Combinatie uppers en downers/speed en ketamine

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

zandzakje

Experimenterende gebruiker
Het wordt vaak gezegd dat een combinatie van uppers en downers extra schadelijk/risicovol is. De beste uitleg die ik ben tegen gekomen is dat de tegenstellende werking elkaar niet centraal opheft maar dat er tegelijkertijd op verschillende plekken een ander effect kan zijn. Bv vaatvernauwing in de vingers plus tenen en vaatverwijding ergens anders waardoor er misschien nog minder bloed bij de vingers plus tenen komen dan bij vaatvernauwing alleen.
Een ander vaak gegeven argument is dat ze elkaars werking maskeren waardoor bij uitwerking van de een, de nog actieve andere plots veel sterker kan werken: gemakkelijk overdoseren.

Nou ben ik benieuwd met name naar de combinatie speed en ketamine. Ik vind dit een fijne combi bij feestjes.
Volgens mij worden uppers en downers vaak gecombineerd vooral cocaïne of speed en alcohol, maar ook MDMA en ketamine wordt vaak geprezen.

Maar voor de combinatie van uppers en downers, wat zijn allemaal downers? alcohol, opiaten, benzo's. Maar zijn ketamine of disso's in het algemeen dat ook? Een narcosemiddel dat dingen onderdrukt als ademhaling doet mij denken van wel.
Waarom hoor ik dan nooit wat over de gezondheidseffecten van MDMA gecombineerd met ketamine?


Kunnen jullie mij vertellen waarom de combinatie van ketamine of alcohol en een upper (voor mij MDMA of speed) dan zo slecht is? Tripsit geeft aan bij de combinatie van ketamine en speed "Caution" en bij MDMA en Ketamine "Low risk & synergy" maar geeft voor beide dezelfde redenen. Waardoor is er dan extra voorzichtigheid geboden bij speed+keta? Psychonautwiki en Tripsit noemen een hogere bloeddruk, uitdroging, onbewust over-doseren en een grotere kans op ongelukken. Zijn er ook nog andere redenen? Deze laatste risico's zijn mogelijk te voorkomen, de bloeddruk wordt lastiger.

Sorry als dit een domme vraag is of als er al veel van dit soort topics zijn, maar die kon ik niet vinden. Hopelijk kunnen jullie mij hier meer over uitleggen. Ik vind het interessant en ik geloof in harm reduction.
 

Stonologie

Wijs gebruiker
Het probleem met dit "upper/downer" verhaal is het veel te brede begrip. Een lage dosis van een PCE achtige stof (dus een disso) kan aanvoelen als een upper. Phenibut is een downer die ook voelt als een upper in lage dosering (soms zelfs in hoge dosering).

De vraag is best extreem ingewikkeld om te beantwoorden, maar ik ga mijn best doen met de kennis die ik heb. Neem dit dus niet als absolute waarheid op, en verbeter mij vooral als ik iets verkeerds zeg. Veel is ook nog niet onderzocht en dus kunnen we alleen maar raden wat er kan gebeuren. Korreltje zout dus!

Als we even uitgaan van alcohol en coke bijvoorbeeld "de klassieke upper downer combi" zien we dat dit om andere redenen slecht is dan bijvoorbeeld speed + benzo's. Soms als je drugs combineert ontstaat er een nieuwe drug, in het geval van alcohol + cocaine: cocaethylene. Dit is een erg schadelijke stof voor het hart en om meer redenen. Dit heeft dus eigenlijk niet eens zoveel met "upper/downer" te maken, maar met een metaboliet.

Ketamine is natuurlijk lichamelijk een best extreme downer, maar mentaal niet. Sterker nog, vele mensen waaronder ik kunnen niet slapen op ketamine. Dit omdat het de geest stimuleert. Je pijnprikkels zijn geblokkeerd, maar de ademhaling zoals bijvoorbeeld GHB dat doet is niet erg onderdrukt. Dit maakt dat je dus minder makkelijk een fatale overdosis neemt, in verhouding tot andere middelen. Wel is er bij middelen als disso's een ander probleem: manie. Hoewel ketamine een van de minder manische dissociatieven is kan de combinatie met speed wel manie veroorzaken. Daarom staat er "caution" bij waarschijnlijk (heb die chart niet gemaakt natuurlijk, maar doe deze combi alleen in lagere dosis). Ik gok dat het met MDMA minder gebeurd (manie) omdat serotonine een kalmerende euforie geeft. Het blokkeert een deel van de dopamine (of geeft evenwicht aan de dopamine). Ik moet ook zeggen dat ketamine en MDMA wel ongeveer mijn favoriete combi is. Misschien gedeelde eerste plaats met phenibut + speed. Lichamelijk is de combinatie echt ongelofelijk. Maar, niet gezond natuurlijk.

In het geval van speed en alcohol is de alcohol gevaarlijk (extra dan normaal). De speed onderdrukt het down gevoel, en de alcohol het up gevoel. Zo kan je je in goede verhouding speed/alcohol dus ook bijna neutraal voelen als het om moeheid/strakstaan gaat. De euforie neemt wel aanzienlijk toe, en je neemt meer dan normaal omdat je niet het gevoel hebt al op "je grens" te zitten. Dit kan gevaarlijk zijn als de speed uitwerkt, zeker wegens hoe giftig alcohol eigenlijk wel niet is. Je lichaam vind het niet leuk, daar komt het op neer.

Helaas is de synergie naar mijn mening wel enorm, daarom word speed/coke in de meeste gevallen wel gecombineerd met alcohol. Kijk hier dus mee uit. Het cancelled erkaar niet, maar sommige delen van het effect wel. Het is dus niet zo dat als je alcohol drinkt terwijl je speed op hebt dat je je minder goed of nuchterder voelt.

Nu komen we bij een andere upper+downer mix waarvan ik het gevoel heb (dus mijn subjectieve gevoel!!!!) dat het minder schadelijk is dan de meeste andere upper/downer combinaties. Ik heb het nu over de combi benzo+speed. Over deze combi is bijna geen onderzoek gedaan. Ze weten nog niet goed of dit slechter voor je hart is bijvoorbeeld (dit word wel vaak beweert op het forum) en of er andere risico's aan zitten. Ik heb deze combi 2x gedaan en dit is wel een van de betere combi's naar mijn mening. Het gekke is dat de benzo alle negatieve bijeffecten van de speed weghalen. Je hartslag kalmeert, je lichaam ontspant terwijl je wel "helder" blijft en alle angsten/irritaties verdwijnen. Ook verminderd het de dip en haalt het de comedown weg (als je geen verslaving hebt dan). En je kan ook nog achteraf slapen waardoor je ook minder na effecten ervaart.

Nu het probleem met deze combi: verslaving. Benzo's zijn misschien wel de verslavendste groep stoffen die er zijn, en hoe verleidelijk is het om je weer wat helderder te snuiven met wat speed? Deze verslaving gaat vaak hand in hand, en er zijn vele die hier helaas ervaring mee hebben op dit forum. Ik raad daarom het nooit aan om te combineren, maar als je uppers en downers wilt combineren moet je weten wat gevaarlijk is en dat je het heel af en toe moet doen!

Als iemand aanvullende info heeft, graag!
 
Laatst bewerkt:

zandzakje

Experimenterende gebruiker
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord!
Er staat veel nuttige info in je post wat ook als uitermate logisch overkomt.
Eigenlijk is het inderdaad een veel te globale vraag en zijn drugs en combinaties oneindig veel complexer. En zelfs van de lang bestaande gangbare drugs is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek.
Dat MDMA en ketamine misschien relatief "veilig" is wil helemaal niet zeggen dat een research chemical gelijkend op MDMA icm ketamine dat ook is.
De groeperingen van drugs als uppers en downers is wat betreft gezondheidsrisico's dus niet bijzonder behulpzaam maar het is veel beter om stoffen op zichzelf staand te onderzoeken wat de combinaties zouden kunnen doen.

Thanks again
 
R

Revolutionair

Gast
Uppers en downers gebruik ik altijd samen maar het ligt er aan welke stoffen je gebruikt en op welk moment.
Ik gebruik keta en coke ook samen.
En ghb en coke.
Maar daar zit wel een handleiding bij, zorg dat ze niet tegelijk inslaan maar elkaar overnemen.

Nog een kanttekening:

Ik las een onderzoek dat ketamine en speed snuiven samen een chemische reactie creërd dat heel erg schadelijk is voor je neusholte.
En erg schadelijk kan zijn.
Weet niet meer zo 1,2,3 waar ik dat had gelezen maar het was een uitgebreid rapport dat het duidelijk uitlegde en mij iig heeft overtuigd dat je die 2 niet samen moet snuiven.
 
R

Revolutionair

Gast
Ik heb het nu over de combi benzo+speed. Over deze combi is bijna geen onderzoek gedaan. Ze weten nog niet goed of dit slechter voor je hart is bijvoorbeeld (dit word wel vaak beweert op het forum) en of er andere risico's aan zitten. Ik heb deze combi 2x gedaan en dit is wel een van de betere combi's naar mijn mening. Het gekke is dat de benzo alle negatieve bijeffecten van de speed weghalen. Je hartslag kalmeert, je lichaam ontspant terwijl je wel "helder" blijft en alle angsten/irritaties verdwijnen.

Helemaal mee eens daar is weinig over bekend maar toch willen mensen beweren dat alle upper en downers altijd slecht voor je zijn.
Terwijl ze het waarschijnlijk zelf ook doen en dingen combineren met RC's waar nog helemaal niks over bekend is. Las zelfs laatst dat iemand gewoon 4 of 5 verschillende RC's gaat mixen.

Ik vind coke snuiven zonder downer niks aan.
Vroeger altijd met alcohol maar nu ik bijna geen alcohol drink doe ik het altijd met ghb en dat is 10x lekkerder.

Als iemand aanvullende info heeft, graag!

Ik heb vaak hele sterke coke en als ik een ghb stop heb voor een tijdje dan neem ik een valium 10mg en dan ga ik heerlijk op de coke anders raak ik helemaal hyper als ik die sterke coke nuchter snuif.
Ik las dat mensen zeiden dat het zonde is van de coke.
Maar dat komt omdat ze waarschijnlijk coke van lage kwaliteit hebben.
Want die 10mg Diazepam houd een beetje rust op de achtergrond.
Maar de euforie van de coke en de rush is gewoon keihard!
Bij goede coke wil ik sws een downer erbij anders snuif ik niet.
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
Hey,

Het risico van uppers met downers combineren zit het er in dat die elkaar onderdrukken waardoor het risico bestaat dat je van beide meer gaat nemen en je daardoor je lichaam extra belast.

Drugs die elkaar tegenwerken vind ik sowieso geen goede combi, dan kan je net zo goed niks nemen vind ik. Maar er is wel een functionele manier van benaderen, veel mensen ervaren een onprettige uitwerking van speed die ze dan opheffen door een downer te nemen wanneer de speed begint uit te werken. Zelf heb ik geen onprettige uitwerking van speed, dus bij mij speelt dit niet.

Bij entactogenen als XTC is het tegenovergestelde het geval in combinatie met dissaciotieven als keta. Die hebben dus wel synergie, er is dus een wisselwerking en die wordt als prettig ervaren. Een disso in de staart van entactogenen als MDMA is dan ook een klassieke combi.

Speed en disso's combineren vind ik zelf dan weer minder, ik vind niet dat er van een wisselwerking sprake is, het heldere van speed verneukt wel het dromerige karakter van de disso omdat je er meer helder van blijft. En de keta-RC-analogen zijn al helder genoeg van zichzelf vind ik (Ik geen de voorkeur aan de 3meo's boven keta omdat die veel en veel potenter zijn en dus een stuk goedkoper).

Dan alcohol en disso's, das een heel slechte combi. DIe versterken elkaar enorm met het risico dat je out gaat voor langere tijd. Een enkel biertje kan nog wel hoor bij iemand die bekend is met beiden, maar je lam zuipen terwijl je disso's gebruikt is gewoon een heel slecht idee.

de begrippen 'uppers' en 'downers' zijn nogal breed en ik zou die termen links laten liggen als je gaat kijken welke er nu wel of niet samen gaan en gewoon per drug onderzoeken of er een combi mogelijk is of juist af te raden valt.
 

Ganggang💯

Badass junkie
Zoek van te voren goed uit wat je wil combineren. Let op wisselwerking, dosis en ervaringen van andere gebruikers.

Zoals al eerder vermeld is de ene upper de andere niet en dat geldt net zo goed voor downers. Je hart draait in ieder geval al overuren door een upper. Je kan je afvragen of het verstandig is daar een middel bij te gaan wat kunstmatig je hartslag en ademhaling weer verlaagd.
 

Stonologie

Wijs gebruiker
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord!
Er staat veel nuttige info in je post wat ook als uitermate logisch overkomt.
Eigenlijk is het inderdaad een veel te globale vraag en zijn drugs en combinaties oneindig veel complexer. En zelfs van de lang bestaande gangbare drugs is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek.
Dat MDMA en ketamine misschien relatief "veilig" is wil helemaal niet zeggen dat een research chemical gelijkend op MDMA icm ketamine dat ook is.
De groeperingen van drugs als uppers en downers is wat betreft gezondheidsrisico's dus niet bijzonder behulpzaam maar het is veel beter om stoffen op zichzelf staand te onderzoeken wat de combinaties zouden kunnen doen.

Thanks again
Geen probleem! Vind het leuk om alle verzamelde kennis te samenvatten.

Het probleem is inderdaad de complexheid. Door de lange prohibitie van alle drugs mocht/mag er al lang veel te weing onderzoek naar gedaan worden. Zoals je verwacht word er dus al helemaal niks onderzocht als het om combinaties gaat. Bijna niks dan.

Vaak zijn de paar onderzoeken die er dan zijn naar combinaties waar de ziekenhuizen wat aan hebben. Ik weet dat ze bijvoorbeeld mensen die een overdosis upper nemen in het ziekenhuis benzo’s kunnen geven. Blijkbaar is het risico dus niet onaanvaardbaar tegenover de voordelen. Maar ik ben geen arts natuurlijk, en weet ook niet waarom ze dit aanwaardbaar vinden.

Nog vragen die ik vergeten ben te beantwoorden?
 

Stonologie

Wijs gebruiker
Helemaal mee eens daar is weinig over bekend maar toch willen mensen beweren dat alle upper en downers altijd slecht voor je zijn.
Terwijl ze het waarschijnlijk zelf ook doen en dingen combineren met RC's waar nog helemaal niks over bekend is. Las zelfs laatst dat iemand gewoon 4 of 5 verschillende RC's gaat mixen.

Ik vind coke snuiven zonder downer niks aan.
Vroeger altijd met alcohol maar nu ik bijna geen alcohol drink doe ik het altijd met ghb en dat is 10x lekkerder.Ik heb vaak hele sterke coke en als ik een ghb stop heb voor een tijdje dan neem ik een valium 10mg en dan ga ik heerlijk op de coke anders raak ik helemaal hyper als ik die sterke coke nuchter snuif.
Ik las dat mensen zeiden dat het zonde is van de coke.
Maar dat komt omdat ze waarschijnlijk coke van lage kwaliteit hebben.
Want die 10mg Diazepam houd een beetje rust op de achtergrond.
Maar de euforie van de coke en de rush is gewoon keihard!
Bij goede coke wil ik sws een downer erbij anders snuif ik niet.
De euforie als ik speed combineer met benzo’s word ook meer en niet minder. Sterker nog, ze hebben prachtige synergie. Ik snap dat het op papier eruit ziet als een rare combi. Ze verminderen elkaar alleen totaal niet, het maakt je energie alleen wat neutraler. Elk ander gevoel is beter dan de middelen opzich.
 
R

Revolutionair

Gast
De euforie als ik speed combineer met benzo’s word ook meer en niet minder. Sterker nog, ze hebben prachtige synergie. Ik snap dat het op papier eruit ziet als een rare combi. Ze verminderen elkaar alleen totaal niet, het maakt je energie alleen wat neutraler. Elk ander gevoel is beter dan de middelen opzich.

Ja precies zo werkt het.
Je moet gewoon weten wat je doet.
Het gebruiken van drugs vind ik gewoon het lekkerst gecombineerd.. Juist met een upper en downers.
 

zandzakje

Experimenterende gebruiker
Nog bedankt voor alle aanvullende reacties. Hier kan ik wat mee!

Om misschien nog iets toe te voegen over speed:
Ik heb een boek over farmacologie in huis waarin het volgende staat:
Treat toxicity by acidification of urine (it is a weak base) and administrationof alpha blockers or nitroprusside (for hypertension), and antianxiety agents.
Drug interactions MAO inhibitors: hypertensive crisis, CNS overstimulation. Barbiturates: superaddditive mood elevation. Tricyclic antidepressants: potentiate CNS stimulation, inhibit metabolism of amphetamine
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan