Antwoord week 19 Gouden Tip

Hier vind je elke week het antwoord van het Trimbos Instituut op een interessante, door een lid gestelde vraag. Heb je zelf een vraag? Stel deze in "Voorstel voor Vraag van de Week".
Forumregels
  • Het plaatsen van nieuwe onderwerpen is niet toegestaan! (2x overtreden = waarschuwing)
  • Spam wordt niet getolereerd op dit forum. (2x overtreden = waarschuwing)

Hoe werkt het?
  • In dit subforum komen de door de professional beantwoordde vragen te staan.
  • Discussie of verdere vragen zijn mogelijk. Het Trimbos-instituut zal vervolgvragen proberen te beantwoorden als de tijd dit toelaat.

Op en of aanmerkingen?
Heb je op en of aanmerkingen kun je deze op het feedback forum kenbaar maken.

Antwoord week 19 Gouden Tip

Berichtdoor Drugs Infolijn op 30 sep 2010 12:37

Wat is volgens jullie deskundige de gouden tip om te stoppen of minderen met drugs?
Hoe krijg je zelf stoppen voor elkaar? Hoe krijg je als medestander van een verslaafd iemand de knop bij degene omgezet?


Antwoord:
Er zijn zoveel tips als dat er deskundigen zijn. Maar goed ook, want niet voor iedereen werkt dezelfde methode.

Motivatie
Veel methodes draaien om het versterken van je motivatie; de wil om te stoppen of te minderen. Die wil kan versterkt worden door de nadelen van het gebruik en door de voordelen van stoppen.

Nadelen van gebruik
Als je verslaafd bent, ben je vaak goed in het verdoezelen van de nadelen. Voor jezelf en anderen. Soms werkt de omgeving daar (onbewust) aan mee. Bijvoorbeeld door geldproblemen op te lossen of vervelend gedrag te accepteren. Zo verdwijnen argumenten om te stoppen. Want alles gaat toch goed?
Als medestander is het dus belangrijk om iemand te confronteren met de nadelen van het gebruik. Los geen problemen op die gevolg zijn van het drugsgebruik. Bijvoorbeeld problemen op werk, met geld of relaties met anderen. Laat iemand niet wegkomen met vervelend gedrag dat door de verslaving ontstaat. Bijvoorbeeld verbreken afspraken, stoned, high of brak zijn wanneer dat voor jou vervelend is, drugs vóór jou laten gaan, enzovoorts. Laat merken dat het gevolgen heeft voor jullie relatie.

Als je zelf te veel gebruikt, is het belangrijk eerlijk naar de nadelen te kijken en te zorgen dat je die niet zomaar meer onder het tapijt kunt schuiven op momenten dat je trek hebt. Praten of opschrijven kan daarbij helpen.

Voordelen van stoppen
Voor veel mensen werkt het goed om zich te richten op de winst die stoppen oplevert. Bijvoorbeeld; fitter worden, relaties verbeteren, geld sparen, bouwen aan toekomstplannen of vrijer zijn. Dat motiveert vaak en geeft een duidelijk doel. Je richt je op wat je wèl wilt doen, en niet alleen op wat niet meer mag. Ook hier kan praten en opschrijven helpen.
Als medestander kun je iemand op dit punt helpen door mee te denken over nieuwe doelen. Laat het de ander ook weten als je verbetering ziet. Mensen die verslaafd zijn hebben vaak niet veel zelfvertrouwen. Een compliment kan erg motiveren.

Afleiding
Het is goed om te bedenken wat je doet als je zin hebt in drugs. Afleiding kan je helpen over een moeilijk punt heen te komen. Anderen kunnen daar bij helpen.

Zelfhulpsites
Er zijn goede zelfhulpsites te vinden op drugsinfo.nl. ( http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=e ... pagina=114 )
Je vindt er ook meer info over zelf stoppen of hulp. (http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=t ... n&pagina=4)
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) is een dienst van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op www.drugsinfo.nl en op www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Professional Trimbos Instituut
 
Berichten: 350
Geregistreerd: 06 mei 2010 10:28

Re: Antwoord week 19 Gouden Tip

Berichtdoor Flameon op 30 sep 2010 21:04

Bedankt
Flameon
Badass junkie
 
Berichten: 7852
Geregistreerd: 03 jul 2007 20:34

Re: Antwoord week 19 Gouden Tip

Berichtdoor knolselderij op 01 okt 2010 13:10

mocht ik ooit willen stoppen met iets, of meer gebruiken dan dat ik nu doe dan lees ik dit wel ns
Avatar gebruiker
knolselderij
Wijs gebruiker
 
Berichten: 1176
Geregistreerd: 18 aug 2009 12:24
Woonplaats: groente afdeling


Keer terug naar Vraag van de week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast