pas heel goed op met MAO remmers in combinatie met drugs...


Goede post.
Kan niet vaak genoeg gezegd worden heb ik al gemerkt in 'mijn' sociale kringen.
Avatar gebruiker
Tijdloos
Moderator
 
Berichten: 6876
Geregistreerd: 17 jul 2007 19:01
Woonplaats: Playtime Planet ©

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Pandan op 07 feb 2014 12:16

Goldkiwi schreef:pas heel goed op met MAO remmers in combinatie met drugs... Als je een beetje pech hebt krijg je het serotoninesyndroom, wat inhoudt dat je hersenen zelf geen serotonine meer aan kunnen maken... dan ben je dus zwaar fucked


Sorry, maar hier ben ik het totaal niet mee eens. Het serotonine syndroom houd juist in dat er een te grote activiteit is in de hersenen van serotonine, dat je hersenen zelf geen serotonine meer aanmaken is dus niet waar.
"We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts, we make the world."
Avatar gebruiker
Pandan
Wijs gebruiker
 
Berichten: 1126
Geregistreerd: 07 mei 2013 19:48
Woonplaats: Rotterdam

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Medic op 23 jun 2015 01:08

Moclobemide is een reversibele MAO-remmer, is niet helemaal te vergelijken met de klassieke MAO-remmers waar ook een strikt dieet bij gevolgd moet worden en waarvoor veel meer waarschuwingen voor bestaan.
GEZOCHT: drugsforum.nl/viewtopic.php?f=46&t=55832
Avatar gebruiker
Medic
Donateur
 
Berichten: 135
Geregistreerd: 22 jun 2015 22:52
Woonplaats: Nederland

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Vlindertje91 op 15 feb 2016 13:47

Strattera is blijkbaar ook een lichte MAO-remmer. Misschien slim om die ook in het lijstje te zetten, ik kon er geen info over vinden toen ik het ging doen, dus ik heb uiteindelijk zelf maar onderzoek gedaan :)

Edit: en begrijp ik nou goed dat je geen melatonine mag innemen naast een MAO-remmer? Ik krijg die shit voorgeschreven naast mijn Strattera! Als ik dit inderdaad goed begrepen heb wordt het misschien eens tijd mijn psychiater een mailtje te doen..
Vlindertje91
Experimenterende gebruiker
 
Berichten: 42
Geregistreerd: 04 jul 2011 22:22

Re: MAO Remmers en drugs / medicatie

Berichtdoor Fool op 15 feb 2016 19:52

Ik denk dat je psychiater wel weet wat hij doet. :P
Fool
Badass junkie
 
Berichten: 4592
Geregistreerd: 02 dec 2013 23:44


Keer terug naar Farmaceutische drugs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten