Algemene informatie over opiaten

Discussie in 'Opiaten' gestart door Tijdloos, 11 mrt 2011.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Tijdloos

  Tijdloos DF Staff Medewerker Moderator

  [​IMG]
  Algemeen:
  De klasse van opiaten telt vele middelen. Sommige staan bekend om het illegale gebruik ervan, zoals heroïne. Andere zijn vervangers van heroïne, zoals methadon, of worden (ook) aan de andere kant toegepast in de geneeskunde: morfine, codeïne en dergelijke. Het gaat in deze rubriek vooral om heroïne en methadon. Opiaten kunnen een roes veroorzaken maar ook een dempende werking hebben. Heroïne wordt in verschillende vormen toegediend. Tegenwoordig is de meest gangbare gebruikswijze in Nederland roken ('chinezen', roken van folie). Minder vaak wordt heroïne geïnjecteerd. Mensen bij wie het gebruik van opiaten uit de hand is gelopen nemen vaak ook andere middelen op een manier die niet goed valt in te passen in een 'regulier' bestaan. Dit heet polydruggebruik. Waar in deze tekst gesproken wordt over de verzamelterm 'harddrugs' is meestal minstens 1 opiaat in het geding en verder vooral cocaïne.

  In het kort

  * Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium.
  * Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt.
  * Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine.
  * Verslavend? Treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk.
  * Steeds meer nodig voor zelfde effect? Ja.
  * Effecten korte termijn: Vermindering van pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping. Werkingsduur verschilt per soort opiaat.
  * Effecten lange termijn: Onverschilligheid.
  * Belangrijk: Risico van ondervoeding en verwaarlozing, waardoor grotere kans op infecties. Bij spuiten extra risico op een overdosis en/of infectie(s) (HIV (aids), hepatitis, etc.).  Wat is het?

  Opiaten zijn stoffen die uit de papaverplant (Latijn: papaver somniferum) worden gehaald.
  Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit die ruwe opium kan bijvoorbeeld morfine worden gehaald. En uit die morfine kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt. Opium is de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende opiaten zoals morfine, codeïne, thebaïne, papaverine en noscapine.
  Ze zijn verwant aan van nature in de mens voorkomende pijnstillende stoffen (de endorfines).
  Er zijn tegenwoordig ook synthetisch bereide opiaten, waarvan methadon de bekendste is.  Wat is de werking?

  Bij het gebruik van opiaten worden de ademhaling en de hartslag langzamer. De lichaamstemperatuur gaat iets omlaag. De pupillen vernauwen zich sterk. Opiaten verminderen de werking van de darmen en kringspieren. Seksuele behoeften kunnen minder worden. In het begin kan de gebruiker last krijgen van braken, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, jeuk en een ‘vreemd’ gevoel in het hoofd. De werkzame stoffen veroorzaken op zich géén beschadigingen aan weefsels en organen. De demping van pijn is de reden waarom morfine als sterke pijnstiller wordt gebruikt na operaties.

  Wat basis info over opiaten:

  Een morfinomimeticum is een analgeticum (pijnstiller) dat min of meer dezelfde werking heeft als morfine, waarbij de pijnstillende effecten op de voorgrond staan. Andere benamingen voor morfinomimetica zijn:

  * centraal werkende analgetica (pijnstillers die op het centrale zenuwstelsel werken);
  * narcotische analgetica;
  * narcotica;
  * de grote pijnstillers.

  Het begrip morfinomimeticum duidt op producten die hun oorsprong vinden in ruwe opium, het gedroogde melksap van de papaver (Papaver somniferum). Een alcoholisch extract van opium was laudanum. De bedwelmende en pijnstillende werking van opium is reeds lang bekend, en men heeft de werkzame bestanddelen weten te isoleren (zoals morfine) en vervolgens te modificeren om de bijwerkingen te reduceren

  In tegenstelling tot een andere grote groep pijnstillers, de NSAID's (niet steroïdale anti-ontstekingsremmende middelen), hebben morfinomimetica geen ontstekingsremmend effect. Zij remmen de pijngewaarwording doordat zij zich aan bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel binden. Zij hebben daarmee een werking die lijkt op die van de endogene pijnstillers endorfines, dynorfines en enkefalines. Deze drie stoffen zijn allen neuropeptiden (kleine eiwitten in het centrale zenuwstelsel die min of meer als hormoon fungeren). Hierdoor zijn morfinomimetica vaak verslavend.
  [bewerken] Classificatie van de morfinomimetica

  Een morfinomimeticum wordt soms ook wel 'opioïde' of 'opiaat' genoemd. Het verschil tussen beide benamingen is echter lang niet altijd even duidelijk, en ze worden in de literatuur en handboeken dan ook kriskras door elkaar gebruikt. Een indeling die algemeen aanvaard is, is de volgende:

  * Opiaten:
  o Natuurlijke stoffen: dit zijn stoffen die van nature voorkomen, zoals morfine en codeïne;
  o Semi-synthetische stoffen: dit zijn natuurlijke stoffen waarbij kleine chemische modificaties zijn aangebracht, zoals heroïne, nicomorfine en hydromorfon.
  * Opioïden:
  o Lichaamseigen stoffen: deze stoffen worden door het lichaam zelf aangemaakt, bijvoorbeeld bij inspanning, zoals endorfine.
  o Synthetische stoffen: deze stoffen worden geheel kunstmatig in de fabriek gemaakt, zoals methadon, de fentanylanalogen, pethidine en piritramide.
  Wat zijn de risico's?

  Naast lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid brengen opiaten de volgende risico’s met zich mee: Overdosis, niet zelden met de dood als gevolg. Want de vertragende effecten op de ademhaling kunnen fataal zijn. Een overdosis kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge dosis ineens, dezelfde dosis als vroeger na een periode van stoppen, verrast worden door heroïne van een ongebruikelijke zuiverheidsgraad. Ontstekingen en infecties door onzorgvuldig en onhygiënisch spuiten. Omdat heroïne pijnklachten onderdrukt, kan een ziekte niet of te laat worden opgemerkt. Opiatengebruik verstoort de menstruatiecyclus, soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Pasgeboren baby’s van heroïnegebruikende moeders vertonen ontwenningsverschijnselen. Combinaties van opiaten met andere dempende middelen zijn gevaarlijk, omdat de effecten elkaar kunnen versterken. Dit kan dodelijke gevolgen hebben
   
  Acidfreakx vindt dit leuk.
 2. r@r@

  r@r@ Donateur Donateur

 3. Picasso

  Picasso Newbie

  Interessant om te weten! Zo leren we altijd iets bij
   
 4. Oxcyman

  Oxcyman Newbie

  Van 40 kilo ruwe opium schijnt men 4 kilo zuivere heroine te kunnen maken meen ik ergens te hebben mogen lezen...goeiendag zeg ik dan...er is dus nogal wat grondstof voor nodig!
   
 5. leveldesigner

  leveldesigner Specialist Verdovend Medewerker Subforum Specialist

  Zelf heb ik eens gelezen dat men van 7 kilo opium 1 kilo zuivere heroine maakt.
  Maar weet niet of dit de waarheid is. In ieder geval is heroine echt veel sterker,
  heb met beide ervaring. Dat is, kreeg eens een gram opium terwijl ik een gram
  heroine moest hebben. De dealer maakte een foutje. Chineeste de gram opium op
  en was nog steeds hondsziek. Gelukkig was de dealer een aardige vent die ik al
  lang kende en hij maakte het direct in orde door een gram heroine te geven,
  die me wel direct beter maakte.
   
 6. Acidfreakx

  Acidfreakx Belezen gebruiker

  Bedankt tijdloos, dit is zeker interessante informatie en hopelijk weerhoudt het mensen ervan om dit recreatief te gaan gebruiken. Btw beste mensen, zou er iemand kunnen zeggen of Ketamine helpt tegen opiaat afkick? Ik weet dat er een experimenteel programma in Amerika is begonnen met klinische onderzoeken over het gebruik van ketamine bij depressies en verslavingen een dik jaar of langer geleden, ik vraag dit omdat uiteindelijk gewoon een lekker jointje al wonderen kan doen voor de misselijkheid en gewrichtspijnen. Hopelijk kan iemand mij hier iets meer over vertellen, ik hoop dat ik dit op het juiste forum post :)
   
 7. Fool

  Fool Badass junkie

  Dat zou me verbazen.
   
 8. Acidfreakx

  Acidfreakx Belezen gebruiker

  Al zijn het maar een paar mensen die we ervan kunnen weerhouden en dan hebbe we toch al iets bereikt :wink:
   
  Tijdloos vindt dit leuk.
 9. Drugslover43

  Drugslover43 Belezen gebruiker

  Is gevaarlijk spul! Zit zelf op minimaal 200mg Oxycodon per dag en kan en wil niet meer zonder
   
 10. Acidfreakx

  Acidfreakx Belezen gebruiker

  Leef met je mee Drugslover, ben zelf al 3 keer hervallen in de heroïne en daarna over gestapt op methadon en ik persoonlijk vind dit geen menswaardig leven. Je bent gewoonweg niet vrij, ik wil begin oktober naar Portugal trekken en wil na de winter naar het Noorden dus ben ik nu terug aan het ontwennen. Ik zou dit ook nooit kunnen doen als ik alle dagen naar de apotheker moet voor mijn dosis te halen en ik spaar veel dokterskosten uit maar iedereen maakt dit natuurlijk voor zichzelf uit, hoop voor je dat je toch ooit de moed vind :wink:
   
 11. Drugslover43

  Drugslover43 Belezen gebruiker

  Thanx voor je reactie en je verhaal acid. Ik neem t ook als pijnbestrijding maar ben er lichamelijk en geestelijk helemaal aan verslaafd inmiddels al 6 jaar. Ik denk dat je misschien wel kunt stellen dat opiaten de lekkerste maar ook mede daarom de meest gevaarlijke drugs is die er zijn. Ik vind mdma en amfetamine ook wel eens lekker maar kan die veel makkelijker laten staan. Ik wens jou ook veel succes met al je plannen.
   
  Acidfreakx vindt dit leuk.
 12. Acidfreakx

  Acidfreakx Belezen gebruiker

  Geen probleem, door ervaringen te delen kunnen we elkaar helpen en steunen :wink:
   
  Drugslover43 vindt dit leuk.
 13. Acidfreakx

  Acidfreakx Belezen gebruiker

  Beste mensen,
  Ik heb enkele druppels cbd/thc olie gekregen. Dit begon al na 2 minuten in te werken en kreeg na ongeveer 5-8 min een volledig gevoel van rust, ik wist echt niet dat dit zo kon helpen bij methadon ontwenning. Ik ben er nu echt wel van overtuigd dat de medicinale werking van de cannaboiden (en andere stoffen) enorm veel medicaties zou kunnen vervangen, ik voel me echt compleet relaxt en ik voel wel dat mijn lichaam afziet maar mentaal voel ik me geweldig en lichamelijk ook veel beter.

  Dit verklaart waarom er zo veel gelobbyd word om dit niet legaal te krijgen in België, er moet echt dringend anders moet gekeken worden naar heroïne ontwenning en ook bij andere opiaten en drugsverslavingen. Ik heb deze persoon echt 3 dikke knuffels gegeven uit dankbaarheid, het is een ongelooflijk aardig iemand
   
  Drugslover43 vindt dit leuk.
Laden...
Vergelijkbare Topics - Algemene informatie opiaten
 1. Tijdloos
  Reacties:
  10
  Weergaven:
  21.465
 2. aurora123
  Reacties:
  4
  Weergaven:
  1.877
 3. Maxxx225
  Reacties:
  15
  Weergaven:
  3.052
 4. gregory94
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  1.108
 5. Qocaïne
  Reacties:
  29
  Weergaven:
  5.727

Deel Deze Pagina