1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Info MAO Remmers en drugs / medicatie

Discussie in 'Drugs' gestart door Tijdloos, 1 mei 2013.

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
 1. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  MAO remmers in combinatie met drugs / medicatie

  Aangezien dit een flink verschil kan maken en soms nare gevolgen kan hebben met drugs en medicatie leek me dit wel een mooie toevoeging om hier te plaatsen.

  Om het uit te leggen wat een MAO remmer doet voor diegene die er niet bekend mee zijn:

  Normaal gesproken is DMT, dat onder meer wordt gevonden in Mimosa hostilis, Psychotria viridis en Phalaris arundinacea, niet werkzaam wanneer het oraal ingenomen wordt. Dit komt doordat het wordt afgebroken door Monoamine oxydase (MAO). MAO is een belangrijk enzym. MAO-remmers moeten met grote voorzichtigheid gebruikt worden want ze kunnen in principe onschadelijk voedsel giftig maken.

  In andere woorden : Een MAO remmer is een stof die het mono-amino-oxidase (MAO) remt. Dit MAO is verantwoordelijk voor de afbraak van onder andere serotonine en dopamine in de hersenen, en bij gelijktijdig gebruik van een MAO remmer en drugs / medicatie zal er teveel van de drugs of medicatie aanwezig zijn in de hersenen en zal aanleiding geven tot een te sterke werking van het medicijn of drug (zie hieronder een tabel welke stofjes je goed op moet letten icm MAO remmers)

  Lijst van MAO remmers:
  De lijst is nog niet compleet dus mocht je nog een MAO remmer weten die er niet bij staat post het graag of een pb , het wordt erg gewaardeerd!
  MAO-remmers zitten onder andere in;

  • Syrian rue (Peganum harmala)
   Banisteriopsis caapi
   Passiebloem
   Grapefruit
   Yohimbe
   Nardil (fenelzine )
   Parnate (tranylcypromine)
   Banisteriopsis caapi (een liaan, ingrediënt van ayahuasca)
   Sommige anti-depressiva.


  Verdere details:

  Monoamine oxidase (MAO) is als eerste in staat tot het uitschakelen van de meeste tryptamines. Daarom kunnen de remmers van het MAO-enzym gebruikt worden om de effecten van tryptamines krachtiger te maken in het lichaam, en daarmee bijvoorbeeld DMT en 5-MeO-DMT actief worden na het innemen via de mond.

  MAO-remmers zijn er in twee klassen: onomkeerbare en omkeerbare MAO-remmers. Daarnaast kunnen ze een of twee van de beide types van het MAO-enzym tegenhouden, MAO-A en MAO-B, die worden geassocieerd met respectievelijk serotonergische en dopaminergische neuronen.
  Onomkeerbare MAO-remmers (zoals bijvoorbeeld hydraziden, iproniazide en fenelzine) verbinden zich permanent aan het enzym en stoppen diens werking gedurende tot 1-2 weken na inname. Deze worden klinisch gebruikt om depressies te behandelen.

  Omkeerbare MAO-remmers, zoals moclobemide, wat ook gebruikt wordt als antidepressiva, en de beta-carbolines harmine en harmaline, zijn voor een veel kortere duur werkzaam, tot 24 uur ongeveer. Recreatieve druggebruikers over de hele wereld gebruiken harmine en harmaline ondanks dat er weinig wetenschappelijke studies zijn gedaan naar de effecten ervan op mensen.

  Het expres innemen van MAO-remmers zoals bij ayahuasca gebeurd, hoeft niet gepaard te gaan met ernstige bijverschijnselen. Misselijkheid wordt tot een minimum beperkt in deze 'pharmahuasca', wat pure DMT bevat en een omkeerbare MAO-remmer zoals harmine of moclobemide. Wanneer DMT als puur plantenextract ingenomen wordt in combinatie met een pure MAO-remmende substantie (in plaats van een plant die MAO-remmers bevat) reduceert dit de lichaamsbelasting enorm. MAO-remmers zijn ook vaak gebruikt om de effecten te versterken van paddestoelen die psilocybine en zelfs fenethylamines bevatten -- de laatste combinatie kan erg gevaarlijk zijn. DPT ingenomen samen met MAO-remmers wordt ook wel 'propylhuasca' genoemd; DPT is van zichzelf oraal actief en de dosering zou kleiner moeten zijn wanneer deze met MAO-remmers versterkt wordt.

  Volgens anekdotische rapportages is een gram Peganum harmalazaadjes (wat neerkomt op ongeveer 30 mg harmine/harmaline) voldoende om DMT oraal actief te maken, hetzelfde effect kan ook bereikt worden met 75 mg moclobemide. Kortom, dit is waarom DMT bevattende zaadjes worden gecombineerd met Peganum harmala om zo de hallucinogene eigenschappen te activeren.

  Chemistry

  Afgeleiden van tryptamines en bèta-carbolines zijn ontdekt als endogene metabolieten in zoogdieren, en daarmee ook mensen. Methyltransferaten die functioneren als filter bij de synthese van tryptamine, daarbij inbegrepen DMT, 5-MeO-DMT en bufotenine, worden gevonden in de menselijke longen, hersenen, cerebro-spinale vloeistoffen, lever en hart (McKenna & Towers 1984). In de pijnappelklier zorgt MAO voor de primaire blokkering van serotonine, een neurotransmitter die verkregen wordt uit aminozuurtryptofaan. Wanneer MAO dan wordt geblokkeerd door harmine, harmaline of een andere MAO-remmer, kan serotonine door de methyltransferate enzymen HIOMT en INMT omgezet worden in psychedelische tryptaminen (serotonine -- (HIOMT)--> 5-MeO-trypt. --(2*INMT)--> 5-MeO-DMT).

  Dus het innemen van l-tryptofaan om het serotoninegehalte te doen stijgen, plus suikerrijk snoepgoed om een grotere hoeveelheid tryptofaan naar je hersenen te sturen en plantmateriaal dat 25-50 mg harmine/harmaline bevat om MAO te doen blokkeren, kunnen ervoor zorgen dat er substantiële hoeveelheden 5-MeO-DMT worden gevormd (Most 1986). Hetzelfde kan worden bereikt door 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) te vervangen door tryptofaan. Normale slaapveroorzakende doses melatonine zijn ook wel ingenomen tegelijkertijd met omkeerbare MAO-remmers, waarbij de psychoactieve effecten die hieruit voortkwamen suggereerden dat er een significante interactie tussen deze twee stoffen is. Dit is extreem gevaarlijk voor mensen met een amine-onevenwichtigheid of schizofrenie. Ook voor normale, gezonde mensen zijn de eventuele gevolgen slecht.

  Een krachtige remmer van INMT, wat ook een noodzakelijk enzym is bij de vorming van DMT en 5-MeO-DMT, wordt in bijzonder hoge concentraties gevonden in de pijnappelklier. Een omleiding of blokkering van de synthese van deze remmer kan verantwoordelijk zijn voor een trance of psychedelisch geestniveau dat men kan bereiken 'zonder drugs' (Strassman 1990).

  Er zijn wel bepaalde gevaren die niet uit het oog verloren mogen worden. De meeste MAO-remmers stimuleren de cardiovasculaire effecten van tyramine en andere monoamines die in voedsel voorkomen. Het consumeren van oude kaas, bier, wijn, zure haring, kippenlever, gist, grote hoeveelheden koffie, citrusvruchten, vijgen, tuinbonen, chocola of room terwijl MAO wordt afgeremd kan een hypertensie crisis veroorzaken wat een gevaarlijke stijging van de bloeddruk betekent. MAO-remmers gaan niet alleen met tryptamines interactie aan, maar ook met andere (psychoactieve) stoffen. De effecten van amfetamines, verdovende- en kalmerende middelen, anti-histamines, alcohol, pijnstillers en antidepressiva houden langer aan en intensiveren. Hieronder een lijst van stoffen die NIET ingenomen mogen worden 12 uur voor en 12 uur na het innemen van een MAO-remmer.

  Lijst van gevaarlijke combinaties

  Heel gevaarlijk:

  • Antidepressiva die Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRI's) bevatten, zoals het kruid kanna (Sceletium tortuosum) en pillen als paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft)
   Slaapmiddelen
   Verdovingsmiddelen
   Migraine medicijnen
   Allergie medicijnen
   Verkoudheidsmiddelen
   Cocaïne
   Amfetamine (speed)
   MDMA (XTC)
   Mescaline cacti (peyote en san pedro)
   Alcohol
   Ephedra/ephedrine (bijvoorbeeld producten als Ephedra Super caps, Super stacker, Ultra Boost) Pseudoephedrine
   Macromerine
   Fentermine
   Ephedra/ephedrine

  Risico's:

  • Hoofdpijn
   Misselijkheid
   Bewusteloosheid en soms zelfs de dood! (Als het misbruikt word / overmatig gebruik)
  Veroorzaken hoofdpijn en/of misselijkheid:

  • Zuivelproducten (melk, yoghurt, (zure) room)
   Alle oude kaassoorten (met uitzondering van: cottage cheese, roomkaas)
   Droge en gefermenteerde worst (bologna, salami, pepperoni, corned beef en lever)
   Niet-vers vlees, vis en eieren
   Zure haring en gedroogde zoute vis
   Vleesextracten
   Gistextracten/gebrouwen gist (Marmite)
   Zuurkool
   Fruit (bananen, avocado's, vijgen, rozijnen, rode pruimen, ananas, frambozen)
   Noten (pinda's)
   Tuinbonen en peulen (lima, favabonen, linzen, sneeuwerwten, en sojabonen)
   Sojasaus
   LSA (morning glory en baby hawaiian woodrose seeds)
   MDA gerelateerde kruiden (nootmuskaat, calamus)
   Chocolade
   Cafeïne (koffie, thee, cola, guarana, energy drinks)
   Ginseng
   St. Janskruid
   Neussprays (Vicks Sinex, Prevalin of Otrivin)


  Links / Referenties:

  Erowids MAOI Vault
  Azarius over MAO-inhibitors
  Gezondheidsweb
  Ziekenhuis.nl
  Wikipedia
  dutch-headshop.com

  Alle vragen / opmerkingen en kritiek zijn welkom om de kwaliteit te verbeteren van deze tekst.

  Hopelijk is het duidelijk voor iedereen nu, en weet je wat je beter niet kan combineren zonder extra risico's.

  Zoals altijd kijk goed uit als je een MAO remmer gebruikt en 1 of meerdere stofjes wilt gebruiken die hierboven staan.

  Veiligheid boven alles!
   
 2. Vraagteken5

  Vraagteken5 Newbie

  Hoi Tijdloos,
  Ik heb vorige week meegedaan aan een Ayahuasca ceremonie. Maandagnacht de laatste sessie. Morgen (zaterdag) heb ik een feestje en zou graag de vrijheid hebben om amfetamine en cocaine te gebruiken. Volgens jouw verhaal zit daar geen gevaar bij. Kan ik dat zo aannemen?
  Dank voor je antwoord alvast!
   
 3. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Welkom!

  Zoals je het al las is dit geen probleem. De MAO-remmer die daarin zit is na circa 2-3 dagen uit je systeem. Fijn om te lezen dat men deze informatie goed gebruikt.

  Veel plezier toegewenst :wave:
   
 4. Snoeischaar

  Snoeischaar Experimenterende gebruiker Tripreporter

  Ik drink zelf wel vaak grapefruitsap, ik neem aan dat MAO remmers hierin ook aanwezig zijn. Kan zijn dat ik dit voor MDMA ook eens heb gedaan.

  Ik weet niet of ik het helemaal goed lees, maar aangezien er meer serotonine door je pijnappelklier heen komt met MAO-remmers, gepaard met middelen die extra serotonine afgeven (zoals mdma), wordt er veel serotonine in tryptaminen omgezet toch

  De combinatie van 1-2 glazen grapefruitsap en mdma op dezelfde avond zorgt er dus voor dat de mdma een psychedelischere werking heeft, als in hallucinaties? En minder dat geluksgevoel van mdma (vanwege minder serotonine)?

  En mijn vraag is dan of die "combi" écht schadelijker is omdat het je hersenen/zenuwen extra belast, of dat het leidt tot een (iets) ander effect van mdma?

  Thanks als je dit kan toelichten voor mij!
   
 5. Medic

  Medic Belezen gebruiker

  Met name grapefruitsap uit een pak (is bijna altijd gemaakt uit grapefruit concentraat) kan vaak niet samen met een hele hoop verschillende soorten medicijnen. Van bepaalde anti-allergie medicatie tot de meeste cholestorol verlagers tot sommige antidepressiva.

  Als je medicatie slikt, worden deze o.a. afgebroken door enzymen (voordat de lever/nieren het filteren).
  Het enzym CYP3A4 is hiervoor verantwoordelijk.

  Grapefruit sap uit concentraat (en grapefruits en verse grapefruitsap in mindere maten) verminderen de werkzaamheid of inactiveren soms zelfs CYP3A4, waardoor de biologische beschikbaarheid van een bepaalde stof vele malen hoger is dan normaal.
  Je krijgt dus veel meer van een bepaalde stof actief in je bloedbaan, waardoor er een versterkte werking en een verhoging van bijwerkingen ontstaat.

  Dit kan snel leiden tot toxische concentraties, met alle gevolgen van dien.

  Kijk goed uit met grapefruit(sap), er is geen enkele noodzaak om grapefruitsap te drinken of om grapefruits te eten.
  Noordzaak tot het nemen van medicatie is er vaak wel.
   
 6. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  maar wil je dan wel toegeven dat grapefruitsap kan GEbruikt worden om minder benzo's te moeten nemen ? :P
   
 7. SkittlesAndMe

  SkittlesAndMe Badass junkie Emeritus Mod

  Dat kan wel, het is alleen niet slim want je weet niet hoeveel grapefruitsap en hoeveel benzo's hetzelfde effect samen geven. Daarom zitten er altijd netjes vaste doseringen in pilletjes.
   
 8. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  ik ga het wel proberen,maar jouw extra waarschuwing zal me nog voorzichtiger maken :)
   
 9. autysd

  autysd Bewuste gebruiker

  @TIJDLOOS
  -cruciaal verslag!
  -het doet mij nl besluiten om DMT nooit te nemen (veel van mijn ellende komt voort uit een gebrek van beschikbare serotonine :rock: ) thanks!!!
   
 10. waldo

  waldo Newbie

  DMT zelf (verdampen en inhaleren) zal je serotonine level niet veel veranderen, maar als je nog ssri's neemt dan zou ik toch eerst wachten tot je systeem weer in balans is.
  Ayahuasca (MAOI en DMT) zou ik afraden als je weet dat je ellende voorkomt uit gebrek serotonine.


  @tijdloos ->
  Als dat zou werken dan zou via melatonine (5-meo-tryptamine-acetaat) een stapje korter zijn dan via L-tryptofaan, en voordeel is dat meeste N-acetyl drugs sneller door je lichaam en hersenen worden opgenomen.*

  5-HTP werkt niet volgens deze route. want zo wel 5-HTP als Serotonine komen niet door je blood-brain-barrier heen.

  * zie o.a. asperine i.p.v. wilgenbast of heroine i.p.v. morfine


  (oh wacht even, dit heb je van de Azarius website, daar werk ik voor, zal wel even kijken hoe dit beste kunnen aanpassen)
   
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Laden...
Vergelijkbare Topics - MAO Remmers drugs
 1. Tijdloos
  Reacties:
  10
  Weergaven:
  19.342
 2. metaldevil666
  Reacties:
  5
  Weergaven:
  931
 3. PepTalk
  Reacties:
  18
  Weergaven:
  2.136
 4. Angramar Temenos
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  1.091
 5. Angramar Temenos
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  581