• Beste Bezoeker,

  Het zal je niet ontgaan zijn dat er een wereldwijde uitbraak is van een nieuw coronavirus met officiële naam SARS-CoV-2. De naam van de ziekte die dit virus veroorzaakt is COVID-19. De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich snel. Het is niet 'zomaar een griepje'. De gevolgen van de ziekte, mede omdat er geen vaccin tegen is, kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor ouderen en mensen met onderliggende medische problemen: momenteel betreft het in de helft van COVID-19 patiënten op IC's in Nederland mensen van onder de 50; de jongste patiënt is slechts 16 jaar oud.

  De overheid heeft maatregelen ingesteld om de snelheid van verspreiding af te remmen, zodat de druk op de gezondeidszorg en andere cruciale sectoren niet in een keer te groot is. Hoewel het aantal kritieke patiënten nog relatief klein is, betekent een IC-opname wel een verblijf van een paar weken en de noodzaak tot beademing. COVID-19 kan namelijk ernstige longproblemen veroorzaken.

  Veel mensen die besmet zijn met het virus zullen alleen milde klachten ervaren. Ook is het inmiddels erg aannemelijk dat mensen zonder klachten de ziekte kunnen verspreiden. Om deze reden is op 15 maart besloten tot vergaande maatregelen. Grotere bijeenkomsten worden geschrapt, scholen en horeca- en sportgelegenheden worden gesloten, iedereen wordt gevraagd sociale contacten te minimaliseren en in het dagelijks leven anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Help mee om de verspreiding van dit virus af te remmen. Op deze manier kan voorkomen worden dat niet teveel mensen tegelijk de ziekte krijgen. Als iedereen een steentje bijdraagt, is het mogelijk om Italiaanse toestanden te voorkomen. Wil je weten hoe je kan helpen? Kijk dan op de website van de Nederlandse overheid, het RIVM of de WHO. Op deze pagina kun je zien hoeveel bevestigde COVID-19 meldingen er in Nederland zijn.

  Belangrijk: vermoed je dat je klachten hebben die duiden op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Ga dan niet naar je huisarts toe, maar bel deze indien je hulp nodig hebt. Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.

  Stay safe!

Invloed van drugsgebruik op het gebit

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories

drugs pws

Newbie
Hallo allemaal,

Voor mijn profielwerkstuk heb ik jullie hulp nodig. Ik doe namelijk onderzoek naar de invloed van drugsgebruik op het gebit en heb daarom een enquête samengesteld. Zouden jullie dit voor mij willen invullen? Je zou me er erg mee helpen. Het duurt maximaal 10 minuten. Het is natuurlijk helemaal anoniem.
De link naar de enquête is: https://www.survio.com/survey/d/G5V5P7D2C5Z3Y4L1Q

Met vriendelijke groet.
 

*.exe2.0

Bewuste gebruiker
Hallo allemaal,

Voor mijn profielwerkstuk heb ik jullie hulp nodig. Ik doe namelijk onderzoek naar de invloed van drugsgebruik op het gebit en heb daarom een enquête samengesteld. Zouden jullie dit voor mij willen invullen? Je zou me er erg mee helpen. Het duurt maximaal 10 minuten. Het is natuurlijk helemaal anoniem.
De link naar de enquête is: https://www.survio.com/survey/d/G5V5P7D2C5Z3Y4L1Q

Met vriendelijke groet.
Gast(in),

Stel jezelf anders even voor.
En welke opleiding doe je en waar?
Post je de resultaten ook?
En waarom die eerste vraag?
 

benzzzy

Badass junkie
Verwijder de eerste vraag of maak het als je drugs verslaaft bent voor hoelang ben je dit dan (als dit nvt is vul dan 0 in)
 

ATGC

Bewuste gebruiker
Ach, al ben je heel strak dan is iedereen die koffie drinkt en/of meer dan twee glazen drank per dag al een verslaafde. :grin:
 

Psilocyloner

Bewuste gebruiker
Ik denk dat je het onderzoek voor je profielwerkstuk iets breder aan zou moeten vliegen, onder meer om meer respondenten/deelnemers aan je onderzoek te krijgen. Ten eerste, zoals al aangegeven, is niet elke drugsgebruiker verslaafd. Ik zou de effecten van drugsgebruik op mondhygiëne aanvliegen los van verslaving. Dus eerder 'Hoe lang gebruik je met regelmaat drugs' (waarbij je 'regelmatig' nog zou kunnen definiëren) in plaats van hoe lang iemand al verslaafd is aan drugs. Ten tweede denk ik niet dat, in ieder geval bij niet-problematisch/recreatief gebruik, de manier waarop iemand z'n tanden poetst, hoe vaak en wat iemands eet- en drinkgewoontes echt veel zullen zijn veranderd ten opzichte van de wijze vóórdat iemand drugs ging gebruiken.

Je zou je onderzoeksvraag breder kunnen trekken door simpelweg de invloed van drugs(gebruik) op het gebit en het eventuele ontstaan of verergeren van gebitsproblemen te onderzoeken. Dit zou je kunnen onderzoeken door bijvoorbeeld te vragen of sinds iemand drugs gebruikt vaker last heeft van een droge mond, of iemand last heeft van tandenknarsen tijdens het drugsgebruik, of iemand vaker gaatjes of andere problemen heeft gekregen die een bezoek aan de tandarts nodig maakte sinds iemand met regelmaat drugs is gaan gebruiken, etc. De vragen die zowel klachten en behandeling inventariseren vóór het gebruik en sinds het gebruik lijken me wel oké. Aan de hand daarvan kun je nagaan of klachten of behandeling is toegenomen sinds het moment dat iemand met regelmaat drugs is gaan gebruiken. Wel blijft het dan nog altijd correlationeel onderzoek (meer A gaat samen met meer B) in plaats van causaal onderzoek (meer A leidt tot meer B). Het verschil is als volgt uit te leggen. Er is een correlatie tussen ijsverkoop op een strand en het aantal verdrinkingsdoden. Hoe meer ijs wordt verkocht, hoe meer verdrinkingen. Dit komt niet omdat ijs meer verdrinkingen veroorzaakt. Het komt omdat meer ijsverkoop een teken is dat meer mensen het strand bezocht hebben en hoe meer mensen het strand bezoeken, hoe meer zwemmers en dus hoe groter de kans dat iemand verdrinkt. Als je dus zou vinden dat iemand sinds het regelmatig gebruiken van drugs meer gebitsproblemen heeft, dan kun je nog niet zomaar stellen dat dat te wijten is aan het drugsgebruik

Succes met je profielwerkstuk! :)
 
Laatst bewerkt:

Syl

Badass junkie
Je vragenlijst gaat er al vanuit inderdaad dat iedereen hier drugsverslaafd is.
Ik ben bv aan het afkicken van speed en nu 8 mnd clean maar ook hierbij zijn de vragen niet voor mij geschikt.
De vragen zijn echt puur gericht naar een verslaafde die ook dagelijks gebruikt.
Je zou bv bij vraag 1 kunnen vragen :

"wat is bij u van toepassing"

1.ik ben een recreatieve gebruiker
2.ik ben verslaafd
3.ik ben aan het afkicken.

En dan aan de hand van het ant ze doorverwijzen naar de vragen die voor deze persoon van toepassing zijn.
Zo kun je meer mensen de gelegenheid geven het in te vullen.

Het is maar een tip hoor.
Succes!
 

Jmths

Badass junkie
Tripreporter
Voor mijn profielwerkstuk heb ik jullie hulp nodig.
De vragenlijst kan enige verbetering gebruiken, ik heb hem alsnog ingevuld met oog op het leerproces. Succes.

Lang verhaal kort, door gebruik van stimulanten zijn destijds de zijkanten van mijn tanden lichtelijk afgevlakt volgens de tandarts. Echter heeft het gebruik van suiker bevattende producten, minder vaak tanden poetsen en minder vaak naar de tandarts gaan een aanzienlijk grotere invloed gehad op de staat van mijn gebit. Mijn conclusie is dus dat je beter braaf naar de tandarts kunt blijven luisteren.
 

Syl

Badass junkie
Mijn gebit heb ik altijd goed verzorgd.
Ik ben nu 41 jaar en heb nog geen enkel gaatje.
Ik ben 8 jaar verslaafd geweest aan speed en nu 8 mnd clean.
Door de speed is het glazuur van mijn tanden af.
Mijn tanden zien er dus beetje glazig uit en zijn extreem gevoelig nu voor warmte en kou.
Maar ik heb tijdens mijn verslaving mijn tanden net zo goed verzorgd als ik altijd doe.
 

Jmths

Badass junkie
Tripreporter
Door de speed is het glazuur van mijn tanden af.
Voordat ik aan gebruik van stimulanten begon was mijn glazuurlaag al enigszins aangetast door suikerconsumptie. Maar kan ook persoonlijke context wezen.
 

Syl

Badass junkie
Voordat ik aan gebruik van stimulanten begon was mijn glazuurlaag al enigszins aangetast door suikerconsumptie. Maar kan ook persoonlijke context wezen.
Voor mijn verslaving was mijn glazuur goed.
Ik drink ook zelden frisdrank of vruchtensappen enz.
Ik persoonlijk denk dus dat het wel door de speed komt.
Mijn tandhalzen liggen ook bloot en dat is heel gevoelig.
Maar goed eigen schuld dikke bult laten we dan maar zeggen.
 

drugs pws

Newbie
Dank jullie wel voor jullie reacties. Dit is de eerste keer dat ik een enquête maak, dus ik heb veel aan jullie reacties gehad.
Ik zit op de middelbare school en ik zit in 6 VWO. Ik wil straks tandheelkunde gaan studeren, vandaar dat ik dit onderwerp heb gekozen. Vandaar dat ik jullie ervaringen goed kan gebruiken.
Ik heb de enquête aangepast en hoop dat deze nu beter ingevuld kan worden. Ik zou jullie dan ook willen vragen om daar nog even de tijd voor te nemen. Mochten jullie nog meer suggesties hebben, dan hoor ik dat graag! Mocht het alsnog te lastig zijn, dan is het ook prima om jullie ervaringen te delen via dit forum. Daar heb ik ook al veel aan gehad.
Dankjewel!
Er is ook voorgesteld om de resultaten te delen. Dit zal ik uiteindelijk via dit forum doen. Ik zal er voor zorgen dat het anoniem blijft.
 

Purplext

Bewuste gebruiker
Je enquête heeft teveel open vragen en insinuaties. Ik mis ook een aantal opties qua drugs en alcohol wordt niet meegeteld?

Daarom hierbij mijn ervaring;

Er is geen verschil in hoe ik met mijn gebit omga en in welke staat het is voordat ik drugs gebruikte en nu.
Ik ga 1x keer in de 8 jaar ofzo naar de tandarts. Ik heb nooit klachten, dus zie de zin er niet van in. Ik ga toch ook niet twee keer per jaar naar het ziekenhuis voor een bodyscan en bloedonderzoek etc. als ik nergens last van heb?

In de laatste 15 jaar 2 gaatjes gehad. Ik rook, gebruik drugs en houd me ook niet aan alle protocollen qua flossen etc. Mijn gebit is in betere staat dan veel anderen die wel braaf 2x per jaar gaan.
 
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan