Drugs en alcohol in het uitgaanscircuit

Hier vind je elke week het antwoord van het Trimbos Instituut op een interessante, door een lid gestelde vraag. Heb je zelf een vraag? Stel deze in "Voorstel voor Vraag van de Week".
Forumregels
  • Het plaatsen van nieuwe onderwerpen is niet toegestaan! (2x overtreden = waarschuwing)
  • Spam wordt niet getolereerd op dit forum. (2x overtreden = waarschuwing)

Hoe werkt het?
  • In dit subforum komen de door de professional beantwoordde vragen te staan.
  • Discussie of verdere vragen zijn mogelijk. Het Trimbos-instituut zal vervolgvragen proberen te beantwoorden als de tijd dit toelaat.

Op en of aanmerkingen?
Heb je op en of aanmerkingen kun je deze op het feedback forum kenbaar maken.

Drugs en alcohol in het uitgaanscircuit

Berichtdoor Drugs Infolijn op 14 aug 2012 13:38

Om antwoord te geven op de vraag Hoeveel alcohol en drugs worden er gebruikt in het uitgaanscircuit? hebben we 3 onderzoeken gebruikt:

(1) Nationale Drug Monitor (2010)

(2) Feestmeter 2008-2009.

(3) Antenne 2010


Alcohol
Ruim 90% van de clubbezoekers heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken. Onder hen zijn evenveel mannen als vrouwen (1).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van alcohol onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Ruim 90% van de clubbezoekers heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken. Op de uitgaansavond/nacht dronken clubbezoekers gemiddeld 7 glazen (mannen dronken gemiddeld 9 en vrouwen gemiddeld 5 glazen).

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Vrijwel alle onderzochte cafébezoekers (94%) dronken alcohol tijdens het uitgaan, gemiddeld 6 glazen. Een kwart (23%) dronk (ook) vóór het uitgaan alcohol, gemiddeld 3 glazen (‘indrinken'). Tellen we vóór en tijdens het uitgaan bij elkaar op, dan dronk 95% van de cafébezoekers, gemiddeld 7 glazen alcohol.

Cannabis (hasj en wiet)
Ongeveer een kwart van de clubbezoekers is een actueel cannabisgebruiker. Twee keer zoveel mannen als vrouwen gebruiken cannabis (2).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van cannabis onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Tijdens de uitgaansavond/nacht heeft 10% van de clubbezoekers geblowd. Gemiddeld werden er bijna 2 joints gerookt: 53% rookte er maximaal 1; 11% rookte 4 of meer joints.

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). In totaal is 23% van de cafébezoekers huidige blower; 1% blowt dagelijks. Het leeuwendeel blowt maximaal één of twee joints op een dag.

XTC
Ecstasy blijft (na cannabis) de belangrijkste drug in het uitgaanscircuit, vooral in de dance-scene, maar er zijn signalen die wijzen op een stabilisatie van het gebruik. Van de club-bezoekers gebruikt 16% XTC en partybezoekers 31% (2).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van XTC onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 3% van de clubbezoekers ecstasy gebruikt, vooral de groep eindtwintigers. Gemiddeld namen zij anderhalve pil (mannen bijna twee en vrouwen één pil). Ruim de helft nam maximaal één pil, clubbezoekers namen drie of meer pillen.

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Ongeveer één op de acht cafébezoekers (13%) heeft de laatste maand nog ecstasy gebruikt.

Cocaïne
Cocaïne is relatief populair in het uitgaansleven, het gaat daarbij vooral om het snuiven van cocaïne (1).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van cocaïne onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 2% van de clubbezoekers cocaïne gebruikt, vooral mannen en eindtwintigers. Deze clubbezoekers namen gemiddeld ruim een halve gram op de uitgaansavond/nacht, variërend van 1/8 tot 2 gram.

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). De afgelopen maand heeft 13,6% gebruikt. 90% van deze groep gebruikt af en toe of zelden. Dagelijks gebruik komt niet voor.

Amfetamine (speed)
Amfetamine is minder populair onder uitgaanders dan XTC en cocaïne. Op hardcore feesten en in bepaalde (alternatieve) scenes (punk, electro, trance, underground, rock en tekno) komt het gebruik van amfetamine wat vaker voor vergeleken met het (grootstedelijk) trendy uitgaanscircuit (1).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van amfetamine onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 1% van de clubbezoekers amfetamine gebruikt. Gemiddeld namen zij 0.7 gram, variërend van 0,1 tot 2 gram.

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Iets meer dan één op de zes cafébezoekers (18%) heeft het middel ooit gebruikt.

GHB
Het gebruik van GHB komt relatief vaak voor (in vergelijking met algemene bevolking) onder uitgaanders, maar ook buiten het uitgaansleven wordt dit middel gesignaleerd. Gebruik van GHB lijkt de laatste jaren vooral onder bepaalde groepen jongeren in de provincie populair te zijn geworden, voornamelijk op plaatsen buiten het uitgaansleven (1).

Party's/festivals/clubs
In 2008/2009 is het gebruik van GHB onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Tijdens de uitgaansavond/nacht heeft nog geen procent van de clubbezoekers GHB gebruikt. Ruim anderhalf procent van de clubbezoekers is actueel GHB-gebruiker, ruim de helft gebruikt af en toe of zelden (74%) en 18% gebruikt een paar keer per week of (bijna) dagelijks (2).

Cafébezoekers Amsterdam
In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Van de onderzochte cafébezoekers heeft 11% het middel ooit, gebruikt. De laatste maand heeft 2% van de cafébezoekers GHB gebruikt.

Op de avond/nacht van het uitgaan of van de party heeft één op de vier à vijf party- en clubbezoekers geen alcohol of drugs gebruikt (tabak niet meegerekend). Onder de overige uitgaanders is alcohol favoriet, zij gebruikten alleen alcohol, of alcohol in combinatie met één of meer drugs (2).
De Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) is een dienst van het Trimbos-instituut en geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Kijk ook eens op www.drugsinfo.nl en op www.drugsenuitgaan.nl.
Avatar gebruiker
Drugs Infolijn
Professional Trimbos Instituut
 
Berichten: 350
Geregistreerd: 06 mei 2010 10:28

Keer terug naar Vraag van de week

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten