1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Info MAO Remmers en drugs / medicatie

Discussie in 'Farmaceutische drugs' gestart door Tijdloos, 1 mei 2013.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  MAO remmers in combinatie met drugs / medicatie

  Aangezien dit een flink verschil kan maken en soms nare gevolgen kan hebben met drugs en medicatie leek me dit wel een mooie toevoeging om hier te plaatsen.

  Om het uit te leggen wat een MAO remmer doet voor diegene die er niet bekend mee zijn:

  Normaal gesproken is DMT, dat onder meer wordt gevonden in Mimosa hostilis, Psychotria viridis en Phalaris arundinacea, niet werkzaam wanneer het oraal ingenomen wordt. Dit komt doordat het wordt afgebroken door Monoamine oxydase (MAO). MAO is een belangrijk enzym. MAO-remmers moeten met grote voorzichtigheid gebruikt worden want ze kunnen in principe onschadelijk voedsel giftig maken.

  In andere woorden : Een MAO remmer is een stof die het mono-amino-oxidase (MAO) remt. Dit MAO is verantwoordelijk voor de afbraak van onder andere serotonine en dopamine in de hersenen, en bij gelijktijdig gebruik van een MAO remmer en drugs / medicatie zal er teveel van de drugs of medicatie aanwezig zijn in de hersenen en zal aanleiding geven tot een te sterke werking van het medicijn of drug (zie hieronder een tabel welke stofjes je goed op moet letten icm MAO remmers)

  Lijst van MAO remmers:
  De lijst is nog niet compleet dus mocht je nog een MAO remmer weten die er niet bij staat post het graag of een pb , het wordt erg gewaardeerd!
  MAO-remmers zitten onder andere in;

  • Syrian rue (Peganum harmala)
   Banisteriopsis caapi
   Passiebloem
   Grapefruit
   Yohimbe
   Selegiline (SSRI) Thanks Realities
   Rasagiline (SSRI) Thanks Realities
   Nardil (fenelzine )
   Parnate (tranylcypromine)
   Banisteriopsis caapi (een liaan, ingrediënt van ayahuasca)
   Sommige anti-depressiva.


  Verdere details:

  Monoamine oxidase (MAO) is als eerste in staat tot het uitschakelen van de meeste tryptamines. Daarom kunnen de remmers van het MAO-enzym gebruikt worden om de effecten van tryptamines krachtiger te maken in het lichaam, en daarmee bijvoorbeeld DMT en 5-MeO-DMT actief worden na het innemen via de mond.

  MAO-remmers zijn er in twee klassen: onomkeerbare en omkeerbare MAO-remmers. Daarnaast kunnen ze een of twee van de beide types van het MAO-enzym tegenhouden, MAO-A en MAO-B, die worden geassocieerd met respectievelijk serotonergische en dopaminergische neuronen.
  Onomkeerbare MAO-remmers (zoals bijvoorbeeld hydraziden, iproniazide en fenelzine) verbinden zich permanent aan het enzym en stoppen diens werking gedurende tot 1-2 weken na inname. Deze worden klinisch gebruikt om depressies te behandelen.

  Omkeerbare MAO-remmers, zoals moclobemide, wat ook gebruikt wordt als antidepressiva, en de beta-carbolines harmine en harmaline, zijn voor een veel kortere duur werkzaam, tot 24 uur ongeveer. Recreatieve druggebruikers over de hele wereld gebruiken harmine en harmaline ondanks dat er weinig wetenschappelijke studies zijn gedaan naar de effecten ervan op mensen.

  Het expres innemen van MAO-remmers zoals bij ayahuasca gebeurd, hoeft niet gepaard te gaan met ernstige bijverschijnselen. Misselijkheid wordt tot een minimum beperkt in deze 'pharmahuasca', wat pure DMT bevat en een omkeerbare MAO-remmer zoals harmine of moclobemide. Wanneer DMT als puur plantenextract ingenomen wordt in combinatie met een pure MAO-remmende substantie (in plaats van een plant die MAO-remmers bevat) reduceert dit de lichaamsbelasting enorm. MAO-remmers zijn ook vaak gebruikt om de effecten te versterken van paddestoelen die psilocybine en zelfs fenethylamines bevatten -- de laatste combinatie kan erg gevaarlijk zijn. DPT ingenomen samen met MAO-remmers wordt ook wel 'propylhuasca' genoemd; DPT is van zichzelf oraal actief en de dosering zou kleiner moeten zijn wanneer deze met MAO-remmers versterkt wordt.

  Volgens anekdotische rapportages is een gram Peganum harmalazaadjes (wat neerkomt op ongeveer 30 mg harmine/harmaline) voldoende om DMT oraal actief te maken, hetzelfde effect kan ook bereikt worden met 75 mg moclobemide. Kortom, dit is waarom DMT bevattende zaadjes worden gecombineerd met Peganum harmala om zo de hallucinogene eigenschappen te activeren.

  Chemistry

  Afgeleiden van tryptamines en bèta-carbolines zijn ontdekt als endogene metabolieten in zoogdieren, en daarmee ook mensen. Methyltransferaten die functioneren als filter bij de synthese van tryptamine, daarbij inbegrepen DMT, 5-MeO-DMT en bufotenine, worden gevonden in de menselijke longen, hersenen, cerebro-spinale vloeistoffen, lever en hart (McKenna & Towers 1984). In de pijnappelklier zorgt MAO voor de primaire blokkering van serotonine, een neurotransmitter die verkregen wordt uit aminozuurtryptofaan. Wanneer MAO dan wordt geblokkeerd door harmine, harmaline of een andere MAO-remmer, kan serotonine door de methyltransferate enzymen HIOMT en INMT omgezet worden in psychedelische tryptaminen (serotonine -- (HIOMT)--> 5-MeO-trypt. --(2*INMT)--> 5-MeO-DMT).

  Dus het innemen van l-tryptofaan om het serotoninegehalte te doen stijgen, plus suikerrijk snoepgoed om een grotere hoeveelheid tryptofaan naar je hersenen te sturen en plantmateriaal dat 25-50 mg harmine/harmaline bevat om MAO te doen blokkeren, kunnen ervoor zorgen dat er substantiële hoeveelheden 5-MeO-DMT worden gevormd (Most 1986). Hetzelfde kan worden bereikt door 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) te vervangen door tryptofaan. Normale slaapveroorzakende doses melatonine zijn ook wel ingenomen tegelijkertijd met omkeerbare MAO-remmers, waarbij de psychoactieve effecten die hieruit voortkwamen suggereerden dat er een significante interactie tussen deze twee stoffen is. Dit is extreem gevaarlijk voor mensen met een amine-onevenwichtigheid of schizofrenie. Ook voor normale, gezonde mensen zijn de eventuele gevolgen slecht.

  Een krachtige remmer van INMT, wat ook een noodzakelijk enzym is bij de vorming van DMT en 5-MeO-DMT, wordt in bijzonder hoge concentraties gevonden in de pijnappelklier. Een omleiding of blokkering van de synthese van deze remmer kan verantwoordelijk zijn voor een trance of psychedelisch geestniveau dat men kan bereiken 'zonder drugs' (Strassman 1990).

  Er zijn wel bepaalde gevaren die niet uit het oog verloren mogen worden. De meeste MAO-remmers stimuleren de cardiovasculaire effecten van tyramine en andere monoamines die in voedsel voorkomen. Het consumeren van oude kaas, bier, wijn, zure haring, kippenlever, gist, grote hoeveelheden koffie, citrusvruchten, vijgen, tuinbonen, chocola of room terwijl MAO wordt afgeremd kan een hypertensie crisis veroorzaken wat een gevaarlijke stijging van de bloeddruk betekent. MAO-remmers gaan niet alleen met tryptamines interactie aan, maar ook met andere (psychoactieve) stoffen. De effecten van amfetamines, verdovende- en kalmerende middelen, anti-histamines, alcohol, pijnstillers en antidepressiva houden langer aan en intensiveren. Hieronder een lijst van stoffen die NIET ingenomen mogen worden 12 uur voor en 12 uur na het innemen van een MAO-remmer.

  Lijst van gevaarlijke combinaties

  Heel gevaarlijk:

  • Antidepressiva die Selective Serotonine Reuptake Inhibitors (SSRI's) bevatten, zoals het kruid kanna (Sceletium tortuosum) en pillen als paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft)
   Slaapmiddelen
   Verdovingsmiddelen
   Migraine medicijnen
   Allergie medicijnen
   Verkoudheidsmiddelen
   Cocaïne
   Amfetamine (speed)
   MDMA (XTC)
   Mescaline cacti (peyote en san pedro)
   Alcohol
   Ephedra/ephedrine (bijvoorbeeld producten als Ephedra Super caps, Super stacker, Ultra Boost) Pseudoephedrine
   Macromerine
   Fentermine
   Ephedra/ephedrine

  Risico's:

  • Hoofdpijn
   Misselijkheid
   Bewusteloosheid en soms zelfs de dood! (Als het misbruikt word / overmatig gebruik)
  Veroorzaken hoofdpijn en/of misselijkheid:

  • Zuivelproducten (melk, yoghurt, (zure) room)
   Alle oude kaassoorten (met uitzondering van: cottage cheese, roomkaas)
   Droge en gefermenteerde worst (bologna, salami, pepperoni, corned beef en lever)
   Niet-vers vlees, vis en eieren
   Zure haring en gedroogde zoute vis
   Vleesextracten
   Gistextracten/gebrouwen gist (Marmite)
   Zuurkool
   Fruit (bananen, avocado's, vijgen, rozijnen, rode pruimen, ananas, frambozen)
   Noten (pinda's)
   Tuinbonen en peulen (lima, favabonen, linzen, sneeuwerwten, en sojabonen)
   Sojasaus
   LSA (morning glory en baby hawaiian woodrose seeds)
   MDA gerelateerde kruiden (nootmuskaat, calamus)
   Chocolade
   Cafeïne (koffie, thee, cola, guarana, energy drinks)
   Ginseng
   St. Janskruid
   Neussprays (Vicks Sinex, Prevalin of Otrivin)


  Links / Referenties:

  Erowids MAOI Vault
  Azarius over MAO-inhibitors
  Gezondheidsweb
  Ziekenhuis.nl
  Wikipedia
  dutch-headshop.com

  Alle vragen / opmerkingen en kritiek zijn welkom om de kwaliteit te verbeteren van deze tekst.

  Hopelijk is het duidelijk voor iedereen nu, en weet je wat je beter niet kan combineren zonder extra risico's.

  Zoals altijd kijk goed uit als je een MAO remmer gebruikt en 1 of meerdere stofjes wilt gebruiken die hierboven staan.

  Veiligheid boven alles!
   
  Twirley Bird vindt dit leuk.
 2. Realities

  Realities Belezen gebruiker

  Nice!!! :rock: erg informatief

  en idd MAO-remmers zijn dan wel heel oude andidepressiva, in Belgie zijn enkel nog Nardelzine ( Fenelzine) en Aurorix ( Moclobemide) op de markt onder de antidepressiva, maar Selegiline en Rasagiline zijn ook MAO-remmers, worden gebruikt bij vormen van alzheimer dacht ik of bij parkinson.

  De reden dat fenelzine en./of moclobemide bijna niet meer voorgeschreven worden komt omwille van de levensgevaarlijke bijwerkingen ( interacties met voedsel bv. ) en met andere AD zoals de SSRI's, maar 25 to life thx voor je superpost.
   
 3. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  En dank voor je toevoeging! Heb die 2 er ook bijgezet.
  Hoe dat in België zit wist ik niet zo duidelijk dank dus voor de opheldering :wink:

  Even inspiratie opdoen voor een nieuw onderwerp nu.
   
 4. Goldkiwi

  Goldkiwi Newbie

  pas heel goed op met MAO remmers in combinatie met drugs... Als je een beetje pech hebt krijg je het serotoninesyndroom, wat inhoudt dat je hersenen zelf geen serotonine meer aan kunnen maken... dan ben je dus zwaar fucked
   
 5. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Goede post.
  Kan niet vaak genoeg gezegd worden heb ik al gemerkt in 'mijn' sociale kringen.
   
 6. Pandan

  Pandan Wijs gebruiker Emeritus Mod

  Sorry, maar hier ben ik het totaal niet mee eens. Het serotonine syndroom houd juist in dat er een te grote activiteit is in de hersenen van serotonine, dat je hersenen zelf geen serotonine meer aanmaken is dus niet waar.
   
 7. Medic

  Medic Belezen gebruiker

  Moclobemide is een reversibele MAO-remmer, is niet helemaal te vergelijken met de klassieke MAO-remmers waar ook een strikt dieet bij gevolgd moet worden en waarvoor veel meer waarschuwingen voor bestaan.
   
 8. Vlindertje91

  Vlindertje91 Experimenterende gebruiker

  Strattera is blijkbaar ook een lichte MAO-remmer. Misschien slim om die ook in het lijstje te zetten, ik kon er geen info over vinden toen ik het ging doen, dus ik heb uiteindelijk zelf maar onderzoek gedaan :)

  Edit: en begrijp ik nou goed dat je geen melatonine mag innemen naast een MAO-remmer? Ik krijg die shit voorgeschreven naast mijn Strattera! Als ik dit inderdaad goed begrepen heb wordt het misschien eens tijd mijn psychiater een mailtje te doen..
   
 9. Fool

  Fool Badass junkie

  Ik denk dat je psychiater wel weet wat hij doet. :P
   
 10. Benieuwd

  Benieuwd Newbie

  ik ga binnen 2 dagen ayahuasca voor de eerste keer proberen. woensdag heb ik lsd gebruikt, en donderdag speed en ghb.. ik zie op de meeste websites staan dat 12 uur voor en na niet mag worden gebruikt. weet iemand of dit gevolgen heeft als je toch nog buiten 12 uur zit maar ook minder als enkele dagen voor het combineren met een mao remmer
   
 11. acht.zes

  acht.zes Badass junkie

  @Benieuwd
  Dat ligt er aan wat de MAO remmer in kwestie is. Als dat Pergano Harmela is dan kan het wel, maar met de traditionele Banisteriopsis caapi liaan zou ik toch maar passen voor de zekerheid als ik jou was.

  Heb je ook nog een dieet gevolgd? Ook bepaalde voedingsstoffen kunnen uiterst giftig worden in combinatie met MAO remmers.

  Maar goed, Aya doe je niet zo maar even tussen neus en lippen door, het vereist een grondige voorbereiding.
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - MAO Remmers drugs
 1. Tijdloos
  Reacties:
  9
  Weergaven:
  23.538
 2. metaldevil666
  Reacties:
  5
  Weergaven:
  854
 3. PepTalk
  Reacties:
  16
  Weergaven:
  1.835
 4. Angramar Temenos
  Reacties:
  3
  Weergaven:
  979
 5. Angramar Temenos
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  513