1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 2. Heb jij ook een vraag over drugs?

  Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

  Heb je een vraag? Stel deze hier!

  Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Drugs en alcohol in het uitgaanscircuit

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 14 aug 2012.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Om antwoord te geven op de vraag Hoeveel alcohol en drugs worden er gebruikt in het uitgaanscircuit? hebben we 3 onderzoeken gebruikt:

  (1) Nationale Drug Monitor (2010)

  (2) Feestmeter 2008-2009.

  (3) Antenne 2010


  Alcohol
  Ruim 90% van de clubbezoekers heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken. Onder hen zijn evenveel mannen als vrouwen (1).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van alcohol onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Ruim 90% van de clubbezoekers heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken. Op de uitgaansavond/nacht dronken clubbezoekers gemiddeld 7 glazen (mannen dronken gemiddeld 9 en vrouwen gemiddeld 5 glazen).

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Vrijwel alle onderzochte cafébezoekers (94%) dronken alcohol tijdens het uitgaan, gemiddeld 6 glazen. Een kwart (23%) dronk (ook) vóór het uitgaan alcohol, gemiddeld 3 glazen (‘indrinken'). Tellen we vóór en tijdens het uitgaan bij elkaar op, dan dronk 95% van de cafébezoekers, gemiddeld 7 glazen alcohol.

  Cannabis (hasj en wiet)
  Ongeveer een kwart van de clubbezoekers is een actueel cannabisgebruiker. Twee keer zoveel mannen als vrouwen gebruiken cannabis (2).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van cannabis onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Tijdens de uitgaansavond/nacht heeft 10% van de clubbezoekers geblowd. Gemiddeld werden er bijna 2 joints gerookt: 53% rookte er maximaal 1; 11% rookte 4 of meer joints.

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). In totaal is 23% van de cafébezoekers huidige blower; 1% blowt dagelijks. Het leeuwendeel blowt maximaal één of twee joints op een dag.

  XTC
  Ecstasy blijft (na cannabis) de belangrijkste drug in het uitgaanscircuit, vooral in de dance-scene, maar er zijn signalen die wijzen op een stabilisatie van het gebruik. Van de club-bezoekers gebruikt 16% XTC en partybezoekers 31% (2).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van XTC onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 3% van de clubbezoekers ecstasy gebruikt, vooral de groep eindtwintigers. Gemiddeld namen zij anderhalve pil (mannen bijna twee en vrouwen één pil). Ruim de helft nam maximaal één pil, clubbezoekers namen drie of meer pillen.

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Ongeveer één op de acht cafébezoekers (13%) heeft de laatste maand nog ecstasy gebruikt.

  Cocaïne
  Cocaïne is relatief populair in het uitgaansleven, het gaat daarbij vooral om het snuiven van cocaïne (1).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van cocaïne onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 2% van de clubbezoekers cocaïne gebruikt, vooral mannen en eindtwintigers. Deze clubbezoekers namen gemiddeld ruim een halve gram op de uitgaansavond/nacht, variërend van 1/8 tot 2 gram.

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). De afgelopen maand heeft 13,6% gebruikt. 90% van deze groep gebruikt af en toe of zelden. Dagelijks gebruik komt niet voor.

  Amfetamine (speed)
  Amfetamine is minder populair onder uitgaanders dan XTC en cocaïne. Op hardcore feesten en in bepaalde (alternatieve) scenes (punk, electro, trance, underground, rock en tekno) komt het gebruik van amfetamine wat vaker voor vergeleken met het (grootstedelijk) trendy uitgaanscircuit (1).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van amfetamine onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Op de uitgaansavond/nacht heeft 1% van de clubbezoekers amfetamine gebruikt. Gemiddeld namen zij 0.7 gram, variërend van 0,1 tot 2 gram.

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Iets meer dan één op de zes cafébezoekers (18%) heeft het middel ooit gebruikt.

  GHB
  Het gebruik van GHB komt relatief vaak voor (in vergelijking met algemene bevolking) onder uitgaanders, maar ook buiten het uitgaansleven wordt dit middel gesignaleerd. Gebruik van GHB lijkt de laatste jaren vooral onder bepaalde groepen jongeren in de provincie populair te zijn geworden, voornamelijk op plaatsen buiten het uitgaansleven (1).

  Party's/festivals/clubs
  In 2008/2009 is het gebruik van GHB onderzocht onder bezoekers party's en festivals en clubs/discotheken (2). Tijdens de uitgaansavond/nacht heeft nog geen procent van de clubbezoekers GHB gebruikt. Ruim anderhalf procent van de clubbezoekers is actueel GHB-gebruiker, ruim de helft gebruikt af en toe of zelden (74%) en 18% gebruikt een paar keer per week of (bijna) dagelijks (2).

  Cafébezoekers Amsterdam
  In 2010 zijn in het Antenne-onderzoek cafébezoekers ondervraagd (3). Van de onderzochte cafébezoekers heeft 11% het middel ooit, gebruikt. De laatste maand heeft 2% van de cafébezoekers GHB gebruikt.

  Op de avond/nacht van het uitgaan of van de party heeft één op de vier à vijf party- en clubbezoekers geen alcohol of drugs gebruikt (tabak niet meegerekend). Onder de overige uitgaanders is alcohol favoriet, zij gebruikten alleen alcohol, of alcohol in combinatie met één of meer drugs (2).
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Drugs alcohol uitgaanscircuit
 1. MacLeod
  Reacties:
  0
  Weergaven:
  429
 2. Rebell
  Reacties:
  84
  Weergaven:
  10.355
 3. Bas
  Reacties:
  6
  Weergaven:
  1.089
 4. MacLeod
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  442
 5. Drugs Infolijn
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  11.173