• Beste Bezoeker,

  Het zal je niet ontgaan zijn dat er een wereldwijde uitbraak is van een nieuw coronavirus met officiële naam SARS-CoV-2. De naam van de ziekte die dit virus veroorzaakt is COVID-19. De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich snel. Het is niet 'zomaar een griepje'. De gevolgen van de ziekte, mede omdat er geen vaccin tegen is, kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor ouderen en mensen met onderliggende medische problemen: momenteel betreft het in de helft van COVID-19 patiënten op IC's in Nederland mensen van onder de 50; de jongste patiënt is slechts 16 jaar oud.

  De overheid heeft maatregelen ingesteld om de snelheid van verspreiding af te remmen, zodat de druk op de gezondeidszorg en andere cruciale sectoren niet in een keer te groot is. Hoewel het aantal kritieke patiënten nog relatief klein is, betekent een IC-opname wel een verblijf van een paar weken en de noodzaak tot beademing. COVID-19 kan namelijk ernstige longproblemen veroorzaken.

  Veel mensen die besmet zijn met het virus zullen alleen milde klachten ervaren. Ook is het inmiddels erg aannemelijk dat mensen zonder klachten de ziekte kunnen verspreiden. Om deze reden is op 15 maart besloten tot vergaande maatregelen. Grotere bijeenkomsten worden geschrapt, scholen en horeca- en sportgelegenheden worden gesloten, iedereen wordt gevraagd sociale contacten te minimaliseren en in het dagelijks leven anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Help mee om de verspreiding van dit virus af te remmen. Op deze manier kan voorkomen worden dat niet teveel mensen tegelijk de ziekte krijgen. Als iedereen een steentje bijdraagt, is het mogelijk om Italiaanse toestanden te voorkomen. Wil je weten hoe je kan helpen? Kijk dan op de website van de Nederlandse overheid, het RIVM of de WHO. Op deze pagina kun je zien hoeveel bevestigde COVID-19 meldingen er in Nederland zijn.

  Belangrijk: vermoed je dat je klachten hebben die duiden op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Ga dan niet naar je huisarts toe, maar bel deze indien je hulp nodig hebt. Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.

  Stay safe!

Eik en de wereld - een beschouwing over drugs

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

Eik

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Beste DF-ers

Zoals jullie weten ben ik verzot op dit forum en op de positieve tolerante wijze waarop mensen hier met elkaar omgaan. Het lijkt mij een leuk idee om voor een aantal onderwerpen die mij na aan het hart liggen mijn persoonlijke mening op papier te zetten. Ik ben heel benieuwd hoe “onze gemeenschap” over deze thema’s denkt en of deze mening afwijkt van de bredere maatschappelijke opvatting in de Nederlandse maatschappij als geheel.

Als jullie dit een leuk initiatief vinden kan ik in de toekomst misschien andere thema’s aansnijden. Ik begin deze serie met een voor de hand liggend thema: “drugs”. Ik wil graag een brede holistische beschouwing geven van hoe ik tegen drugsgebruik aan kijk. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Terminologie

De term “drugs” wordt meestal gebruikt als containerbegrip waarbij alle illegale psychoactieve stoffen worden bedoeld. Medicijnen en alcohol vallen hierbuiten. Ook wordt er vaak verbazingwekkend weinig onderscheid gemaakt tussen soorten drugs. Het lijkt erop dat voor veel Nederlanders het gebruik van hasj of xtc niet heel anders is dan het gebruik van crack of heroïne. Vorig jaar op vakantie hoorde ik een moeder letterlijk zegge: “ik heb liever dat mijn dochter gaat coma-zuipen dan dat ze aan de drugs gaat. Zuipen is normaal, drugs niet!” Ik heb maar geen navraag gedaan over welke drugs ze precies bedoelde .

De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de schadelijke effecten van alcohol. Wetenschappelijke artikelen geven keer op keer duidelijk aan dat alcohol (één van) de gevaarlijkste middelen is die je kunt nuttigen. Het onderscheid dat in de maatschappij gemaakt wordt tussen “drugs” aan de ene kant en “drank” aan de andere is voor mij dan ook onbegrijpelijk. Ik ben er van overtuigd dat alcohol een drug is en bovendien nog een “hard drug” ook.In een, waarschijnlijk futiele, poging om dit kunstmatige onderscheid te verkleinen spreek ik tegenwoordig vaak over “alcohol en andere drugs”. Hiermee impliceer ik dat alcohol drugs is. Hopelijk leidt dit tot iets meer acceptatie ten aanzien van drugsgebruik.

Drugs Good/Bad

Wat zijn de positieve en negatieve effecten van drugs? Over de risico’s en het mogelijke genot van drugs kun je eindeloos discussiëren. Het gaat te ver om hier per drug op detail op in te gaan. Voor mezelf categoriseer ik drugs in de drie categorieën: “goed voor me”, “ongezond maar lekker” en “liever niet”. Dit is een strikt persoonlijke indeling waarmee ik geen enkel waardeoordeel wil geven over het drugsgebruik van anderen. Wat voor de één verleidelijk en gevaarlijk is hoeft dat voor de ander niet te zijn. Bovendien heeft iedereen een andere risico-inschatting en een andere gewogen beoordeling van hoeveel het potentiële genot waard is.

Mijn lijstje ziet er als volgt uit:

“goed voor me”

De traditionele psychedelica zoals psilocybine en LSD. Ik heb zoveel over mezelf en over de wereld geleerd door deze middelen. Ik ben er echt van overtuigd dat ik een mooier, voller en gelukkiger persoon ben geworden door het trippen. Bovendien heb ik vaak de dagen en weken na gebruik een extra positieve en productieve vibe. Een soort van “positieve kater”. Dit wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Onverantwoord, respectloos gebruik is volgens mij heel gevaarlijk. Bovendien is het trippen niet voor iedereen. Voor mensen met psychische klachten of instabiliteit kan het wel eens heel slecht uitpakken.

“ongezond maar lekker”

Ik kan enorm genieten van een avondje in de kroeg met drank, een leuk feestje met een pilletje mdma of een avondje gamen/chillen met een jointje. Ik geloof dat al deze drugs schadelijk voor me zijn maar dat het genot dat ik er aan beleef opweegt tegen de beperkte shade. Bovendien heb ik tot nu toe de frequentie van gebruik beperkt kunnen houden.

“liever niet”

In deze categorie zitten met name drugs die me wel lekker lijken maar die ik te gevaarlijk vind of waarvan ik bang ben dat ik ze te vaak ga gebruiken. Denk hierbij aan crystal meth, heroine, coke, speed en GHB. Waarschijnlijk zou ik een aantal hiervan best eens kunnen proberen maar ik ben bang dat ik dan toch mezelf opzadel met extra “cravings”.

The war on Drugs

Elke keer dat ik een lijstje zoals hierboven eens rustig doorneem vraag ik me af hoe het in godsnaam mogelijk is dat Psylocybine en LSD verboden zijn en alcohol en sigaretten vrij verkrijgbaar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat drugs veel minder schadelijk zijn dan dat de maatschappij verwacht. Bovendien is het verbieden van genotsmiddelen geen effectief instrument tegen de drugs-gerelateerde criminaliteit en gezondheidsproblemen.Al decennia lang worden er wereldwijd miljarden dollars uitgegeven aan het bestrijden van drugs zonder dat het enig significant effect heeft gehad op de volksgezondheid of het drugsgebruik. Talloze mensen zitten achter de tralies omdat ze drugs bezaten of hebben gebruikt. En waarom?

Omdat wij als “vrije” westerse maatschappij niet accepteren dat mensen uit eigen vrije wil ervoor kiezen om een genotsmiddel met een bepaald risicoprofiel te gebruiken? Ik kan daar met mijn verstand niet bij!

Wat dan wel?

Drugs verbieden werkt niet! The War on Drugs is volgens mij een verloren oorlog die al veel te veel heeft gekost en veel te veel ellende heeft veroorzaakt. Maar wat is dan wel de juiste weg? Volgens mij is het volledig vrijgeven van alle drugs ook niet helemaal de juiste weg.

Zelf geloof ik in goede eerlijke voorlichting (zoals hier op dit forum), goede zorg en aandacht voor mensen die over de scheef gaan en/of verslaafd raken. Verslaafde zijn in mijn ogen geen criminelen die in de gevangenis thuishoren maar mensen die een drugs-gerelateerd gezondheidsprobleem hebben!

Verder zou ik iets van controle op leeftijd (zoals ik coffeeshops) en iets van overheidscontrole op het productieproces toejuichen. Wat mij betreft mag er zelfs accijns geheven worden op deze legale drugs. Misschien zou zelfs een soort van “drugs-examen” ingevoerd kunnen worden alvorens volwassenen het recht krijgen om drugs aan te schaffen. Per slot van rekening moet je voordat je aan het gemotoriseerd verkeer gaat deelnemen ook bewijzen dat je daar klaar voor bent.

Wat kunnen wij doen?

Ik denk dat we als gemeenschap op dit forum veel goede informatie verschaffen en ook vaak de juiste toon aanslaan. Respectvol en verantwoord gebruik wordt aangemoedigd, serieus onverantwoord gebruik niet. Ik hoop dat verantwoord drugsgebruik in de toekomst haar negatieve stigma verliest.

Ik probeer hieraan een bijdrage te leveren door mensen bewust te maken van de volgende feiten:

 • “Drugs” is een containerbegrip. Elke drug heeft een eigen effect en risicoprofiel. Je kunt ze niet over één kam scheren;

 • Alcohol is een drug en nog één van de gevaarlijkste ook!

 • Drugsgebruik beperkt zich niet tot een gemarginaliseerde bevolkingsgroep. Ook hogeropgeleide mensen die actief deelnemen aan de samenleving gebruiken drugs.

 • Aan elk drugsgebruik zit een risico maar verantwoord drugsgebruik is mogelijk.

 • Drugs verbieden om drugs te gebruiken is in strijd met de individuele vrijheid van mensen en is bovendien compleet ineffectief. De “war on drugs” is al lang verloren. Het geld dat we hieraan uitgeven kunnen we beter besteden aan gezondheidszorg voor mensen met drugs-gerelateerde problemen.
Afronding

Wat een lap tekst is dit geworden zeg. En dat allemaal zonder de hulp van een paar lijntjes speed! Misschien zit er wel niemand te wachten op een verzameling persoonlijke opvattingen van een oude Eik. Maar als er hier mensen zijn die het leuk vinden om mijn persoonlijke mening te delen of van kritiek te voorzien dan hoor ik het graag!

PS Ik ben me er heel bewust van dat dit mijn eigen persoonlijke opvattingen zijn. Ik heb niet de waarheid in pacht en mocht ik toch iemand tegen de borst hebben gestoten met mijn opvattingen dan wil ik me daar bij voorbaat al voor excuseren.
 

Roze Olifant

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Top Tripreporter
Oh, interessant om jouw kijk erop te horen! Ik heb er even snel doorheen gelezen in m'n pauze maar ga vanavond als ik thuis ben nog eens grondig lezen en reageren. :)
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
@Eik

leuk en goed geschreven stuk man!

ik ben het in grote lijnen met je eens, hoewel mijn lijstje 'goed voor je', 'ongezond maar lekker' en 'liever niet' iets afwijkt van de jouwe. ik zou er nog een aan willen toevoegen: 'geprobeerd maar niet bijzonder genoeg voor herhaling'. en dan krijg ik:

- goed voor me:
Paddo's/Truffels en LSD. die zijn ongevaarlijk, niet verslavend en positief voor je zelfkennis/zelfinzicht. en ook ik krijg daar een 'positieve kater' van, soms voel ik me zelfs als herboren na gebruik.

Wiet zit tussen 'goed voor me' en 'lekker maar ongezond' in. Ja, lekker maar toch wel ongezond. maar ook goed voor me omdat het een positieve uitwerking heeft voor mijn ADD-problematiek

- lekker maar ongezond:
Alcohol, coke (snuiven), speed, xtc. wellicht vergeet ik hier het een en het ander.

- geprobeerd maar niet helemaal mijn ding:
Ketamine en GHB. alsmede recreatief benzo's.

-liever niet:
Herione, coke basen en Crystal Meth. ook Feny-dinges en Oxico-dinges trouwens.

en:

- nog te proberen:
een waslijst aan RC-s, Ayahuasca, pure DMT, Mescaline en andere psychoactieven die ik nog niet gedaan heb.
 
Laatst bewerkt:
Mooi geschreven man, complimenten!

Maar:

In een, waarschijnlijk futiele, poging om dit kunstmatige onderscheid te verkleinen spreek ik tegenwoordig vaak over “alcohol en andere drugs”. Hiermee impliceer ik dat alcohol drugs is.
Ik dacht dat we met z'n alle klaar waren met deze discussie. Hoe kan alcohol GEEN drug zijn? Het bevat alle definities van een drug, dus dan is het een drug. Dus in dat geval ben ik het met je eens.
 

Eik

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Bedankt voor de complimenten. Ik had geen idee of er mensen zouden zijn die mijn epistel leuk vinden om te lezen... Leuk om te merken dat er zo positief op wordt gereageerd!

@Bas
Ik geloof best dat er op dit forum weinig mensen zijn die alcohol niet als drug zien. Maar in de Nederlandse maatschappij als geheel zijn er nog heel wat mensen die dat onderscheid wel degelijk maken. Ik zou er graag aan bijdragen om "onze" interpretatie ook over te brengen aan de rest van de maatschappij. Met als uiteindelijke doel meer begrip voor (verantwoord) drugsgebruik.

@acht.zes
Helemaal mee eens... Die categorie heb ik ook nog overwogen maar ik wilde mijn verhaal niet nog langer maken. Ook de categorie "bucketlist" (bij mij nu DMT, en Mescaline) leek me leuk maar ik wilde de focus wat globaler houden...
 

lysergic bink

Bewuste gebruiker
Mooi geschreven man, complimenten!

Maar:Ik dacht dat we met z'n alle klaar waren met deze discussie. Hoe kan alcohol GEEN drug zijn? Het bevat alle definities van een drug, dus dan is het een drug. Dus in dat geval ben ik het met je eens.
Hij impliceert hiermee , door te zeggen alcohol en andere drugs...
Waardoor ie benadrukt dat alcohol bij drugs hoort en niet afzonderlijk is.
Je interpreteerd hem verkeerd vermoed ik.
TROUWENS KNAP STUK HOOR EIK
ps eik heeft gelijk dat de consensus hier(drugsforum.nl) over alcohol als drug niet evenredig is aan die in de gehele westerse maatschappij,veel inzichten moeten daaromtrent nog gebaard worden.
 
Laatst bewerkt:

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Interessant en goed geschreven stuk!

Wat dan wel?

Drugs verbieden werkt niet! The War on Drugs is volgens mij een verloren oorlog die al veel te veel heeft gekost en veel te veel ellende heeft veroorzaakt. Maar wat is dan wel de juiste weg? Volgens mij is het volledig vrijgeven van alle drugs ook niet helemaal de juiste weg.

Zelf geloof ik in goede eerlijke voorlichting (zoals hier op dit forum), goede zorg en aandacht voor mensen die over de scheef gaan en/of verslaafd raken. Verslaafde zijn in mijn ogen geen criminelen die in de gevangenis thuishoren maar mensen die een drugs-gerelateerd gezondheidsprobleem hebben!

Verder zou ik iets van controle op leeftijd (zoals ik coffeeshops) en iets van overheidscontrole op het productieproces toejuichen. Wat mij betreft mag er zelfs accijns geheven worden op deze legale drugs. Misschien zou zelfs een soort van “drugs-examen” ingevoerd kunnen worden alvorens volwassenen het recht krijgen om drugs aan te schaffen. Per slot van rekening moet je voordat je aan het gemotoriseerd verkeer gaat deelnemen ook bewijzen dat je daar klaar voor bent.
Drugs verbieden werkt niet inderdaad, maar het volledig vrijgeven lijkt je ook niet de juiste weg. Wat lijkt je dan wel de juiste weg, want dat zie ik in de rest van je verhaal niet helemaal terug? Bedoel je dat alle drugs openlijk verkocht zouden moeten worden, maar dan wel zwaar gereguleerd?

Dat is in ieder geval hoe ik het voor me zie. Alle drugs zouden gewoon openlijk verkrijgbaar moeten zijn omdat je anders kansen voor een zwarte markt open houd. Maar de productie zou wel gereguleerd moeten worden vanuit de overheid om te controleren dat de kwaliteit goed is. Er kunnen inderdaad ook prima accijnzen op drugs geheven worden net zoals met Alcohol en sigaretten nu. Doormiddel van accijnzen kan de prijs ook wat beter gecontroleerd worden en voorkom je dat prijzen onnodig laag zouden worden ivm hevige concurrentie. Verder is goede voorlichting en zorg minstens zo belangrijk ja.

Ik probeer hieraan een bijdrage te leveren door mensen bewust te maken van de volgende feiten:
Ik zou hier nog aan toe willen voegen dat een groot deel van de risico's van drugsgebruik juist ontstaan door de illegale status, dit zorgt voor onvoorspelbare kwaliteit of gevaarlijke versnijdingsmiddelen. We zouden heel veel drugs ongelukken kunnen voorkomen als mensen gewoon gegarandeerd goede kwaliteit drugs zouden hebben.

Omdat wij als “vrije” westerse maatschappij niet accepteren dat mensen uit eigen vrije wil ervoor kiezen om een genotsmiddel met een bepaald risicoprofiel te gebruiken? Ik kan daar met mijn verstand niet bij!
Hier kan ik met mijn verstand ook niet bij. Als je logisch nadenkt dan slaat het echt helemaal nergens op om zo anti drugs te zijn als maatschappij, bovendien is het inderdaad ook gewoon in strijd met de inviduele rechten van de mens. Maar ik ben bang dat het plaatje wat je erbij voegt de spijker op zijn kop slaat, dat er teveel financiele belangen bij the war on drugs zitten. Helaas doorbreek je zoiets niet snel, maar hoe meer mensen bewust worden van het falen van the war on drugs hoe moeilijker het op termijn wordt om dat beleid te handhaven.

Ik moet zeggen dat ik hier ook wel enigzins positief gestemd over ben door ontwikkelingen van de laatste jaren. In de VS zijn ze goed op weg met het legaliseren van cannabis bijvoorbeeld en er komt steeds meer positief onderzoek naar psychedelica en MDMA. We zijn er natuurlijk nog lang niet, maar we lijken wel de goede weg ingeslagen. En aangezien the war on drugs uit de VS komt is het ook wel positief dat de kentering nu ook vanuit de VS komt, uiteindelijk volgt bijna de hele wereld toch de VS als het om dit soort dingen gaat.
 

Eik

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Hahaha Bee wat ik kan hier nu op antwoorden?! "Great minds think alike"?!

Integraal eens met al je opmerkingen en aanvullingen. Dat is precies over hoe ik er ook over denk! En voor wat betreft je aanvullende vraag van "wat dan wel"? Ik zie het in eerste instantie voor me dat alle drugs legaal verkrijgbaar zijn maar dan wel in speciale winkels daarvoor onder streng overheidstoezicht, met leeftijdseisen van 18 of 21 jaar en met accijnzen om te ontmoedigen en om extra opbrengsten voor de overheid te genereren. Goede informatievoorzieningen en controle op de kwaliteit/zuiverheid zijn uiteraard een must!

Ik ben overigens ook heel enthousiast over de stappen die in de VS worden gemaakt. Dat stemt me hoopvol. Toch vind ik het tegelijkertijd jammer dat de VS op dit vlak blijkbaar progressiever is dan Nederland. Hoe het zo gekomen is dat we van een vooruitstrevend progressief land verwoden zijn tot een conservatief kleinburgerlijk land is mij niet duidelijk maar ik vind het wel erg jammer.

Ooit liepen we voor op het gebied van emancipatie, homorechten, drugsbeleid en duurzaamheid. Daarvoor in de plaats hebben we nu discussies over de "Nederlandse nationaliteit", het beperken van immigratie en zwarte piet... In mijn ogen heel treurig...
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Integraal eens met al je opmerkingen en aanvullingen. Dat is precies over hoe ik er ook over denk! En voor wat betreft je aanvullende vraag van "wat dan wel"? Ik zie het in eerste instantie voor me dat alle drugs legaal verkrijgbaar zijn maar dan wel in speciale winkels daarvoor onder streng overheidstoezicht, met leeftijdseisen van 18 of 21 jaar en met accijnzen om te ontmoedigen en om extra opbrengsten voor de overheid te genereren. Goede informatievoorzieningen en controle op de kwaliteit/zuiverheid zijn uiteraard een must!
Ah great minds think alike inderdaad!

Toch vind ik het tegelijkertijd jammer dat de VS op dit vlak blijkbaar progressiever is dan Nederland. Hoe het zo gekomen is dat we van een vooruitstrevend progressief land verwoden zijn tot een conservatief kleinburgerlijk land is mij niet duidelijk maar ik vind het wel erg jammer.
Jammer is het zeker dat Nederland niet meer zo progressief is als het ooit was. Maar dat het beleid omtrent cannabis nu eerder in de VS veranderd dan in Nederland is in mijn optiek eigenlijk heel logisch.

Allereerst ligt het aantal cannabis gebruikers in de VS relatief aanzienlijk hoger dan in Europa, waardoor de onvrede over het beleid ook sneller een probleem wordt. Dat gepaard met het politieke stelsel in de VS waarin het mogelijk is om die onvrede om te zetten in een leidend referendum per staat, maakt dat het zeker op het gebied van cannabis niet gek is dat zij op staatsniveau sneller hun beleid hierin veranderen dan Nederland.
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
ik vind dat ze in de USA toch ook wel vreemd bezig zijn, het verbod wordt dus massaal ontdoken omdat iedereen zogenaamd 'ziek' is en 'mediwiet' nodig heeft omdat dat laatste dus wel wordt toegestaan.

maar goed, het helpt dus wel mee aan de acceptatie en naar mogelijke 'echte' legalisering, een wereld dus waar je geen ziekte hoeft te veinzen om legaal aan je wiet te kunnen komen.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
ik vind dat ze in de USA toch ook wel vreemd bezig zijn, het verbod wordt dus massaal ontdoken omdat iedereen zogenaamd 'ziek' is en 'mediwiet' nodig heeft omdat dat laatste dus wel wordt toegestaan.

maar goed, het helpt dus wel mee aan de acceptatie en naar mogelijke 'echte' legalisering, een wereld dus waar je geen ziekte hoeft te veinzen om legaal aan je wiet te kunnen komen.
Nouja, inmiddels zijn er al 8 staten in de VS waar het volledig gelegaliseerd is en je dus niet meer zo'n medische pas hoeft te kopen.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
@Psychedelibee

is dat alleen maar gebruik, of ook de handel er in die gelegaliseerd is?
In de staten waar het volledig gelegaliseerd is, is alles gelegaliseerd. Je hebt daar dus nu ook gewoon cannabis shops en cafe's. En die shops kweken vaak ook nog hun eigen wiet, dus de kwaliteit zou inmiddels hoger moeten liggen dan hier.
 

Zweibeiner

Bewuste gebruiker
War on drugs kost veel geld maar het levert ook veel geld op voor bepaalde mensen. Zou het niet daarom zijn dat de war nog steeds gaande is? Of in ieder geval een groot deel reden?

Ik ben het helemaal eens dat het belachelijk is dat de overheid mag beslissen voor ons wat we wel en niet in ons lichaam willen stoppen, inderdaad een hele rare manier van denken.
Misschien dat men redeneert als met het wapen beleid. Het is slecht voor mensen dus moeten we het verbieden? Alhoewel ik zelf hier ook al de flaws in aan kan geven, maar het is een gedachte die misschien een verklaring is.
Zou het niet ook een stukje inkomsten zijn? Mensen moeten oud worden want dan kunnen ze zo lang mogelijk belasting betalen, zieke mensen en dode mensen heeft de regering niks aan. Even heel bot geschreven.

Alcohol geen drug, zou je die denkwijze niet kunnen vergelijken dat een hoop mensen vinden dat mensen geen dieren zijn?
Gebrek aan kennis of zelfs wel in de ontkenning willen blijven zitten zodat alcohol niet afgepakt gaat worden?
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
@Zweibeiner

je stelling klopt niet helemaal, hoe meer oude mensen, hoe meer kosten voor de gezondsheidszorg. vrijwel niemand wordt oud zonder kwalen. zo krijg je boven een bepaalde leeftijd zowat standaard prostaatkanker als man zijnde, bij vrouwen is dat borstkanker en baarmoederhalskanker. en oude mensen werken niet meer, maar krijgen wel een uitkering/pensioen, en er komen procentueel steeds meer ouderen ten opzichte van werkende mensen. dus oude mensen kosten per definitie veel geld.

leuk dat je over mensen en dieren begint. ik had bij mijn eerste biologieles op de middelbare school al meteen een zware discussie met de lerares die glashard stelde dat mensen GEEN dieren zijn, en zelfs superieur aan dieren zijn. tot zo ver het respect voor al het leven, ik was enorm geschokt!
 

Zweibeiner

Bewuste gebruiker
Het was ook meer een gedachtegang waarom iets misschien zou kunnen. Zeker niet bedoeld als zijnde dat ik dat vind of dat het zo is, meer iets van goh, wellicht dat het ermee te maken heeft.
Economisch en politiek ben ik duidelijk minder wijs haha.

Die discussie heb ik ook al vaak gevoerd, mensen vinden dat moeilijk om te begrijpen om de een of andere reden.
 
een hoop mensen vinden dat mensen geen dieren zijn
Dit is een feit, en daarom ook wetenschappelijk te onderbouwen. Er zijn 4 groepen organismen: "dieren", "planten", "bacterieen" en "schimmels". Mensen horen bij de groep van de dieren.

de lerares die glashard stelde dat mensen GEEN dieren zijn, en zelfs superieur aan dieren zijn.
Een beetje jammer dit te horen van een biologie lerares. Maar ze heeft natuurlijk wel een beetje gelijk. Zij hoort namelijk zelf in de groep "schimmels".
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
ik was dan ook echt verbijsterd.

dan krijg je na beestjes uit de sloot scheppen op de lagere school je eerste serieuze biologieles als nog jonge natuurliefhebber, beginnen ze met een pertinent onjuiste stelling. en dan wordt je nog bijna uit de klas gestuurd omdat de juf geen zin heeft in een discussie.

ik had ook nog godsdienst, maar daar kreeg ik al snel ontheffing van omdat de school alleen maar positief over religie wou zijn en ik altijd benadrukte dat religie ook heel gevaarlijk kan zijn en ontelbaar doden op zijn geweten heeft. vond ik trouwens heel erg jammer want religie is een heel interessant onderwerp.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
ik was dan ook echt verbijsterd.

dan krijg je na beestjes uit de sloot scheppen op de lagere school je eerste serieuze biologieles als nog jonge natuurliefhebber, beginnen ze met een pertinent onjuiste stelling. en dan wordt je nog bijna uit de klas gestuurd omdat de juf geen zin heeft in een discussie.

ik had ook nog godsdienst, maar daar kreeg ik al snel ontheffing van omdat de school alleen maar positief over religie wou zijn en ik altijd benadrukte dat religie ook heel gevaarlijk kan zijn en ontelbaar doden op zijn geweten heeft. vond ik trouwens heel erg jammer want religie is een heel interessant onderwerp.
Bijzonder dat een biologie lerares zegt dat mensen geen dieren zijn. Ben dan toch benieuwd waar onze tepels volgens haar vandaan komen en waarom andere zoogdieren die dan ook hebben.

Maar klinkt alsof je op een strenge christelijke school zat waar ze het niet zo nauw nemen met wetenschap en de evolutie theorie, klopt dat?
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
War on drugs kost veel geld maar het levert ook veel geld op voor bepaalde mensen. Zou het niet daarom zijn dat de war nog steeds gaande is? Of in ieder geval een groot deel reden?
Die strip tekening in het eerste bericht van Eik laat dat goed zien en ik refereerde daar later ook nog aan.

De enige logische verklaring voor the war on drugs is financiële belangen van een select clubje, die genoeg macht hebben om tegen het maatschappelijk belang te lobbyen. Denk daarbij aan de farmaceutische industrie, drugs cartels en alcoholische industrie. En tevens nog de belangen van politie budgetten, etc.

Het is natuurlijk een beetje complot denken, maar ik kan gewoon echt geen andere logische verklaring vinden dan deze.
 

Zweibeiner

Bewuste gebruiker
Ik ben het helemaal met je eens! Ik ben ook zeker geen complot denker maar in sommige situaties is het wel de logische kant om uit te denken.
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan