LucidLucy
Verslaafde in herstel
Inmiddels zal op dit forum toch wel bekend zijn dat ik houd van alliteraties. Wat misschien minder bekend is, is dat ik het ook leuk vind om pepers te kweken. Voordat ik mijn cactus hobby begon, heb ik weleens pepers gekweekt.
De laatste jaren heb ik daar eigenlijk niets meer mee gedaan. Fascinerend hoe drugsverslaving ècht elke hobby uit je leven weet te drijven. Maar vorig jaar heb ik in een impulsieve bui twee peperplanten meegenomen bij de Intratuin. Ik zag ze staan en kon het niet meer laten haha
Het label vertelt me Gele Pepers, Capsicum Chinense. Dat vertelt eigenlijk weinig omdat dat nog tig verschillende soorten kan zijn.
Ik vermoed dat het Lemon Habanero's zijn. Maar ze lijken daar iets te mild voor.
Het heeft me wel flink wat flessen heerlijke Mango Habanero Hot Sauce opgeleverd. En wat Surinaamse gele sambal. Allebei echt goed van smaak. En niet geschikt voor de gemiddelde Hollander. Want ondanks dat ze vrij mild zijn, is het toch behoorlijk pittig.
Dit jaar ben ik er op tijd bij en heb anderhalve week geleden verschillende zaden gezaaid. Ik heb o.a.:
Ancho Grande
Dit is een Capsicum Anuum soort die zeer mild is. Vaak rond de 1000 scoville. Een jalapeno is dus al vele malen heter dan dit. Deze pepers lenen zich perfect om te vullen met kaas en ander lekkers. Om ze vervolgens in de oven of op de bbq te grillen. Ik heb ze uiteraard ook voor deze reden gezaaid.
Numex Big Jim
Waarschijnlijk een van de grootste pepersoorten ter wereld. Ook zeer mild. Om dezelfde reden gekocht als de Ancho's en om eens het verschil te proeven. Wederom C. Anuum.
Madame Jeanette
Wie kent ze niet? De originele hete gele peper die de basis is voor Surinaamse gele sambal. Het is een vrij bekende soort, onhollands heet, maar goed van smaak. Dit is een Capsicum Chinense soort. Deze kenmerken zich door wat langzamere groei en zeker in Nederland een laat bloeiseizoen. Hopelijk krijg ik er dus nog voldoende oogst van.
Habanero Red Super F1
Rode Habanero Pepers. Ook dit is een zeer bekende peper soort, C. Chinense. Ze zijn relatief pittig, maar worden door de meeste liefhebbers gewaardeerd als de lekkerste peper. (Rond de 300.000 scoville)
Zelf houd ik ook erg van die kenmerkende Chinense smaak, die toch heel anders is als die van de, bij ons meer bekende, annuum pepersoorten.
Habanero's vormen de basis in vele hot sauces. En ik heb ze ook met die reden gezaaid.
Bhut Jolokia Red
Ook een Capsicum Chinense soort. Deze is zeer heet met ongeveer 1.000.000 scoville. Ook wat lastiger te kweken deze door het late en dus korte bloeiseizoen. In de volksmond staat deze peper bekend als de Ghost Pepper.
Iemand in mijn kennisenkring vond mijn hot sauce wat mild. Met deze peper kan ik sommige sauzen en sambals wat extra pit geven, terwijl die toch goed blijft smaken.
Maar laten we wel wezen... Voor de normale mens zoals ik, is dit niet te doen zo heet.
Bhut Jolokia Red F1
Deze variëteit van de Ghost Pepper zou beter geschikt zijn voor ons klimaat. Verder is ie hetzelfde als de 'normale' Bhut Jolokia. Ik heb deze gezaaid om het verschil eens te testen. En zodat ik zeker ben van een goede oogst in ons klimaat.
inmiddels zijn we dus 1,5 week verder. Van deze soort zijn er al verschillende opgekomen, waar de normale nog geen ontkieming vertoont. Ik heb dus al goede hoop!
En verder heb ik gratis wat Serrano zaden bij mijn bestelling gehad. Dus ook die heb ik gezaaid.
Zijn er hier nog meer peper liefhebbers of kwekers?
En mocht iemand een milde Capsicum Chinense soort kennen, houd ik me aanbevolen. Ik vind de smaak van deze pepers heerlijk. Maar ze zijn al snel aan de hete kant.
Ik zal van de week nog eens een update doen met hoeveel ik gezaaid heb en hoeveel er opgekomen zijn. Eventueel met wat foto's.
De laatste jaren heb ik daar eigenlijk niets meer mee gedaan. Fascinerend hoe drugsverslaving ècht elke hobby uit je leven weet te drijven. Maar vorig jaar heb ik in een impulsieve bui twee peperplanten meegenomen bij de Intratuin. Ik zag ze staan en kon het niet meer laten haha
Het label vertelt me Gele Pepers, Capsicum Chinense. Dat vertelt eigenlijk weinig omdat dat nog tig verschillende soorten kan zijn.
Ik vermoed dat het Lemon Habanero's zijn. Maar ze lijken daar iets te mild voor.
Het heeft me wel flink wat flessen heerlijke Mango Habanero Hot Sauce opgeleverd. En wat Surinaamse gele sambal. Allebei echt goed van smaak. En niet geschikt voor de gemiddelde Hollander. Want ondanks dat ze vrij mild zijn, is het toch behoorlijk pittig.
Dit jaar ben ik er op tijd bij en heb anderhalve week geleden verschillende zaden gezaaid. Ik heb o.a.:
Ancho Grande
Dit is een Capsicum Anuum soort die zeer mild is. Vaak rond de 1000 scoville. Een jalapeno is dus al vele malen heter dan dit. Deze pepers lenen zich perfect om te vullen met kaas en ander lekkers. Om ze vervolgens in de oven of op de bbq te grillen. Ik heb ze uiteraard ook voor deze reden gezaaid.
Numex Big Jim
Waarschijnlijk een van de grootste pepersoorten ter wereld. Ook zeer mild. Om dezelfde reden gekocht als de Ancho's en om eens het verschil te proeven. Wederom C. Anuum.
Madame Jeanette
Wie kent ze niet? De originele hete gele peper die de basis is voor Surinaamse gele sambal. Het is een vrij bekende soort, onhollands heet, maar goed van smaak. Dit is een Capsicum Chinense soort. Deze kenmerken zich door wat langzamere groei en zeker in Nederland een laat bloeiseizoen. Hopelijk krijg ik er dus nog voldoende oogst van.
Habanero Red Super F1
Rode Habanero Pepers. Ook dit is een zeer bekende peper soort, C. Chinense. Ze zijn relatief pittig, maar worden door de meeste liefhebbers gewaardeerd als de lekkerste peper. (Rond de 300.000 scoville)
Zelf houd ik ook erg van die kenmerkende Chinense smaak, die toch heel anders is als die van de, bij ons meer bekende, annuum pepersoorten.
Habanero's vormen de basis in vele hot sauces. En ik heb ze ook met die reden gezaaid.
Bhut Jolokia Red
Ook een Capsicum Chinense soort. Deze is zeer heet met ongeveer 1.000.000 scoville. Ook wat lastiger te kweken deze door het late en dus korte bloeiseizoen. In de volksmond staat deze peper bekend als de Ghost Pepper.
Iemand in mijn kennisenkring vond mijn hot sauce wat mild. Met deze peper kan ik sommige sauzen en sambals wat extra pit geven, terwijl die toch goed blijft smaken.
Maar laten we wel wezen... Voor de normale mens zoals ik, is dit niet te doen zo heet.
Bhut Jolokia Red F1
Deze variëteit van de Ghost Pepper zou beter geschikt zijn voor ons klimaat. Verder is ie hetzelfde als de 'normale' Bhut Jolokia. Ik heb deze gezaaid om het verschil eens te testen. En zodat ik zeker ben van een goede oogst in ons klimaat.
inmiddels zijn we dus 1,5 week verder. Van deze soort zijn er al verschillende opgekomen, waar de normale nog geen ontkieming vertoont. Ik heb dus al goede hoop!
En verder heb ik gratis wat Serrano zaden bij mijn bestelling gehad. Dus ook die heb ik gezaaid.
Zijn er hier nog meer peper liefhebbers of kwekers?
En mocht iemand een milde Capsicum Chinense soort kennen, houd ik me aanbevolen. Ik vind de smaak van deze pepers heerlijk. Maar ze zijn al snel aan de hete kant.
Ik zal van de week nog eens een update doen met hoeveel ik gezaaid heb en hoeveel er opgekomen zijn. Eventueel met wat foto's.
Laatst bewerkt: