Geneesmiddel

Wijs gebruiker
Acuut fysiek gevaar: drug interacties (+ tabel) en overdosis

1653332211374.png
Drug combination chart van TRIPSIT. Een richtlijn van welke middelen wel en niet te combineren zijn, synergetische werking hebben, verminderde werking hebben of geen interactie vertonen. Hierrr de link naar de afbeelding in hoge kwaliteit.

In het jaar 2018 stierven 262 mensen in Nederland aan de directe gevolgen van harddrugs, dit is dus gerekend zonder de indirecte doden van tabak, alcohol etc. Ook zijn we allemaal wel bekend met het opioïden probleem in de VS, in 2020 stierven daar 93.000 mensen aan de gevolgen van een overdosis. Met deze post hoop ik antwoord te geven op de vraag die hier vaak wordt gesteld: kan ik deze drugs met elkaar combineren? Sterven is zeldzame pech, maar toch zijn er een aantal dingen die niet onderschat mogen worden. Eerst ga ik het kort hebben over combinatiegebruik in het algemeen, daarna over de meest voorkomende fysieke complicaties die een mens fataal kunnen worden en bovenaan staat een handige tabel met drug interacties. Let op, dit gaat over veelvoorkomende recreatieve drugs, maar niet over medicijnen.

Combineren
Combinatiegebruik is het leukste wat er is. Je kunt de dag van je leven hebben met de candyflip (LSD + MDMA) of de negatieve effecten van speed wegwerken met GHB. Timing is belangrijk als je combineert, zo kun je gemakkelijk out gaan als speed uitwerkt, maar de GHB nog niet. Daarnaast is dosis van belang, bijna alle combinaties worden pas fysiek gevaarlijk als je een of meerdere stoffen hoog doseert. Helaas is het daarom ook niet altijd zo zwart-op-wit dat de ene stof met de andere altijd slecht af zou lopen. Verder speelt tolerantie een rol, je bouwt namelijk niet alleen tolerantie op tegen de positieve effecten van een drug, maar ook tegen bijvoorbeeld ademhalingsonderdrukking bij benzo’s of opiaten.

Lichamelijke complicaties

Ademhalingsdepressie
Om maar met de deur in huis vallen: de meeste overlijdens zijn te wijten aan onderdrukking van de ademhaling. Drugs als opiaten, benzodiazepines en alcohol onderdrukken het centrale zenuwstelsel en zo de ademhaling, bloeddruk en uiteindelijk de stopt de hartslag. Veruit de meeste drugsdoden wereldwijd zijn te wijden aan een combinatie van twee of alle drie deze stoffen. Als je te weinig ademhaalt kan CO2 niet voldoende ontsnappen uit je longen en gaat het ophopen in je bloed, met als eerste gevolg breinschade. Als er geen hulp komt, of de klachten worden erger kan dit uiteindelijk resulteren in stilstand van de ademhaling, coma, hartstilstand en uiteindelijk de dood. Zie hier wat je kunt doen bij een overdosis.

Van alcohol of benzo’s afzonderlijk moet je echt wel hoge doses nemen om het zover te krijgen, maar deze twee in combinatie zijn berucht om elkaars ademhalingsdepressie te vermenigvuldigen en hebben dus gevaarlijke interactie. Opiaten hebben van zichzelf al een sterker effect op de ademhaling, een hoge dosis op zichzelf of in combinatie is dus nog risicovoller. GHB, phenibut (alle GABA), barbituraten en ketamine doen ook mee in dit rijtje. Ketamine heeft niet zo een sterk effect op de ademhaling, desondanks is het combineren van hoge doses gevaarlijk en kun je snel misselijk worden en overgeven.

Waarom tolerantie niet zoveel zegt
De tolerantie die je opbouwt tegen ademhalingsdepressie bij opiaten geldt niet voor benzo’s en andersom. Ook is er eerder aangetoond dat de tolerantie die je opbouwt tegen ademhalingsonderdrukking bij langdurig gebruik van morfine of oxycodon wordt omgekeerd door te combineren met alcohol of pregabaline (GABA-B drug) en mogelijk andere GABA substanties. Dit betekent dat deze combinaties ook voor de ervaren gebruiker zeer risicovol zijn en is gelijk een reden waarom alcohol zo vaak wordt teruggevonden in het bloed van mensen die zijn overleden aan een overdosis. In mijn ogen doe je er daarom altijd verstandig aan alcohol links te laten als je van plan bent ook andere verdovende middelen te gebruiken.

X alcohol, benzodiazepines, opiaten, barbituraten, GHB, GABA-drugs en in mindere mate ketamine.

Risico combinatie verdovend middel met stimulantia
Soms wordt een stimulerend middel gecombineerd met alcohol, GHB of een benzo. Dit kan een fijne roes geven of helpen met inslapen, maar door de stimulatie zal je weinig van de onderdrukkende werking van een benzo voelen, waardoor je al snel wat meer neemt. Op dat moment wordt je ademhaling en hartslag letterlijk op de been gehouden door de stimulant en voel je je redelijk nuchter, maar als je in slaap valt en de stimulant werkt uit, dan valt ook de stimulerende werking op de ademhaling weg. Zo kun je dus het gevoel hebben dat je in vrij nuchtere toestand gaat slapen, terwijl je ‘s nachts in comateuze toestand kan raken met de al eerder genoemde gevolgen van dien. Vooral sterk hypnotische benzo’s zoals bromazolam staan hierom bekend.

Stikken in braaksel
Echt super kut en veel pech als dit je gebeurt, ja. Downers in combinatie met elkaar of andere drugs kunnen je flink misselijk maken. Je kunt je voorstellen dat als je flink dronken bent en een benzo neemt, je niet zomaar uit je comateuze toestand ontwaakt als je begint te braken in je slaap. Daarnaast is ook je kokhalsreflex gedempt, waardoor het braaksel makkelijk je longen invloeit. Het gebeurt niet alleen in combinaties, want een hoge dosis alcohol kan dit op zichzelf al veroorzaken. Zo zijn we onder andere Jimi Hendrix (alcohol en barbituraten) en de drummer van Led Zeppelin (alcohol) verloren, beide op jonge leeftijd (27 en 32). Ga daarom altijd op je zij of buik slapen als je flink intoxicated bent. Leg een ander in stabiele zijligging als jij de hulpverlener bent.

X alcohol, benzodiazepines, opiaten, barbituraten, GHB, GABA-drugs en in mindere mate ketamine + alles waar jij misselijk van wordt.

Overdosis stimulantia
Tegenovergesteld aan downers verhogen stimulanten de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling. Bij een overdosis is je cardiovasculaire systeem zo overwerkt dat het er mee stopt, met als gevolg een hartstilstand. Stimulanten staan ook bekend om hun vaatvernauwende werking, ook op normale dosis. Als je in slechte lichamelijke conditie bent, oud bent of een ongezonde levensstijl hebt, kan dit er voor zorgen dat aderen die het hart van bloed voorzien worden afgesloten, met een hartaanval als gevolg. Symptomen van een overdosis zijn o.a. stijve of schokkende ledematen, flauwvallen, hoofdpijn, pijn op de borst en excessief zweten. Er is helaas niet zoveel dat jij zelf kunt doen, behalve direct de hulpdiensten inschakelen en het slachtoffer koelen.

De combinatie met alcohol brengt wederom extra risico’s met zich mee. Alcohol met cocaïne vormen samen coca-ethyleen, een stof die stress op het hart vergroot. Het is een zeer populaire combinatie, maar ook een die soms uitloopt op hartcomplicaties bij gezonde mensen. Ook opiaten vormen een vergroot gevaar, in de VS had grofweg 75% van de mensen die stierven aan cocaïne ook synthetische opioïden (zoals morfine en fentanyl) in hun bloed. Speedball (cocaïne + heroïne) staat ook hoog op de lijst en wordt verrassend vaak door gebruikers zelf als veilig beschouwd, omdat cocaïne het onderdrukkende gevoel van heroïne tegengaat, terwijl de stress op het lichaam groot is.

X alle stimulantia (o.a. cocaïne, speed, MDMA of methylfenidaat), MAO-remmers, tramadol, alcohol, opiaten

Serotoninesyndroom
Het serotoninesyndroom ligt iets gecompliceerder, maar wordt veroorzaakt door een te hoge concentratie serotonine in de hersenen. De symptomen zijn vrij gelijk aan een stimulanten overdosis (zie hierboven). Het slachtoffer raakt oververhit: koel een slachtoffer dat rood van verhitting is met water, frisse lucht en door kleren uit trekken. Als iemand bleek wordt of het bewustzijn verliest, bel dan direct 112. MDMA kan het in hoge dosis op zichzelf veroorzaken, maar de combinatie met serotonine-heropnameremmers (o.a. SSRI’s) of 5-HTP vergroot de kans aanzienlijk. Zeer gevaarlijk is de combinatie met MAO-remmers, dat zorgt er namelijk voor dat je lichaam de serotonine niet meer af kan breken. MAO-remmers zitten onder andere in redelijke concentraties in grapefruitsap. Zie hier meer over MAO-remmers en drugs en lees hier meer over het serotoninesyndroom.

X MDMA, MAO-remmers, SSRI’s, 5-HTP, tramadol

MAO-remmers
Deze stoffen zorgen ervoor dat het enzym monoamine-oxidase (MAO) niet of te weinig aangemaakt wordt in je lichaam, terwijl dit een enzym is dat nodig is om neurotransmitters in je lichaam weer veilig af te breken. MAO-remmers (in het Engels MAOI) zijn niet alleen gevaarlijk met MDMA, maar ook bijvoorbeeld met speed, cocaïne of allergie medicijnen. Er is al een topic over geschreven incl een lijst met stoffen waar MAO-remmers in zitten en welke combinaties gevaarlijk zijn.

X stimulanten, SSRI’s, tramadol en meer

Tramadol/O-DSMT
Deze stof heeft een werking als serotonine- en noradrenaline-heropnameremmer (SNRI), en een lichte werking als serotonine-releaser. Daarnaast is het een opioïde, waardoor het zich zeer slecht laat combineren met andere middelen en MAO-remmers. Dit geldt dus ook voor het actieve metaboliet van tramadol, O-DSMT. Zie ook de tabel bovenaan.

Get high, party like never before and stay safe y'all :praying:

Groetjes,
Geneesmiddel
 
Laatst bewerkt:

LucidLucy

Verslaafde in herstel
Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat deze chart hier volgens mij nergens op DF stond haha
Ik heb 'm vaak geraadpleegd en heel erg veel aan gehad.

Ik zou graag nog wat toe willen voegen uit eigen ervaring. Pas op met combinaties van sterk belastende cathinonen en DMXE. Sowieso wordt het afgeraden om cathinonen als coke met dissociatieven te mixen. Toch heb ik het regelmatig gedaan. Wel vaak als overgang, dat ik na de cathinonen aan de disso's ging.

Ik heb zelf een paar keer nare ervaringen gehad waarbij mijn lichaam heel raar reageerde op coke of pyro's icm DMXE. Hartritmes die niet oké waren; uitval in m'n benen; kramp of spontaan te beginnen met shaken. Enkele voorbeelden. Het waren echt geen fijne ervaringen en waren niet alleen mentaal niet fijn, maar ook fysiek niet oké en ronduit gevaarlijk. Wat er precies lichamelijk gebeurt durf ik niet te zeggen, maar pas er mee op!

Goed topic!
 

Althea

Newbie
Dit topic vind ik toch de moeite waard om eens een eerste post aan te wijden, super nuttig en leerzaam, ik ga deze zeker vaker raadplegen!

Wat ik me hierbij wel afvraag: ik denk dat dit de allereerste plaats ooit is waar ik lees dat er slechts een laag risico is bij het combineren van MDMA en speed. Ik dacht dat dit juist zeer neurotoxisch was en in combinatie een nog grotere belasting op het hart opleverde. Kan iemand mij hier meer over vertellen?
 

Geneesmiddel

Wijs gebruiker
Dit topic vind ik toch de moeite waard om eens een eerste post aan te wijden, super nuttig en leerzaam, ik ga deze zeker vaker raadplegen!
Dat is leuk om te lezen en daar heb ik het uiteindelijk voor gedaan. Dankjewel!
Wat ik me hierbij wel afvraag: ik denk dat dit de allereerste plaats ooit is waar ik lees dat er slechts een laag risico is bij het combineren van MDMA en speed. Ik dacht dat dit juist zeer neurotoxisch was en in combinatie een nog grotere belasting op het hart opleverde. Kan iemand mij hier meer over vertellen?
Dat is inderdaad iets waar ik het ook niet helemaal mee eens ben in de tabel, want het klopt wat je zegt.

De tabel kijkt eigenlijk vooral naar acuut gevaar en werking, dus bijvoorbeeld neurotoxiciteit neemt hij niet mee. Het neemt ook het risico dat er sowieso al was niet mee, en speed en MDMA geven op zichzelf al stress op het hart en lichaam. De tabel kijkt eigenlijk niet naar risico, maar naar interactie. Oftewel, versterken ze elkaars stress op het lichaam, of werkt de stress afzonderlijk van elkaar. Er is dus geen interactie tussen MDMA en speed waardoor de stress met een bepaalde factor vermenigvuldigd wordt, maar de stress telt bij elkaar op. Sorry als dit wat onduidelijk is, ik hoop dat je het begrijpt.

Ze geven zelfs aan dat er synergie is, dus er zal wel een positief effect zijn die ze bij elkaar versterken. Ik vermoed dat MDMA de angst remt die speed veroorzaakt en dat er daarom synergie is. Het komt een beetje apart over, want ik zie zelf totaal geen reden om speed met MDMA te combineren maar ze hebben het dus wel ergens op gebaseerd.

Groetjes :)
 

Roze Olifant

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Top Tripreporter
Dat is leuk om te lezen en daar heb ik het uiteindelijk voor gedaan. Dankjewel!

Dat is inderdaad iets waar ik het ook niet helemaal mee eens ben in de tabel, want het klopt wat je zegt.

De tabel kijkt eigenlijk vooral naar acuut gevaar en werking, dus bijvoorbeeld neurotoxiciteit neemt hij niet mee. Het neemt ook het risico dat er sowieso al was niet mee, en speed en MDMA geven op zichzelf al stress op het hart en lichaam. De tabel kijkt eigenlijk niet naar risico, maar naar interactie. Oftewel, versterken ze elkaars stress op het lichaam, of werkt de stress afzonderlijk van elkaar. Er is dus geen interactie tussen MDMA en speed waardoor de stress met een bepaalde factor vermenigvuldigd wordt, maar de stress telt bij elkaar op. Sorry als dit wat onduidelijk is, ik hoop dat je het begrijpt.

Ze geven zelfs aan dat er synergie is, dus er zal wel een positief effect zijn die ze bij elkaar versterken. Ik vermoed dat MDMA de angst remt die speed veroorzaakt en dat er daarom synergie is. Het komt een beetje apart over, want ik zie zelf totaal geen reden om speed met MDMA te combineren maar ze hebben het dus wel ergens op gebaseerd.

Groetjes :)

Ik heb me over die specifieke combinatie van MDMA x speed die ‘goedgekeurd’ wordt volgens de tabel ook al vaker verbaasd. Ik denk dat jouw uitleg erbij hout snijdt.

Alsnog een afrader om die twee te combineren lijkt me, klinkt niet als een prettig feestje voor hersenen, hart en bloedvaten.

Bedankt voor het topic, goed om deze tabel op het forum te hebben staan en makkelijk te kunnen raadplegen!
 

Althea

Newbie
Klinkt logisch, thanks voor de uitleg! Dan inderdaad goed om er toch nog wel even bij stil te staan dat de algemene risico's sowieso buiten deze tabel vallen.

Voor de zekerheid laat ik dat arme lichaam van mij gewoon lekker met 'rust' en blijf ik dat vooral niet doen. 😊
 

djiego

Wijs gebruiker
Kan niet vaak genoeg herhaald worden als vertrekpunt deze chart! Goede toelichting erbij!
(Misschien nog even linkje toevoegen naar de highresversie op tripsit ?)

Tramadol vind ik altijd een 'mooie' op deze chart.. die zooi kun je echt bijna nergens mee combineren en heb zelfs de huisarts er al eens op betrapt dat ze het voorschreven in combinatie met eerder voorgeschreven medicatie wat niet slim was.
 
Laatst bewerkt:

Zanza

DF-koning
Tramadol vind ik altijd een 'mooie' op deze chart.. die zooi kun je echt bijna nergens mee combineren en heb zelfs de huisarts er al eens op betrapt dat ze het voorschreven in combinatie met eerder voorgeschreven medicatie wat niet slim was.
Klopt dat met tramadol heel voorzichtig moet worden omgegaan qua interacties met andere stoffen. Bijvoorbeeld: er staat een rood kruis bij de combinatie met benzodiazepinen. Ik slik al jaren off-label 2x50 mg tramadol en 20 mg diazepam voor migraine. Heb alle gangbare migraine middelen gebruikt en getest en niets werkt zo goed als deze combinatie. Heb het zanza senior voorgesteld (arts) destijds en vervolgens de huisarts. Beiden zagen geen enkel probleem wanneer dit voor mij goed werkte.

Ik wil hier niet afdoen aan het feit dat tramadol een 'lastige' is wat combinatie gebruik, maar dat er wel kanttekeningen bij gezet moeten worden.
 

Geneesmiddel

Wijs gebruiker
(Misschien nog even linkje toevoegen naar de highresversie op tripsit ?)
De link staat in het bijschrift van de tabel :) Klein beetje verstopt, dat wel, maar ik kan de post niet meer aanpassen 😬
Ik wil hier niet afdoen aan het feit dat tramadol een 'lastige' is wat combinatie gebruik, maar dat er wel kanttekeningen bij gezet moeten worden.
De combinatie met benzodiazepinen slaat dan denk ik op de onderdrukking van het CZS en niet op zijn SNRI eigenschappen. Als je dan langere tijd gebruikt bouw je tolerantie op tegen die onderdrukking en is het inderdaad veilig te gebruiken.

Het 'veilige' van een recept is dat je vaak stabiele doseringen slikt waar je lichaam een goed balans in kan vinden. Iemand die heroïne of oxycodon van de straat koopt, zal de ene keer een flink aantal puntjes meer op z'n folie of sterkere dope hebben.
 

Geneesmiddel

Wijs gebruiker

Snuifduif34

Experimenterende gebruiker
Ik ben opzoek naar iemand die me net wat extra informatie en uitleg kan geven over mijn ervaring wat ik heb er vragen over.
Laatste tijd vaker en vaker en meer en meer 3 cmc in vorm van snuiven en bommetjes, nu geniet ik hier heerlijk van soms haal ik een nacht of 2 door en soms gewoon slapen wat geen probleem is

buiten de mentale en fysieke vermoeidheid heb ik geen ademhalingsproblemen of hartkloppingen of iets in die richting, maar wat ik heb wel zijn blauwe/paarse vlekken op mijn knieën, voeten, en armen en rug beetje soms, onderkant van mijn voeten heel erg rood van kleur en datzelfde geld mijn vingertoppen.
Van dit allemaal merk ik niks geen pijn of iets of kramp helemaal niks, maar ik schrik soms nog hiervan en ben bang voor trombose of amputatie of ledemaat uitval.

bij deze dus mijn vraag/verzoek of iemand hier meer over wil vertellen, graag of dit gevaarlijk is of andere risicofactoren specifiek in mijn voorbeeld hier ☝️
Bij voorbaat dank!
 

LucidLucy

Verslaafde in herstel
Ik ben opzoek naar iemand die me net wat extra informatie en uitleg kan geven over mijn ervaring wat ik heb er vragen over.
Laatste tijd vaker en vaker en meer en meer 3 cmc in vorm van snuiven en bommetjes, nu geniet ik hier heerlijk van soms haal ik een nacht of 2 door en soms gewoon slapen wat geen probleem is

buiten de mentale en fysieke vermoeidheid heb ik geen ademhalingsproblemen of hartkloppingen of iets in die richting, maar wat ik heb wel zijn blauwe/paarse vlekken op mijn knieën, voeten, en armen en rug beetje soms, onderkant van mijn voeten heel erg rood van kleur en datzelfde geld mijn vingertoppen.
Van dit allemaal merk ik niks geen pijn of iets of kramp helemaal niks, maar ik schrik soms nog hiervan en ben bang voor trombose of amputatie of ledemaat uitval.

bij deze dus mijn vraag/verzoek of iemand hier meer over wil vertellen, graag of dit gevaarlijk is of andere risicofactoren specifiek in mijn voorbeeld hier ☝️
Bij voorbaat dank!
Je kan deze vraag meerdere keren stellen. Maar feit is dat er bar weinig bekend is over 3-cmc. Juist daarom zou ik voorzichtig zijn en de signalen van je lichaam serieus nemen.

Maar goed, misschien is er iemand die er al meer over weet. Maar wees je ervan bewust dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar dit stofje.
 

LucidLucy

Verslaafde in herstel
Nee ik heb zo’n ding niet in mijn schuur staan, dit is van YouTube. Maar het eerste voorbeeld al gelijk foute boel? Damn
Niet? Ik had altijd het beeld dat je naast 'stripfiguur zijn' en 'comedie doen' je uit naastenliefde en barmhartigheid je zondag opgaf om op de UPLC in je schuurtje allerlei middelen van lieve DF'ers te testen.

Valt dat even in duigen 🥲
 

Dirkdirk

DF-koning
Niet? Ik had altijd het beeld dat je naast 'stripfiguur zijn' en 'comedie doen' je uit naastenliefde en barmhartigheid je zondag opgaf om op de UPLC in je schuurtje allerlei middelen van lieve DF'ers te testen.

Valt dat even in duigen 🥲
Jij pak mijn letters en maakt er een soort nieuwe brij van dat ik nooit heb gezegd. Ik ben geen stripfiguur, ik ben komediant met een laboratorium achtergrond.
 

Geneesmiddel

Wijs gebruiker
blauwe/paarse vlekken op mijn knieën, voeten, en armen en rug beetje soms, onderkant van mijn voeten heel erg rood van kleur en datzelfde geld mijn vingertoppen.
Dat zijn symptomen van vasoconstrictie. Stimulanten hebben een vaatvernauwende werking en knijpen je aderen dicht. Als je in goede lichamelijke conditie bent en geen hartklachten hebt kan dit in lichte vorm niet zo veel kwaad, maar als alles paars wordt ben je te ver gegaan met doseren. Onder andere je hart krijgt minder zuurstof en je loopt het risico een belangrijke ader naar je hart af te knellen en zo een (kleine) hartaanval te veroorzaken.
Holy shit, ik wilde dus kijken hoe ze zo'n pil checken op inhoud. Wat blijkt, na test 1? Geen MDMA. Kwart 4-MethylAmfetamine (giftig) en PMMA (Para-DiMethoxymethamfetamine) ook giftig

Bekijk bijlage 43590
Damn toch zo belangrijk gewoon even te testen. Blij dat dit gratis kan in NL en geen godsvermogen kost zoals in sommige andere landen.
 

Dirkdirk

DF-koning
Damn toch zo belangrijk gewoon even te testen. Blij dat dit gratis kan in NL en geen godsvermogen kost zoals in sommige andere landen.
Het kost wel wat als iedereen zijn pil wil laten testen, maar dat geld willen ze niet stoppen in een goed geoliede test straat, dat overigens volledig realiseerbaar is, omdat het de stap naar drugs proberen makkelijker maak voor de gebruiker. Wat als je erover nadenkt totaal de omgedraaide wereld is.
 

Danny46

Bewuste gebruiker
Acuut fysiek gevaar: drug interacties (+ tabel) en overdosis

Bekijk bijlage 42270
Drug combination chart van TRIPSIT. Een richtlijn van welke middelen wel en niet te combineren zijn, synergetische werking hebben, verminderde werking hebben of geen interactie vertonen. Hierrr de link naar de afbeelding in hoge kwaliteit.

In het jaar 2018 stierven 262 mensen in Nederland aan de directe gevolgen van harddrugs, dit is dus gerekend zonder de indirecte doden van tabak, alcohol etc. Ook zijn we allemaal wel bekend met het opioïden probleem in de VS, in 2020 stierven daar 93.000 mensen aan de gevolgen van een overdosis. Met deze post hoop ik antwoord te geven op de vraag die hier vaak wordt gesteld: kan ik deze drugs met elkaar combineren? Sterven is zeldzame pech, maar toch zijn er een aantal dingen die niet onderschat mogen worden. Eerst ga ik het kort hebben over combinatiegebruik in het algemeen, daarna over de meest voorkomende fysieke complicaties die een mens fataal kunnen worden en bovenaan staat een handige tabel met drug interacties. Let op, dit gaat over veelvoorkomende recreatieve drugs, maar niet over medicijnen.

Combineren
Combinatiegebruik is het leukste wat er is. Je kunt de dag van je leven hebben met de candyflip (LSD + MDMA) of de negatieve effecten van speed wegwerken met GHB. Timing is belangrijk als je combineert, zo kun je gemakkelijk out gaan als speed uitwerkt, maar de GHB nog niet. Daarnaast is dosis van belang, bijna alle combinaties worden pas fysiek gevaarlijk als je een of meerdere stoffen hoog doseert. Helaas is het daarom ook niet altijd zo zwart-op-wit dat de ene stof met de andere altijd slecht af zou lopen. Verder speelt tolerantie een rol, je bouwt namelijk niet alleen tolerantie op tegen de positieve effecten van een drug, maar ook tegen bijvoorbeeld ademhalingsonderdrukking bij benzo’s of opiaten.

Lichamelijke complicaties

Ademhalingsdepressie
Om maar met de deur in huis vallen: de meeste overlijdens zijn te wijten aan onderdrukking van de ademhaling. Drugs als opiaten, benzodiazepines en alcohol onderdrukken het centrale zenuwstelsel en zo de ademhaling, bloeddruk en uiteindelijk de stopt de hartslag. Veruit de meeste drugsdoden wereldwijd zijn te wijden aan een combinatie van twee of alle drie deze stoffen. Als je te weinig ademhaalt kan CO2 niet voldoende ontsnappen uit je longen en gaat het ophopen in je bloed, met als eerste gevolg breinschade. Als er geen hulp komt, of de klachten worden erger kan dit uiteindelijk resulteren in stilstand van de ademhaling, coma, hartstilstand en uiteindelijk de dood. Zie hier wat je kunt doen bij een overdosis.

Van alcohol of benzo’s afzonderlijk moet je echt wel hoge doses nemen om het zover te krijgen, maar deze twee in combinatie zijn berucht om elkaars ademhalingsdepressie te vermenigvuldigen en hebben dus gevaarlijke interactie. Opiaten hebben van zichzelf al een sterker effect op de ademhaling, een hoge dosis op zichzelf of in combinatie is dus nog risicovoller. GHB, phenibut (alle GABA), barbituraten en ketamine doen ook mee in dit rijtje. Ketamine heeft niet zo een sterk effect op de ademhaling, desondanks is het combineren van hoge doses gevaarlijk en kun je snel misselijk worden en overgeven.

Waarom tolerantie niet zoveel zegt
De tolerantie die je opbouwt tegen ademhalingsdepressie bij opiaten geldt niet voor benzo’s en andersom. Ook is er eerder aangetoond dat de tolerantie die je opbouwt tegen ademhalingsonderdrukking bij langdurig gebruik van morfine of oxycodon wordt omgekeerd door te combineren met alcohol of pregabaline (GABA-B drug) en mogelijk andere GABA substanties. Dit betekent dat deze combinaties ook voor de ervaren gebruiker zeer risicovol zijn en is gelijk een reden waarom alcohol zo vaak wordt teruggevonden in het bloed van mensen die zijn overleden aan een overdosis. In mijn ogen doe je er daarom altijd verstandig aan alcohol links te laten als je van plan bent ook andere verdovende middelen te gebruiken.

X alcohol, benzodiazepines, opiaten, barbituraten, GHB, GABA-drugs en in mindere mate ketamine.

Risico combinatie verdovend middel met stimulantia
Soms wordt een stimulerend middel gecombineerd met alcohol, GHB of een benzo. Dit kan een fijne roes geven of helpen met inslapen, maar door de stimulatie zal je weinig van de onderdrukkende werking van een benzo voelen, waardoor je al snel wat meer neemt. Op dat moment wordt je ademhaling en hartslag letterlijk op de been gehouden door de stimulant en voel je je redelijk nuchter, maar als je in slaap valt en de stimulant werkt uit, dan valt ook de stimulerende werking op de ademhaling weg. Zo kun je dus het gevoel hebben dat je in vrij nuchtere toestand gaat slapen, terwijl je ‘s nachts in comateuze toestand kan raken met de al eerder genoemde gevolgen van dien. Vooral sterk hypnotische benzo’s zoals bromazolam staan hierom bekend.

Stikken in braaksel
Echt super kut en veel pech als dit je gebeurt, ja. Downers in combinatie met elkaar of andere drugs kunnen je flink misselijk maken. Je kunt je voorstellen dat als je flink dronken bent en een benzo neemt, je niet zomaar uit je comateuze toestand ontwaakt als je begint te braken in je slaap. Daarnaast is ook je kokhalsreflex gedempt, waardoor het braaksel makkelijk je longen invloeit. Het gebeurt niet alleen in combinaties, want een hoge dosis alcohol kan dit op zichzelf al veroorzaken. Zo zijn we onder andere Jimi Hendrix (alcohol en barbituraten) en de drummer van Led Zeppelin (alcohol) verloren, beide op jonge leeftijd (27 en 32). Ga daarom altijd op je zij of buik slapen als je flink intoxicated bent. Leg een ander in stabiele zijligging als jij de hulpverlener bent.

X alcohol, benzodiazepines, opiaten, barbituraten, GHB, GABA-drugs en in mindere mate ketamine + alles waar jij misselijk van wordt.

Overdosis stimulantia
Tegenovergesteld aan downers verhogen stimulanten de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling. Bij een overdosis is je cardiovasculaire systeem zo overwerkt dat het er mee stopt, met als gevolg een hartstilstand. Stimulanten staan ook bekend om hun vaatvernauwende werking, ook op normale dosis. Als je in slechte lichamelijke conditie bent, oud bent of een ongezonde levensstijl hebt, kan dit er voor zorgen dat aderen die het hart van bloed voorzien worden afgesloten, met een hartaanval als gevolg. Symptomen van een overdosis zijn o.a. stijve of schokkende ledematen, flauwvallen, hoofdpijn, pijn op de borst en excessief zweten. Er is helaas niet zoveel dat jij zelf kunt doen, behalve direct de hulpdiensten inschakelen en het slachtoffer koelen.

De combinatie met alcohol brengt wederom extra risico’s met zich mee. Alcohol met cocaïne vormen samen coca-ethyleen, een stof die stress op het hart vergroot. Het is een zeer populaire combinatie, maar ook een die soms uitloopt op hartcomplicaties bij gezonde mensen. Ook opiaten vormen een vergroot gevaar, in de VS had grofweg 75% van de mensen die stierven aan cocaïne ook synthetische opioïden (zoals morfine en fentanyl) in hun bloed. Speedball (cocaïne + heroïne) staat ook hoog op de lijst en wordt verrassend vaak door gebruikers zelf als veilig beschouwd, omdat cocaïne het onderdrukkende gevoel van heroïne tegengaat, terwijl de stress op het lichaam groot is.

X alle stimulantia (o.a. cocaïne, speed, MDMA of methylfenidaat), MAO-remmers, tramadol, alcohol, opiaten

Serotoninesyndroom
Het serotoninesyndroom ligt iets gecompliceerder, maar wordt veroorzaakt door een te hoge concentratie serotonine in de hersenen. De symptomen zijn vrij gelijk aan een stimulanten overdosis (zie hierboven). Het slachtoffer raakt oververhit: koel een slachtoffer dat rood van verhitting is met water, frisse lucht en door kleren uit trekken. Als iemand bleek wordt of het bewustzijn verliest, bel dan direct 112. MDMA kan het in hoge dosis op zichzelf veroorzaken, maar de combinatie met serotonine-heropnameremmers (o.a. SSRI’s) of 5-HTP vergroot de kans aanzienlijk. Zeer gevaarlijk is de combinatie met MAO-remmers, dat zorgt er namelijk voor dat je lichaam de serotonine niet meer af kan breken. MAO-remmers zitten onder andere in redelijke concentraties in grapefruitsap. Zie hier meer over MAO-remmers en drugs en lees hier meer over het serotoninesyndroom.

X MDMA, MAO-remmers, SSRI’s, 5-HTP, tramadol

MAO-remmers
Deze stoffen zorgen ervoor dat het enzym monoamine-oxidase (MAO) niet of te weinig aangemaakt wordt in je lichaam, terwijl dit een enzym is dat nodig is om neurotransmitters in je lichaam weer veilig af te breken. MAO-remmers (in het Engels MAOI) zijn niet alleen gevaarlijk met MDMA, maar ook bijvoorbeeld met speed, cocaïne of allergie medicijnen. Er is al een topic over geschreven incl een lijst met stoffen waar MAO-remmers in zitten en welke combinaties gevaarlijk zijn.

X stimulanten, SSRI’s, tramadol en meer

Tramadol/O-DSMT
Deze stof heeft een werking als serotonine- en noradrenaline-heropnameremmer (SNRI), en een lichte werking als serotonine-releaser. Daarnaast is het een opioïde, waardoor het zich zeer slecht laat combineren met andere middelen en MAO-remmers. Dit geldt dus ook voor het actieve metaboliet van tramadol, O-DSMT. Zie ook de tabel bovenaan.

Get high, party like never before and stay safe y'all :praying:

Groetjes,
Geneesmiddel
maak me er niet zo druk over gaat altijd goed al zal ik het niet aanraden zeker niet maar het mij goed af al die jaren hoewel ik een paar keer in het ziekhuis wakker ben geworden met de medling u mag van geluk spreken dat je nog leeft . Heb altijd de infuses losgetrokken en thuis weer verder gegaan dit was vooral met ghb alcohol en benzoos niet doen dus als je geen beschermengels hebt.
 
Laatst bewerkt:

Mevrouw Pløp

DF Staff
Forumleiding
Moderator
maak me er niet zo druk over gaat altijd goed al zal ik het niet aanraden zeker niet maar het mij goed af al die jaren hoewel ik een paar keer in het ziekhuis wakker ben geworden met de medling u mag van geluk spreken dat je nog leeft . Heb altijd de infuses losgetrokken en thuis weer verder gegaan dit was vooral met ghb alcohol en benzoos niet doen dus als je geen beschermengels hebt.
Dan is het dus bij lange na niet altijd goed gegaan. In het ziekenhuis wakker worden valt daar wel een eindje buiten voor de meesten.
 

LucidLucy

Verslaafde in herstel
Kun je mij uitleggen wat er zo slecht is aan de combinatie die je onderaan benoemd?😊

Zie in mijn omgeving veel mensen dat combineren met elkaar namelijk…
(Gaat over de combo 3-meo-pcp en MDMA)

Ik meen me te herinneren dat 3-meo-pcp ook een heropname remmer van serotonine zou zijn. Maar daar kan ik niets meer over terugvinden. Misschien is dat ook een speculatie op andere fora's geweest.
Het is wel riskant om de 3-meo's te combineren met uppers i.v.m. de manie en mogelijk psychose. (Of eventueel dus een opwindingsdelier)

Ik heb de combinatie zelf altijd gemeden. En er zijn maar een handjevol combinaties die ik echt bewust meed (niet zo slim natuurlijk).
Maar ik kan nu dus niet zo goed terugvinden waarom. Dat blijft ook het lastige met RC's. Niet alles is erover bekend.
 

TheRealKoekert

Bewuste gebruiker
Ik dacht dat MDMA + Amfetamine ook een slechte combi was voor je hersenen? En hoezo moet je oppassen met wiet + tripmiddelen?
 

Dirkdirk

DF-koning
combo 3-meo-pcp en MDMA
3-meo nooit gedaan maar is die drug niet zo godskolere sterk dat je zo van je sokken geblazen wordt dat je niet eens “denkt” aan mdma gebruiken? Als ik die doseringen en effecten op psychonaut en Reddit lees.

Dan moet je wel echt een die hard cowboy zijn om die twee te durven combineren 🤠
 

LucidLucy

Verslaafde in herstel
3-meo nooit gedaan maar is die drug niet zo godskolere sterk dat je zo van je sokken geblazen wordt dat je niet eens “denkt” aan mdma gebruiken? Als ik die doseringen en effecten op psychonaut en Reddit lees.

Dan moet je wel echt een die hard cowboy zijn om die twee te durven combineren 🤠
Hmm ja het is een godskolere sterk goedje. Maar een meer ervaren gebruiker of een diehard junk als ik schrikt daar niet van terug hoor.
En de manie kan er juist voor zorgen dat je misschien domme dingen gaat doen en alsnog combi's gaat nemen.

Ik heb het gecombineerd met een aantal middelen. Dan wel het liefste 3-meo-pce.

LSD met 3-meo-pce (6 uur na inname) is bijvoorbeeld fantastisch imo. Maar niet weggelegd voor een beginnend psychonaut.
 

De Zandman

Badass junkie
Er is geen andere drug dan 3 meo pcp waardoor ik zo volledig fucked up ben geraakt dan deze rc.
Op zich vind ik het niet erg dat deze drug rc nu verboden is geworden. Tsjeeeses wat een spul is dit!
Je raakte er volledig mee van het padje....3 meo pcp exit!
 
Bovenaan