• Beste Bezoeker,

  Het zal je niet ontgaan zijn dat er een wereldwijde uitbraak is van een nieuw coronavirus met officiële naam SARS-CoV-2. De naam van de ziekte die dit virus veroorzaakt is COVID-19. De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich snel. Het is niet 'zomaar een griepje'. De gevolgen van de ziekte, mede omdat er geen vaccin tegen is, kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor ouderen en mensen met onderliggende medische problemen: momenteel betreft het in de helft van COVID-19 patiënten op IC's in Nederland mensen van onder de 50; de jongste patiënt is slechts 16 jaar oud.

  De overheid heeft maatregelen ingesteld om de snelheid van verspreiding af te remmen, zodat de druk op de gezondeidszorg en andere cruciale sectoren niet in een keer te groot is. Hoewel het aantal kritieke patiënten nog relatief klein is, betekent een IC-opname wel een verblijf van een paar weken en de noodzaak tot beademing. COVID-19 kan namelijk ernstige longproblemen veroorzaken.

  Veel mensen die besmet zijn met het virus zullen alleen milde klachten ervaren. Ook is het inmiddels erg aannemelijk dat mensen zonder klachten de ziekte kunnen verspreiden. Om deze reden is op 15 maart besloten tot vergaande maatregelen. Grotere bijeenkomsten worden geschrapt, scholen en horeca- en sportgelegenheden worden gesloten, iedereen wordt gevraagd sociale contacten te minimaliseren en in het dagelijks leven anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Help mee om de verspreiding van dit virus af te remmen. Op deze manier kan voorkomen worden dat niet teveel mensen tegelijk de ziekte krijgen. Als iedereen een steentje bijdraagt, is het mogelijk om Italiaanse toestanden te voorkomen. Wil je weten hoe je kan helpen? Kijk dan op de website van de Nederlandse overheid, het RIVM of de WHO. Op deze pagina kun je zien hoeveel bevestigde COVID-19 meldingen er in Nederland zijn.

  Belangrijk: vermoed je dat je klachten hebben die duiden op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Ga dan niet naar je huisarts toe, maar bel deze indien je hulp nodig hebt. Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.

  Stay safe!

Handboek MDMA/XTC: handleiding

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Op het forum worden regelmatig vragen gesteld door mensen die kennis willen maken met deze drug. Naast de topics met focus op slechts de risico's van MDMA en de topic met veel achtergrondinformatie, miste ik toch een algemene handleiding (voor beginners). Daarom heb ik deze zelf maar geschreven. Ik heb een lijstje met links naar voorgenoemde topics helemaal onderaan gezet, lees deze ook goed door!

Voor we beginnen: XTC en MDMA zijn in feite hetzelfde, alleen is XTC een pil waarvan MDMA de werkzame stof is. Vanaf hier zal beiden dan ook bespreken onder de naam MDMA.


Disclaimer: (anonieme) bronnen op het internet kunnen onwetend, bevooroordeeld of zelfs kwaadwillig zijn.
Wees kritisch over elk advies dat je krijgt. Win bij meerdere bronnen informatie in, en bespreek druggebruik het liefst op voorhand met een expert (zoals je behandelend arts, een psycholoog of een betrouwbare ervaringsdeskundige).


De bronnen die ik aanhaal geven soms iets andere informatie. Ik heb aan de hand van de betrouwbaarheid van de bron en de recentheid van de informatie een keuze gemaakt welke informatie ik hier vermeld. Aan de bodem van deze handleiding vermeld ik alle gebruikte bronnen; je zou er verstandig aan doen ze zelf ook te lezen.


