Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Hier vind je elke week het antwoord van het Trimbos Instituut op een interessante, door een lid gestelde vraag. Heb je zelf een vraag? Stel deze in "Voorstel voor Vraag van de Week".
Forumregels
  • Het plaatsen van nieuwe onderwerpen is niet toegestaan! (2x overtreden = waarschuwing)
  • Spam wordt niet getolereerd op dit forum. (2x overtreden = waarschuwing)

Hoe werkt het?
  • In dit subforum komen de door de professional beantwoordde vragen te staan.
  • Discussie of verdere vragen zijn mogelijk. Het Trimbos-instituut zal vervolgvragen proberen te beantwoorden als de tijd dit toelaat.

Op en of aanmerkingen?
Heb je op en of aanmerkingen kun je deze op het feedback forum kenbaar maken.

Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Drugs Infolijn op 08 jul 2010 09:08

Vraag
Bij stimulanten is het vaak zo dat je een 'klapkaak' krijgt en meer van dat soort zenuwtrekjes met je handen etc.
Nou wordt er aangeraden om magnesium van te voren in te nemen om dit (grotendeels) tegen te gaan. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd waarom en hoe dit precies werkt? En hoe men het nemen van magnesium het beste kan doen. Bijvoorbeeld op een half volle maag 1 uur voor inname van bijvoorbeeld ecstasy een tablet van 500mg.


Antwoord
We kunnen geen wetenschappelijk bewijs vinden dat magnesium de bijwerkingen van stimulerende middelen vermindert. We hebben ook geen mechanisme kunnen vinden dat kan verklaren waarom het zou werken. Het is dus maar de vraag of het advies over magnesium wel klopt. Als er aanleiding zou zijn om te denken dat magnesium bij dit soort klachten helpt, zou het ook toegepast worden bij mensen die door hun medicijnen zenuwtrekken krijgen of parkinsonpatiënten. Bovendien kun je kunt maag-darm problemen krijgen van magnesium. Ook kan het de opname van sommige antibiotica verminderen.
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) is een dienst van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op www.drugsinfo.nl en op www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Professional Trimbos Instituut
 
Berichten: 350
Geregistreerd: 06 mei 2010 10:28

Re: Antwoord week 7 Magnesium bij stimulanten

Berichtdoor Hashja op 08 jul 2010 13:25

Ok, interessant, verklaard waarom sommige vrienden inderdaad problemen hiermee hadden.
In ieder geval erg bedankt voor het antwoord! Maakt toch wel een hoop duidelijk!

Groeten,
2010!
Hashja
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 460
Geregistreerd: 28 dec 2007 23:59

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor speedjunky69 op 20 aug 2010 18:06

mijn ervaring: blij de bekende klapkaak is magnesium niet echt effectief maar in t nuchtere dagelijks leven heb ik gemerkt dat als ik verkrampte schouders heb en ik neem een dosis magnesium gelijk aan of iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dat het wel degelijk helpt...

google maar eens magnesium hoofdpijn bij google boekenzoeken daar zul je veel info vinden
dont just use ur drugs...KNOW ur drugs
Avatar gebruiker
speedjunky69
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 335
Geregistreerd: 01 okt 2009 14:17
Woonplaats: schubbekutterveen aan de ijssel

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor speedjunky69 op 21 aug 2010 11:36

t verlaagt de spierspanning en t werkt als NMDA-antagonist zoals ketamine of dxm maar niet zo sterk natuurlijk....ook houd het calciumafgifte/opbouw tegen

calcium=exciterend spierspanningverhogend

magnesium word ook gebruikt bij eclampsia....

http://www.ctds.info/magnesium-migraine.html
dont just use ur drugs...KNOW ur drugs
Avatar gebruiker
speedjunky69
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 335
Geregistreerd: 01 okt 2009 14:17
Woonplaats: schubbekutterveen aan de ijssel

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 17 mei 2016 16:54

Drugs Infolijn schreef:Vraag
Bij stimulanten is het vaak zo dat je een 'klapkaak' krijgt en meer van dat soort zenuwtrekjes met je handen etc.
Nou wordt er aangeraden om magnesium van te voren in te nemen om dit (grotendeels) tegen te gaan. Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd waarom en hoe dit precies werkt? En hoe men het nemen van magnesium het beste kan doen. Bijvoorbeeld op een half volle maag 1 uur voor inname van bijvoorbeeld ecstasy een tablet van 500mg.


