1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 2. Heb jij ook een vraag over drugs?

  Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

  Heb je een vraag? Stel deze hier!

  Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Antwoord week 21 5-HTP

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 14 okt 2010.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Vraag
  Antwoord

  Dieronderzoek geeft aanwijzingen dat 5-HTP schade door XTC kan verminderen. Of dit bij de mens ook zo is weten we niet. Bovendien zou de combinatie van 5-HTP en XTC voor een teveel aan serotonine kunnen zorgen. Dit kan allerlei vervelende en zelfs gevaarlijke klachten geven. Er worden in de literatuur meer bijwerkingen genoemd die het idee geven dat je voorzichtig moet zijn met 5-HTP. Als je toch 5-HTP wilt nemen, doe dit dan alleen ná het gebruik en niet ervoor.
  Er zijn een aantal andere, veiligere methodes die de kans op hersenschade kunnen verkleinen en mogelijk ook helpen tegen een dinsdagdip. Om die uit te leggen, is het handig eerst nog kort iets te vertellen over het ontstaan van schade en kater:

  Wat veroorzaakt die dinsdagdip?
  Het gelukzalige XTC-gevoel ontstaat doordat er ineens veel meer van de stof serotonine in je hersenen vrijkomt. Hierdoor kan je serotoninevoorraad uitgeput raken. Dat kan een depressief gevoel in de dagen na het gebruik veroorzaken.
  En hersenschade?
  Er zijn duidelijke aanwijzingen dat XTC hersencellen kan beschadigen.. Dit kan komen door de vorming van vrije radicalen. Dat zijn chemische stofjes die een elektron (deeltje van een atoom) te weinig hebben. Ze pikken een elektron op andere plaatsen, bijvoorbeeld de wand van je hersencellen, waardoor hersencellen beschadigd kunnen raken. Dit noem je ‘oxidatieve stress’.

  Wat kun je doen? Je kunt de oxidatieve stress verminderen.

  Het allerbelangrijkste dat je kan doen is niet te VAAK en niet te VEEL slikken. Maximaal 1 keer per 2 maanden (liever minder vaak) en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht (70 kg: maximaal tussen 70-105 mg MDMA). Om te weten hoeveel je binnenkrijgt, moet je je pillen dus laten testen.

  Geen speed, cocaïne of L-tyrosine gebruiken. Onderzoek laat zien dat teveel dopamine (een neurotransmitter, net als serotonine) in je brein extra oxidatieve stress veroorzaakt als je XTC gebruikt. Cocaïne en speed verhogen allebei de hoeveelheid dopamine en daarmee de kans op hersenschade door MDMA. Bovendien kan speed zelf ook hersenschade geven. Sommige mensen slikken L-tyrosine om de risico’s en kater te verminderen. Maar dit is een voorloper van dopamine en moet je daarom niet combineren met XTC.

  Koel blijven: Warmte en een hogere lichaamstemperatuur versterken de oxidatieve stress door XTC. Als je slikt in een warme omgeving (een club) en je beweegt veel (dansen), dan kan eenzelfde dosis XTC meer schade aanrichten. Een studie liet zien dat dansende clubbers op XTC een hogere lichaamstemperatuur hadden dan de andere dansende mensen in die club. Twee dagen later hadden zij meer last van vermoeidheid en dip. Zorg er dus voor dat je lichaamstemperatuur niet te veel oploopt door af en toe te rusten, geen petjes of warme kleren te dragen tijdens het dansen en regelmatig water of fris te drinken (1-2 glazen per uur).

  Hiernaast zijn er nog wat middelen die mogelijk kunnen helpen de kans op hersenschade en kater te verminderen. Ook over de werkzaamheid van deze middelen bestaat discussie, maar deze zijn wat safer dan 5-HTP:

  Extra anti-oxidanten.
  Deze stoffen geven zelf een elektron aan de vrije radicalen, waardoor die ‘rustig’ worden en de oxidatieve stress vermindert. Anti-oxidanten vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen. Als je hiervan meer dan normaal eet voor en na XTC-gebruik zou je de oxidatieve stress kunnen verminderen. Je kunt dit ook vervangen door anti-oxidanten in de vorm van supplementen zoals vitamine C, vitamine E, zink, selenium, groene theecapsules of alfa-liponzuur (een krachtige anti-oxidant dat door je hersenen kan worden opgenomen omdat het vetoplosbaar is; dosis 30-100 mg per dag).

  Vette vis
  Je kunt ook de kwaliteit van de wand van de hersencellen proberen te verhogen. Die bestaat uit vetten en kan versterkt worden door omega-3-vetzuren in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Dus vis eten voor en na XTC is geen slecht idee. Je kunt ook visoliesupplementen (1000 mg) slikken, maar let erop dat er alleen omega-3, en geen omega-6 of omega-9 vetzuren inzitten.

  Q10
  MDMA put ook de energie in je hersencellen uit, wat leidt tot extra oxidatieve stress. Co-enzym Q10 is een stofje dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van ATP, de belangrijkste energiedragers in je lichaam. 24 uur na MDMA-toediening bij ratten was er bijna 30% minder ATP in hun hersencellen aanwezig. Om je energiehuishouding te ondersteunen wanneer je XTC gebruikt, kun je extra Q10 slikken (30-120 mg per dag).
   
 2. Chris Pontius

  Chris Pontius Badass junkie

  Erg duidelijk uitgelegd, bedankt!
   
 3. Flameon

  Flameon Badass junkie

  Inderdaad prima uitgelegd ... hier hebben we wat aan!
   
 4. k00k

  k00k Bewuste gebruiker

  Dit is echt een goede post! Thnx :grin:
   
 5. schijvenbikker

  schijvenbikker Experimenterende gebruiker

  Zeer leerzaam :)
   
 6. Sublimo

  Sublimo Badass junkie Tripreporter

  Netjes ! :sunglasses:
   
 7. Petrovic

  Petrovic Badass junkie Emeritus Mod Tripreporter

  Dit lijkt me wel mooie info voor het nieuwe subforum; Gezondheid.
   
 8. Sublimo

  Sublimo Badass junkie Tripreporter

  Inderdaad, was ik ook al aan het denken ! :sunglasses:
   
 9. T-men

  T-men Bewuste gebruiker

  Dank voor het uitgebreid beantwoorden van mijn vraag.

  Duidelijk verhaal! Alleen nog even het linkje over het testen van drugs aanpassen, mist een '-' waardoor hij niet naar de juiste site gaat.
   
 10. 2C-Em

  2C-Em Belezen gebruiker

  Mooi overzicht. Ik herken veel dingen die ik al toepas, maar voor mij ook een aantal opfrissertjes.

  Ik zie dat ik nog een aantal dingen kan toevoegen om de oxidatieve stress te verlagen.
  Selenium, evt. Groene theecapsules, Alfa-liponzuur en Q10.

  Omega 3 deed ik eerder al wel toepassen, op een gegeven moment vanaf gestapt (gewoon geen nieuwe pot gekocht in feite), maar die kan ik dus wel weer toevoegen :)

  Vitamine C, E, Zink, af en toe express na gebruik vis eten, ja dat werd wel al toegepast. Zo ook eerder de Omega 3 dus.

  En natuurlijk de hoeveelheid beperken, ik ga wel altijd uit van 1-2mg/kg en kom daarbij vaak dan ietsje onder de 2mg/kg. Op zich wel netjes als je kijkt dat er toch hordes mensen zijn die 3 / 4 zware pillen op een avond wegslikken en daarmee ruim boven de 2mg/kg gaan.
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Antwoord week 5-HTP
 1. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  15.972
 2. Drugs Infolijn
  Reacties:
  4
  Weergaven:
  30.263
 3. Drugs Infolijn
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  21.513
 4. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  14.955
 5. Drugs Infolijn
  Reacties:
  16
  Weergaven:
  25.114