Hasjbrownies maken (eerste keer)

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

Raban

Newbie
Ik heb jullie hulp nodig. Ik heb al wat recepten gelezen en ook topics op dit forum, maar ik kom er toch niet uit wat betreft een aantal vragen.
Ik ga donderdag hasjbrownies maken voor 4 personen. We zijn van plan er 2 gram hasj in te doen, dus 0,5 gram per persoon.
De ingrediënten als volgt:

Dr Oetker Mix voor Brownies
50 gr zachte boter
100 ml water
2 gram hasj

Nu heb ik een aantal vragen:
1. Is de verhouding 2 gram hasj voor 4 personen teveel/te weinig?
2. Zijn de ingrediënten voldoende? Meer of minder boter bijvoorbeeld?
3. Hoe en wanneer doe ik de hasj bij de mix? Moet ik de hasj eerst heel goed fijn snijden en daarna er boter van maken, of juist niet?

Mijn belangrijkste vraag is toch wel vraag 3. Dat is mij echt onduidelijk en overal wordt wat anders gezegd. Ik dacht dat hasjbrownies juist makkelijk waren omdat je de hasj er gewoon doorheen kan gooien omdat je toch alles opeet in tegenstelling tot wiet waar je eerst wietboter moet maken en de wiet er later uit vist.

Waarom maak ik mij zo druk? Omdat ik eerder spacecake gemaakt heb met wiet en ik daar NIETS van voelde. De wietboter was zeker weten mislukt en de wiet die we er dus uitgezeefd hadden en weg gegooid hadden was waarschijnlijk nog aardig THC-rijk -.-
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
Die dokter oetker mix, staat daarbij op het recept dat er nog boter bij moet?
If so, dan hoef je zelf geen boter bij te voegen en het gewoon erdoor heen doen. Hasj werkt iets makkelijker omdat het oplost en geen takjes/blaadjes achterlaat zoals wiet.
Echter, door het zo te bereiden heb je kans dat de hasj niet helemaal overal goed verspreid zit en er word tijdens het verwarmen niet in het beslag geroerd dus ook kwa opname kan het wat minder zijn. Maar het kan wel.

Moet je zelf boter bij voegen volgens het recept?
Maak dan van die boter hasj boter voor je aan je brownies begint.
Gewoon de hoeveelheid boter toevoegen zoals in het recept van dr. oetker staat en dat au bain marie verwarmen. Wanneer de boter goed vloeibaar is de hasj in kleine kruimeltjes toevoegen en 10-15 minuten goed roeren tot alle hasj is opgelost. Dan boter laten stollen (geen warme boter bij het beslag gooien) en in de tussentijd de rest van het brownie recept klaar maken.
Dan de inmiddels afgekoelde boter dr bij en maken volgens het recept.

0,5 gram moet voldoende zijn per persoon. Wanneer het hasj is van degelijke kwaliteit wellicht aan de hoge kant zelfs.
 

Raban

Newbie
Bedankt voor je reactie!

Dit zijn de ingrediënten die er in moeten (+ hasj):

Dr. Oetker Mix voor Brownies
50 g zachte boter
100 ml water
2 gram hasj

Ik was inderdaad een beetje bezorgt over de manier van de hasj verdelen in de cake zodat ik als ik de cake in 4 stukken verdeel iedereen even veel heeft. Zoals je ziet moet er nog boter bij. Ik ga de boter au bain-marie verwarmen. Zodra het gesmolten is doe ik er de hasj bij die ik eerst flink fijn heb gemaakt.

1. Is het beter om iets meer boter dan 50g erin te doen?
2. Is het goed waarneembaar als de hasj gesmolten is en kan het kwaad om voor de zekerheid 20-25 minuten de hasj op te laten lossen?
3. Is het niet moeilijk om de gestolde boter door de mix te krijgen aangezien het zo hard is?
4. Als ik hasj-boter maak, is dan de verdeling van hasj in het algemeen goed bij een cake als ik de mix goed roer?
5. Ik heb de goedkoopste hasj genomen van 5 euro bij een goede coffeeshop. Ik heb 3 gram gekocht voor de zekerheid. Zal ik overwegen er 3 gram in te doen of is dit too-much? Een badtrip hebben wij geen zin in, maar niets/te weinig voelen is ook teleurstellend.

Zoveel vragen over een relatief makkelijk iets. Ik kan er niets aan doen. :wink:
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
1. Zou niet weten waarom? Aan 50 gram (liefst roomboter) kunnen genoeg cannabisoïden hechten hoor.
2. Ja, eerst zie je allemaal zwarte stukjes drijven/door de boter zweven, die lossen meestal binnen 5 minuten op, daarom zeg ik 10-15 minuten roeren voor de zekerheid. Hoeft dus niet echt langer..
3. Nee, wanneer je het zonder hasj zou bakken doe je er toch ook geen pre opgewarmde boter bij? Gewoon goed het beslag kneden/mixen.
4. Ja, de werkzame stoffen zitten namelijk compleet gelijk verdeeld door de boter. Wanneer je zorgt dat je de boter goed door de mix kneed komt het allemaal goed.
5. Hmm, blowen jullie veel? Als dat het geval is zou ik de dosis wel iets op durven schroeven, ben je redelijk onervaren dan zou ik het bij die 2 gram houden.
Je kunt ook eventueel alles gebruiken en dan bijv. 6 brownies bakken (of 1 hele grote in 6 of 8 stukken) en dan eerst 1 stukje eten. Pas wanneer je echt niets merkt na 1,5 uur kun je je dan aan een evt. volgend stukje wagen. Maar kan sneller fout gaan of verkeerd beoordeeld worden dus zou het gewoon op de 2 gram houden eigenlijk.

Raban zei:
Zoveel vragen over een relatief makkelijk iets. Ik kan er niets aan doen. :wink:

Daar zijn we voor :wink:
 

dupont

Belezen gebruiker
Dosis lijkt me toch wel wat aan de hoge kant eigenlijk... verdeel de brownie maar in 8 stukken en begin met 1 stuk. Als je dat al weg krijgt. Het kan lang duren voordat je wat voelt. 1 uur wachttijd is niets bijzonders, als je al wat gegeten hebt voordat je de brownie neemt misschien nog langer. Wacht het rustig af. Bijnemen kan altijd nog...
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
0,5 gram van de goedkoopste hasj lijkt mij echt niet teveel hoor. Zeker niet wanneer je een ervaren blower bent.
Het kan inderdaad lang duren, daarom zeg ik wanneer je NIETS voelt na 1,5 kun je nog wel wat hebben.
Wanneer je echt een zware dosis pakt, ga je ook eerder subtiele effecten ervaren, naar mijn ervaring.
 

Raban

Newbie
Bedankt voor jullie snelle antwoorden! Helpt mij erg veel. :wink:

Ik ben niet zo'n kookkoning en ik bak eigelijk ook nooit cake/brownies. Als ik au bain-marie verwarm, dan zet ik dus een kleine pan in een grote pan met water. In de kleine pan gooi ik dus de boter en even later de hasj. Mag het water in de grote pan koken? Ja toch, want de binnenste pan kan nooit boven de 100 graden raken meen ik?

Wij blowen meestal één keer in het weekend. We zijn wel redelijk ervaren. Meestal kieperen we een kleine gram haze (als het past) in een joint en roken deze puur. Dan weet je ongeveer hoe ons blowgedrag is. Ik ben me ervan bewust dat hasj sterker is dan wiet en dat er ook +- 60 procent meer THC opgenomen wordt in het lichaam door het te eten.

We zorgen ervoor dat we een aantal uren van te voren zo min mogelijk eten.
Bedankt voor de tip om het in 8 stukken te verdelen, zo hebben we per portie 0,25 gram per persoon. Is het zo dat als we twee keer een stuk van 0,25 gram nemen dat we dan op hetzelfde niveau blijven? Met andere woorden: Is in één keer 0,5 gram nemen véél sterker dan als we twee keer 0,25 gram doen?
 

dupont

Belezen gebruiker
Bij au bain marie verwarmen goed in de gaten houden dat de bovenste kom / pan het water niet raakt. Jullie kunnen aardig wat hebben in een joint, maar eten is toch anders. Het effect is heftiger als je in 1 keer een groot stuk eet vergeleken met meerdere stukjes met tussenpozen (maar kan mogelijk ook te heftig zijn dus).

Mijn ervaring met eten is niet goed, ooit gram afghaan met z'n drieeen gedeeld en daarna in een soort van bad trip terechtgekomen; stroboscoopvisie, alles ging heen en weer, misselijk. Daarna maar bij roken gehouden. Verklaart mijn advies om voorzichtig te zijn misschien.

In ieder geval: geniet ervan!

Leuk als je laat weten (in trip reports of hier) hoe je het hebt ervaren :stoned:
 

Raban

Newbie
Dat het het water niet moest raken wist ik niet! Dus als ik het goed begrijp zou het er ongeveer zo uit moeten zien:Wij zullen opletten met het eten! Ik ga eerst een stukje van 0,25 gram eten. Mocht ik het willen/aan kunnen dan neem ik het tweede stuk van 0,25 gram. Wat mijn vrienden doen mogen zij weten.

Kan je mij vertellen hoe het zit met de temperatuur van de oven? Ik hoorde dat bij een te hoge temperatuur de werkzame stoffen kapot kunnen gaan, daar heb ik natuurlijk niets aan. Op de verpakking van de brownie mix staat dat de oven op 180 graden moet en de brownies in 40 minuten gaar moeten zijn.
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
Zoals in pb aangegeven is de temperatuur van de oven geen probleem.

Het moet het water zeker wel raken..Liefst zo diep mogelijk, maar wat dupont bedoelt (denk ik) dat de bovenkant van de bovenste pan niet onder water mag lopen.
Paar druppels water in je boter en't wordt een zooitje.

1 gram haze, met hoeveel personen ben je dan?
Als je gewent bent puur te roken (en dus niet bij roken of tabak in de joint) komt het effect al wat meer in de buurt van de werking bij orale toediening. (de wat meer trippy/high )

Als je in 1 keer 0,5 gram eet, werkt het inderdaad een stuk sterker dan wanneer je 2 stukken neemt. Mits er genoeg tijd tussenzit natuurlijk (denk aan 2/3/4 uur)
Wanneer je gewoon 0,5 gram wilt doseren eet je 2 stukken achter elkaar op.

Succes vanavond!
 

Raban

Newbie
0,9 gram haze met 4 personen.
Ik denk dat ik maar gewoon een stuk van 0,25 gram pak, die opeet en dan wacht. Dan kan ik altijd nog wel een stuk bijnemen.

Nu ben ik wel verward wat betreft het au bain-marie. Op verschillende websites staat dat de pan het water absoluut niet mag raken. "Let er wel op dat de bodem van de
steelpan het hete water niet raakt. " is één van de quotes van verschillende websites. Ik zeg dit niet om jou geen gelijk te geven, maar ik heb graag dat de boter niet mislukt. :)

Ik denk dat het op beide manieren wel lukt toch? De boter gaat toch wel flink smelten, in of boven het water. :wink:
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
Hmmm echt waar? Ga ik is even na zoeken. Want dan heb ik het blijkbaar al heel wat keertjes verkeerd gedaan...
Ik zou gewoon de verschillende bronnen gebruiken en het water niet laten raken.. Maar mocht het wel gebeuren, er gebeurt helemaal niets verkeerds :P

Edit: Er word gezegd dat het anders te warm word...
Ik laat het water dan ook altijd net niet koken, wanneer het water de bovenste kom niet raakt kun je het water gewoon laten koken.
My bad, i'm sorry.
 

dupont

Belezen gebruiker
Pep, iemand met een franse username weet wel hoe au bain marie moet :wink: maar ik was eigenlijk benieuwd naar een evt. Ervaring van de heren / dames aangaande her nuttigen van de brownies...
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
Ah zo op die manier, ik begrijp het!

Heb het overigens zelf....3 dagen geleden ook even opnieuw uitgeprobeerd.
Tijdens het verhitten zelf merkte ik geen verschil, behalve dat het wat langer duurde eer het op temperatuur kwam.
Daarnaast hebben we (hoewel ik alles hetzelfde als normaal heb gedaan) er een fikse hoeveelheid ingegooid (12 gram knipafval voor 3 personen) maar vrij weinig van gevoelt.
Zeg niet dat dit aan de goede manier van au bain marié heeft gelegen, maar toch.
Ik boek er blijkbaar minder goede resultaten mee.
 

dupont

Belezen gebruiker
De oven waarin je je cake of wat dan ook bakt is al vele malen heter dan het au bain marie proces. Als er ergens een temperatuurinvloed is, dan is dat in de oven. De temperatuur van de boter zal m.n. zijn om bruining of schiften van de boter te voorkomen (om smaakredenen). Het lijkt mij eerder dat het smeltpunt van THC bereikt moet worden voor wietboter die effect heeft.
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
dupont zei:
De oven waarin je je cake of wat dan ook bakt is al vele malen heter dan het au bain marie proces. Als er ergens een temperatuurinvloed is, dan is dat in de oven. De temperatuur van de boter zal m.n. zijn om bruining of schiften van de boter te voorkomen (om smaakredenen). Het lijkt mij eerder dat het smeltpunt van THC bereikt moet worden voor wietboter die effect heeft.

Het smeltpunt voor THC ligt volgens mij een stuk hoger dan de verdampingtemperatuur.
Dat zou betekenen dat alle werkzame stoffen zouden verdampen..
Maar zodra mijn baksel de oven in gaan (en ik heb wiet gebruik, zoals deze keer) dan zit er geen wiet meer in hoor. Ik zorg juist dat de werkzame stoffen zich hechten aan het vet in de boter, en verwerk die boter daarna in een cake/taart/brownie whatever.
Maar het kan ook aan de kwaliteit van het knipafval liggen hoor.
Was van een buitenwietje...Wel redelijk veel.

Ik doe het altijd exact hetzelfde, behalve deze keer dus de juiste manier de au bain marié toepassen. We zullen het nooit weten...
 

fly--

Bewuste gebruiker
Je kan denk ik beter, hasjolie gebruiken.
Alleen dat is niet legaal.
Maar als je daaraan kan komen zou ik dat gebruiken.
Je hebt dan geloof ik maar paar gram nodig.
Maar ik weet het niet precies hoor!
 

PepTalk

Badass junkie
Emeritus Mod
Maakt toch niets uit?
De concentratie daarvan is al hoger, dus je hoeft er minder voor te gebruiken ,maar de maximale bezetting blijft gelijk.

Ik weet niet waar je op doelt met die paar gram, maar mocht dat de hasj olie zijn: Dat zou ik toch maar niet doen....
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan