1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Info Drugs en de neurotransmitter

Discussie in 'Drugs' gestart door Tijdloos, 12 mrt 2011.

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
 1. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Inleiding

  Kijk eens op de Jellinek-site en deze.

  Daar geven ze een uitleg met animatie over hoe ons centraal zenuwstelsel en onze hersenen werken én hoe drugs deze werking beïnvloeden.
  Het is geen simpel verhaal natuurlijk maar als je echt een goede kijk wil op wat drugs doen en, waarom ze doen wat ze doen, moet je die basis toch mee hebben.

  In ’t kort:

  NEURONEN
  Je kan ons Centraal ZenuwStelsel (CZS) en onze hersenen bekijken als een organische schakelkast van (ca. 100 miljard) zenuwcellen die elkaar boodschappen doorgeven. Je zou kunnen zeggen dat die verschillende cellen met elkaar communiceren via een soort chemische e-mails.
  Er zijn cellen en boodschappen die instaan voor bewegen, zintuigen, praten, denken, gevoelens, honger, slaap, lichaamstemperatuur, … een complexe bedoening.
  Schematisch ziet een neuron (hersencel) er ongeveer zo uit:


  [​IMG][​IMG]
  CELKERN: formuleert de boodschap.
  AXON: stuurt de boodschap
  DENDRIET: ontvangt de boodschap op een receptor
  BOODSCHAP:chemische stof = neurotransmitter
  HERSENEN : miljarden neuronen die met elkaar communiceren via de neurotransmitters
  (lichaamseigen chemische boodschappers)


  In de Axonuiteinden van het ene neuron ligt een neurotransmitter (een boodschap) opgeslagen, de celkern stuurt een elektrisch signaal via het axon, waardoor het axonuiteinde de neurotransmitter vrijgeeft. Op de dendrieten van het nabijgelegen neuron bevinden zich receptoren (ontvangers) waaraan de neurotransmitter zich bindt, bij een kritisch aantal bindingen wordt de volgende celkern gestimuleerd om een nieuwe elektrische impuls te geven en loopt de communicatie verder.
  [​IMG]
  De neurotransmitter die zich aan de receptor heeft gebonden komt terug vrij en wordt via (heropname-) eiwitten terug door het axonuiteinde opgenomen, of afgebroken door andere eiwitten, de zgn. MAO’s (mono-amine oxydase).

  Drugs verstoren de communicatie tussen de neuronen op één of meer van de volgende 5 manieren:

  *
  Neurotransmitteruitstoot wordt verhoogt of afgeremd.
  *
  De ‘drugsmolecule’ past ook op de receptoren, vervangt dus de neurotransmitter.
  *
  Door de ‘heropname’ van de neurotransmitter via het axonuiteinde te belemmeren.
  *
  Door lichaamseigen stoffen (MAO) die de neurotransmitter afbreken te blokkeren.
  *
  Door de aanmaak van nieuwe neurotransmitters af te remmen

  NEUROTRANSMITTERS

  Een aantal belangrijke lichaamseigen stoffen (vnl. neurotransmitters), wat ze doen en door welke drugs ze worden beïnvloed:

  Serotonine:
  Is een neurotransmitter die betrokken is bij een heel deel lichamelijke functies (o.a. slaap, stemming, zelfvertrouwen, eetlust, lichaamstemperatuur…). Een tekort aan serotonine kan depressie veroorzaken. XTC is bij uitstek de drug die ervoor zal zorgen dat de concentratie aan serotonine in de hersenen verhoogt. Enerzijds bevordert het de afgifte van serotonine en anderzijds belemmert het de heropname.

  (Nor-)adrenaline:
  Komt vrij bij de ‘fight or flight’ – reactie, werkt bloeddrukverhogend, hartslagversnellend, zet de longen open, verhoogt de lichaamstemperatuur, maakt je lichaam dus klaar om te vechten of te vluchten. De concentratie adrenaline in het lichaam verhoogt erg wanneer we schrikken, ons bedreigd voelen, woedend worden, … . Speed werkt zeer sterk in op (nor-) adrenaline. Afgifte van adrenaline wordt gestimuleerd, de heropname en de afbraak wordt belemmerd. (ook o.a. xtc en cocaïne hebben effect op adrenaline)

  Dopamine:
  Stimuleert het beloningscentrum in de hersenen waardoor je genot, geluk en bevrediging ervaart. Dopamine bevindt zich ook in de hersengebieden die betrokken zijn bij denkprocessen en geheugen. Het speelt verder een rol bij bewegingen. Cocaïne bevordert de afgifte van dopamine en remt de heropname, het werkt dus erg sterk in op het beloningscentrum van onze hersenen, dit verklaart mee de sterk verslavende werking van cocaïne.

  Eigenlijk is men er steeds meer van overtuigd dat ‘dopamine’ (en het ‘beloningscentrum’ = het hersendeel met de grootste concentratie dopamine receptoren) heel belangrijk is in elk verslavingsproces.

  GABA:
  Heeft een rustgevend, verdovend effect. Het remt namelijk processen die andere neurotransmitters in gang zetten. Alcohol verhoogt de concentratie GABA en veroorzaakt zo zijn verdovende effect.

  Anandamide:
  Is ondermeer betrokken bij de geheugenfunctie, de coördinatie, hongergevoel en het evenwicht. Deze lichaamsfuncties liggen sterk verspreid over verschillende hersengebieden, in al deze gebieden liggen dus ook anandamide-receptoren.
  THC (belangrijkste actief bestanddeel cannabis) imiteert de neurotransmitter anandamide. Dit verklaart mee de zeer diverse gewaarwordingen onder invloed van cannabis.

  Endorfine:
  Prikkelen het beloningscentrum en stillen pijn. Komen op natuurlijke wijze vrij bij hevige pijn. Heroïne wordt in het lichaam omgezet tot morfine en dit imiteert de werking van endorfine.

  HERSENEN

  Onze hersenen zijn verdeeld in verschillende gebieden, elk gespecialiseerd in een bepaalde functie. Geheugen, verwerken van zintuiglijke waarneming, impulscontrole, …. Elk hersengebied heeft zijn eigen specifieke samenstelling van neuronen en neurotransmitters.

  DUS: de effecten van drugs hangen af van:

  * De neurotransmitters die ze beïnvloeden
  * De gebieden in de hersenen waar deze neurotransmitters (het meeste) voorkomen
  * De functies die deze hersengebieden vervullen

  BELONINGSCENTRUM

  Dit is een belangrijk hersengebied, dopamine is hier de belangrijkste neurotransmitter.
  Het beloningscentrum zorgt ervoor dat je een lekker gevoel krijgt als je aan een basisbehoefte (eten, drinken, sex, …) voldoet. Dit gedrag wordt door het lichaam ‘beloond’ met positieve gevoelens waardoor mensen dit gedrag zo vaak mogelijk zullen stellen.
  (Een mens leert nu eenmaal best door beloning van gewenst gedrag.)
  Drugs bootsen die natuurlijke prikkeling na.
  bron
   
  Sammeke47, Twirley Bird en Mezelf vinden dit leuk.
 2. Farmacologie, dat zie ik graag. Goeie post.
   
 3. Halfay

  Halfay Newbie

  Ik heb weer iets bijgeleerd :grin:
   
 4. Medic

  Medic Belezen gebruiker

  Met een beetje creatief zoeken kan je op youtube ook een hoop vinden hierover.
  Just my 2 cents.
   
 5. ZERO-

  ZERO- Badass junkie Emeritus Mod

  Ik heb dit tot tweemaal toe voor een tentamen moeten leren. Studeren was nog nooit zo'n feestje.

  Dat beloningscentrum is dan toch de hypothalamus?
   
  Twirley Bird vindt dit leuk.
 6. MeejheM

  MeejheM Badass junkie

  Wie kan mij het verschil tussen GABA-a en GABA-b uitleggen?
   
 7. Fool

  Fool Badass junkie

  Enigszins oppervlakkig wel, GABA-A is een receptorgroep die eigenlijk direct reageert door na een prikkeling een kanaal open te zetten om ionen te verplaatsen(ionotropische receptor). GABA-A laat chloride ionen(negatieve ionen) de zenuwcel ingaan om een groter electrisch verschil tussen de binnen en buitenkant van de zenuwcel te maken en ervoor te zorgen dat andere receptoren dus meer moeite moeten doen(meer andere ionen verplaatsen) om dit verschil op te heffen. In feite verminderd dus gewoon het aantal keer dat er een signaal wordt doorgestuurd. Dit effect heet hyperpolarisatie.

  GABA-B is een receptorgroep die metabotropisch is, deze reageren in feite door een serie boodschappen tussen verschillende eiwitten te sturen. Dit mechanisme is vaak wat trager en is ook de reden waarom (bijvoorbeeld) phenibut een vrij lange coming-up tijd heeft. Aan het eind van deze keten boodschappen zal er ook een hyperpolarisatie plaatsvinden, maar deze ontstaat op een iets andere manier. Deze pompt extra Kalium(positief ion) uit de cel, waardoor je eenzelfde soort verschil in lading krijgt.

  Of er uiteindelijk nog verschil in uitwerking zit tussen de manieren waarop deze hyperpolarisatie veroorzaakt wordt durf ik niet te zeggen. Ook de manier waarop de GABA-A en GABA-B receptoren verdeeld zijn in je zenuwstelsel zal wel van invloed zijn op de uiteindelijke effecten die het veroorzaakt, maar hier weet ik ook het fijne niet van. :wink:

  Zie onderstaandelink voor wat meer details over de verschillen tussen ionotropische en metabotropische receptoren.
  http://www.interactive-biology.com/3974 ... receptors/
   
 8. arrakis

  arrakis Newbie

  PRO-tip:

  Dieet: Eiwitten. Vermijd als de plaag alles wat suikers/vet bevat.

  Lifestyle: Sporten, hoe meer je sport hoe beter/positiever drugs werken.

  Attitude: Een positieve mindset zorgt voor positieve drug-ervaringen

  Conclusion: Logica. Als jij je lichaam als een tempel(serieus bedoeld) behandelt, dan beloont je lichaam je met de beste highs/downs die je mogelijk kunt ervaren.

  Het is allemaal niet zo ingewikkeld, het is gewoon zwaar.. zwaar moeilijk, lastig.. en kut, omdat iedereen van de '90-generatie is verwend met MSG-overvloedde junkfood.

  Het is geen conspiracy theory-bullshit, 't is gewoon pure chemie.. die MSG heeft ervoor gezorgd dat iedereen die nu in de tiener/twintiger jaren is, heel gevoelig is voor junkfoodverslavingen.
  Als je een week zonder MSG geleefd hebt, dan zul je dit begrijpen.
  Je zult normaal gaan eten, logischer gaan eten, MINDER gaan eten.. allemaal doordat die FosB z'n kracht verliest.
   
 9. Fool

  Fool Badass junkie

  Oke, leg deze normale chemie maar even uit. Ik moet geen (natrium-)glutamine meer gaan eten, want dat is slecht, om vervolgens extra veel eiwitten te gaan eten (welke vervolgens weer in het aminozuur wordt afgebroken)? Wat wil je hier precies mee bereiken?
  De genexpressie van Delta FOSB zal hetzelfde blijven, dus je wilt hem (zoals je aangeeft) minder effectief maken. Hoe zorgt dit daarvoor?

  Sterker nog, ik zou iemand de dag voor/van stimulaten eerder een extra dosis vet(of eiwitten, fair enough) adviseren dan het tegenovergestelde, dan heb je wat meer voorraden om te verbranden. :)
   
 10. missBehave247

  missBehave247 Newbie

  (Nor-)adrenaline is een hormoon dat door de bijnier wordt aangemaakt en geen neurotransmitter.
   
 11. missBehave247

  missBehave247 Newbie

  De hypothalamus maakt deel uit van het limbische systeem (middenin de grote hersenen). O.I.V. het limbische systeem ontstaan er inderdaad emoties
  De hypothalamus heeft daar inderdaad ook invloed op, maar het reguleert ook de zoutconcentratie en glucosegehalte van het bloed en de lichaamstemperatuur.
   
 12. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  @TIJDLOOS

  weer een heel bruikbaar overzicht, waaruit ik stuff gecopieerd heb, thanks! :beer:
   
 13. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Blij om te lezen dat het van pas komt voor je!
  Goed dat je je zo inleest en leert erover alvorens te nemen. Kan ook handig uitpakken als je een EHBO diploma haalt erbij :) En wie weet een leuke (bij)baan op kan leveren.
   
 14. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  dit is de 2e reactie van je die over het EHBO diploma gaat
  -ik ben wel iemand die zich op zijn minst potentieel nuttig wil voelen, mss ga ik ervoor ty :wave:
   
 15. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Heel graag gedaan! Ben nu bezig om pharmacists synergism aan het leren. Uit interesse , als ik terug kom ga ik ook o.a voor bedrijfshulpverlening een EHBO (en reanimatie) cursus volgen. Heb anders (bijna) niks voor niets al die medische NHA studies gevolgd.

  Handig om te weten maar vooral fijn om te kunnen helpen mocht er iets onverwachts fout gaan *klop het af op de tafel*

  Als je de interesse nog hebt go for it zou ik zeggen, al helemaal als je je nuttig en als 'redder' zou kunnen optreden indien nodig.

  Als je vragen hebt over welke goed zijn aanbevolen of simpelweg goed genoteerd staan hoor ik het graag.

  Peace

  @Zero , Fool en missBehave247 dank voor jullie waardevolle reacties en de andere posters ook natuurlijk om in discussie te gaan. En accurate info erbij te zetten. Kudo's!
  Heb zelf ook wat geleerd van jullie :)
   
 16. Liefhebbertje

  Liefhebbertje Bewuste gebruiker

  Ik mis hier in de 'voorwaarden' van het effect drugs een hele belangrijke:
  Welke medicijnen er gebruikt worden:
  Hoe dit omschreven moetworden damn weetik echt niet
  Zowel anti depressivia als anti psychotica hebben zeer verschillende
  En soms zelfs zeer gevaarlijke nadelige effecten 2 voorbeelden
  Ssri icm mdma
  Anti psychotica vooral de klassieke blokkeren de dopamine receptoren totaal
  Waardoor verschillende drugs niet of nauwelijks werken en er ofwel zeer grote kan op od is
  Of het zoeken van drugs die wel een soort kick geven
  Tijdens een psychose of manie/waan is het dopamine evenwicht verstoort
  En word niet goed verdeeld in de hersenen er is op de benodigde gedeelte of te weinig of teveel dopamine...

  Hoe weet ik dit?
  Slikte lange tijd meerdere anti psychotica niet voor de normale redenen
  Maar eigenlijk om mijn gedachten en buien te temperen
  En gebruikte coke en door verminderde werking steeds meer
   
 17. waldo

  waldo Newbie

  Dat is toch juist de reden om 'n antipsychotica te nemen, ik bedoel om je gedachten te temperen en zodoende een aanval te preventeren ?

  Werden je gedachten rustig(er) van het gebruik van coke ?
  was dat al voor dat je 1ste psychotiche aanval? maar ook nu nog terwijl je je medicijnen neemt ?
   
 18. UsernameApril

  UsernameApril Newbie

  Boeiende informatie :)
   
 19. Sandra

  Sandra Experimenterende gebruiker

  Wat voor een drugs of subsantie in een joint kan iemand een paniekstoornis geven dat alles uit balans raakt. De klachten zijn kortademig tintelingen onwerkelijk gevoel niet kunnen slapen.
   
 20. De Dunne

  De Dunne Badass junkie

 21. Louzann

  Louzann Newbie

  Bedankt allemaal het is zeer interessante berichten
   
 22. Stonologie

  Stonologie Bewuste gebruiker


  Echt precies wat ik zocht, dankjewel. Enig idee hoe dissoiciatives werken?
   
 23. Twirley Bird

  Twirley Bird Bewuste gebruiker

  Helaas is daar minder over bekend , als je goed google gebruikt zal je wat schaarse informatie vinden erover. Kwa werking lijkt het natuurlijk op ketamine.
   
 24. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Dissociatieven zoals ketamine werken hoofdzakelijk via een neurotransmitter die hierboven helaas niet genoemd wordt: NMDA.

  Je kan de neuronen zien als stroomkabels. Dat zijn ze eigenlijk ook gewoon. Elk neuron geeft een elektrisch signaal door. Het lichaam heeft daarvoor natrium-calcium-kanalen. De cellen die daar leven duwen op commando een calcium-ion naar binnen en een natrium-ion naar buiten. Door het ladingsverschil gaan er elektronen lopen en heb je dus stroom.

  Dit mechanisme wordt geblokkeerd door de NMDA-receptor. Je kan de NMDA-receptor dus eigenlijk zien als een soort uit-knop die je ook wel eens op een verdeelstekker ziet. Staat die uitknop aan (wordt de NMDA-receptor geactiveerd) dan kan er geen stroom door de kabel lopen.

  Nu moet ik er direct bij zeggen dat ketamine een stuk complexer werkt met ook (in)directe beïnvloeding van andere neurotransmitters. Het is nooit zwart-wit. Maar die NMDA-receptor is dus wel heel belangrijk in het werkingsmechanisme van dissociatieven. Er wordt geen signaal meer gegeven vanuit je lichaam naar de hersenen, daarom lijkt het alsof je contact verliest. Op die manier kunnen dissociatieven ook hallucinogeen worden. Want je brein kan niet tegen geen signalen krijgen. Als dat gebeurt, gaan je hersenen willekeurig signalen afvuren en dat kan hallucinaties veroorzaken.
   
  Twirley Bird en Mezelf vinden dit leuk.
 25. Stonologie

  Stonologie Bewuste gebruiker

  Kijk wat een goede uitleg, de hallucinaties zijn echt een ding ja, zeg dat wel. Wat ik wel zo bizar vind aan dissociatieven is dat ik tijdens niet eens echt doorheb dat ik trip, pas achteraf besef ik me hoe raar alles was. Is dat omdat je hersenen niet meer goed weten wat normaal is? Of is dat iets wat alleen ik heb... heb het meer over de keta en de pcp dan over salvia, salvia vind ik nog vreemder..
   
 26. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Dissociatieven scheiden gevoel en ratio van elkaar. Dus het kan zijn dat je er niet echt een gevoel bij krijgt dat het niet goed zit of niet klopt ofzo.

  Wat ook vaak voorkomt, met name in de na-fase van de dissociatie, zijn perioden van manie. Dat is een periode van ongecontroleerde enthousiaste activiteit, vaak gevolgd door teleurstelling en neerslachtigheid vanwege te hoge verwachtingen of dingen die mis gaan.

  Zulke manie veroorzaakt ketamine net wat minder. Maar PCP is er berucht om, dat mensen in een overactieve psychose allerlei dingen doen waar ze later enorm spijt van hebben. RC-disso's zoals MXE en 3-MeO-PCP hebben dat weer in iets mindere mate dan PCP.
   
  Twirley Bird vindt dit leuk.
 27. Stonologie

  Stonologie Bewuste gebruiker

  Ik heb toevallig vandaag een report gepost over 3-MeO-PCP, waar ik perongeluk 2x de dosis nam waar mania bekent is
   
 28. Hoxyz

  Hoxyz Experimenterende gebruiker

  Leek mij een beetje onzinnig om hier een nieuw topic voor te maken. Maar kan iemand mij vertellen wat Serotinin op de RC site SA is? Ik weet uiteraard wat serotonine is, maar hier kan je het per gram bestellen. Wat mij niet helemaal dudelijk


  Serotonin

  3-(2-amino-ethyl)-1H-indool-5-ol , also known as (serotonin)
   
 29. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  @Hoxyz

  Wat moet je in hemelsnaam met serotonine (Serotonin, oftewel 3-(2-amino-ethyl)-1H-indool-5-ol), ? Daar kan je om precies te zijn helemaal niks mee.

  Dat is een neurotransmitter in je hersenen en wel degene waar XTC de voorraad van leegtrekt na gebruik.

  He, das handig, hoor ik je al zeggen, dus kan ik met die serotonine van die RC vendor mijn serotoninevoorraad aanvullen?

  Helaas zo werkt het niet. Externe serotonine kan je niet gebruiken als supplement om je serotoninevoorraad op peil te houden. Dus heeft het geen zin om 1 gram of zelfs 1 kilo serotonine te bestellen:
  bron:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine

  Dus nog even kort,
  Externe serotonine is geen drug, heeft geen enkele werking als je dat neemt, en heeft geen enkele invloed op de serotoninehuishouding in je hersenen en er is geen enkele reden die ik kan bedenken om dat tot je te nemen.

  Dat er mensen denken dat dit wel het geval is en dat een of andere vendor daar op inspeelt om dan maar serotonine te gaan verkopen is wat anders. Maar het doet gewoon echt niks.
   
  Laatst bewerkt: 20 jun 2019
  Twirley Bird vindt dit leuk.
 30. Hoxyz

  Hoxyz Experimenterende gebruiker

  Ik was ook niet van plan om het te gebruiken, ik vroeg me af waarom je dit zou willen kopen of wat het was. Hoe middelen op je serotonine werken ben ik van op de hoogte. Je zou zo ver ik weet om je serotonine voorraad iets aan te vullen wat 5HTP of L-Tryptofaan kunnen suppleren.

  edit: ik lees nu je quote wbt suppletie/plekken waar 5htp of l-trpofaan in voor komen pas

  Maar goed, dit is basically gewoon dure bakpoeder wat puur voor de marketing is.
   
 31. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  Yep, er is vraag dus komt er aanbod maar het doet precies niks. Nou ja, wellicht hebben de gebruikers nog een placebo effect.

  Ik doe zelf niet aan supplementen als 5htp en tryptofaan en zo, want ik geloof daar niet in. Deze stoffen zitten gewoon in je voeding en als je gezond en gevarieerd eet krijg je er ruim voldoende van binnen, en een teveel aan wat niet gebruikt kan worden pis je toch weer uit.
  Daar nog een supplement bovenopnemen als je gezond en gevarieerd eet heeft geen zin, het aanmaken van serotonine gaat langzaam en kan het toch niet versnellen anders zaten we allemaal elke week aan de XTC terwijl we door de week onze gehele serotoninevoorraad weer aanvullen met supplementen. Maar helaas kan dat dus niet.
   
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Laden...