Antwoord
We kunnen geen wetenschappelijk bewijs vinden dat magnesium de bijwerkingen van stimulerende middelen vermindert. We hebben ook geen mechanisme kunnen vinden dat kan verklaren waarom het zou werken. Het is dus maar de vraag of het advies over magnesium wel klopt. Als er aanleiding zou zijn om te denken dat magnesium bij dit soort klachten helpt, zou het ook toegepast worden bij mensen die door hun medicijnen zenuwtrekken krijgen of parkinsonpatiënten. Bovendien kun je kunt maag-darm problemen krijgen van magnesium. Ook kan het de opname van sommige antibiotica verminderen.The British Journal of Anaesthesia
:

Given the large safety margin of this readily available, inexpensive agent, there is a strong argument to be made for magnesium to be regarded as the first-line agent for the management of intraoperative hypertensive events. A single bolus dose of up to 60 mg kg−1, repeated within 5–10 min if necessary, will provide rapid control of hypertensive events related to catecholamine excess and is far safer than the use of β-adrenergic antagonists in situations of potential α-adrenergic crisis. In this era of recreational pharmacology, magnesium may be extremely valuable in managing the cardiovascular problems associated with cocaine, methamphetamine, and 3,4-methylenedioxymethamphetamine (‘Ecstasy’).


http://bja.oxfordjournals.org/content/1 ... full#ref-6

In dit artikel uit 2009 worden 28 andere artikelen geciteerd die allicht het bekijken waard zijn.

Ik heb eventjes snel iets wetenschappelijks gezocht van voor 2010, maar over het nut van magnesium bij amfetaminegebruik bestond voor mijn gevoel al heel wat langer consensus. Niks kunnen vinden = niet zo heel erg goed gezocht.

Het is bepaald geen get out of jail for free-card, maar toch.

Het Voedingscentrum schrijft o.a. het volgende over Mg (relevantere stukjes opgezocht)
Gezondheidseffecten

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.


Goed voor je hart, goed voor de overdracht van prikkels/strekken en samentrekken en goed voor de botopbouw (en tanden). Het lijkt wel De Antipep he? Het beschermt ook je hersenen een beetje, maar da's een lang verhaal op zich en moet men vooral niet als compensatie voor wangedrag gaan rekenen natuurlijk.

Magnesiumtekort
Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Magnesium zit namelijk in veel voedingsmiddelen. Een magnesiumtekort is te herkennen aan:

algehele lusteloosheid of vermoeidheid
spierkrampen
hartritmestoornissen in extreme gevallen


OK het zit in veel voedingsmiddelen, zoals volkorenpasta en verse groene bladgroenten, zonnebloempitten, frambozen en soja. Dus alle speedgabbers, sos-nakkers en pillenwausen die dat soort dingen vaak genoeg eten hoeven zich geen zorgen te maken.

Wat de schadelijkheid betreft: teveel magnesium veroorzaakt schijterij. Daarom wordt het ook verkocht als middel tegen obstipatie. Voor de rest kan het niet zo snel kwaad.

200mg MgCitraat als supplement: OK
400mg MgCitraat als supplement: CAUTION! NOT OK!
500mg MgCitraat als laxeermiddel: OK

Moet je alleen niet de magnesiumoxide nemen, die neemt je lichaam niet op (yep, de goedkope). Magnesiumcitraat/glycinaat/taureaat etc is beter (yep, de dure, die dus in feit de goedkope is).

Meest indrukwekkende effect met eigen ogen waargenomen (disclaimer: dit is in feite waardeloze anecdotische informatie van een dude op internet met een stomme valse naam, daarom gebruik ik de sprookjesvorm) Er was eens een prins die ooit een prinses had die regelmatig tandenknarste in haar slaap. Dat is een gruwelijk horrorgeluid, vergelijkbaar met vorken op schoolborden enzovoorts. De prinses sliep er dwars doorheen nondedzju, en de prins begon nogal de pest in te krijgen. Oooh, wat moesten ze nu? Toen de prins haar had gevraagd eens 200 mg Mg te nemen voor het slapengaan was het gelijk klaar met de knarsentanderij. Einde.

Overigens zie ik het voedingscentrum als uitermate betrouwbare bron van informatie. Het enige is dat ze adviezen voor mijn gevoel wel erg hoopvol baseren op een situatie waarin je een compleet en gezond voedingspatroon hebt. "Omega 3 visolie bijslikken is nergens voor nodig"...want dat zit al voldoende in de tweemaal verse vette vis die je per week eet. Toch? TOCH??
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor MeejheM op 17 mei 2016 23:16

Daarom heb ik dus een hekel aan meta onderzoeken.

Ik gok dat goede multivitamine tabletten met alle vitamines en mineralen die je nodig hebt, zonder excessen zeker geen kwaad kunnen bij recreatief drugsgebruik. ik heb alleen weinig zin alle relevante publicaties op te gaan zoeken.
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 18 mei 2016 00:31

MeejheM schreef:Daarom heb ik dus een hekel aan meta onderzoeken.

Waarom precies?

Ik gok dat goede multivitamine tabletten met alle vitamines en mineralen die je nodig hebt, zonder excessen zeker geen kwaad kunnen bij recreatief drugsgebruik.

Kan niet veel kwaad, heeft ook niet zoveel zin.

Vitamines kom je niet tekort. Behalve in de winter misschien een beetje vitamine D, als 't altijd maar donker is en zwaar bewolkt.

Vitamine C aan het eind van je dopefestijn. Tegelijk vitamine C en bijvoorbeeld amfetamine opvreten maakt dat je de helft van die vieze speed gelijk weer uitpiest.

ik heb alleen weinig zin alle relevante publicaties op te gaan zoeken.

Misschien is dit het moment dat ik kan toegeven dat je verzoek om onderbouwing/bron van laatst een beetje aan het stranden is. Ik kom het wel weer eens tegen, maar ga er niet op zitten wachten. Ik wordt tureluurs van al die onderzoeken die net over iets anders gaan.
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor BlijeChick op 20 mei 2016 10:16

Hoezo denk je dat je alleen in de winter vitamine tekort zal hebben, vitamine D?
Ik weet van mezelf dat ik lang niet altijd op 2, laat staan 1 stuk fruit per dag kom. Ook niet 200 gr groente per dag (ben klein van stuk dus dat is gewoonweg teveel) en 2 x per week vis doe ik ook niet.

En zo zullen er wellicht meer dingen zijn waardoor je vitamines kunt missen. Dan is het toch juist goed als je een dikke vitaminepil neemt voor drugsgebruik of een aantal weken ervoor de boel een beetje aanvult door vitaminepillen te nemen, eens per week bijvoorbeeld? En ook na gebruim om je herstel te bevorderen?

Ik zie het nut er zeker wel van in!

Tommie_K schreef:
MeejheM schreef:Daarom heb ik dus een hekel aan meta onderzoeken.

Waarom precies?

Ik gok dat goede multivitamine tabletten met alle vitamines en mineralen die je nodig hebt, zonder excessen zeker geen kwaad kunnen bij recreatief drugsgebruik.

Kan niet veel kwaad, heeft ook niet zoveel zin.

Vitamines kom je niet tekort. Behalve in de winter misschien een beetje vitamine D, als 't altijd maar donker is en zwaar bewolkt.

Vitamine C aan het eind van je dopefestijn. Tegelijk vitamine C en bijvoorbeeld amfetamine opvreten maakt dat je de helft van die vieze speed gelijk weer uitpiest.

ik heb alleen weinig zin alle relevante publicaties op te gaan zoeken.

Misschien is dit het moment dat ik kan toegeven dat je verzoek om onderbouwing/bron van laatst een beetje aan het stranden is. Ik kom het wel weer eens tegen, maar ga er niet op zitten wachten. Ik wordt tureluurs van al die onderzoeken die net over iets anders gaan.
Als ik blij ben, ben ik blij. En anders niet.
Avatar gebruiker
BlijeChick
Experimenterende gebruiker
 
Berichten: 95
Geregistreerd: 25 okt 2015 18:54
Woonplaats: Vlakbij Amsterdam

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 20 mei 2016 18:04

[quote="BlijeChick"]Hoezo denk je dat je alleen in de winter vitamine tekort zal hebben, vitamine D?
Ik weet van mezelf dat ik lang niet altijd op 2, laat staan 1 stuk fruit per dag kom. Ook niet 200 gr groente per dag (ben klein van stuk dus dat is gewoonweg teveel) en 2 x per week vis doe ik ook niet.
[/quote}

Hee Blije Chick (goeie naam is dat),

Dat met die vitamine D is (geloof ik) omdat je dat zelf moet aanmaken en daar heb je zonlicht voor nodig. "De Engelse Ziekte" heet het ook, als je te wit bent, haha. Voor de rest kan ik alleen maar zeggen: ik heb 't ooit eens uitgeplozen omdat ik benieuwd was hoe het nou zat (ook in combinatie met meds die ik toen kreeg voorgeschreven). Ik heb er lang en breed naar gekeken en ben alles weer vergeten hoe het nou werkt enzo, maar bottom line was: degenen die zeggen dat het echt nodig is dat zijn de verkopers, degenen die waarschuwen dat je ook niet teveel binnen moet krijgen dat was het voedingsscentrum en daartussenin waren allerlei meningen die volgens mij een baat het niet dan schaadt het niet-achtige indruk gaven. Je komt heel aardig aan je vitaminetjes hier in NL, ook al haal je de 3 borden tarwegras bij lange na niet. Zeggen ze. Ik heb alleen magnesium onthouden en slik ook wel eens wat visolie bij en idd af en toe even zo'n bruismulti voor weet jij veel waar het goed voor is. Maar ik heb ook inderdaad nog nooit gehoord vvan een dokter die het voorschrijft of adviseert ofzo, alleen losse dingen en dan nog meestal mineralen.

Wat een goddelijke welvaart he deze discussie? Wat hebben we het toch goed ondanks alles.
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor BlijeChick op 20 mei 2016 23:17

Ja precies, ik snap je punt. Weinig aan toe te voegen :)

En thanks voor het compliment, blije chick bekt lekker (ofc als in, het klinkt goed, of ik lekker bek is lastig over mezelf te beoordelen) en over her algemeen ben ik een blij en enthousiast persoon ;)

Lang leve onze welvaart en de kans om tevreden te zijn met hoe je je voelt en wat we hebben. Ik zeg cheers to that!
Als ik blij ben, ben ik blij. En anders niet.
Avatar gebruiker
BlijeChick
Experimenterende gebruiker
 
Berichten: 95
Geregistreerd: 25 okt 2015 18:54
Woonplaats: Vlakbij Amsterdam

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor MeejheM op 22 mei 2016 05:19

Vitamine D kun je volgens mij ook uit je dieet halen. maar volgens de GGD is vitamine D tekort eigenlijk alleen te verwachten bij mensen met een exotische huidskleur en/of zwangere vrouwen.
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 14 jun 2016 09:11

MeejheM schreef:Vitamine D kun je volgens mij ook uit je dieet halen. maar volgens de GGD is vitamine D tekort eigenlijk alleen te verwachten bij mensen met een exotische huidskleur en/of zwangere vrouwen.


wat vind jij exotisch?

ik zou onder geen beding vitamines uit mijn dieet halen. bedoel je supplementen?
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor MeejheM op 14 jun 2016 11:33

Nee, doodnormale dingen die we allemaal eten namelijk(quote van voedingscentrum):
Vitamine D zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren wat vitamine D, maar een stuk minder.

In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. Ook aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt volgens de geldende EU-richtlijn vitamine D toegevoegd (1 tot 2,5 microgram/100 kcal).

Vanaf 2007 mag in Nederland ook aan andere voedingsmiddelen vitamine D worden toegevoegd, waarbij een maximaal verrijkingsniveau geldt van 4,5 microgram/100 kcal om een te hoge inname te vermijden. Er zijn vooral verrijkte zuivelproducten voor jonge kinderen op de markt gekomen, zoals kwark- en yoghurtproducten, peutermelk, enzovoorts.
Vitamine D in halvarine, margarine en bak- en braadvetten is bestand tegen hoge temperaturen, maar is wel gevoelig voor afbraak onder invloed van zonlicht.


wie eet daar nou niks of weinig van? Bak een lekker biefstukje of rollade....
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 18 jun 2016 01:14

MeejheM schreef:Nee, doodnormale dingen die we allemaal eten

(...)

wie eet daar nou niks of weinig van? Bak een lekker biefstukje of rollade....


MeejheM schreef:Vitamine D kun je volgens mij ook uit je dieet halen.


Ik dacht dat je bedoelde "uit je dieet halen" als in "van het menu schrappen", maar dat is nu opgehelderd.
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor MeejheM op 21 jun 2016 20:43

Nu ik dit teruglees vind ik het wel redelijk grappig dat je zelf vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan bepaalde frequenties licht, terwijl het in je voedsel juist afbreekt, onder diezelfde omstandigheden.

natuurlijk kan een dood beest(of vet/olie) geen vitaminen meer aanmaken...

met een exotische huidskleur bedoel ik precies wat exotisch betekend trouwens.
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor Tommie_K op 22 jun 2016 07:36

MeejheM schreef:
met een exotische huidskleur bedoel ik precies wat exotisch betekend trouwens.


Uitheems. Hangt er dus vanaf wie het waar zegt :D

Waarom ik er even bij stilstond is vanwege de naam "Engelse ziekte" voor mensen die met ernstig vitamine-D-tekort zijn opgegroeid. Engels = bleekscheterigheid tot kunstvorm verheven, dus dat kon ik niet rijmen met jouw exoten.

Maar inmiddels ben ik erachter gekomen dat aan ons voedsel vitamine D wordt toegevoegd net zoals jodium aan tafelzout. Zoals jij al zo doeltreffend opmerkte. Daarmee is de Engelse ziekte gereduceerd tot een herinnering aan barbaarse tijden en is het erg onwaarschijnlijk dat de Britse Bleekscheet ermee te kampen krijgt.
Tommie_K
Bewuste gebruiker
 
Berichten: 271
Geregistreerd: 14 mei 2016 05:49

Re: Antwoord week 7 MAgnesium bij stimulanten

Berichtdoor MeejheM op 23 jun 2016 22:52

Ik denk dat ik een keer ergens iets van de ggd gelezen of gezien heb waarin multivitamines en andere supplementen bekeken worden of ze nuttig zijn, en vitamine d was volgens mij vooral nuttig voor zwangere vrouwen en mensen met een donkerder huidskleur in ons klimaat in de winter.

de rest was vrijwel allemaal overbodig, als je een normaal eetpatroon hebt, en gezond bent.

je kon beter op je zout, koolhydraten en verzadigde vetten letten volgens de ggd.
MeejheM
Badass junkie
 
Berichten: 2689
Geregistreerd: 10 okt 2008 18:25


Keer terug naar Vraag van de week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast