1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Info Syndroom van Korsakov

Discussie in 'Alcohol' gestart door Tijdloos, 11 mrt 2011.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Het syndroom van Korsakov, ook wel de ziekte van Korsakov genoemd, is een blijvende geheugenstoornis die voornamelijk veroorzaakt wordt door langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met vitamine B1-tekort. Het kenmerkt zich door desoriëntatie, vooral in tijd, stoornissen in met name het korte-termijngeheugen en confabulaties. Daarnaast treedt vaak polyneuritis en andere lichamelijke klachten die kenmerkend zijn voor chronisch alcoholisme op.

  Geschiedenis

  De naam is afkomstig van de Russische psychiater Sergej Korsakov (1853-1900), die voor het eerst internationaal publiceerde in 1887 over de opvallende symptomen van geheugenstoornis zonder dementie, en het verband legde met alcoholmisbruik. Magnus Huss legde dit verband al in 1852, Korsakov beschreef het echter als eerste in Duitse en Franse vakbladen. Hierdoor is zijn naam voor altijd verbonden met het ziektebeeld. Dat de oorzaak een door chronisch alcoholgebruik veroorzaakt gebrek aan vitamine B1 was werd pas later ontdekt. Vitamine B1 zit onder andere in gist, wat bij bierbereiding gebruikt wordt. Bij matige inname kan bier inderdaad een bijdrage leveren aan de vitamine-behoefte, maar bij overdadig gebruik wordt geen reserve aan vitamine aangelegd. Integendeel, hoe meer bier men drinkt, hoe groter de behoefte wordt aan vooral vitamine B1.

  Ontstaan

  Het Wernicke-syndroom is een acute fase die vaak voorafgaat aan het ontstaan van de aandoening van Korsakov. De patiënt is dan totaal in de war en heeft verschillende neurologische stoornissen. Lopen en oogbewegingen zijn gestoord, er is vaak sprake van lichamelijke uitputting en bewustzijnsdaling. Het is een acuut levensbedreigende situatie waarbij de patiënt gerede kans loopt te overlijden als niet direct wordt ingegrepen. Er dient zo snel mogelijk vitamine B1 worden toegediend, waarna de verdere lichamelijke conditie op peil kan worden gebracht.

  Van de patiënten die het Wernicke-syndroom hebben doorstaan blijkt ongeveer 60% een syndroom van Korsakov over te houden.

  Behalve bij overmatig alcoholgebruik kan het syndroom van Korsakov ook voorkomen ten gevolge van ernstige ondervoeding, bijvoorbeeld bij anorexia nervosa, chronisch harddrugsgebruik, ernstige somatische ziekten zoals aids, en ook bij hongersnood. Alcoholgebruikers zijn echter verreweg in de meerderheid. Bijzonder is dat de frequentie van ontstaan door alcoholgebruik deels cultureel bepaald lijkt te zijn: hoewel in Frankrijk excessief alcoholgebruik vaker wordt vastgesteld, is het voorkomen van het syndroom van Korsakov daar in vergelijking met Nederland minder. De verklaring hiervoor schijnt te vinden te zijn in het feit dat Fransen ondanks drankzucht langer aan een gezond eetpatroon vasthouden.

  De stoornis is dus het gevolg van een hersenbeschadiging met als resultaat ernstige beperkingen op lichamelijk en psychisch gebied en daaruit voortkomende handicaps.

  Symptomen

  De belangrijkste symptomen zijn:

  * Geheugenstoornissen
  * Confabulaties (nemen af in de loop van de tijd)
  * Minder of geen rekening houden met gevoelens van anderen en zelfoverschatting

  Naast bovengenoemde symptomen kunnen er diverse bijkomende symptomen optreden als gevolg van de hersenbeschadiging. Naast de neurologische/psychiatrische symptomen is er door de leefstijl vaak ook nog bijkomende lichamelijke schade door het overmatig alcoholgebruik. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, leverfunctiestoornissen, polyneuropathie en een verhoogd risico voor aandoeningen aan mond/keel/slokdarm. Maatschappelijk gezien is er vaak een situatie waarin men nog maar een klein sociaal netwerk heeft overgehouden vanwege de alcoholproblematiek die dikwijls al jaren een grote rol speelt.

  Meest opvallend bij de korsakovpatiënt zijn de geheugenstoornissen (amnesie), en het nogal eens afwezig zijn van enig ziektebesef. De patiënt vergeet ook dat hij last heeft van geheugenverlies.

  De amnesie valt uiteen in twee vormen: anterograde amnesie; het niet kunnen onthouden van nieuwe informatie, en retrograde amnesie; het verlies van informatie van voor het ontstaan van de hersenbeschadiging. Bij retrograde amnesie is dus informatie verloren gegaan die ooit wel aanwezig was. Retrograde amnesie neemt in de loop van de tijd meestal af, dit in tegenstelling tot anterograde amnesie.

  Meestal is de ernst van het syndroom van Korsakov af te meten aan de ernst van de retrograde amnesie. Hoe meer informatie verloren is gegaan uit de tijd van voor het ontstaan van het syndroom hoe ernstiger de beperkingen en handicaps in het algemeen zijn.

  Anterograde amnesie
  Anterograde amnesie is wel het meest opvallende kenmerk van het syndroom van Korsakov: door problemen in het korte-termijngeheugen ontstaan inprentingstoornissen. Vanaf het begin van het ontstaan van het syndroom is de patiënt niet in staat nieuwe informatie (zowel verbaal als non-verbaal) op te nemen, of is daar sterk beperkt in, afhankelijk van de ernst van de korsakov. Hierdoor bestaat ook de kenmerkende breuk in de levenslijn van mensen met verworven hersenletsel.
  Confabulaties
  Patiënten die zich dingen niet kunnen herinneren hebben vaak sterk de neiging deze lacunes op te vullen door verzinselen. Korsakovpatiënten doen dit niet bewust. Ze zetten buitenstaanders soms flink op het verkeerde been doordat de verhalen overtuigend en reëel kunnen overkomen. De confabulaties nemen vaak in de loop van de tijd af.
  Interferentie
  Informatie van verschillende bronnen aan elkaar koppelen. Bijvoorbeeld de uitslag van de ene voetbalwedstrijd koppelen aan een andere.

  Begeleiding korsakovpatiënten

  Vanaf het ontstaan heeft de betrokkene van de ene op de andere dag ernstige beperkingen. Doordat sommige cognitieve functies en vaardigheden intact blijven, kunnen patiënten zich in eerste instantie vaak een stuk vaardiger presenteren dan zij in werkelijkheid zijn, want in tegenstelling tot bij dementie loopt de intelligentie geen of weinig schade op.

  Dit gecombineerd met de confabulaties en een over het algemeen te optimistische kijk op de handicaps (voor zover ze onderkend worden), maakt dat de korsakovpatiënt en soms zijn omgeving regelmatig de mogelijkheden overschatten. De omgang met mensen met het syndroom van Korsakov vereist dan ook een speciale benadering. Hun leven moet in een bepaalde structuur gebracht worden die zij zelf niet kunnen aanbrengen. Ze zijn vaak faalangstig en wantrouwend, missen dikwijls zelfvertrouwen en vertrouwen in de medemens en hebben geen of een gebrekkig ziekte-inzicht. Door Lindenhoff werd in 1990 het begeleidingsmodel van de vier K's voor de korsakovpatiënt opgesteld. Ze staan voor Kort, Konkreet, Konsekwent en Kontinu en moeten met elkaar borg staan voor een sfeer van veiligheid en duidelijkheid. In wezen is het model van de vier K's voor de begeleiding van de meeste mensen met niet aangeboren hersenletsel relevant.
  1rightarrow.png Zie ook het 4 K-model

  In Nederland wordt zorg en begeleiding van korsakovpatiënten onder andere geboden door GGZ-instellingen en verpleeghuizen. Sommige gespecialiseerde instellingen, zoals de korsakovkliniek in Venray, bieden behandelprogramma's aan. Een aantal verpleeghuizen begeleidt groepen cliënten met korsakov. Samen hebben zij het Korsakov Kenniscentrum opgericht. In samenwerking met de Erasmusuniversiteit werd een zorgprogramma ontwikkeld.

  Bron
   
  lysergic bink vindt dit leuk.
 2. zjimiz

  zjimiz Bewuste gebruiker

  Behoorlijk heftig dit!

  Ik heb een keer een docu van een patient gezien.

  Je wordt er niet vrolijk van.

  Vanwege de afschrikwekkende werking van zulke programma's, zou het wellicht een goed idee zijn, om dit vaker op tv en scholen te laten zien.

  :wave:
   
 3. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Hier is een uitzending van Kruispunt te zien over een man met Korsakov.
   
 4. zjimiz

  zjimiz Bewuste gebruiker

  Da's toevallig. Die docu bedoelde ik! :)
   
 5. sebatian

  sebatian Bewuste gebruiker

  ramses shaffy had het weten meeste niet, die was goed gek!!
   
 6. zjimiz

  zjimiz Bewuste gebruiker

  ja da's een goeie; 1 van Neerlands groten

  hij heeft behoorlijk geleefd........ en genuttigd, met Korzakoff als gevolg

  ik zou zeggen RIP Ramses, we blijven genieten van je kunst; cheers :beer:
   
 7. leveldesigner

  leveldesigner Bewuste gebruiker Medewerker Subforum Specialist

  snap wat je bedoelt hoor Zjimiz, en je hebt helemaal gelijk.
  maar wilde toch even toevoegen dat het krijgen van Korsakov geen gevolg is van alcohol maar van een tekort aan vitamine B1 (geloof ik). natuurlijk is het wel een gevolg van het vele drinken, en dus slechte voeding daardoor. maar, strikt genomen kan met zich een levenlang compleet coma zuipen zonder ooit ook maar 1% risico te lopen op Korsakov, mits men maar goed eet. weet t, loop nu een beetje te mieren neuken, maar wilde dit toch graag toevoegen, want zelf heb ik altijd gedacht dat t direct door alcohol kwam, tot ik een jaar geleden de werkelijke reden van Korsakov leerde.

  maar, geleeft heeft ie, en hoe!
  dat was wel duidelijk, alhoewel, op het eind, wanneer hij dronken, lallend achter zijn piano, in zijn bejaarden tehuis zat, huilend van dronkemans weemoed. dat was enkel nog maar triest.
   
  Sannetje vindt dit leuk.
 8. darkbull

  darkbull Bewuste gebruiker

  ik ben een groot fan van Ramses!

  en vraag me af... welk eind is dan niet triest... elke dood is toch erg? korsakof, dementie, auto-ongeluk, kanker, you name it. Ik ken helaas geen plezierige manier om aan je eind te komen.
   
 9. Paperplane.

  Paperplane. Wijs gebruiker

  Ik wel hoor. Ik zou het liefste gewoon nog kerngezond zijn en vervolgens door iets binnen een dag dood. Dat nog net iedereen die ik ken nog ff op bezoek kan komen. En dan in mn sterfbed een zegel op mn tong leggen, voor de laatste uurtjes.
   
  sharklife vindt dit leuk.
 10. mandragora

  mandragora Badass junkie Emeritus Mod

  :rock:
   
 11. zjimiz

  zjimiz Bewuste gebruiker

  wel een boeiende gedachte: welke trip zou die stervende dan gaan maken?

  beetje een open deur; effecten en trip zijn uiteraard afhankelijk van de stervende geest in kwestie en je kunt het alleen navertellen als je weer terug komt door de tunnel

  maar toch, boeiend :confused:
   
 12. darkbull

  darkbull Bewuste gebruiker

  ik heb de hoop dat als je sterft, dat dan alle in voorraad zijnde serotine in 1 keer vrijkomt.

  als dat zo zou zijn... dan zou toch niemand in pijn sterven?
   
 13. Tijdloos

  Tijdloos Badass junkie Tripreporter

  Kan dat niet beantwoorden, maar als je sterft komt er ook een giga load http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine (DMT) uit je brein vrij. Las dat ooit eens van een paar wetenschappers. Of ergens anders maar leek erg betrouwbare bron. Is een natuurlijk stofje in het brein dus zou zomaar kunnen trippend uit het leven gaan..
  Peace!
   
 14. boenkeng

  boenkeng Bewuste gebruiker

  Ik kan me wel redelijk in de symptonen vinden helaas... 3 of 4 dagen bezopen per week begint nu toch zijn tol te eisen :(
   
 15. darkbull

  darkbull Bewuste gebruiker

  ohw echt? veel vitamines slikken dan he... en dan vooral B1!!!
   
 16. Svali

  Svali Badass junkie Emeritus Mod Tripreporter

  Ja, maar dat is geen realiteit. Meer een utopie.
   
 17. boenkeng

  boenkeng Bewuste gebruiker

  Toch maar eens wat meer in verdiepen, slik nu zo af en toe Vitamine C1000 en 5-HTP
   
 18. missWappie

  missWappie Belezen gebruiker

  Ik heb op m'n nachtkastje staan: vitamine b1 100mg, vitamine b-complex, b12 3000mg, foliumzuur, vit D. Lekker ontbijtje na een avondje zuipen haha
   
 19. hansje1963

  hansje1963 Experimenterende gebruiker

  Volledig mee eens, wel de nadelen van tabak roken flink in de picture maar alcohol wordt weinig tot niks over gemeld.
   
 20. Linda053

  Linda053 Newbie

  Ik slikte preventief Thiamine om de korsakov hoogstwaarschijnlijk te vertragen mits het zich zou ontwikkelen.
   
  Lazarel vindt dit leuk.
 21. Lazarel

  Lazarel Experimenterende gebruiker

  Verstandig.
   
 22. Linda053

  Linda053 Newbie

  slikte.. verleden tijd. Maar enkele jaren geslikt
   
 23. Sannetje

  Sannetje Experimenterende gebruiker

  Ik loop zelf stage op een afdeling voor uitbehandeld psychiatrische patiënten. Nu is er een man die even bij ons is maar binnenkort naar een korsakof afdeling gaat. Heel apart om te zien. Heb het er soms ook wel moeilijk mee. Ze zijn zo leeg.. wel erg interessant om onderzoek naar te doen.
   
 24. lysergic bink

  lysergic bink Bewuste gebruiker

  drank,
  zo populair,
  zo de koning,
  kritiekloos regerend,
  zijn eigen ziekte beeld,
  lees mckenna,
  voedsel der goden
  missing link?
  bewustzijn en shrooms?
  drank en de link ,
  ontstaan van het ego?
  dominatorcultuur ontstaat,
  onze matrix NU
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Syndroom Korsakov
 1. Naomi1991
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  802
 2. Mikkaaa
  Reacties:
  10
  Weergaven:
  1.046
 3. NotSoLuckyT
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  620
 4. TrickVL
  Reacties:
  5
  Weergaven:
  2.124
 5. athoxd
  Reacties:
  18
  Weergaven:
  15.077