Benzo switch binnen psychiatrie.

Discussie in 'Farmaceutische drugs' gestart door Jixx, 16 dec 2016.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Ik zit met een vraag waar ik maar niet echt duidelijkheid op krijg. Misschien zitten hier mensen met ervaring en kunnen mij het fijne hiervan vertellen?

  Ik baseer dit op werkelijk en ervaring van mijn eigen zus.

  Mijn zus kreeg op ten duur 10 mg lorazepam per dag , vanwege haar paniekaanvallen, en de tolerantie die ervoor ontstaat. Helaas was dit het enigste medicijn waar ze daadwerkelijk wel baat bij had, maar op ten duur steeds minder werkzaam wordt. Antidepressiva kon ze gewoon steeds maar niet verdragen.

  Op een dag besluit een psychiater om de lorazepam stop te zetten, en over te zetten op diazepam.

  Wat ik dus begon te leren was dat het normaal dat het binnen de psychiatrie via deze weg vaker gedaan wordt, om van de andere benzo af te komen. Daarna bouwen ze de diazepam af. Klinkt best logisch?

  Maar wat nu..... Ik vroeg dit van de week bij apotheker waarom ze dat precies doen, omdat ik zelf aan het afbouwen ben met de alprazolam.

  De apotheker zegt tegen mij daarop dat diazepam wel een benzo is, maar meer gericht als spierverslapper, en niet zoals alprazolam of lorazepam die meer ontwikkeld zijn voor angsten.

  Dus je snapt de vraag al wel denk?

  Waarom wordt je abrupt van de een op andere dag van 10 mg lorazepam benzo gericht op angsten overgezet op valium gericht op de spieren? Uiteraard blijft het wel een kalmeringsmiddel, dat snap ik wel. Ik weet ook dat deze langer in je bloedspiegel blijft.

  Maar ook al is 10 mg lorazepam niet meer zo effectief door de tolerantie, je stapt wel over op een benzo die dus voor een andere doelgroep ontwikkeld schijnt te zijn. (spierverslapper)

  Het resultaat ervan was wel dat mijn zus door deze overgang extreem agressief werd.

  Dus doen ze het binnen de psychiatrie wel helemaal goed vraag ik mij dan af?

  Bedankt voor de reacties! ( ik wil hier gewoon even het fijne van weten)
   
 2. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Benzos zijn heel verslavend dat weetje.
  En dat ze binnen de psychiatie iemand verslaafd voeren dat kan natuurlijk niet.
  Zelfs als die benzos hard nodig zijn.
  Binnen de psychiatrie zijn ze echt niet gul met pammen of zolammen.

  Het overzetten naar diazepam doen ze best vaak met hogere doseringen.
  Je weet wel waarom.
  Als ze echt heel erg veel last heefd van haar angsten zou ze ook een antipsychoticum of gabapentine/lyrica kunnen vragen(anti psychotica is echt kut spul houd daar rekening mee). Maar ik ben geen expert op dit gebied
   
 3. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Dat snap ik. Maar is het dan niet logischer om gewoon met de benzo die je op dat moment gebruikt in stapjes af te bouwen van bijvoorbeeld 1 mg per 2 weken?

  Antipsychotica is denk een oplossing voor haar in die zin als een ondersteuner. Daarnaast zou ze toch d.m.v. psychotherapie moeten leren omgaan met haar klachten, en hoe ze haar brain weer kan manipuleren, wat dat doet het brein in feite nu met haar.

  Lyrica heeft ze geprobeerd, ook afgekapt. Bij mij werkt het wel redelijk goed op 300 mg voornamelijk bij hypochondrie gaf het mij wat uitkomst.

  Antipsychotica kan naar spul zijn mits er niet goed gemonitord wordt, om te kijken hoe de patient op de bijwerkingen en de effectiviteit ervan in de gaten te houden. Helaas in mijn ervaring gebeurd dit niet altijd. Het wordt gewoon heel gemakkelijk voorgeschreven door huisartsen voor allerlei kwaaltjes, en daar ben ik het dus zelf helemaal niet mee eens. Dit soort medicijnen moeten nauwkeurig binnen de psychiatrie bekeken worden ben ik van mening. Huisartsen doen zich voor met de kennis van een psychiater maar hebben helemaal niet echt de kennis betreft medicatie op psychisch gebied is mijn ervaring.
   
 4. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Omdat diazepam een halfwaarde tijd van 100+ uur heefd dan kan je een constante bloed spiegel opbouwen (geen ups en downs) zodat je lichaam gelijdelijk kan wennen aan het "tekort" van benzos
   
 5. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  In die zin snap ik het ja. Dat was ook de logica die ik erin zag. Alleen weet je zeker dat de half waarden tijd 100 uur is, en niet 12 uur ?
   
 6. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  De werkings duur is 12-24 uur ja.
  Maar er zit een verschil tussen de werkings duur en de halfwaarde tijd.
  EDIT De half waarde tijd is volgens wiki 24-100 uur
  Ik neem aan dat ze met die honderd uur ook de actieve metabolieten meerekenen (oxazepam temazepam en nog wat.
  Dat staat allemaal in de link hier beneden
   
 7. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  https://www.farmacotherapeutischkompas. ... diazepinen
  Lees dit maar mischien dat het handig kan zijn
   
 8. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Als ik dit zo lees , dan weten die apothekers ook niet altijd wat ze zeggen. :wink:

  Bedankt voor de info!

  Diazepam wordt hier omschreven als angst remmend, dus dat het gericht is als spierverslapper zou dan wel niet geheel kloppen?
   
 9. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Het is ook een spierverslapper.
  Ook een goed slaapmiddel
  En werkt ook goed tegen angsten.
  Alle benzos hebben wel een spierverslappende angstremmende en sederende werking.
  Alleen hoe sterk die zijn dat verschilt per soort
  En het is trouwens heel slecht van de apotheek dat ze zeggen dat het voornamelijk een spierverslapper is.
  De apotheek moet wat mij betreft meer weten over de medicatie als de doktor zelf
  Zij zijn tenslotte degene waarvan je het krijgd dan is het wel zo normaal om ook te weten wat voor product je verkoopt
   
 10. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Die had denk zelf valium op of zo. :P
   
 11. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Wie weet :P
   
 12. PsyTekZ

  PsyTekZ Badass junkie Tripreporter

  Vind dat type dokter/apotheek/psychiater mensen altijd lijken op valiumdrainers :-P
   
 13. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Zwz
   
 14. Tijdloos

  Tijdloos DF Staff Medewerker Moderator

  Bron http://www.medscape.com zoek daar diazepam.

  Het word tot temazepam , oxazepam en rest van diazepam in je lever omgezet.
  Oxazepam is wel (aardige) een angstremmer, alleen zou je een 'redelijke' dosis diazepam moeten er voor moeten hebben. En 3 giften ipv 1 om de bloedspiegel goed (vooral oxazepam in dit geval) te houden. Maar dat doen ze meestal alleen in klinische zetting. Voorbeeld 40mg dagelijks
  9 uur in de ochtend 8 mg diazepam om 15-16.00 10 mg en voorhet slapen 22mg.
  Dan om de 2 weken 20 tot 25% verlagen tot de 0.0 mg :)
  Welke dosering geven ze?

  Ps vind wiki zelf niet accuraat genoeg voor de goede kennis. :{ Doe mij maar Farmaceutisch Kompas zelfde als waar vele huisartsen mee werken. Ook deze zijn beter www.medscape.com , webmd.com etc een stuk handiger.

  Succes iig!
   
 15. Yaizer

  Yaizer Bewuste gebruiker

  Misschien willen ze helemaal afbouwen met de benzo's? (kan het namelijk niet helemaal uit je verhaal opmaken). Als ze dan een overstap maken naar diazepam, om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan maar nog wel een "beetje effectief" kan zijn en met deze langzaam afbouwen?
  (Grote gok, verder geen benzo-fanaat).

  Maar er moet dan wel veel met je zus aan de hand zijn. 10 mg lorazepam is geen grappige dosis. Ik lag (ik doe dan ook heel sporadisch benzo's) met 2.5 mg best wel slaperig bij. Was erg relaxed en vind ik ook dan een hele fijne benzo. Werkte wel redelijk lang vond ik en duurde ook best lang voordat het inwerkte. Van 10 mg zal ik blackouts krijgen, ik denk al bij de 4 á 5 mg.
   
 16. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Ja, ze wilde haar helemaal van de lorazepam afkrijgen aangezien het leek of het tegenovergesteld begon te werken. Dus ze hadden het vermoeden ze er op langer termijn alleen maar agressiever van werd. Dus ze wilde haar inderdaad helemaal van de lorazepam afkrijgen.

  Het enigste wat ik kan zeggen dat die switch een enorme flop was. En ik snap je theorie, want dat is denk ook de bedoeling ervan.

  Maar.... daarna is ze opgenomen binnen de psychiatrie. Terug gezet op lorazepam, en daarmee laten afbouwen , en dat is gewoon prima verlopen. Ze is nu min of meer benzo vrij. Al gebruikt zo nu en dan nog een lorazepam omdat haar ziektebeeld heel erg heftig en complex in elkaar zit.

  Betreft die blackouts. Ja de eerste paar keer wel misschien, maar je weet dat als je dit vaak gaat doen, daarna al snel aan een heel doosje zit er nog weinig van merkt.
   
 17. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Het zou bijna een wonder zijn als er een benzo achtig middel met dezelfde effectiviteit als de een benzo heeft. En je zou daar maar 1 tablet van nodig hebben per dag, en elke dag weer effectief is?

  Was dit maar waar.
   
 18. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Met 2,5mg al damn
  Ik vond 10mg +100mg diazepam op een bepaald punt al niet meer recreatief.
  Maar dat zecht hellaas meer over mij
  Ik heb dan ook de pech dat een tolerantie razend snel gaat bij mij
   
 19. jam

  jam Belezen gebruiker

  Iedere mens is natuurlijk anders ook, ik denk dat wanneer er afgebouwd wordt het zoieso belangrijk is dat de psychiater dit goed afspreekt met de patiënt en de afbouw ook goed opvolgt, binnen psychiatrie is er ook de verpleging etc die dit in het oog kan houden.
  Ik heb eerst in een ontwenningsprogramma gewerkt en werk nu in de psychiatrie.
  In het ontwenningsprogramma werden mensen die veel alcohol dronken ook ontwend met diazepam. Gewoon zodat ze rustig blijven gedurende de periode van ontwenning.
  Nu in de psychiatrie bouwt onze psychiater ook bij zoveel mogelijk mensen de benzos af (ze worden vaak vervangen door antidepressiva ). Ik denk dus dat het in de toekomst ook steeds minder voorgeschreven zal worden.
   
 20. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Dat klinkt gunstig, maar aan de andere kant ook weer niet. Want vaak is dit toch het meest effectieve medicijn op de markt bij bepaalde klachten. Alleen de tolerantie ervoor is een zwaar nadeel.

  Ik hoop dat ze tegen die met een beter alternatief kunnen komen?

  Maar de technologie op dat gebied is nog niet ver genoeg om iets beters op de markt te brengen als rustgevend middel , angst dempend , en paniekaanvallen voorkomt zonder nauwelijks tolerantie. Nogmaals. De huisartsen staan te springen op zo een middel, maar het is er gewoon nog niet. (helaas)
   
 21. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Zou het dan niet slimmer zijn om mensen die langdurig benzos moeten slikken er gelijk en flesje hoest siroop bij te geven

  We have reexamined the effect of NMDA antagonists [(+)MK-801 and ketamine] on rapid tolerance to chlordiazepoxide. (+)MK-801 and ketamine blocked the development of rapid tolerance to chlordiazepoxide, but this effect was dependent on the dose ratio of the NMDA antagonist to that of the benzodiazepine used to produce rapid tolerance. Furthermore, NMDA antagonists blocked both learned and unlearned tolerance to chlordiazepoxide. It appears that in addition to impairment of memory and learning, NMDA antagonists may also influence some other mechanism involved in the production of drug-tolerance.

  Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8971413
   
 22. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Mwhaa, Ik gebruik siroop met benzo´s Ik weet even niet welk hoestmiddel je exact bedoeld? Maar betreft promethazine, ja het combineren heeft wel enkele nut. Ik doet dit alleen voor het slapen gaan, anders heb ik echt niks meer waar ik redelijk goed van in slaap val. Maar ik moet zeggen i.c.m. een paar alprazolam doet het zijn werk na jaren nog steeds redelijk prima.

  Meestal ben ik dan + joint wel binnen 45 minuten vertrokken.

  Maar ook hierin geldt helaas wel dat het wat afneemt en minder effectief wordt.

  Een voordeel eraan voor mij is wel dat het zelf na jaren nog niet verslavend werkt in die zin dat je er perse drang naar hebt en er steeds meer van wilt. Stoppen gaat dan ook heel gemakkelijk en kan volgens mij zelfs na jaren gebruik gewoon abrupt gestaakt worden zonder afkickverschijnselen.

  Een nadeel ervan als je ermee stopt is dat je ´misschien´ wel weer een tijdje minder goed slaapt.
   
 23. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Ik bedoel hoest siroop met dxm

  En in het geval dat je de pammen dagelijks slikt zou ik er niet cold turkey mee stoppen
  Ga naar je doktor en laat het LANGZAAM afbouwen.
  Colt turkey stoppen kan je dood worden letterlijk
  Afkicken van benzos is nog erger als afkicken van opiaten.
   
 24. ZERO-

  ZERO- Badass junkie

  En heeft ze dit al aan haar psyschiater gevraagd? :') Dan heb je direct antwoord op je vraag toch...
   
 25. Tijdloos

  Tijdloos DF Staff Medewerker Moderator

  Het is zwaar om ermee te stoppen, hoe erg het is ligt aan de dosering en type benzo. Ik kan/kon vreemd genoeg met Flurazepam stoppen zonder probleem. Gebruikte alleen voor de slaap zopiclon en dat na 14 dagen ook afgebouwd zodat ik eens langs het Slaap - waak centrum om duidelijkheid te krijgen. Heb namelijk echt een slaap stoornis..

  Snap nog steeds niet waarom ik geen afkickverschijnselen kreeg ik nam 90 tot 120 mg flurazepam dagelijks. Had gewoon geluk enige nadeel was de (soms ernstig) kortere nachtrust.


  Vraag het gewoon aan ze zoals Zero- ook zegt. Wel zo logisch ook ;}
   
 26. Jixx

  Jixx Bewuste gebruiker

  Ja, dat vind ik een goeie ? Stel de vraag aan 10 verschillende psychiaters en je krijgt 10 verschillende redenen. Logisch dat het vertrouwen bij de mens afneemt?

  De vraag is namelijk is die persoon wel eerlijk?

  Genoeg kennis?

  Eerder veel gebrek aan kennis is het probleem denk?

  De psychiatrie is een flop, dat weet iedereen toch?

  In het geval van benzo´s ik ga ermee afbouwen in rustig tempo. 0,25 mg per week. (alpra)

  Ik denk dat abrupt stoppen in mijn geval haast wel mogelijk is, aangezien hallucineren niet kan met antipsychotica, en een hartaanval niet met een betablokker? Maar dan nog is het niet slim om het abrupt af te kappen inderdaad. Daarnaast doet de huisarts het in principe helemaal verkeerd. Als hij de regels van de psychiatrie zou volgen zou hij mij over moeten zetten op diazepam en daarmee afbouwen. Dit geeft duidelijk aan dat artsen teveel gebrek hebben aan kennis van de medicatie die zij voorschrijven , en maar gewoon wat lopen te kwakzalven.


  Bovendien horen benzo´s hooguit voor 2 maanden ter ondersteuning ingezet te worden, daarna moet je er officieel mee afbouwen. Hoe vaak gebeurd dat echter in de praktijk dat een huisarts een patient op tijd laat afbouwen? Uit wanhoop eerder blijven ze dosis opvoeren. Op een dag gebruik je boven de maximale dosering van dat medicijn, en dan gaan ze aan te bel trekken. Feit is echter dat het dan eigenlijk al veel te laat is.
   
 27. ZERO-

  ZERO- Badass junkie

  Ik zou eerder een psychiater vertrouwen dan een huisarts.
   
 28. Tijdloos

  Tijdloos DF Staff Medewerker Moderator

  Ik heb of had de luxe dit met een internist te bespreken, maar psychiaters hebben vaak net wat meer kennis erover in vergelijking met de huisarts.
   
 29. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  Modknip hieronder staat al uitleg waarom , zou eens wat minderen als je dat lukt. Alleen melatonine zou al voldoende moeten zijn , plus dat bij sommige 0.5mg melatonine beter werkt als 1 of meer mg.
   
 30. SkittlesAndMe

  SkittlesAndMe Badass junkie

  Alweer zo'n dom advies... Hou eens op met die overdreven medicijncocktails om in slaap te komen. Ik vind het heel vervelend voor je dat je dit zelf nodig hebt om nog te kunnen slapen maar dit moet je niet aan anderen gaan aanraden. Alleen 3mg melatonine is al te veel (ik snap ook niet waarom zulke doses worden verkocht aangezien er weinig onderzoek naar is gedaan) laat staan dat je al die andere dingen er nog bij neemt.

  Als je ooit weer op eigen kracht goed wilt slapen moet je niet aan dat soort dingen beginnen.
   
 31. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  ik beschrijf hoe ik successvol in slaap val en doorslaap
  -het is pas een advies als jij het ook wilt proberen
  -'Alweer zo'n dom advies...' vind ik een agressieve vernedering, niet nodig
   
 32. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Ik zie het nut er ook niet echt van in.
   
 33. SkittlesAndMe

  SkittlesAndMe Badass junkie

  Je beschrijft niet hoe je succesvol in slaap valt, je geeft het als advies.

  Het is een advies zodra je het hier neerzet als een advies. Als je niet voldoende over de middelen weet moet je niet andere mensen gaan aanraden ze ook te gaan gebruiken voor hun problemen. Je bent geen dokter, je hebt er niet voor geleerd.

  Sowieso de melatonine.. de biologische beschikbaarheid daarvan varieert enorm per persoon. Het kan dus zijn dat jij met 3mg nog niet voldoende hebt (al kan dat ook tal van andere oorzaken hebben zoals je alcoholgebruik bijvoorbeeld) maar voor een ander kan dat veel te veel zijn.

  Verder is niet naar alle supplementen even veel onderzoek gedaan. Er is wel uit gebleken dat het voor veel mensen kan helpen, maar omdat er geen patenten op zitten en het gewoon vrij verhandeld kan worden is het niet interessant genoeg om uitgebreid te onderzoeken.

  Je kunt dus niet zo maar blind roepen dat een cocktail van allerlei verschillende supplementen de oplossing voor iemand is.

  Sorry dat ik het zo aggresief noem, maar het is niet de eerste keer want gisteren deed je hetzelfde en die post is verwijderd.

  Je mag best zeggen wat jij allemaal nodig hebt om te kunnen slapen, maar geef er dan wel duidelijk bij aan wat jouw situatie is. Dat is precies het tegenovergestelde van aan een ander adviseren dit ook te gaan doen.
   
 34. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  Sorry dat ik het zo aggresief noem, maar het is niet de eerste keer want gisteren deed je hetzelfde en die post is verwijderd.

  dit vermoedde ik al
  een veteraan die een newbie klein probeert te houden
  je opmerking om die 2 zaken met elkaar te verbinden bewijst dat je slechte intensies hebt
   
 35. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  Smartie maakt jou helemaal niet klein.
  Hij geeft gwn advies over hoe wij hier op het forum praten.

  En je zet het idd als advies neer.
  Het deel slaap lekker bevestigd dat.
   
 36. SkittlesAndMe

  SkittlesAndMe Badass junkie

  Zo kun je het zien ja. Waarom zou ik een newbie klein willen houden? Een forum is een communicatiemiddel, dat werkt beter met meer mensen erop. Iedereen is hier welkom. Verwacht alleen wel dat je commentaar krijgt als je dingen zegt waar anderen het niet mee eens zijn.
   
 37. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  'Sorry dat ik het zo aggresief noem, maar het is niet de eerste keer want gisteren deed je hetzelfde en die post is verwijderd. '
  -je vergat 'bij toeval' het belangrijkste deel
  -die 2 keren hebben niets met elkaar te maken, dus erbij gefantaseerd om een fake punt te maken

  'slaap lekker' is een wens, geen advies

  nu wel een advies, ga niet groepen tegen mij met zinloze escalatie, want ik reageer daarop en dat is ook niet prettig voor de moderators
   
 38. Benzoboss

  Benzoboss Bewuste gebruiker

  En ik dacht dat ik erg was :P
   
 39. SkittlesAndMe

  SkittlesAndMe Badass junkie

  :tearsofjoy: Nee hoor jij integreert hier prima.
   
 40. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  als ik mijn post start met de zin: 'dit is mijn gebruik, doe dit niet na'; kan ik dan wel iets posten zonder weggevaagd te worden ?
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Benzo switch binnen
 1. Realist
  Reacties:
  9
  Weergaven:
  635
 2. galineka
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  364
 3. Thevoid
  Reacties:
  12
  Weergaven:
  769
 4. lotske1984-
  Reacties:
  26
  Weergaven:
  1.120
 5. missWappie
  Reacties:
  9
  Weergaven:
  596

Deel Deze Pagina