Op zoek naar iets nieuws

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

l03

Newbie
Op het forum worden regelmatig vragen gesteld door mensen die kennis willen maken met deze drug. Naast de topics met focus op slechts de risico's van MDMA en de topic met veel achtergrondinformatie, miste ik toch een algemene handleiding (voor beginners). Daarom heb ik deze zelf maar geschreven. Ik heb een lijstje met links naar voorgenoemde topics helemaal onderaan gezet, lees deze ook goed door!

Voor we beginnen: XTC en MDMA zijn in feite hetzelfde, alleen is XTC een pil waarvan MDMA de werkzame stof is. Vanaf hier zal beiden dan ook bespreken onder de naam MDMA.


Disclaimer: (anonieme) bronnen op het internet kunnen onwetend, bevooroordeeld of zelfs kwaadwillig zijn.
Wees kritisch over elk advies dat je krijgt. Win bij meerdere bronnen informatie in, en bespreek druggebruik het liefst op voorhand met een expert (zoals je behandelend arts, een psycholoog of een betrouwbare ervaringsdeskundige).


De bronnen die ik aanhaal geven soms iets andere informatie. Ik heb aan de hand van de betrouwbaarheid van de bron en de recentheid van de informatie een keuze gemaakt welke informatie ik hier vermeld. Aan de bodem van deze handleiding vermeld ik alle gebruikte bronnen; je zou er verstandig aan doen ze zelf ook te lezen.


Inhoudsopgave
 • Werking en duur
 • Gewenste effecten
 • Lichamelijke effecten
 • Mogelijke ongewenste effecten
 • Risico’s
 • Combineren met recreatieve drugs
 • Combineren met medicatie
 • Verslavingskans
 • Testen
 • Trip optimaliseren
 • Dosering
 • Toedieningswijze
 • Frequentie van gebruik
 • Setting
 • Eerste keer gebruiken
 • Bronvermelding
 • Andere DrugsForum posts over MDMA

Werking en duur

MDMA beïnvloedt de werking en afgifte van neurotransmitters, en dan vooral serotonine. De concentratie van serotonerge zenuwen is erg hoog in het limbische systeem, het gebied in de hersenen dat emoties regelt en waar het beloningscentrum ligt. Deze overstimulatie zorgt voor de effecten die je ervaart bij MDMA-gebruik.

Binnen 20-60 minuten na het oraal innemen van de drug begin je het effect te voelen. De effecten nemen na zo’n 4 uur geleidelijk af, en na 5 à 6 uur voel je je weer min of meer nuchter (je bent dan echter zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid, dus vermijd risicovolle situaties en deelname aan het verkeer).
Bij anale en nasale toediening treden de effecten eerder op, en duurt de trip korter.


Gewenste effecten
 • Euforie
 • Verliefde en warme gevoelens
 • Je wordt energiek (veel mensen krijgen zin om te dansen)
 • Praatgraagheid
 • Aangename tintelingen
 • Je voelt je alert en helder
 • Intensere waarneming: alles ziet er mooier uit, muziek klinkt beter, en lichamelijk contact en seks voelen geweldig
 • Je bent minder geremd
 • (Soms) lichte hallucinaties

Lichamelijke effecten
 • Hogere hartslag
 • Hogere bloeddruk
 • Hogere lichaamstemperatuur

Mogelijke ongewenste effecten
 • Droge mond
 • Niet kunnen plassen
 • Misselijkheid
 • Kaakkramp en tandenknarsen
 • Hartkloppingen
 • Overmatig zweten
 • Hoofdpijn
 • Paniek wanneer het effect heviger is dan verwacht
 • Een bedrukte stemming en lage energie in de dagen na gebruik, in sommige gevallen depressieve klachten of slaapproblemen

Risico’s

Zoals met elke drug is overdosering gevaarlijk, en kan dit ernstige effecten (waaronder de dood) tot gevolg hebben. Houd je dan ook aan de aanbevolen dosering. De LD-50 van MDMA, zijnde de dosis waarbij je een kans van 50% loopt om te overlijden, wordt geschat op 10mg à 20mg per kg lichaamsgewicht, en wordt bij hogere doseringen exponentieel groter (https://thedea.org/mdma-risks-science-and-statistics-technical-faq/). Als je dus onverstandige hoeveelheden MDMA gaat gebruiken, overschrijd dan in ieder geval NOOIT de grens van 10mg per kg lichaamsgewicht.

Bij MDMA-gebruik, vooral bij te hoge doseringen, kan het serotonine syndroom optreden. De overmatige aanwezigheid van serotonine in het brein veroorzaakt dan ernstige lichamelijke en psychische klachten, en kan in extreme gevallen zelfs leiden tot de dood (http://hulpgids.nl/informatie/medicijnen/serotoninesyndroom/). Bij verantwoordelijk druggebruik zijn deze risico’s beperkt: wees echter zeer voorzichtig met het combineren van middelen die invloed hebben op de serotoninehuishouding. Enkele voorbeelden: antidepressiva (vooral MAO-remmers), astmamedicijnen, 5-HTP en L-tryptofaan. Als je medicatie of voedingssuplementen slikt, is het verstandig je huisarts te vragen of deze veilig gecombineerd kunnen worden met MDMA.

Bij bestaande medische aandoeningen is druggebruik vaak af te raden. Vermijd MDMA in ieder geval als je een van de volgende aandoeningen hebt: hartklachten, psychische problemen, astma, hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte. Als je last hebt van een andere aandoening is een gesprek met je huisarts zeker aan te raden over de risico’s bij druggebruik.

Ook heeft MDMA invloed op je beoordelingsvermogen. Wees dus voorzichtig in riskante situaties, vermijd onveilige seks, zorg ervoor dat je jezelf niet uitput of je lichaam anderszins verwaarloost, en neem absoluut geen deel aan het verkeer.

Als je MDMA gebruikt heb je een hogere lichaamstemperatuur. Neem dus regelmatig pauzes van het dansen, draag geen te warme kleding (en geen hoofddeksel), en drink genoeg water. Eén of twee glazen water per uur is een goede richtlijn. Overdrijf het niet; als je veel te veel water drinkt loop je het risico op watervergiftiging.


Combineren met recreatieve drugs

Bij het combineren van MDMA met andere drugs zijn de risico’s groter dan bij gebruik van één van de twee. Sommige combinaties zijn riskanter dan andere. Ook kunnen sommige combinaties de werking van de drugs teniet doen.

Een overzicht van het risico van combinatie met veelvoorkomende drugs:

Laag risico

Hoger risico


Gevaarlijk!

(Bron: https://wiki.tripsit.me/images/3/3a/Combo_2.png )


Combineren met medicatie

Combineren met antidepressiva kan levensgevaarlijk zijn, en de MDMA zal sowieso minder goed werken (of helemaal niet).
Andere medicatie kan ook gevaarlijk zijn: bespreek druggebruik altijd met je behandelend arts als je medicatie gebruikt! Wees in ieder geval extra voorzichtig met medicatie voor deze aandoeningen: epilepsie, depressie, hypertensie, psychose, astma, chronische pijn.

( Bron: https://www.jellinek.nl/interactie-drugs-medicijnen/adhd/?drugssoort=xtc-mdma )


Verslavingskans

Lichamelijke afhankelijkheid van MDMA komt in principe niet voor. Er zijn echter wel mensen die een sterke geestelijke afhankelijkheid aan MDMA ontwikkelen. Niet alleen is overmatig druggebruik slecht voor je gezondheid, het kan ook zware gevolgen hebben voor je professionele leven en privéleven. De beste manier om een verslaving te voorkomen is door je gebruik consequent te beperken. Een minimale periode van 3 maanden tussen MDMA-gebruik is zeer aangeraden.
Bij verslaving is het ten zeerste aangeraden hulp te zoeken. Een gesprek met de huisarts in een goed begin; hij of zij kan je verder helpen.


Testen

Laat altijd je drugs testen! Je weet nooit zeker wat erin zit (en welke hoeveelheid van deze stof).

In Nederland zijn er verschillende testcentra, waar je je drugs gratis en anoniem kunt laten testen. Voor het testen moet je een hele pil afgeven (bij poeders minstens 100mg en bij vloeistoffen minstens 2ml). Bij pillen en poeders kun je kiezen voor een sneltest: indien het lab bekend is met de pil krijg je meteen resultaat. Anders krijg je de uitslag na een week.
Na het testen krijg je de afgegeven drugs niet terug (er zijn immers stoffen aan toegevoegd om de samenstelling te bepalen). Gebruik dit niet als excuus om niet te testen, het is een kleine prijs die je betaalt voor je veiligheid!

Bron: (https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs-test-service/hoe-werkt-dat-testen/ )

In België kun je terecht bij Modus Vivendi te Brussel om je drugs te laten testen. Website (in het Frans): http://www.modusvivendi-be.org/spip.php?rubrique42


Trip optimaliseren

Druggebruik is een aanslag op je lichaam, en het is dan ook verstandig om een paar dagen van tevoren en een paar dagen erna extra goed voor je lijf te zorgen. Slaap genoeg, vermijd stressvolle situaties (en zorg dat je de dag na je druggebruik geen verplichtingen hebt), eet voldoende en gevarieerd en vul tekorten in je lichaam aan met supplementen.
Multivitamines zijn aan te raden, alsook vitamine C. Veel mensen nemen ook een magnesiumsupplement (om kaakkramp en spierpijn te voorkomen), de effectiviteit hiervan is niet bewezen maar het lijkt geen kwaad te kunnen.

De dagen na gebruik kun je 5-HTP en L-tryptofaan gebruiken om je serotoninevoorraad aan te vullen. Doe dit echter niet voor of tijdens je MDMA-gebruik, aangezien je hiermee het risico op serotonine syndroom verhoogt.


Dosering

De aanbevolen dosis per keer is voor vrouwen 1mg à 1,5mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Voor mannen kun je dezelfde richtlijn aanhouden, hoewel sommige bronnen 2mg MDMA per kg lichaamsgewicht als bovengrens voeren.
Het overschrijden van deze doseringsnorm kan een negatieve invloed hebben op je trip, en kan er op de lange termijn voor zorgen dat je helemaal niet meer van MDMA kunt genieten. Het is dus niet alleen erg ongezond, maar ook zonde van het (toekomstige) plezier dat je aan deze drug kunt beleven. Doe het dus gewoon niet!


Toedieningswijze

Pillen worden geslikt. MDMA-kristallen (of poeder) kan zowel geslikt als gesnoven worden; snuiven is echter pijnlijk aan de neus, en de trip duurt aanzienlijk korter. Je kunt drugs ook anaal aanbrengen. Voor meer informatie over anale toediening kun je hier terecht: https://drugsforum.nl/threads/pluggen-voor-dummies.31765/


Frequentie van gebruik

MDMA pleegt roofbouw op je serotoninevoorraad (en in het algemeen op je lichaam). Bij te regelmatig gebruik nemen de (gewenste) effecten af, en wordt de impact op je gezondheid steeds groter. Vermijd dit dus.
De richtlijn die de meeste instanties adviseren is hoogstens ééns gebruiken in de 2 à 3 maanden. Zelf houd ik altijd een minimum van drie maanden aan (en vaak langer) zodat ik zeker weet dat ik, elke keer dat ik MDMA gebruik, optimaal geniet.


Setting

De omgeving waarin je drugs gebruikt heeft een grote impact op de manier waarop je je trip ervaart. Voor een eerste kennismaking met een drug wordt altijd aangeraden om in een vertrouwde omgeving te beginnen met een lage dosis, in gezelschap van een tripsitter: iemand die je vertrouwt, die ervaring heeft met de drug, die nuchter is, en die in staat is om kalm te blijven en correct te handelen in noodsituaties. Vaak blijkt de aanwezigheid van een tripsitter niet nodig, maar veiligheid gaat voor. Bovendien kan het ook een geruststellende werking hebben, als je weet dat er iemand voor je klaarstaat als het nodig is.

Zorg voor muziek die je fijn vindt, een opgeruimde omgeving, en geen ongewenst contact met de buitenwereld. Zet je telefoon op vliegtuigstand en zet de deurbel uit.
Bij MDMA-gebruik word je euforisch en energiek, en heb je zin om te feesten. Als je toch graag naar een concert of feest wil gaan, kun je het beste thuis afwachten hoe de ervaring je bevalt. Daarna kun je alsnog naar het feest toegaan, als je je er goed bij voelt.


Geniet, en... wees verstandig!


Bronvermelding:
https://www.erowid.org/chemicals/mdma/mdma.shtml
https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/xtc/xtc-feiten/
https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/xtc-mdma/
http://www.unity.nl/drug/xtc/
https://www.druglijn.be/drugs-abc/xtc
https://www.mdma.net/

Andere DrugsForum posts over MDMA:
https://drugsforum.nl/threads/uitgebreide-informatie-over-mdma-engels.48617/
https://drugsforum.nl/threads/xtc-informatie-om-risicos-te-beperken.31774/
https://drugsforum.nl/threads/wat-zijn-de-risicos-van-het-slikken-van-hooggedoseerde-xtc.42311/
https://drugsforum.nl/threads/antidepressiva-in-combinatie-met-xtc.52705/
https://drugsforum.nl/threads/verminderde-hersenschade-bij-mdma-gebruik.31767/
https://drugsforum.nl/threads/mdma-dip-wat-te-doen-5-htp.30238/
Hallo mensen
Ben nieuw hier. Ben een jongen van 16 jaar die al zo'n 3 jaar een actieve gebruiker is van xtc. Veel gedaan, alleen merk dat ik op zoek ben naar wat nieuws om te doen tijdens het trippen. Wat raden jullie aan?
 

MacLeod

Admin
Forumleiding
Beheerder
Wat raden jullie aan?
Eerst het forum maar eens goed doorspitten op zoek naar informatie, er is genoeg te vinden en erg veel te kiezen. En voor nieuwe onderwerpen een nieuw topic aanmaken, graag.

BTW: welkom.
 

De Dunne

DF-koning
De Leukste Thuis!
Eerlijk? Je hersenen nog een paar jaar de gelegenheid geven om zich te ontwikkelen zonder ze te bombarderen met allemaal leuke chemicaliën.
Dit wilde ik ook zeggen. Vanaf je 13e actief xtc gebruiken is heeeeeeeel slecht! Actief betekent vast veel te vaak en veel te veel. Wacht idd nog enkele jaren met drugsgebruiken. Vooral harddrugs, xtc is harddrugs.
Je bent gewoon nog veel te jong. Vast niet het advies dat je wil horen maar wel het beste advies..

Mocht je eigenwijs zijn en toch willen gebruiken lees dit dan helemaal door aub:

https://drugsforum.nl/threads/mdma-xtc-handleiding.61333/

Wees lief voor je brein en lijf!
 

Spacey Ostrich

Experimenterende gebruiker
Keta is erg leuk een echte aanrader! :cheerpompom:

Waarom zou je een jongen van 16 die al 3 jaar xtc gebruikt aan raden om ketamine te nemen? Ik vind dit bijzonder slecht advies, aangezien inmiddels wel duidelijk is dat een ontwikkelend brein niet goed gedijt bij drugsgebruik.

@l03 Ik raad net als Fenrir en De Dunne aan om te stoppen met drugsgebruik tot zeker je 18de, liever nog wat langer. Ik begrijp dat dit niet het leukste advies is, maar ander advies kan ik je echt niet geven.
 

Jen

Belezen gebruiker
Tja ik gebruikte ook al vanaf mijn 15de alsof hij nu gaat stoppen omdat mensen dat zeggen hij gebruikt al 3 jaar

Hey ik kwam op drugsforum hoorde dat ik moest stoppen en ben gestopt :tongueout:

Beter rook je geen crack of heroïne en beging ook maar niet aan de ghb dat is mijn valkuil
Hij zoekt iets leuks en gaat dat toch wel doen en ik dacht aan keta

Peace:peace2:
 

Rupsen God ❤

Bewuste gebruiker
Tripreporter
Chocola :)
Gewoon lekker nog even een paar jaar wachten, het liefst nog tot je 20ste omdat je hersenen tussen je 20ste - 25ste pas volgroeid zijn.
Ik begon ook met gebruiken toen ik 16 was, en als ik terugkijk vind ik dat ook echt veel te jong.
Zeker met XTC mag je goed oppassen voor je hersenen.. zelfs als je wél volgroeid bent is dat toch niet echt fantastisch voor je bovenkamer :wink:
 

Guapo Temudgin

Belezen gebruiker
Wel kut dat je pas zo laat mag deelnemen en iedereen altijd moraalridder speelt terwijl ze waarschijnlijk veel eerder waren. Ik ben daar ook behoorlijk hypocriet in. Denk niet dat zulke dingen echt veranderen alleen maar de tijd waarop het gebeurd :P Kan soms ook niet wachten tot ik kinderen krijg haha.
 

l03

Newbie
Bedankt allemaal. Actief was even een groot woord als ik eerste reactie zo lees,ander woord was misschien beter geweest. Ik ben een beetje door verkeerde vrienden eraan begonnen en ook echt wel 1,5 jaar verslaafd geweest. (dit betekent bijna dagelijks nemen). Ik ben er daarna alleen afgekomen wat heel lastig was maar k kon 't echt niet zeggen tegen mijn ouders, die zouden gek worden. Ik gebruik niet eens maandelijks maar gewoon in een vakantie of echt vrije dagen. Ik weet dat het niet goed is alleen ik vind het gewoon te leuk. Ik kan prima zonder nu maar vind het gwn leuk om af en toe te gebruiken en wat nieuwe dingen te doen. Sorry voor mijn bericht hier ben nieuw hier en moet dit geweldige forum nog even ontdekken.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Wel kut dat je pas zo laat mag deelnemen en iedereen altijd moraalridder speelt terwijl ze waarschijnlijk veel eerder waren. Ik ben daar ook behoorlijk hypocriet in. Denk niet dat zulke dingen echt veranderen alleen maar de tijd waarop het gebeurd :P Kan soms ook niet wachten tot ik kinderen krijg haha.
Ik zelf was pas 23 toen ik voor het eerst XTC deed en daar ben ik toch wel blij mee. Zelfs op die leeftijd ging ik het in begin toch wel iets te vaak doen, waardoor XTC voor mij persoonlijk echt weinig meer aan is helaas.

Sommigen waren er misschien wel eerder bij en raden het nu af, maar ipv het hypocriet te noemen kun je het ook voortschrijdend inzicht noemen natuurlijk. Ik vind het juist goed als je achteraf inziet dat je er te vroeg bij was, dat je de jeugd van nu probeert te waarschuwen voor de fouten die jij zelf gemaakt hebt. Of de persoon in kwestie er naar luistert is een tweede, maar dat betekent nog niet dat je ze niet hoeft te waarschuwen natuurlijk.

Bedankt allemaal. Actief was even een groot woord als ik eerste reactie zo lees,ander woord was misschien beter geweest. Ik ben een beetje door verkeerde vrienden eraan begonnen en ook echt wel 1,5 jaar verslaafd geweest. (dit betekent bijna dagelijks nemen). Ik ben er daarna alleen afgekomen wat heel lastig was maar k kon 't echt niet zeggen tegen mijn ouders, die zouden gek worden. Ik gebruik niet eens maandelijks maar gewoon in een vakantie of echt vrije dagen. Ik weet dat het niet goed is alleen ik vind het gewoon te leuk. Ik kan prima zonder nu maar vind het gwn leuk om af en toe te gebruiken en wat nieuwe dingen te doen. Sorry voor mijn bericht hier ben nieuw hier en moet dit geweldige forum nog even ontdekken.
Als je het 1,5 jaar bijna dagelijks hebt gedaan is actief geen groot woord hoor. Om heel eerlijk te zijn schrik ik hier ook wel een beetje van, waarom zo vaak en voelde je er überhaupt nog wel iets van?

Ik zal proberen niet een te grote moraalridder te spelen, ik ben immers ook jong geweest en weet hoe nieuwsgierig je kunt zijn op die leeftijd. Maar pas echt op alsjeblieft, je bent nog jong man en je wilt toch niet je hele leven verpesten door nu een paar jaar fun te hebben met drugsmisbruik? Bovendien heb je echt nog alle tijd om met drugs te experimenteren, dat kan tijdens je studententijd of als je werkt ook nog prima hoor. Als je nu je hersenen even wat rust geeft dan heb je er uiteindelijk veel langer plezier van man.
 

Neo-Shulginist

Wijs gebruiker
Je hebt nog veel winst te behalen als je nu nog even voorzichtig aan doet met drugs gebruiken. Op je 16e zijn je hersenen nog vol in de groei. Elke rem in groei betekent eigenlijk dat je later in het leven altijd een deel van de capaciteit mist die je anders zou hebben. Ik zie gemiste groei dus als permanente schade aan het brein.

Van middelen als alcohol en cannabis is het bekend dat chronisch gebruik de ontwikkeling van het brein verstoord. Van veel andere middelen is dat minder goed bewezen, maar alsnog waarschijnlijk dat ze de groei (mogelijk op andere manier) remmen.

Als je dan toch écht iets wil proberen, dan kan je daar dus maar beter goede redenen voor hebben. Je zegt dat je eerst door foute vrienden veel te vroeg bent voorgesteld aan MDMA. Maar nu vraag je zelf (opnieuw een beetje vroeg, vind ik dan) naar allerlei middelen om uit te proberen. Misschien is het een goed idee om even kritisch na te denken waarom je graag onder invloed wil zijn. Waarom vind je het zo interessant? Welke gevoelens zitten daaronder? En hoezo kan je niet nog even wachten?

Sowieso raad ik nooit mensen middelen aan. Wat je zoekt in een drug is heel persoonlijk. Het effect is afhankelijk van de dosis, de omgeving en de persoon zelf. Alleen daardoor al kan je niet echt zeggen van 'goh doe dit middel want dat is leuk'.

Als je meer concrete antwoorden wil over specifieke middelen dan wil ik die altijd geven. Maar een lijst geven van middelen 'hee deze moet je nog eens proberen' doe ik liever niet.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Sowieso raad ik nooit mensen middelen aan. Wat je zoekt in een drug is heel persoonlijk. Het effect is afhankelijk van de dosis, de omgeving en de persoon zelf. Alleen daardoor al kan je niet echt zeggen van 'goh doe dit middel want dat is leuk'.
Ook dit inderdaad, wat iemand leuk vind is heel persoonlijk uiteindelijk. Daarom kun je eigenlijk per definitie niet zomaar iets noemen inderdaad.
 

l03

Newbie
Even voor de duidelijkheid. Ik vroeg welke dingen ik kan doen tijdens mijn xtc trip en niet welke andere dingen ik nog wil proberen. Niet boos bedoeld ofzo maar ja
 

l03

Newbie
Ik voelde toen wel wat. Ik heb in die tijd mijn vader en zus verloren. Ik ben daardoor veel gaan gebruiken om maar dat verdriet niet te voelen. Nu doe ik het omdat ik het leuk vind met mijn vrienden. Maar bedankt voor juliie reacties allemaal.
 

Psychedelibee

Badass junkie
Oppersjamaan
Emeritus Mod
Tripreporter
Even voor de duidelijkheid. Ik vroeg welke dingen ik kan doen tijdens mijn xtc trip en niet welke andere dingen ik nog wil proberen. Niet boos bedoeld ofzo maar ja
In dat geval, gewoon waar je zin in hebt op dat moment.
 

Guapo Temudgin

Belezen gebruiker
Ik zelf was pas 23 toen ik voor het eerst XTC deed en daar ben ik toch wel blij mee. Zelfs op die leeftijd ging ik het in begin toch wel iets te vaak doen, waardoor XTC voor mij persoonlijk echt weinig meer aan is helaas.

Sommigen waren er misschien wel eerder bij en raden het nu af, maar ipv het hypocriet te noemen kun je het ook voortschrijdend inzicht noemen natuurlijk. Ik vind het juist goed als je achteraf inziet dat je er te vroeg bij was, dat je de jeugd van nu probeert te waarschuwen voor de fouten die jij zelf gemaakt hebt. Of de persoon in kwestie er naar luistert is een tweede, maar dat betekent nog niet dat je ze niet hoeft te waarschuwen natuurlijk.

Herkenbaar ja, xtc is een van de laatste drugs wat ik nu zou willen nemen. 10 jaar terug was dat heel anders. Toen wou ik alleen dat en niks anders haha. En ik snap je punt hoor echt waar mensen behoeden voor drugs is the right thing to do.

Gaat er uiteindelijk om dat kinderen behoed worden voor drugs maar neemt inderdaad niet weg dat ze het toch doen. Dus dan beter informeren zodat ze het zo veilig mogelijk doen. Het is een beetje van beide of eigenlijk van alles want tja iedereen is uniek. Er is ergens een balans maar waar :/

Oh en @l03 Ik ga er van uit dat je niet meer xtc alleen gebruikt? ook niet soms? Zwaar verlies man ik heb enigzins hetzelfde alleen ik blowde harder dan een stoomboot. Kijk wel uit met het negeren van je gevoelens en gedachten. You can run but you cant hide. Je zal er wat mee moeten doen alles heeft een plekje nodig. Maar aangezien je al een tijd alleen met je vrienden doet hoop ik dat je dat al gedaan hebt.

Ohja als je nog wat zoekt om te doen met je vrienden is een nachtbbq of gewoon een potje voetbal prima te doen :grin:.
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan