• Heb jij ook een vraag over drugs?

    Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

    Heb je een vraag? Stel deze hier!

    Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Drugs op “oudere” leeftijd, extra risicovol?

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories

Oinkbeest

Experimenterende gebruiker
Onlangs zelf een 40er geworden.
Toen ik twintiger was heb ik veel geëxperimenteerd. Voornamelijk veel xtc en mdma genomen, maar ook andere middellen.
Daarna heb ik jarenlang misschien een of twee keer per jaar iets gedaan. De laatste tijd gebruik ik weer meer.
Vooral de setting is anders: waar ik vroeger drugs nam om uit te gaan, doe ik het nu liever thuis met mijn partner.
Ik merk dat ik meer recuperatietijd nodig heb dan vroeger.
Het is ook moeilijker om om te gaan met de cravings.
 

Nihilist88

Wijs gebruiker
Oké een late reactie op een vraag van 2018😜
Ik ben zelf jonge 30er, pas laat echt met drugs begonnen, buiten eens sporadisch wiet tussen 18-25j en alcohol, deze laatste wel regelmatiger over de rand en ook geen roker. Pas na mn 25ste eens X, pep gedaan en laatste 5 jaar meer rc's gaan benuttigen, probeer terug vooral stims n benzo rc's in te perken, net wat meer disso's en tripmiddelen. Voor de rest slank gebouwd en vrij goed immuunsysteem, weinig ziek, een echte verkoudheid is al jaren geleden en griep meer dan 10j. Moest ik veel vroeger met al deze drugs zijn begonnen, vooral dan de stims en benzo's, denk ik wel dat dit zeker negatief effect zou hebben gehad. Nu echt antwoord op de vraag, een jong gezond lichaam herstelt normaliter sneller dan dat van een 50plusser. Dan hangt het er indd ook vanaf of je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen tot je neemt, via voeding en/of supplementen. Maar of een 20er en een 50er dagelijks liggen snuiven, slikken of spuiten, speelt leeftijd minder rol, omdat de frequentie v gebruik hier overhand neemt. Probeer van een drug iets speciaals te houden ipv een gewoonte, en ja ook ik moet me daar soms aan reminden.
 

ceasar

Newbie
Ik ben 63, sinds 10 jaar diverse drugs experimenten. Inderdaad de late uurtjes breken op, dus eerder beginnen en accepteren dat de volgende dag puur is om te herstellen, licht sporten, wandelen en op tijd er weer in. Ook zo veel mogelijk gedurende de hele week alleen vers voedsel (liefst biologisch) en veel fruit.
Verder nooit teveel nemen of bijnemen op een avond dan is het prima te doen.
Ik denk wel dat als mijn conditie slechter zou zijn dan nu, of ik teveel overgewicht hebben dat ik zou stoppen.
Ik denk dat alles te maken heeft met goed beseffen wat je doet en jezelf in de hand houden
 

Pollewop

Bewuste gebruiker
Ik ben 40plusser, de afgelopen 10 jaar bijna elk kwartaal een flinke dosis “Empathy” (mdma) naar binnen geslingerd. Fijne nachten doorgebracht op een matrasje met chille muziek. De dag erna sucks, maar dat is na een nacht drank ook.

nachten doe ik niet meer, ik begin in de middag en ga lekker door tot een uur of 2200, dan tandjes poetsen en naar bed. Doorhalen is gewoon funest. Op dit moment merk ik nog niet zo dat het zwaarder wordt naar gelang ik ouder wordt, maar wie weet komt dat nog.

Ik heb besloten om nu rustig aan te doen, 1 grotere hoeveelheid te nemen ipv steeds bijpakken om te verlengen. Wijsheid komt met de jaren, dat zal het ook kunnen zijn 😜 hahaha.
 

Acoustic

Belezen gebruiker
Ik ben zelf 54,
heb sinds mijn 16_17 altijd wel ´iets´ gebruikt.
Enkele jaartjes aan de heroïne en cocaïne verslaafd geweest. (Gespoten)
Ongeveer 30-35 jaar geblowd en met alles wat er te krijgen was wel geëxperimenteerd.
Ben nu sinds 6 weken volledig gestopt met blowen, en het enigste wat ik nu nog doe zijn paddos af en toe.
Helemaal ´drugsvrij´ is blijkbaar toch moeilijk 🤔
 

Zeehond

Badass junkie
Ben 52 en heb drugs pas op m’n 50e ontdekt (behalve alcohol), samen met mijn vrouw op een techno feest (mdma ❤️).
Mdma is natuurlijk een magische ontdekking voor af en toe op een feest.
Dingen roken en/of snuiven doen we niet, lijkt me gewoon niks.
We leven verder gezond, zijn sportief, hebben een gezin met puber kids en hebben een leuk leven.
Drugspauze hoort er bij, ik vind dat niet altijd leuk moet ik bekennen.
Maar op die manier denk ik dat het prima verantwoord is.
Had de beleving van drugs nooit willen missen, prima dat ik het pas later heb ontdekt.
Ik kijk nu met hele andere ogen naar drugs dan vroeger en ook daar ben ik blij mee.
We hopen er nog heel lang van te kunnen genieten!
 
Laatst bewerkt:

Nickje

Belezen gebruiker
50, in m'n studententijd af en toe geblowd en veel gedronken, toen jarenlang alleen af en toe alcohol en sinds een paar jaar aan 't experimenteren (MDMA, verschillende RC's). Drinken doe ik nauwelijks meer, dat kost me tegenwoordig een te grote en lange kater. Kan ook gebeuren na MDMA of andere drugs, maar dat doe je hoogstens om de 2 à 3 maanden als 't goed is. Doe het niet teveel en niet te vaak, leef verder gezond en let een beetje op voeding, misschien supplementen (5-htp, anti-oxidanten, vitamines, zink/magnesium). Natuurlijk is geen drugs gebruiken altijd gezonder dan wel, onafhankelijk van leeftijd. Maar je wil ook wat BEleven, hè :)
 

Acoustic

Belezen gebruiker
Bij psychedelica verbruik je zo goed als geen serotonine dus niet nodig. Ook is 5htp niet onschuldig!
Ik gebruik ook regelmatig paddo's en heb er weinig last van, in tegendeel, ik lijk er beter tegen te kunnen dan vroeger. Heb de dagen nadien altijd veel meer energie. (Ben 54)
 

Dutch

Newbie
Ben nu 62 jaar en ik gebruik 1 x in de 6 weken en dan meestal tijdens de sex. Ik ga er geweldig op we gebruiken dan meestal 2Fdck en 3mmc als een combi en dan als een booty. Gezien het feit dat we de hele nacht doorhalen wordt er om de 1, 5 uur bijgebruikt. De volgende dag nog een beetje gammel maar dat trekt toch redelijk snel weer weg.
Het is heerlijk.
 

Spier071

Newbie
Hoi beste leden,
Mijn persoonlijke ervaring als decenia lange gebruiker van cocaïne
(Laatste jaren base coke)
Is dat ik als 47 jarige langer moet bijkomen na nachtje doorhalen
Herkenbaar ik 53 alcohol gaat goed heb mn verstand lijkt het beter bijeen dan vroeger alleen dagen daarna....coke helpt gek genoeg dit meer in evenwicht te brengen tijdens de alcohol.en daarna
 

Spier071

Newbie
drinkvoeding is het.
300 cl komt overeen met een volledige maaltijd. Ongelooflijk eigenlijk dat ze dit kunnen maken!
Volgens deels voortgekomen uit ruimtevaart en wordt ook gebruikt in ieder geval bij amerikaanse commando.s die als soort alleen of met zn 2en pathfinder voor weken ergens verborgen op de bergen zitten. Om te observeren
 

jeroen79

Bewuste gebruiker
In de tiener jaren wel wat xtc gebruikt en geblowd maar sinds samenzijn met mijn vrouw (toen vriendin) op 22 jarige leeftijd gestopt. Het afgelopen jaar is zij, mede door vrienden die vaak naar festivals gaan, geinteresserd geraakt in drugs (we zijn ondertussen 42 en 43 jaar). Afgelopen jaar hebben we dan ook een paar keer een prive feestje gehad waarbij we xtc en mdma hebben gebruikt. Afhankelijk van de voorbereiding (goed uitrusten en gezond eten) merken wel wel dat de kater meer of minder aanwezig is. Het verschil de dag erna tussen een goede avond doorzakken met alcohol en of drugs is dan ook minimaal. Op de avond zelf is er wel een groot verschil in het voordeel van de drugs..
 

jimcp

Experimenterende gebruiker
zo rond mijn 19e de inmiddels bekende klachten (...) derealisatie/depersonalisatie.
Ik heb echt nog nooit iemand meegemaakt die zei dat hij aan "derealisatie/depersonalisatie" leed. - Mijn punt: dat is je verteld door een of andere GGZ-pief, waarschijnlijk in opleiding. Want die vinden "diagnostizeren" erg leuk! ( En lachen je uit tijdens de patiënt-besprekingen. ) Dat je er in gelooft, dat maakt jou wel heel erg zwak van geest. - Kom voor jezelf op.
 
als je fit bent, los van je leeftijd, kan het allemaal nog prima. herstel kost meer tijd maar als het goed is zou de frequentie ook lager moeten zijn. nog steeds genieten - niet minder dan vroegah :wink:
 

Trinity

Belezen gebruiker
Leuke en goede vraag. Ik kan niet veel zinnigs erover zeggen en wil wel mijn ‘ervaring’ delen. Ben zelf 54 en ‘pas’ 7 jaar geleden met drugs begonnen (yep! LOL! Echt waar…). MDMA eerst en daarna al snel paddo’s, LSD, 2cb, 4-ACO-DMT, 6APB en cannabis (vind ik niks by the way 😒). In eerste instantie bijna maandelijks, ook veel flips gedaan en nu nog zo’n 3x per jaar. Ik merk niet dat mijn herstel moeizamer gaat, wel dat het effect van (sommige) middelen veel minder is. Daar ga ik trouwens hier ook een vraag over stellen.

Overall denk ik dat als je een gezonde leefstijl hebt (ik drink nauwelijks; paar keer per jaar één cocktail, en rook heel af en toe een sigaar) en je bent matig met drugs (niet overdoseren en herstelperioden pakken) het niet direct tot veel ellende lijdt.

Veel plezier met je gebruik! 😛
Trinity
 

FredKroket

Badass junkie
Ik heb echt nog nooit iemand meegemaakt die zei dat hij aan "derealisatie/depersonalisatie" leed. - Mijn punt: dat is je verteld door een of andere GGZ-pief, waarschijnlijk in opleiding. Want die vinden "diagnostizeren" erg leuk! ( En lachen je uit tijdens de patiënt-besprekingen. ) Dat je er in gelooft, dat maakt jou wel heel erg zwak van geest. - Kom voor jezelf op.
Wat is dit voor domme praat?
 

De Zandman

Badass junkie
Ik neem aan, dat met het ouder worden het herstel van het lichaam na drugsgebruik veel langzamer gaat.
Kijk maar eens als je een wondje ergens hebt, het herstel daarvan duurt aanzienlijk langer, dan toen je nog jong was....
Dus denk ik dat wanneer je een serotonine slurper gebruikt, dat 3 maanden als tussenpoos eigenlijk nog te kort is om volledig hersteld te zijn na een keer XTC of een andere seroslurper gebruikt te hebben.
Ik weet niet of BK EPDB een seroslurper is, maar ik heb na een x gebruik wel 5 dagen een gigantische kater moeten beleven. 2 dagen wat BK genomen, de rest van het gram heb ik weggepleurd.. sjeeesses wat een spul is dat!
5 dagen brak, dat is niet niks,cik was toen 64 jaar.
 

vader

Belezen gebruiker
Wat is dit voor domme praat?
Ik heb echt nog nooit iemand meegemaakt die zei dat hij aan "derealisatie/depersonalisatie" leed. - Mijn punt: dat is je verteld door een of andere GGZ-pief, waarschijnlijk in opleiding. Want die vinden "diagnostizeren" erg leuk! ( En lachen je uit tijdens de patiënt-besprekingen. ) Dat je er in gelooft, dat maakt jou wel heel erg zwak van geest. - Kom voor jezelf op.
Ik vermoed dat jimcp misschien te weinig mensen kent die al heel lang in het hulpverleningscircuit verkeren; op den duur gaan die mensen het vakjargon overnemen, of veel op internet aan het zelfdokteren zijn.
b.v.:
Iemand heeft flink heeft doorgehaald, nét iets te lang en teveel veel ingenomen, en als extraatje veel te weinig, of totaal geen slaap. Dan is het het redelijk normaal als dit persoon paranoia trekjes krijgt, para begint te worden.
Plots en Scenarios gaat zien in je normaliter vetrouwde omgeving(en) / relaties, je vriendenkring, familie etc.
'ze rodellen achter m'n rug om' 'ze lachen me uit' 'ik voel me zo raar omdat ze iets in mijn drankje gedaan hebben' dat soort shit.
Of 'ik wordt in de gaten gehouden' ik wordt achtervolgd' íedereen keek naar mij' , ze ze tappen je telefoon af, incl. verstopte camera's...
Door b.v. politie/geheime dienst , of de illuminati, new world order , 'de joden' (want die beheersen de wereld, lol) het kan allerlei vormen aannemen,

Als jimcp van een vriend hoort dat ie helemaal para was na 3 dagen feesten, dingen begon te zien die er niet zijn, en op den duur zelfs rare gedachtes kreeg ( plots en scenarios) over z'n beste maten -naar hem toe- is hij gewoon flink para geweest. klaar.
Als die zelfde vriend b.v. lachend, na een zware ketamine-pcp-analoog (o.i.d.) trip verteld dat ie echt bizar vreemde gedachtes kreeg/ gevoelens had, dat ie helemaal niet meer kon denken, niet meer wist wie hij was (egodead), toeschouwer was van zijn eigen leven; gevoelens, dat de wereld zoals wij hem kennen eigenlijk niet echt is 'ik dacht echt dat ik in de matrix leefde' of dat onze wereld eigenlijk één grote simulatie is in een aliencomputer ( ik noem maar wat)
Dan was zijn maat helemaal de weg kwijt / van het padje af.

Helaas zijn er mensen die exact deze gevoelens ook hebben, echter zonder drugsgebruik, of (ver) na drugsgebruik
Denk dan aan b.v. Schizofrenie, Bipolaire stoornissen, borderline, schizofrene episodes, kort of lang, enz.
Stap 1 van een hulpverlener zijn core business is een diagnose stellen. labeltjes hangen, in hokjes stoppen. (en dan later graven in je verleden, op zoek naar de oorzaak/ oorzaken)
Dan kan deze hulpverlener in zijn rapport schrijven dat patient regelmatig para is, en af en toe helemaal de weg kwijt is , of van het padje af is.
Maar ze gebruiken andere terminologie hiervoor, zoals derealisatie of depersonalisatie.

Maar helaas weet ik uit eigen ervaring (relaties/ scharreltjes met maatschappelijk werkers / psychologen ; maar b.v. ook vertrouwenspersonen binnen bedrijven) inderdaad ook gewoon mensen zijn, niet proffesioneel genoeg of te weinig gevoel van respect hebben, en die (te) graag roddelen (of lachen om vreemde issues waar mensen last van hebben) en mensen bespotten omdat ze janken om niks, zichzelf veel te zielig vinden enz. ; uitzonderingen daargelaten.
 
Laatst bewerkt:

Stratora

Experimenterende gebruiker
Drugs op latere leeftijd risicovoller...hmmm ..
Ik ben zelf 64 jaar, kom uit de ouwe hippie tijd en toen goed geëxperimenteerd met Lsd, Speed en vooral veel blowen.
Ik heb toen veelmensen zien afglijden en gelukkig is mij dat bespaard gebleven en dat komt denk ik omdat dingen me op den duur gaan vervelen en dan kap ik er ook mee. Zuip partijen voerde de boventoon tijdens mijn studententijd en dat zuipen verdween toen ik een brave Pa werdt en mijn leven gezond ging inrichten. Marathons, Triatlons werdt mijn sport en tot op de dag van vandaag loop ik puur voor de ontspanning een rondje hard.
Goed, in 2019 kwam vanwege " ik wil wel eens weten wat dat gedoe met XTC allemaal is" XTC op mijn pad en heb ik me daar in verdiept dmv inlezen (O.a. Boeken van Shulgin) en heb inmiddels de smaak wel te pakken moet ik zeggen. Laat altijd testen, houd me aan de max dosering en zorg goed voor mijn lichaam en de 3 maanden regel wordt ook nageleefd.
Ik heb de smaak van de festivals goed te pakken, leuke gesprekken met mensen waarvan ik de vader kan zijn en ik verbaas mezelf erover dat ik het als oude zak dit alles zo leuk vind.
Wel begin ik nu te merken dat ik al zoiets begin te krijgen van: nou ik ken het nu zo onderhand wel ..dus kappen en door....maar dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat mijn laatset feestje pas 1 maand geleden is...
Ik denk ook dat drugs op latere leeftijd geen probleem hoeven te zijn mits je verstandig met alles omgaat, informatie verzameld, lat testen en geen rare dingen gaat doen. Immers er worden soms door de reguliere geneeskunde dingen voorgeschreven die ook in de categorie zware dope kunnen vallen.
Kijk bv naar Anna en Sasha Shulgin die toch ook op hoge leeftijd nog volop experimenteerde.
Voor mezelf heb ik zoiets van: de voorraad XTC pillen die ik heb zijn ruim voldoende om tot mijn 70e door te gaan en als ze zolang goed blijven vind ik dat voor mezelf een prima leeftijd om er dan maar mee te stoppen.
Wat een kater betreft, dat hangt bij mij heel erg af van de avond die ik heb gehad, is het super gezellig geweest dan gloei ik nog dagen na en is het te inspannend geweest dan kan ik me wel eens wat brak voelen.
 
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan