• Beste Bezoeker,

  Het zal je niet ontgaan zijn dat er een wereldwijde uitbraak is van een nieuw coronavirus met officiële naam SARS-CoV-2. De naam van de ziekte die dit virus veroorzaakt is COVID-19. De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich snel. Het is niet 'zomaar een griepje'. De gevolgen van de ziekte, mede omdat er geen vaccin tegen is, kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor ouderen en mensen met onderliggende medische problemen: momenteel betreft het in de helft van COVID-19 patiënten op IC's in Nederland mensen van onder de 50; de jongste patiënt is slechts 16 jaar oud.

  De overheid heeft maatregelen ingesteld om de snelheid van verspreiding af te remmen, zodat de druk op de gezondeidszorg en andere cruciale sectoren niet in een keer te groot is. Hoewel het aantal kritieke patiënten nog relatief klein is, betekent een IC-opname wel een verblijf van een paar weken en de noodzaak tot beademing. COVID-19 kan namelijk ernstige longproblemen veroorzaken.

  Veel mensen die besmet zijn met het virus zullen alleen milde klachten ervaren. Ook is het inmiddels erg aannemelijk dat mensen zonder klachten de ziekte kunnen verspreiden. Om deze reden is op 15 maart besloten tot vergaande maatregelen. Grotere bijeenkomsten worden geschrapt, scholen en horeca- en sportgelegenheden worden gesloten, iedereen wordt gevraagd sociale contacten te minimaliseren en in het dagelijks leven anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Help mee om de verspreiding van dit virus af te remmen. Op deze manier kan voorkomen worden dat niet teveel mensen tegelijk de ziekte krijgen. Als iedereen een steentje bijdraagt, is het mogelijk om Italiaanse toestanden te voorkomen. Wil je weten hoe je kan helpen? Kijk dan op de website van de Nederlandse overheid, het RIVM of de WHO. Op deze pagina kun je zien hoeveel bevestigde COVID-19 meldingen er in Nederland zijn.

  Belangrijk: vermoed je dat je klachten hebben die duiden op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Ga dan niet naar je huisarts toe, maar bel deze indien je hulp nodig hebt. Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.

  Stay safe!

Permanente zenuwschade? Tintelend voorhoofd na 'organische xtc'

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

Zarath

Newbie
Hallo allemaal,

Nieuwe gebruiker hier, met m'n eerste post.

Ik gooi graag even een vraag in de groep om te kijken of iémand iets herkent van mijn verhaal over permanente schade na een avondje stappen.

Heb t/m een jaar of vijf geleden diverse uitgaansdrugs gebruikt (xtc, coke, speed). Afgezien van wat brakke dagen erna heb ik er nooit langdurige schadelijke effecten van ondervonden.

Maar één keer (jaren geleden alweer) heb ik een redelijk onschuldige (dacht ik) drug van de smartshop gebruikt. Een soort 'natuurlijke xtc', in de vorm van pillen met geranium- en guerana-extract. Twee pillen in een zakje, aanbevolen hoeveelheid 1 per etmaal. Tijdens de avond zijn er toch 2 stuks naar binnen gegaan, samen met de nodige wodka-red bulls (dus cafeïne). Het bewuste avondje is intussen alweer zeven jaar geleden.

De pilletjes maakten me wat zweverig, de alcohol wat aangeschoten, en het was een plezierige nacht. Volgende dag natuurlijk brak. Maar ook de hele week erna voelde ik me verrassend slecht, met vage klachten in het hoofd en wat momenten van 'er even niet bij zijn'.

Toen het ergste hiervan weer weggetrokken was, bleef ik achter met een tintelend-jeukende huid op het bovenste deel van mijn gezicht. Voorhoofd, bovenkant van de wangen, de slapen. Duizenden onderhuidse zenuwen die kleine signaaltjes geven. Als ik erover wrijf, is het even wat minder. Doe ik dat niet, dan intensiveert het gevoel zich soms op een paar plekken tot de sensatie dat er een potlood met scherpe punt op de huid gezet wordt.

Dit alles is in de afgelopen zeven jaar een dagelijkse werkelijkheid gebleven. Bij vermoeidheid, ziekte en stress is het erger, evenals aan het eind van de werkdag. Ik ben er in de loop der tijd mee naar twee verschillende huisartsen geweest, en bij een neuroloog langs gegaan, maar geen van allen kon er ook maar een nuttig woord over zeggen. Behalve dan dat deze klachten eigenlijk niet zouden moeten kunnen ontstaan door de genoemde ingrediënten.

Ik kom op het hele internet ook geen vergelijkbaar verhaal tegen. Wel dingen als het 'tingling scalp syndrome', bijv. als gevolg van suikerziekte, maar niets wat mij herkenbaar voorkomt.

Is er iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt of die me een richting uit kan wijzen?

Alvast heel veel dank!
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
Ik denk dat ik wel iets meer weet over dat zogenaamde 'geranium-extract', en je de juiste richting in kan sturen:

Want dat zogenaamde geranium extract is gewoon een hardcore drug genaamd Methylhexanamine ofewel DMAA (1,3-Dimethylamylamine), een stof die een tijdje in de smartshop verkocht werd en ook in veel pre-workout supplementen zit. Deze stof is behoorlijk controversieel en ik dacht ook verboden, vandaar dat het veelal als 'geranium extract' wordt genoemd als ingredient, maar het is dus geen plantenextract maar een chemische drug.

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk vrijwel zeker dat deze de boosdoener is, aangezien meerdere mensen klachten kregen na gebruik van deze stof.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Methylhexanamine

https://drugsforum.nl/threads/dmaa-geranamine.34717/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/259098.php
 
Laatst bewerkt:

Neo-Shulginist

Wijs gebruiker
Het is nogal lastig om eenmalig gebruik van een stof, zeven jaar geleden, te linken aan klachten die zich nu afspelen. Ik zou daar geen uitspraken over willen doen.

Deze stof is behoorlijk controversieel en ik dacht ook verboden, vandaar dat het veelal als 'geranium extract' wordt genoemd als ingredient, maar het is dus geen plantenextract maar een chemische drug.
1,3-dimethylamylamine wordt niet in de Opiumwet genoemd. Dus in beginsel is de stof niet verboden. Het kan wel verboden zijn om de stof ter consumptie te verkopen. Van een voedingsmiddel moet namelijk eerst aangetoond worden dat het veilig is, voordat het verkocht mag worden. Uitzonderingen op die regel zijn planten-extracten of kruidenpreparaten. Denk bijvoorbeeld aan CBD-olie; de stof CBD is niet goedgekeurd voor consumptie, maar je mag de olie wel als zodanig verkopen omdat het uit een plant is geëxtraheerd. Het criterium daarbij is dat het extract niet chemisch zuiver mag zijn, dus ook andere stoffen moet bevatten (gek genoeg).

Waarschijnlijk wordt DMAA in een juridisch grijs gebied gemaakt en verkocht, waarbij de productie an sich niet strafbaar is, en waarbij het in pilvorm ten onrechte bestempeld wordt als extract.
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
De stof mag in ieder geval niet in die pre-workout suplementen zitten, maar hij zit toch in de meeste daarvan onder de naam 'geranium extract'. Ook staat de stof op de dopinglijst voor sporters. Maar dus nog niet op de opiumlijst dus.

Dubieuze sportschooltypes zweren trouwens bij dit spul, ze zijn er verzot op omdat je er uren op kan blijven doortrainen terwijl je je er ook nog geeweldig bij schijnt te voelen.
 

Neo-Shulginist

Wijs gebruiker
Ja, de stof staat wel op de dopinglijst voor professionele sporten.

Dubieuze sportschooltypes zweren trouwens bij dit spul, ze zijn er verzot op omdat je er uren op kan blijven doortrainen terwijl je je er ook nog geeweldig bij schijnt te voelen.
Ja, zoiets stel ik me inderdaad voor bij een noradrenaline-agonist. Toch weet ik niet of het nou zo handig is om het in de sportschool te gebruiken. Misschien wel handig voor bij duursport. Maar als je te lang doorgaat met krachtsport dan verbrand je misschien wel meer spieren dan dat je er opbouwt.
 

Zarath

Newbie
Het is nogal lastig om eenmalig gebruik van een stof, zeven jaar geleden, te linken aan klachten die zich nu afspelen. Ik zou daar geen uitspraken over willen doen.
Voor de helderheid: het gaat om klachten die sinds die dag zijn opgetreden en niet meer zijn verdwenen. Ik heb zelf de indruk dat er een paar duizend zenuwen zijn beschadigd, maar weet niet precies hoe dat heeft kunnen gebeuren.

@acht.zes Inderdaad, het zal vast gaan om DMAA. Maar als er zoveel mensen zijn die het regelmatig gebruiken, zou je ook verwachten dat deze mogelijke schade vaker voorkomt, en toch lees ik er nergens iets over. Vreemd...

Ik ben overigens ook een krachtsporter, en onderschrijf de opmerking van Neo-Shulginist: de kans op overtraining is vrij groot als je je natuurlijke grenzen niet meer voelt. Dat geldt overigens ook bij duursport. Als wielrenner heb ik ook vaak meegemaakt dat ik spieren ging opbranden bij gebrek aan direct beschikbare brandstof. Met de kenmerkende geur van ammoniak in je zweet na afloop.
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
@Zarath
Die krachtsporters combineren het dan ook niet met een bak alcohol. Wel met caffeine trouwens, want die zit vrij standaard in die pre-workout supplementen.
 

Neo-Shulginist

Wijs gebruiker
Tja, DMAA staat bekend om het veroorzaken van vasoconstrictie. Een tintelende huid doet denken aan een probleem met de doorbloeding. Het kost niet veel fantasie om dan te denken aan een embolie, of een of andere beschadiging aan een bloedvat. Er zijn wel wat case-studies van mensen die van dergelijke hart- en vaatziekten last kregen na gebruik.

https://www.thij.org/doi/full/10.14503/THIJ-12-2870

Maar ik zou zoiets zeker niet met zekerheid durven zeggen. Ik ben geen arts. En je zegt zelf al dat twee huisartsen en een neuroloog geen verband herkennen met DMAA. Dusja, ik wil zeker niet beweren dat ik het beter weet :wink:
 

8️⃣6️⃣

Badass junkie
Die artsen zullen wellicht gedacht hebben aan een heus plantaardig geraniumextract, dus misschien loont het de moeite nog eens terug te gaan en specifiek DMAA te noemen als mogelijke schuldige.
 

Zarath

Newbie
Dat zijn goede punten, heren. Dank!

Ik zal deze info eens op een rijtje zetten en er opnieuw een arts mee benaderen. Ik heb niet het idee dat hiervoor een remedie voorhanden is, maar een plausibele diagnose is in ieder geval een goed begin.
 

Jippiekajeej

Experimenterende gebruiker
Uhoh. Ik herken hier iets in. Af en toe tinteling op m'n neus. Heb ook druk op m'n voorhoofd. Iets te wild xtc feestje gehad afgelopen september 2019. Al half jaar last van. Ik heb ook elk medisch en homeopathisch pad bewandeld, maar niks helpt. Ik heb ondertussen vrede met de situatie. Het is ook niet meer dan beetje irritant. Voor mij is het vervelendste de verstoring van het autonome zenuwstelsel. Ik kan inmiddels weer goed in slaap komen, maar niet goed doorslapen. Na 5 uur word ik wakker. Maar ben nooit moe. Dat is zo bizar... Afwachten en stoppen met drugs... Anders verandert het nooit
 

Kwak

Belezen gebruiker
Uhoh. Ik herken hier iets in. Af en toe tinteling op m'n neus. Heb ook druk op m'n voorhoofd. Iets te wild xtc feestje gehad afgelopen september 2019. Al half jaar last van. Ik heb ook elk medisch en homeopathisch pad bewandeld, maar niks helpt. Ik heb ondertussen vrede met de situatie. Het is ook niet meer dan beetje irritant. Voor mij is het vervelendste de verstoring van het autonome zenuwstelsel. Ik kan inmiddels weer goed in slaap komen, maar niet goed doorslapen. Na 5 uur word ik wakker. Maar ben nooit moe. Dat is zo bizar... Afwachten en stoppen met drugs... Anders verandert het nooit
Heb je de pillen nog in huis en zijn deze getest?
 

Chillax

Bewuste gebruiker
Beetje oud topic al maar wou toch even melden dat voor dit soort problemen wel een lapmiddel is. Met botox kun je deze zones lichtelijk plat leggen waardoor je het vervelende gevoel niet meer ervaart. Ik denk dat de oorzaak moeilijk aan te pakken is dus wellicht dat dit uitkomst biedt.
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan