1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Tolerante festivals

Discussie in 'Drugs en de wet' gestart door Wim82, 12 jul 2019.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Wim82

  Wim82 Newbie

  Hallo allemaal!
  Het festivalseizoen is weer geopend en daarom heb ik de volgende vraag: hoe zit het met de 'tolerantie' van festivals t.a.v. een pilletje meer (of euh.. minder)?

  Ik weet dat ADE een tijd een fijn beleid had (5 pillen = toegestaan), maar hoe zit dit op andere festivals? Wordt het weer verstoppen, of zijn er plekken waar je gewoon de beveiliging voorbij kunt lopen?
   
 2. Rc-newbie

  Rc-newbie Belezen gebruiker

  Hier ben ik ook wel benieuwd naar. Mensen ervaring met Ground Zero specifiek?
   
 3. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  @Wim82
  Dat zal geen officieel beleid zijn van ADE, want dit is tegen de wet. Maar een oogje dichtknijpen zal best wel gebeuren hier en daar.

  Verder lijkt mij dit topic op het randje, want in de huisregels staat dat er geen smokkeltips gegeven mogen worden.
   
 4. Wim82

  Wim82 Newbie

  acht.zes vindt dit leuk.
 5. De Dunne

  De Dunne Badass junkie

  acht.zes vindt dit leuk.
 6. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  He?

  Het openbaar ministerie zelf die een afspraak met organisatie maakt die tegen de wet ingaat vind ik gewoon te zot voor woorden.

  Er gebeuren wel meer scheve dingen, zo mag een toerist in Amsterdam wel wiet kopen in een coffeeshop maar in het zuiden van het land mag dat dan weer niet terwijl er in Venlo dan weer wel wiet mag worden verkocht aan Duitsers en er daarvoor zelfs een coffeeshop is neergezet op 100 meter van de Duitse grens.
   
 7. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Lol, ga maar in Amsterdam iedereen oppakken die één pil bij zich heeft omdat in de Opiumwet staat dat dat verboden is. Zoveel politiecellen zijn er niet. En dan is de politie constant bezig met alleen maar drugsgebruikers op te pakken.

  Gelukkig is de gemeente Amsterdam realistischer dan dat, en ziet de driehoek van burgemeester, politie en OM handhaving van het drugsbeleid niet als doel op zich, en realiseren ze zich dat hun taak om de veiligheid te bevorderen breder is dan dat. Je moet ook agenten overhouden die kunnen handhaven bij opstootjes, bij overvallen, bij huiselijk geweld, bedreiging, noem maar op.

  De gemeente is dus redelijk progressief in de decriminalisering van drugs. Ik vind dat juist wel passen binnen een ontwikkelde democratie: dat er niet één minister, één partij of één overheidsorganisatie is die bepaalt wat er moet gebeuren, maar dat er verschillende bestuursorganen zijn op verschillende niveaus die passend beleid op maat kunnen maken om het beleid aan te passen aan de samenleving en niet andersom, want dat laatste is wat er gebeurt in een dictatuur.
   
  Woezoe en Eve's drop vinden dit leuk.
 8. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  @Neo-Shulginist
  Ik ga een heel stuk mee in jouw reactie, en ik begrijp het ook wel,

  Maar je kan het wettelijk gezien niet maken om in de provincie voor een bepaald vergrijp wel te straffen terwijl je voor eenzelfde vergrijp in de hoofdstad niet wordt bestraft. (in dit geval het voorhanden hebben van tussen de 1 en 5 pillen)

  Want de Nederlandse wet staat nou eenmaal niet toe dat er onderscheid per regio gemaakt wordt bij het bepalen van strafmaatregelen na overtredingen en misdrijven.

  Dus is dit tegen de wet.
   
  Eve's drop vindt dit leuk.
 9. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Bestuursorganen hebben wel degelijk de vrijheid om dit soort besluiten te nemen in een zogeheten handhavingsmatrix. Burgemeester, lokale politie en OM zitten daarom ook in een gezamenlijk overleg dat de lokale driehoek wordt genoemd, waarin dat handhavingsmatrix wordt afgesproken. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen aanvullende afspraken gemaakt worden over wat wel en niet is toegestaan.

  Gemeenten proberen lokaal doorgaans wel hun beleid op elkaar af te stemmen. Burgemeesters hebben in de regio regelmatig overleg om dit soort dingen met elkaar door te spreken. Maar er zijn 355 gemeenten in Nederland, dus dat resulteert in verschillen in opvattingen en verschillen in beleid.

  We hebben in Nederland niet puur een parlementaire democratie. We hebben een gedecentraliseerde democratische eenheidsstaat. Er zijn dus meerdere lagen bestuursorganen.
   
 10. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  In principe geldt in Nederland het beleid dat wanneer je één gebruikershoeveelheid bij je draagt, dat je dan niet strafrechtelijk vervolgd wordt. Je middelen worden wel in beslag genomen.

  Een gebruikershoeveelheid is ten hoogste 5 gram 'hennep' (cannabisbloemen inclusief bladeren en stengels), 0,5 gram harddrugs, 1 pil, 1 verpakking, 5 mL GHB, 0,5 gram gedroogde paddo's of 5 gram verse paddo's.

  Echter kan per festival verschillen hoe hiermee wordt omgegaan. De burgemeester verleent een vergunning aan de festivalorganisator(en) waarin afspraken staan over beveiliging en handhaving van het drugsbeleid. Ook wordt er meestal een 'noodverordening' afgekondigd, die op het festivalterrein wat ruimere bevoegdheden geeft aan beveiligers. In zo'n noodverordening kan bijvoorbeeld staan dat beveiligers preventief mogen fouilleren, wat normaal niet is toegestaan.

  Vanwege die lokale afspraken kun je niet zeggen wat dé regel is op Nederlandse festivals. De regels verschillen per gemeente en per festival.
   
  Laatst bewerkt: 14 jul 2019 om 10:33
 11. Eve's drop

  Eve's drop Belezen gebruiker

  Het is ook echt niet makkelijk om een duidelijk beleid te maken.

  Gellukig gaat ferdinand het over een andere boeg gooien, minder festivals is de oplossing in the war on drugs haha.
   
 12. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  @Neo-Shulginist
  Ok, ik geloof je, maar ik vind het nog steeds behoorlijk oneerlijk.
   
 13. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Oh, nog een belangrijke juridische nuance: opsporingsinstanties zoals de politie en het OM het opsporingsbevoegdheid en niet opsporingsplicht. Zowel de gehele organisaties als individuele medewerkers (agenten, officieren van justitie) hebben discretionaire bevoegdheid. Ze mogen individueel besluiten om in bepaalde gevallen niet te handhaven als ze dat niet op zijn plaats vinden.

  Op die manier mag het OM dus ook zelfstandig besluiten om een zaak die wordt aangeleverd door de politie te seponeren en niet verder te vervolgen.
   
  acht.zes vindt dit leuk.
 14. acht.zes

  acht.zes Badass junkie De Leukste Thuis!

  Neo-Shulginist vindt dit leuk.
 15. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  Ik vind het juist prachtig dat we kennelijk in zo'n ontwikkelde democratische rechtstaat leven waarin de overheidsorganisaties het handhaven van de wet niet zien als doel op zich, maar waar handhaving van de wet een middel is waarmee de samenleving veiliger / vrijer / eerlijker / democratischer gemaakt kan worden.

  Dat is precies het verschil tussen een dictatoriale staat waarin één machthebber bepaalt hoe het volk zich moet gedragen en een ontwikkelde samenleving waarin die ene machthebber nooit zoveel macht kan hebben omdat andere bestuursorganen ook nog zelfstandig nadenken of het centrale beleid wel echt in het algemeen belang is of niet.
   
 16. ATGC

  ATGC Belezen gebruiker

  Dat is een interessant punt. Veel oningelichte mensen klagen over dat de politie X niet handhaaft en het dus impliciet toelaat. Maar voor het 100% handhaven van de wet is onvoldoende capaciteit, dus gaat men prioriteiten stellen.

  In de context van het nieuwe "appverbod" op de fiets vind ik het trouwens wel raar dat de politie een hele campagne op social media voert. Je weet nu al dat dit door het volume van overtredingen t.o.v. de ernst/impact een lage prioriteit gaat krijgen.
   
 17. Neo-Shulginist

  Neo-Shulginist Bewuste gebruiker

  De politie denkt ook dat ze dat verbod niet goed kunnen handhaven daarom voeren ze tegelijkertijd een campagne die mensen 'bewust' moet maken. Doen ze ook met 'ondermijnende criminaliteit' bijvoorbeeld.
   
 18. Benzoboss

  Benzoboss Wijs gebruiker

  Die gebruikers hoeveelheden zijn waardeloos lol.

  Wie de fuck heeft er in hemelsnaam maar 0.5g speed of paddos bij?

  If 1 pill lol.

  Zie maar eens een dealer te vinden die daar voor gaat rijden lol
   
 19. De Dunne

  De Dunne Badass junkie

  Ik neem minder dan 0,5 gr speed mee. Ook maar max 1 pil. Meer gebruik ik niet per keer. Zo ken ik er velen.
  En het topic gaat over wat je op feesten mee neemt, niet wat je bij je dealer koopt.
   
 20. Benzoboss

  Benzoboss Wijs gebruiker

  Het gaat over de max hoeveelheid die je opzak kan hebben zonder vervolgt te worden.

  En ik neem altijd veel meer dan 1 pill of 0.5g speed op een feestje.

  Zal echt niet de enige zijn.
   
 21. stomme eend

  stomme eend Bewuste gebruiker

  Artikel van at5 is van 1 januari 1900 : ) zotte tijd was dat: net een eeuwwisseling achter de rug, maar nog geen xtc voorhanden om het te vieren, dus dat begon met een flinke deceptie. Dan ga je zulke zotte dingen doen...
   
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Laden...