Inhoudsopgave
 • Werking en duur
 • Gewenste effecten
 • Lichamelijke effecten
 • Mogelijke ongewenste effecten
 • Risico’s
 • Combineren met recreatieve drugs
 • Combineren met medicatie
 • Verslavingskans
 • Testen
 • Trip optimaliseren
 • Dosering
 • Toedieningswijze
 • Frequentie van gebruik
 • Setting
 • Eerste keer gebruiken
 • Bronvermelding
 • Andere DrugsForum posts over MDMA

Werking en duur

MDMA beïnvloedt de werking en afgifte van neurotransmitters, en dan vooral serotonine. De concentratie van serotonerge zenuwen is erg hoog in het limbische systeem, het gebied in de hersenen dat emoties regelt en waar het beloningscentrum ligt. Deze overstimulatie zorgt voor de effecten die je ervaart bij MDMA-gebruik.

Binnen 20-60 minuten na het oraal innemen van de drug begin je het effect te voelen. De effecten nemen na zo’n 4 uur geleidelijk af, en na 5 à 6 uur voel je je weer min of meer nuchter (je bent dan echter zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid, dus vermijd risicovolle situaties en deelname aan het verkeer).
Bij anale en nasale toediening treden de effecten eerder op, en duurt de trip korter.


Gewenste effecten
 • Euforie
 • Verliefde en warme gevoelens
 • Je wordt energiek (veel mensen krijgen zin om te dansen)
 • Praatgraagheid
 • Aangename tintelingen
 • Je voelt je alert en helder
 • Intensere waarneming: alles ziet er mooier uit, muziek klinkt beter, en lichamelijk contact en seks voelen geweldig
 • Je bent minder geremd
 • (Soms) lichte hallucinaties

Lichamelijke effecten
 • Hogere hartslag
 • Hogere bloeddruk
 • Hogere lichaamstemperatuur

Mogelijke ongewenste effecten
 • Droge mond
 • Niet kunnen plassen
 • Misselijkheid
 • Kaakkramp en tandenknarsen
 • Hartkloppingen
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn
 • Paniek wanneer het effect heviger is dan verwacht
 • Een bedrukte stemming en lage energie in de dagen na gebruik, in sommige gevallen depressieve klachten of slaapproblemen

Risico’s

Zoals met elke drug is overdosering gevaarlijk, en kan dit ernstige effecten (waaronder de dood) tot gevolg hebben. Houd je dan ook aan de aanbevolen dosering. De LD-50 van MDMA, zijnde de dosis waarbij je een kans van 50% loopt om te overlijden, wordt geschat op 10mg à 20mg per kg lichaamsgewicht, en wordt bij hogere doseringen exponentieel groter (https://thedea.org/mdma-risks-science-and-statistics-technical-faq/). Als je dus onverstandige hoeveelheden MDMA gaat gebruiken, overschrijd dan in ieder geval NOOIT de grens van 10mg per kg lichaamsgewicht.

Bij MDMA-gebruik, vooral bij te hoge doseringen, kan het serotonine syndroom optreden. De overmatige aanwezigheid van serotonine in het brein veroorzaakt dan ernstige lichamelijke en psychische klachten, en kan in extreme gevallen zelfs leiden tot de dood (http://hulpgids.nl/informatie/medicijnen/serotoninesyndroom/). Bij verantwoordelijk druggebruik zijn deze risico’s beperkt: wees echter zeer voorzichtig met het combineren van middelen die invloed hebben op de serotoninehuishouding. Enkele voorbeelden: antidepressiva (vooral MAO-remmers), astmamedicijnen, 5-HTP en L-tryptofaan. Als je medicatie of voedingssuplementen slikt, is het verstandig je huisarts te vragen of deze veilig gecombineerd kunnen worden met MDMA.

Bij bestaande medische aandoeningen is druggebruik vaak af te raden. Vermijd MDMA in ieder geval als je een van de volgende aandoeningen hebt: hartklachten, psychische problemen, astma, hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte. Als je last hebt van een andere aandoening is een gesprek met je huisarts zeker aan te raden over de risico’s bij druggebruik.

Ook heeft MDMA invloed op je beoordelingsvermogen. Wees dus voorzichtig in riskante situaties, vermijd onveilige seks, zorg ervoor dat je jezelf niet uitput of je lichaam anderszins verwaarloost, en neem absoluut geen deel aan het verkeer.

Als je MDMA gebruikt heb je een hogere lichaamstemperatuur. Neem dus regelmatig pauzes van het dansen, draag geen te warme kleding (en geen hoofddeksel), en drink genoeg water. Eén of twee glazen water per uur is een goede richtlijn. Overdrijf het niet; als je veel te veel water drinkt loop je het risico op watervergiftiging.


Combineren met recreatieve drugs

Bij het combineren van MDMA met andere drugs zijn de risico’s groter dan bij gebruik van één van de twee. Sommige combinaties zijn riskanter dan andere. Ook kunnen sommige combinaties de werking van de drugs teniet doen.

Een overzicht van het risico van combinatie met veelvoorkomende drugs:

Laag risico

Hoger risico


Gevaarlijk!

(Bron: https://wiki.tripsit.me/images/3/3a/Combo_2.png )


Combineren met medicatie

Combineren met antidepressiva kan levensgevaarlijk zijn, en de MDMA zal sowieso minder goed werken (of helemaal niet).
Andere medicatie kan ook gevaarlijk zijn: bespreek druggebruik altijd met je behandelend arts als je medicatie gebruikt! Wees in ieder geval extra voorzichtig met medicatie voor deze aandoeningen: epilepsie, depressie, hypertensie, psychose, astma, chronische pijn.

( Bron: https://www.jellinek.nl/interactie-drugs-medicijnen/adhd/?drugssoort=xtc-mdma )


Verslavingskans

Lichamelijke afhankelijkheid van MDMA komt in principe niet voor. Er zijn echter wel mensen die een sterke geestelijke afhankelijkheid aan MDMA ontwikkelen. Niet alleen is overmatig druggebruik slecht voor je gezondheid, het kan ook zware gevolgen hebben voor je professionele leven en privéleven. De beste manier om een verslaving te voorkomen is door je gebruik consequent te beperken. Een minimale periode van 3 maanden tussen MDMA-gebruik is zeer aangeraden.
Bij verslaving is het ten zeerste aangeraden hulp te zoeken. Een gesprek met de huisarts in een goed begin; hij of zij kan je verder helpen.


Testen

Laat altijd je drugs testen! Je weet nooit zeker wat erin zit (en welke hoeveelheid van deze stof).

In Nederland zijn er verschillende testcentra, waar je je drugs gratis en anoniem kunt laten testen. Voor het testen moet je een hele pil afgeven (bij poeders minstens 100mg en bij vloeistoffen minstens 2ml). Bij pillen en poeders kun je kiezen voor een sneltest: indien het lab bekend is met de pil krijg je meteen resultaat. Anders krijg je de uitslag na een week.
Na het testen krijg je de afgegeven drugs niet terug (er zijn immers stoffen aan toegevoegd om de samenstelling te bepalen). Gebruik dit niet als excuus om niet te testen, het is een kleine prijs die je betaalt voor je veiligheid!

Bron: (https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs-test-service/hoe-werkt-dat-testen/ )

In België kun je terecht bij Modus Vivendi te Brussel om je drugs te laten testen. Website (in het Frans): http://www.modusvivendi-be.org/spip.php?rubrique42


Trip optimaliseren

Druggebruik is een aanslag op je lichaam, en het is dan ook verstandig om een paar dagen van tevoren en een paar dagen erna extra goed voor je lijf te zorgen. Slaap genoeg, vermijd stressvolle situaties (en zorg dat je de dag na je druggebruik geen verplichtingen hebt), eet voldoende en gevarieerd en vul tekorten in je lichaam aan met supplementen.
Multivitamines zijn aan te raden, alsook vitamine C. Veel mensen nemen ook een magnesiumsupplement (om kaakkramp en spierpijn te voorkomen), de effectiviteit hiervan is niet bewezen maar het lijkt geen kwaad te kunnen.

De dagen na gebruik kun je 5-HTP en L-tryptofaan gebruiken om je serotoninevoorraad aan te vullen. Doe dit echter niet voor of tijdens je MDMA-gebruik, aangezien je hiermee het risico op serotonine syndroom verhoogt.


Dosering

De aanbevolen dosis per keer is voor vrouwen 1mg à 1,5mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Voor mannen kun je dezelfde richtlijn aanhouden, hoewel sommige bronnen 2mg MDMA per kg lichaamsgewicht als bovengrens voeren.
Het overschrijden van deze doseringsnorm kan een negatieve invloed hebben op je trip, en kan er op de lange termijn voor zorgen dat je helemaal niet meer van MDMA kunt genieten. Het is dus niet alleen erg ongezond, maar ook zonde van het (toekomstige) plezier dat je aan deze drug kunt beleven. Doe het dus gewoon niet!


Toedieningswijze

Pillen worden geslikt. MDMA-kristallen (of poeder) kan zowel geslikt als gesnoven worden; snuiven is echter pijnlijk aan de neus, en de trip duurt aanzienlijk korter. Je kunt drugs ook anaal aanbrengen. Voor meer informatie over anale toediening kun je hier terecht: https://drugsforum.nl/threads/pluggen-voor-dummies.31765/


Frequentie van gebruik

MDMA pleegt roofbouw op je serotoninevoorraad (en in het algemeen op je lichaam). Bij te regelmatig gebruik nemen de (gewenste) effecten af, en wordt de impact op je gezondheid steeds groter. Vermijd dit dus.
De richtlijn die de meeste instanties adviseren is hoogstens ééns gebruiken in de 2 à 3 maanden. Zelf houd ik altijd een minimum van drie maanden aan (en vaak langer) zodat ik zeker weet dat ik, elke keer dat ik MDMA gebruik, optimaal geniet.


Setting

De omgeving waarin je drugs gebruikt heeft een grote impact op de manier waarop je je trip ervaart. Voor een eerste kennismaking met een drug wordt altijd aangeraden om in een vertrouwde omgeving te beginnen met een lage dosis, in gezelschap van een tripsitter: iemand die je vertrouwt, die ervaring heeft met de drug, die nuchter is, en die in staat is om kalm te blijven en correct te handelen in noodsituaties. Vaak blijkt de aanwezigheid van een tripsitter niet nodig, maar veiligheid gaat voor. Bovendien kan het ook een geruststellende werking hebben, als je weet dat er iemand voor je klaarstaat als het nodig is.

Zorg voor muziek die je fijn vindt, een opgeruimde omgeving, en geen ongewenst contact met de buitenwereld. Zet je telefoon op vliegtuigstand en zet de deurbel uit.
Bij MDMA-gebruik word je euforisch en energiek, en heb je zin om te feesten. Als je toch graag naar een concert of feest wil gaan, kun je het beste thuis afwachten hoe de ervaring je bevalt. Daarna kun je alsnog naar het feest toegaan, als je je er goed bij voelt.


Geniet, en... wees verstandig!


Bronvermelding:
https://www.erowid.org/chemicals/mdma/mdma.shtml
https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/xtc/xtc-feiten/
https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/xtc-mdma/
http://www.unity.nl/drug/xtc/
https://www.druglijn.be/drugs-abc/xtc
https://www.mdma.net/

Andere DrugsForum posts over MDMA:
https://drugsforum.nl/threads/uitgebreide-informatie-over-mdma-engels.48617/
https://drugsforum.nl/threads/xtc-informatie-om-risicos-te-beperken.31774/
https://drugsforum.nl/threads/wat-zijn-de-risicos-van-het-slikken-van-hooggedoseerde-xtc.42311/
https://drugsforum.nl/threads/antidepressiva-in-combinatie-met-xtc.52705/
https://drugsforum.nl/threads/verminderde-hersenschade-bij-mdma-gebruik.31767/
https://drugsforum.nl/threads/mdma-dip-wat-te-doen-5-htp.30238/
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mindless

Badass junkie
Zweefkees
Emeritus Mod
Top Tripreporter
Geweldig initiatief Fenrir! Bedankt voor de moeite die je hierin hebt gestoken. :) Ik heb hier direct een sticky van gemaakt, dat lijkt me wel zo handig.

Ik heb het doorgelezen en voor zover ik zie klopt de informatie. Als anderen, voornamelijk mensen die er veel verstand van hebben, dit ook even zouden willen doen en zonodig aangeven of er eventueel iets niet helemaal klopt, dan kan dat aangepast worden.
 

De Dunne

DF-koning
Super idee dit! Goed gedaan hoor. Het is idd zo dat er heel vaak vertelt moet worden over xtc/mdma gebruik. Ik en velen hier werden er soms al een beetje eeeeeeh lichtelijk moe van dat er vaak dezelfde vragen/anekdotes komen met ongezond of gevaarlijk gebruik.
Nu kunnen we gelijk hier naar toe verwijzen en is alles op een rij duidelijk.
Lullig voor jou Fenrir dat je niet kon slapen maar het heeft wel iets opgeleverd! Bedankt! :yum:
 

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Graag gedaan hoor!

Ik en velen hier werden er soms al een beetje eeeeeeh lichtelijk moe van dat er vaak dezelfde vragen/anekdotes komen met ongezond of gevaarlijk gebruik.
Dat vermoeden had ik al ja :wink:

Misschien moeten we Yolo bedanken voor het uitdelen van advies, enkele uren na het plaatsen van een topic vol... interessante... verwachtingen over zijn (aanstaande) eerste keer XTC. Daar schrok ik wel even van.
 

De Dunne

DF-koning
Graag gedaan hoor!Dat vermoeden had ik al ja :wink:

Misschien moeten we Yolo bedanken voor het uitdelen van advies, enkele uren na het plaatsen van een topic vol... interessante... verwachtingen over zijn (aanstaande) eerste keer XTC. Daar schrok ik wel even van.
Oh echt? Ik geef toe, die van Yolo was best erg maar er zijn echt nog veel "ergere" te vinden...
"Ik heb 5 pillen op al een paar weekenden achter elkaar en voel me zo rot, hoe komt dat? Snap er niks van"

Zulke dus... Maar jij bent goed bezig kerel!
 

Gabbertje

Wijs gebruiker
Ik hoop dat ik het hier mag vragen :tongueout: Ik ga vanavond MDMA doen (had het verplaatst). Alleen ik sport graag, is het slim dan ik zo ga sporten en vanavond MDMA? Het put beiden je lichaam uit.
 

De Dunne

DF-koning
Ik hoop dat ik het hier mag vragen :tongueout: Ik ga vanavond MDMA doen (had het verplaatst). Alleen ik sport graag, is het slim dan ik zo ga sporten en vanavond MDMA? Het put beiden je lichaam uit.
Het ligt er aan hoeveel je sport. Ga je een marathon lopen dan nee maar een uurtje sportschool kan geen kwaad.
 

De Dunne

DF-koning
Bedankt voor je reactie! Ik sport altijd anderhalf uur intensief in de sportschool, dan ga ik zo toch naar de sportschool :confused:mile:
Ook ligt het aan of je vanavond naar een feest gaat of een thuissetting. Op een feest oververmoei je jezelf snel en met thuissetting niet. Veel plezier met je xtc! Ik heb zelf ook wel weer zin over een poosje!
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Goed bezig hoor Fenrir. Klopt allemaal en ook super duidelijk uiteen gezet.

Het enige wat wellicht nog toegevoegd zou kunnen worden is een iets uitgebreidere omschrijving over de werking in de hersenen. Of anders misschien een linkje naar het filmpje van jellinek hierover. Die hebben namelijk mooie en begrijpelijke animaties gemaakt over de werking van een aantal bekende drugs.

Ik ben wel zo vrij geweest om Tramadol en AMT toe te voegen aan gevaarlijke combinaties, bron: http://drugs.tripsit.me/mdma

Vooral tramadol wordt veel als medicatie gebruikt en omdat de rest van de opiaten bij laag risico staan, zouden mensen anders wel eens kunnen denken dat ze tramadol relatief veilig kunnen combineren met MDMA terwijl tramadol juist binnen de opiaten een van de middelen is die heel gevaarlijk is in combinatie met serotonine releasers.
 

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Er zijn twee veranderingen voorgesteld, misschien dat @Tijdloos, @Mindless of @Psychedelibee deze door kunnen voeren?

1. Het embedden van dit filmpje onder het kopje Werking en duur: (of bedoelde je een andere, @Psychedelibee?)

2. Onder het kopje Hoger risico staat GHB/GHL, dit moet GHB/GBL zijn!

Het enige wat wellicht nog toegevoegd zou kunnen worden is een iets uitgebreidere omschrijving over de werking in de hersenen. Of anders misschien een linkje naar het filmpje van jellinek hierover. Die hebben namelijk mooie en begrijpelijke animaties gemaakt over de werking van een aantal bekende drugs.
Ik koos voor een zeer beknopte uitleg om het allemaal overzichtelijk en interessant te houden. Het invoegen van een filmpje is wel een prima idee!

Ik ben wel zo vrij geweest om Tramadol en AMT toe te voegen aan gevaarlijke combinaties, bron: http://drugs.tripsit.me/mdma
Geweldig, bedankt voor de aanvulling!

GHL ken ik niet. Is dat een derivaat van GHB of moet het GBL zijn?
Scherp opgemerkt, dat is een typfout en moet inderdaad GBL zijn.
 

25tolife

Badass junkie
Tripreporter
Oops een typo kan iedereen overkomen. Heb er tevens Handboek van gemaakt. Mooie post, erg duidelijk en overzichtelijk!

Is het zo naar wens?
 

25tolife

Badass junkie
Tripreporter
Is deze anders beter? Recent over hoge doseringen die er nu veel zijn.
Ook van Jellinek
 

Fool

Badass junkie
Wat een superheerlijk initiatief!

Ik ben zo vrij geweest om de risico-tabellen even up te daten, naar mijn mening zaten er een paar onjuistheden/onvolledigheden tussen. Wat vind je van deze lijst?

Laag risico

Hoger risico


Gevaarlijk!

 
Laatst bewerkt door een moderator:

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Wat een superheerlijk initiatief!

Ik ben zo vrij geweest om de risico-tabellen even up te daten, naar mijn mening zaten er een paar onjuistheden/onvolledigheden tussen. Wat vind je van deze lijst?
Wow, bedankt voor je geweldige aanvullingen en correcties! :grin:

De aanvullingen lijken op hun plek, en ook de nieuwe positie van de 5-MeO's en 2C-T-X ben ik het (gezien je bronvermelding) mee eens.

Ik vraag me alleen af waarom je NBOMes bij "Gevaarlijk!" plaatst? Voor zover ik weet stimuleert het de 5-HT2A-receptor zonder afgifte van serotonine (dus geen serotonine syndroom), is de neurotoxiciteit laag (ook in combinatie met methylgroepen) en is het grootste risico van deze combinatie bloedverdikking + verhoogde hartslag, hetgeen tot complicaties kan leiden maar niet direct gevaarlijk is.

(Een poosje Googlen leerde me alleen maar dat er in Australië mensen overleden zijn aan 25C-NBOMe in combinatie met 4-FA, bij onvermoedend gebruik.)

Heb je een bron om het gevaar van de combinatie te onderbouwen?
 

Fool

Badass junkie
Terechte vraag, in eerste instantie was die verplaatsing ook enkel gebaseerd op mijn begrip van deze stoffen zelf, niet van een hoop gegoogle. Ik zal een poging doen om dit even netjes uit te werken, maar je zult me mijn slordigheid moeten vergeven: ik typ dit snel op mijn mobiel. Ik ga bij mijn uitwerking voor het gemak alleen even uit van 25i-NBOMe, daarover is het meeste bekend.

25I-NBOMe is inderdaad een serotonine-agonist, het is namelijk een selectieve volledige 5HT1A-agonist .*
* http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0968089608003660?via=ihub

Selectief betekend dat het zo'n sterk effect heeft op 'zijn' receptor, dat eventuele effecten (bij dezelfde dosering) op andere receptoren insignificant raken. Een 'volledige' agonist(in tegenstelling tot een 'gedeeltelijke' agonist) is in staat om aan alle beschikbare receptoren te binden. Gedeeltelijke agonisten krijgen daarentegen steeds meer moeite om te binden aan receptoren, naar mate de hoeveelheid bezette receptoren groeit. Een volledige agonist lijkt daardoor dus bijna oneindig in effect te kunnen groeien, of ten minste totdat alle beschikbare receptoren bezet zijn.

Aangezien bijna alle drugs en medicatie gewone 'gedeeltelijke' agonisten zijn is het wellicht wat lastig voorstellen wat dit precies inhoud, maar laten we het er maar op houden dat 25I 'vals speelt', door zich in te houden als er meerdere receptoren bezet zijn (indien je ermee bekend bent zou je misschien de analogie 'sterk zuur' en 'zwak zuur' kunnen aanhouden, dat heeft hier wel iets van weg'.

Het punt hiervan is echter dat 25I-NBOMe een superpotente stof is die OP ZICHZELF al levensgevaarlijk kan zijn als je dosering ook maar iets te hoog is. NBOMe's staan daarom, in principe, ook al bekend voor bijwerkingen als paranoia, verwardheid, hypertensie, tremoren, spierspanning, epileptische insulten en Rabdomolyse (je lichaam breekt hier je spieren supersnel af).
Bron: https://erowid.org/chemicals/2ci_nbome/2ci_nbome_effects.shtml
Er zijn overigens wel 'wat meer' mensen overleden aan deze stoffen, dan enkel het groepje uit Australië die je aanhaalt. Zie ook: https://erowid.org/chemicals/2ci_nbome/2ci_nbome_death.shtml en https://erowid.org/chemicals/2cc_nbome/2cc_nbome_death.shtml .

Maargoed, kort gezegd staat 25x-NBOMe's erom bekend dat ze vrij snel serotonine-syndroom-verschijnselen veroorzaken. Daar ze niet direct serotonine in de synapsspleten pompen maakt hiervoor heb verschil: het gaat er immers om wat de taken zijn die je hersenen uitvoeren, niet is dat achter de schermen is aangestuurd voor serotonine of een agonist. (daarnaast zal een agonist die een signaal doorgeeft natuurlijk wel zijn opvolgen stimuleren om serotonine vrij te laten)

Dus ja, ik vind het niet verstandig om een superpotente, serotoninesyndroom-veroorzakende stof met MDMA te gaan combineren. Maar in vind het helemaal onverstandig als deze stof toevallig ook nog eens een volledige agonist is, daarbij heb je namelijk geen bescherming meer in de vorm van het 'maximale effect' dat een drug en serotonine kan veroorzaken. Daarbij is het maximale effect gewoon einde verhaal. :(

Ik heb geen specifieke bron over dat iemand overleden is aan de combinatie mdma en 25I-NBOMe, maar volgens mij heb ik wel duidelijk aangegeven wat de risico's zijn bij losstaand 25I-NBOMe gebruik. Het lijkt me vanuit daar een logische conclusie om de combinatie met MDMA als gevaarlijk te beschouwen, ben je het daarmee eens? :)
 

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
@Psychedelibee @Mindless @Tijdloos Er zijn weer enkele aanpassingen voorgesteld! Zou deze lijst geüpdatet kunnen worden?

Laag risico

Hoger risico


Gevaarlijk!...

Ik heb geen specifieke bron over dat iemand overleden is aan de combinatie mdma en 25I-NBOMe, maar volgens mij heb ik wel duidelijk aangegeven wat de risico's zijn bij losstaand 25I-NBOMe gebruik. Het lijkt me vanuit daar een logische conclusie om de combinatie met MDMA als gevaarlijk te beschouwen, ben je het daarmee eens? :confused:mile:
Nu ben ik het daar zeker mee eens. Ik heb gevraagd of de veranderingen doorgevoerd kunnen worden :wink:
Nogmaals, bedankt voor alle moeite!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Fool

Badass junkie
Graag gedaan, jij bedankt voor de rest van dit report, en voor de extra kwaliteit-controle! :)
 

Fenrir

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Tripreporter
Ik lees net een interessante rapportage over vervuiling van xtc-pillen op de site van Jellinek (link):

In 2017 zijn er door testservice A'dam 2.386 pillen getest, waarvan 94% slechts MDMA als werkzame stof bevatte, 2% hoofdzakelijk MDMA maar ook andere psychoactieve stoffen, en 1% voornamelijk of uitsluitend andere psychoactieve stoffen. (De overige 3% wordt niet besproken, ik vermoed dat deze in het geheel geen werkzame stoffen bevatten.)

"Vervuilende stoffen die aangetroffen zijn:
- cafeïne (28x)
- N.N-Dimethyl-MDA (11x)
- alpha-methoxy-MDMA (10x)
- 4-FA (8x)
- 3,4-methylenedioxy-N-methylbenzylamine (6x)
- MDEA (5x)
- 2C-B (5x)
- amfetamine (4x)
- MDA (4x)
- levamisol (4x)
- BK-MDDMA (2x)
- MDDMA (2x)
- methylone (2x)

Veel mensen denken dat er ook speed (amfetamine) in XTC-pillen zit. Dit komt echter nauwelijks voor."

De gemiddelde dosis MDMA per pil is in 2017 toegenomen naar 168 mg.

Er zijn momenteel 8 pillen in omloop waarvoor (nationaal) gewaarschuwd wordt, de lijst is hier te downloaden (.pdf). Slechts één hiervan bevat een gevaarlijke stof, namelijk 30mg PMMA (naast 115mg MDMA). Voor de rest wordt gewaarschuwd omdat ze psychoactieve stoffen bevatten die voor onverwachte effecten zorgen, zoals 2C-B, 2C-B-fly, DOC en 4-FA.
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
De Leukste Thuis!
@Fenrir

De LD50 van XTC is geen 10 a 20mg/kilo lichaamsgewicht maar ergens tussen se 100 a 300mg/kilo lichaamsgewicht.

Het artikel waarnaar verwezen wordt spreekt ook van 100 a 300mg/kilo lichaamsgewicht:
The LD50 of MDMA ranges from about 100-300 mg/kg in assorted rodents
bron: https://thedea.org/mdma-risks-science-and-statistics-technical-faq/
Waarna een aanname komt die op een specifiek specifiek geval gebaseerd is, de dood van een 10 jarig meisje die 5 niet gekwantificeerde en gekwalilificeerde xtc pillen nam, die 10 a 20mg/kilo is dus gebaseerd op dat ene geval waarvan dus niet eens zeker was wat de dosering nu was.
Ook WIKI spreekt van 160mg/kilo lichaamsgewicht:
Methylenedioxymethamphetamine (MDMA, ecstasy) rat, oral 160 mg/kg 0.18
bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Median_lethal_dose

Gelieve dit te veranderen, anders haken mensen die de handleiding lezen af als ze deze misinformatie lezen:

Weet ik, ik neem jullie advies zeer serieus, geloof me.
Ik was het aan het lezen maar gestopt toen ik dit zag:

Houd je dan ook aan de aanbevolen dosering. De LD-50 van MDMA, zijnde de dosis waarbij je een kans van 50% loopt om te overlijden, wordt geschat op 10mg à 20mg per kg lichaamsgewicht
 
Laatst bewerkt:
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan