• Heb jij ook een vraag over drugs?

    Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

    Heb je een vraag? Stel deze hier!

    Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Hoe schadelijk is lachgas nou echt?

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories

MacLeod

Admin
Forumleiding
Beheerder
De afgelopen maanden is er bijzonder veel te doen geweest over lachgas. In het nieuws zijn verschillende voorbeelden voorbij gekomen van mensen die grote hoeveelheden lachgaspatronen per dag/week hebben gebruikt en nu te doen hebben met alle nare gevolgen van zenuwschade (als gevolg van vitamine B12 tekort). Iedereen die op een serieuze, doch recreatieve, manier bezig is met drugs, zal snappen dat de betreffende voorbeelden extreme gevallen betreffen en dat de genoemde aantallen redelijk absurd zijn. Ook is voor iedereen wel duidelijk dat het gebruik van drugs, welke stof daar dan ook mee bedoeld wordt, bepaalde risico's met zich mee brengt.

Wat is er nu daadwerkelijk aan de hand met lachgas. Hebben we het hier over 'the next big thing' op het gebied van een problematische stof of valt het in de praktijk wel mee? Wat is het advies van Trimbos aan mensen die lachgas toch zouden willen proberen of blijven gebruiken, is er zoiets als een 'veilige' gebruikershoeveelheid? En hoe kan het, dat ondanks dat lachgas als pijnstillend middel al decennia wordt gebruikt, er niet veel meer voorbeelden zijn van mensen met zenuwschade? Is de berichtgeving niet een beetje doorgeslagen?
 

Drugs Infolijn

Gevalideerde professional
Professional
Onlangs is er een groot onderzoek uitgevoerd door het Bonger instituut en het Trimbos-instituut over het gebruik en de risico’s van lachgas.

Het ligt niet in de directe verwachting dat het gebruik van lachgas “the next big thing” wordt. Het is wel zo dat het gebruik van lachgas de laatste jaren sterk is toegenomen. Het gebruik neemt dus toe en recentelijk werden er ook meldingen gemaakt van acute neurologische schade na intensief lachgasgebruik. Reden genoeg om de feiten nog eens op een rijtje te zetten. Over de werking en gezondheidsrisico’s van lachgas is al wel het een en ander bekend. In 2016 publiceerde het RIVM op verzoek van de NVWA een rapport over de gezondheidsrisico’s van lachgas. Hierin gaven zij aan dat er bij recreatief gebruik, gedefinieerd als vijf tot tien ballonnen (=patronen) lachgas per keer en maximaal één keer per maand, geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn. Daarbij zijn mogelijke ongelukken door verkeerd gebruik buiten beschouwing gelaten (RIVM, 2016). Hier vatten we de directe risico’s en de effecten op lange termijn, zoals beschreven in de literatuur, samen.

- Bevriezingsverschijnselen aan handen en vingers bij het vullen van ballonnen, of zelfs aan mond en/of longen bij directe inademing vanuit de spuitfles.

- Duizeligheid.

- Flauwvallen (4,4% van de gebruikers hebben dit ervaren (internationaal onderzoek) en eventueel daarop volgend letsel door de val (2,1% van de gebruikers).

- Gebruikers rapporteren tijdens en kort na gebruik uiteenlopende klachten zoals ernstige hoofdpijn, duizeligheid, verminderde oriëntatie, wazig zien, verwardheid, hallucinaties en vervormingen van de werkelijkheid in beeld en geluid, misselijkheid, braken en tintelingen in ledematen. Al deze klachten zijn deels te verklaren door (herhaaldelijk) kortdurend zuurstoftekort.

- Er zijn aanwijzingen dat lachgas invloed heeft op het rijpend zenuwstelsel in het puberbrein. Dit is (nog) geen feit, maar men neemt de aanwijzingen ernstig op.

- Neurologische schade na zwaar gebruik (50-100 ballonnen in 3 uur) of na lang frequent gebruik. (dagelijks 10-20 ballonnen, 10 dagen lang) Meestal is deze schade behandelbaar. Het gevolg van dit soort gebruik is een vitamine B12 deficiëntie dat veel soorten gevolgen veroorzaakt, meestal neurologische uitvalsverschijnselen.


Wat betreft de vraag waarom er dan niet veel meer schade door lachgas, gedoseerd tijdens medische ingrepen, is vastgesteld, kan het volgende worden gezegd:

De reden dat er via het medisch gebruik van lachgas minder neveneffecten vermeld zijn zoals eerder genoemde risico’s, is dat er ten eerste zuurstof wordt toegevoegd aan het lachgas. Daardoor wordt in ieder geval zuurstofgebrek in de hersenen voorkomen en mogelijk ook andere schadelijke gevolgen. Ten tweede is de hoeveelheid lachgas die tijdens een medische ingreep gebruikt wordt minder dan de extreme hoeveelheden die acute neurologische schade veroorzaken. Ten derde blijft het vaak bij een eenmalige ingreep voor lange tijd en is er dus geen sprake van chronisch gebruik. Als lachgas tijdens een ingreep 2-4 uur lang wordt toegediend, kunnen verschijnselen zoals versnelling van ademhaling en hartslag, hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk, acuut hartfalen, pupilverwijding, extreem zweten en soms spontane spiersamentrekking optreden. Dus ook in de medische wereld is men (via uitgebreid wetenschappelijk onderzoek) bekend met de mogelijke forse neveneffecten van lachgas. Tegenwoordig maakt men bij langere ingrepen gebruik van andere narcosemiddelen. Bij kortdurende ingrepen (tandarts) wordt nog wel lachgas gebruikt.

Al met al willen wij zeggen dat de berichtgeving over de gevaren van lachgas niet doorgeslagen zijn. Ze belichten verschillende mogelijke gevaren waarvan de gebruiker niet altijd op de hoogte is. Ook kan er na regelmatig lachgas gebruik een nonchalance ontstaan over de gevolgen en gevaren van het gebruik, waarop zwaarder en/of frequenter gebruik kan volgen met andere risico’s dan licht gebruik.
 
Dus als je genoeg vitamine B12 pillen neemt vallen de risico's vrijwel volledig weg? Trouwens het is wel the best big thing. Iedereen mijn omgeving lurkt regelmatig tanks leeg. Dit is bij jongeren (neem aan dat dit bericht niet door een jongere is geschreven).
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
Dus als je genoeg vitamine B12 pillen neemt vallen de risico's vrijwel volledig weg? Trouwens het is wel the best big thing. Iedereen mijn omgeving lurkt regelmatig tanks leeg. Dit is bij jongeren (neem aan dat dit bericht niet door een jongere is geschreven).
Als je te veel lachgas gebruikt kan je lichaam geen B12 meer opnemen, dus zal een supplement b12 niet zo veel doen lijkt mij zo.

@Drugs Infolijn
Ik mis het aantal mensen dat klachten krijgt door lachgasgebruik per jaar, en dat lijkt me toch enorm relevant. Want zoals ik het begrepen heb zijn dat er minder dan 20 (ik las net ergens 18 in anderhalf jaar) en dat zet een en ander toch in een ander perspectief, zeker als ik kijk hoe veel er wel niet word gebruikt. En dan heb ik ook nog begrepen dat in veruit de meeste gevallen de klachten niet blijvend zijn. Laten we die getallen even vergelijken met hoeveel mensen die jaarlijks in het ziekenhuis belanden (17.700) en zelfs overlijden (1.800) aan het legale alcohol en dan meen ik zeker te weten dat het allemaal reuze meevalt met dat lachgas!
 
Laatst bewerkt:

Dingleberry

Experimenterende gebruiker
^Precies, komt bij dat de cherrypicked horrorverhalen die de media graag op de voorpagina zet altijd ging om gevallen waarvan ik dacht 'ja logisch ukkel', lui die dagelijks hele tanks lachgas leegzuigen en dan raar opkijken als er negatieve gevolgen aan zitten. Dat is ook gewoon een gevalletje natuurlijke selectie.
 

UmbraVitae

Belezen gebruiker
Zoals met alles... overdrijven geeft bijna altijd verzekerd nadelen...lachgas zoals de meesten dit recreatief gebruiken, via de gekende slagroompatronen en ballon is vrijwel onschuldig en onschadelijk voor zowel lichaam als geest, als je niet dagelijks 50 patronen nr binnen speelt... Je moet tussenin gewoon voldoende zuurstof inhaleren. Als je aan een grote tank met lachgas gaat hangen zonder zuurstof te happen is het direct dodelijk, je stikt uiteindelijk 'gewoon'.
 
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan