1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 2. Heb jij ook een vraag over drugs?

  Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

  Heb je een vraag? Stel deze hier!

  Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterken?

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 21 jan 2011.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Vraag:
  Antwoord:
  Drugsgebruik kan bepaalde klachten die bij ADHD horen, tijdelijk versterken. Maar het is niet zo dat drugsgebruik ADHD kan veroorzaken. In ieder geval is het zo, dat wanneer ADHD op latere leeftijd wordt vastgesteld, er al in de vroege levensjaren (hetzij verborgen) sprake van ADHD geweest moet zijn. De mogelijkheid bestaat dat dit niet (of nauwelijks) eerder tot uiting is gekomen, doordat er sprake was van gunstige omstandigheden. Een gestructureerd leven kan bijvoorbeeld ertoe leiden dat ADHD voor weinig tot geen klachten zorgt. Een ongestructureerd leven kan juist voor klachten zorgen die lijken op klachten die bij ADHD horen. Ook is het zo dat intelligente kinderen met ADHD soms dankzij hun intelligentie niet als ADHD worden gediagnosticeerd.

  In het algemeen kan het zo zijn dat:
  - of er is altijd sprake geweest van ADHD, maar dat is op jongere leeftijd niet tot uiting gekomen door bijvoorbeeld gunstige omstandigheden. Overigens kan het ook om ADD gaan, in plaats van ADHD. ADD kenmerkt zich door een gevoel van druk in je hoofd zijn, maar geen uitingen van druk gedrag.
  - er geen sprake is van ADHD, maar dat het middelengebruik tot beschadigingen heeft geleid, die overeenkomsten vertonen met ADHD.

  Dat je klachten door drugsgebruik komen, is door ons met de info die je hebt gegeven niet 100% uit te sluiten ,maar ook niet erg waarschijnlijk. XTC kan voor concentratieproblemen (ook op lange termijn) zorgen, maar de kans dat dit na eenmalig gebruik van 1 pil optreedt, is zeer klein. Van tripmiddelen als paddo's en LSD kun je een bad trip krijgen en daardoor nog een tijd in de war en slecht geconcentreerd zijn, maar ik heb je niets horen zeggen over een bad trip of iets dergelijks. Ten slotte kan cannabis je concentratie wel (tijdelijk) verslechteren.

  Kortom; dat jouw drugsgebruik van een jaar geleden nu nog invloed heeft op je concentratie is zeer onwaarschijnlijk. Maar aangezien je twijfelt of je AD(H)D hebt zou je dit eens kunnen laten onderzoeken.
   
 2. langeman

  langeman Bewuste gebruiker

  Re: Antwoord 2011/3

  Het gaat toch om drugsgebruik van max 1 jaar geleden en niet van 3 jaar?!
  Verder vraag ik me af of het niet zaak is om eerst te kijken of die eventueel veranderende omstandigheden terug verbeterd kunnen worden? Het ging eerder immers goed/beter. Als er al van ad(h)d sprake is dan is het eerder leefbaar geweest. Iedereen heeft meer moeite met concentratie als het slechter met hem gaat, dan gaan we toch niet metteen maar kijken of we ad(h)d hebben?! Of willen we weer iemand aan de ritaline hebben terwijl dat mss niet eens nodig is. Rust reinheid en regelmaat is nog altijd goed voor ons allen; ad(h)d-er of niet.
   
 3. Evert

  Evert Experimenterende gebruiker

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  Dank voor het antwoord.
  Dan nog even een meer algemene vraag:

  Als een persoon zonder ad(h)d lange tijd een bepaalde drug gebruikt/misbruikt, kan hij dan permanente ad(h)d achtige symptomen ontwikkelen? Zoja, welke drug zou dat dan doen?

  Deze vraag heeft geen betrekking meer op mij, maar is gewoon uit algemene nieuwsgierigheid.
   
 4. cropp

  cropp Badass junkie

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  Ik heb ook wel eens gelezen dat amfetamine een andere werking heeft op iemand met adhd/add dan op iemand zonder die aandoeningen, ik als adhd-er word tegenwoordig absoluut niet energieker van speed. Had ik in het begin wel een beetje, dus ik dacht, ``tolerantie``, maar als ik 4 maanden of zo geen speed gebruikt heb word ik er nog niet actief van.

  Is dat zo, dat het bij adhd-ers/add-ers een andere werking heeft?
   
 5. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  Inderdaad werkt speed bij mensen met ADD/ADHD meestal anders dan bij mensen die geen ADHD hebben. Speed is een middel dat normaal gesproken stimulerend werkt, maar waarvan mensen met ADD/ADHD vaak juist rustiger van worden.
   
 6. Cosmic Controler

  Cosmic Controler Bewuste gebruiker

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  wahahaha is dit echt! geen ritalin meer voor de ADHD'rs maar speed. als ik het goed begrijp :grin:
   
 7. Evert

  Evert Experimenterende gebruiker

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  Lol dude, speed is al 2e keus medicatie voor AD(H)D'ers als ritalin niet werkt.
  Dat weet ik omdat ik nu de diagnose krijg en dextro-amfetamine krijg voorgeschreven.
   
 8. Cosmic Controler

  Cosmic Controler Bewuste gebruiker

  Re: Antwoord 2011/3: Kunnen drugs ad(h)d-symptomen versterke

  ben helemaal niet bekent met de aandoening dus ,, maarja wel interesant om te weten :)
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Antwoord 2011 Kunnen
 1. Drugs Infolijn
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  16.622
 2. Drugs Infolijn
  Reacties:
  0
  Weergaven:
  19.968
 3. Drugs Infolijn
  Reacties:
  27
  Weergaven:
  28.066
 4. Drugs Infolijn
  Reacties:
  18
  Weergaven:
  21.768
 5. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  15.972