Vriend heeft grote terugval

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Hoi allemaal,

Graag wil ik advies en jullie mening over een benarde situatie waar ik in ben gekomen. Mijn vriend en ik hebben nu 9 jaar een relatie en zijn allebei 26. Een groot deel van onze relatie is hij verslaafd aan drugs, betreffende speed en cannabis. In 2016 werd dit zo heftig dat ik hem confronteerde met de uitzichtloze situatie en dat hij in begon te zien dat hij absoluut geen controle meer had over zijn eigen leven. Hij is naar een afkickkliniek gegaan 1 maand lang en heeft hier intensieve begeleiding gekregen. Ik was erg sceptisch over het clean blijven vanwege een gebrek aan doorzettingsvermogen nadat hij eruit kwam maar dit ging ontzettend goed. Hij had echt weer controle over zijn leven en ik was erg onder de indruk. 2 weken geleden werd ik wakker en kon ik direct aan zijn gezicht zien dat hij had gebruikt. Hij biechtte op dat dit niet de eerste keer was dat hij opnieuw drugs had gebruikt maar dat in sinds afgelopen augustus al een keer of 5 speed opnieuw heeft gebruikt en ook weer opnieuw blowt. Tot die tijd was hij dus al 2,5 jaar clean. Ik heb niets doorgehad en hij heeft me niks verteld al die tijd. Ik was woest, ontzettend verdrietig en erg in de war door deze informatie. Een relatie moet bestaan uit liefde, respect en vertrouwen maar een aantal maanden heeft hij zijn leven anders geleid aan dat ik heb geweten. Sinds augustus heeft hij een nieuwe baan en hij noemde dit als dusdanig stressvol dat de weg naar drugs weer als vertrouwd was. We hebben zijn nieuwe baan vaak besproken en ik probeerde hem altijd een luisterend oor te bieden en hem inzichten te geven over op hij kwesties op zijn nieuwe werk aan kan pakken. Maar toen was er dus al een terugval en ik wist van niks. Om nu goed over de situatie en over onze toekomst na te denken hebben we besloten dat hij een tijd weer terug gaat naar zijn moeder en ik in ons (huur)huis zit. Het ergste vind ik dat hij zo lang heeft gelogen tegen mij. Bij een eenmalige terugval en eerlijk vertellen had deze toestand er heel anders uitgezien. Dit is nu 10 dagen al de situatie en ik weet niet wat ik moet doen. Ik hou echt zielsveel van hem en we hebben al veel overwonnen in onze relatie. Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Casual drugsgebruik is geen oplossing want dan gaan de remmen los. We deden wel eens samen een pilletje maar dit zou nu nooit meer toegelaten kunnen worden omdat ik mijn rug aan niet red houd en zijn gezondheid boven alles gaat. Graag hoor ik van jullie.
 

OlderPsyEr

Experimenterende gebruiker
Wat een vervelende situatie.

Ik heb niet echt tips voor je.

Dat hij het niet gezecht heeft kan ook komen dat zich er zelf ook voor schaamt. Misschien ook omdat hij dacht het zelf nog wel op te kunnen lossen. Ik denk niet dat je te veel moet focussen op het niet uit zich zelf vertellen. Het is begrijpelijk dat het als een messteek in je rug voelt maar het helpt jullie bijde niet daar lang bij stil te blijven staan.

Het is hem een de vorige keer ook gelukt dus lukt het nu vast ook wel. Hij kan jou steun vast goed gebruiken.

Sterkte met de situatie
 

Neo-Shulginist

Bewuste gebruiker
Bij verslaving horen terugvallen. Mensen die een tijd lang verslaafd zijn aan geweest aan middelen zoals speed hebben daar ook niet veel controle over. Stress triggert een communicatiesysteem dat een deel van het brein blokkeert dat normaal gesproken het bewuste denken doet. Als iemand lang verslaafd is geweest aan speed, en er is veel stress, dan kiezen de hersenen automatisch voor een ingesleten stressrespons. Bij mensen die verslaafd zijn (geweest) is dat: gebruiken.

Misschien juist omdat mensen er zelf bijna geen controle over hebben, volgt er grote schaamte na gebruik. 'Het ging toch goed, je weet toch dat je dit niet moet doen? Stomme sukkel', denken mensen vaak als ze weer nuchter worden. Zeker als er mogelijk flinke consequenties zitten aan toegeven dat je hebt gebruikt, kan dat leiden tot nog meer ontwijkingsgedrag zoals verzwijgen of liegen.

Ik denk dat het voor jou belangrijk is om verslavingsgedrag los te zien van wie jij bent of hoe jullie relatie in elkaar zit. Het is natuurlijk logisch dat jij niet meegetrokken wil worden in zijn verslaving. Je moet dus voor jezelf een grens trekken: wat is voor jou een onacceptabele situatie?

Wat betreft je vriend help je hem het meest als je hem helpt ontdekken wat triggers zijn geweest voor gebruiken. Je zegt al dat werk een trigger is geweest. Als dat werk zo stressvol is dat je weer terugvalt in je verslaving, dan is dat werk misschien ook niet het allerbeste voor je. Tegelijkertijd schaamde hij zich waarschijnlijk zo erg daarvoor dat hij er niks over durfde te vertellen.

Voor jou is dat natuurlijk pijnlijk want je doet alles en dan nog neemt hij je niet in vertrouwen.

Ik denk dat het een goed idee is om dit als leermoment te zien. Met een geïnteresseerde houding: 'wat is er nou eigenlijk gebeurd, hoe voelde je je?', kun je hier een hoop van leren. Maar dan moeten jullie die houding wel allebei hebben. Het kan daarbij inderdaad helpen om wat ruimte en tijd voor jezelf te nemen om goed te reflecteren op wat je nou precies voelt en denkt en waar die gevoelens vandaan komen, welke verwachtingen daaronder zitten.

Je kunt ook contact zoeken met lotgenoten, of zelfs met een professional, om te praten over wat je kunt doen. Bij herstel van verslaving wordt tegenwoordig ook steeds vaker de sociale omgeving erbij betrokken. Dat is belangrijk omdat er ook in de sociale omgeving triggers en stressverhogende omstandigheden kunnen spelen. Maar het is vooral belangrijk omdat naasten en geliefden van mensen met een verslaving net zo goed eronder lijden.

 
Dank jullie voor de reacties, dat helpt echt al een hoop en geeft mij andere inzichten in onze situatie.

We hebben gisteren een moment genomen om samen te praten. Het punt is dat hij vindt dat sporadisch drugsgebruik moet kunnen. Normaal gesproken ben ik het daar mee eens, maar gezien zijn eerdere verslaving weet ik simpelweg niet of dit een verstandige keuze is. Ik wil geen zaken verbieden, maar ik wil me ook niet telkens af moeten vragen of er drugs gebruikt is. De dingen verder hebben we op de rit; een eigen huisje, 2 katten en allebei een steady baan. Ik hecht daar ontzettend veel waarde aan en ik twijfel of ik een zero-policy moet hanteren of dat ik een enkele keer door de vingers moet gaan zien.

Ik denk dat het voor jou belangrijk is om verslavingsgedrag los te zien van wie jij bent of hoe jullie relatie in elkaar zit.
Dit vind ik een lastig punt, want de verslaving is afgelopen 4 maanden weggemoffeld waardoor er gelogen is. Vertrouwen is wel een fundamenteel begrip in een relatie natuurlijk.

Voorlopig leven we nog een week apart van elkaar. Ik wil dolgraag de situatie aanpakken en samen verder, maar it takes two to tango.
 

Legio Patria Nostra

Wijs gebruiker
In een toestand verkerende zoals hij is geweest als verslaafd zijnde, is het a b s o l u u t onmogelijk om " af en toe" tóch drugs te gebruiken. Dat klinkt erg hard, maar dit is een feit.
Al helemaal als het om hetzelfde middel gaat, als datgene waar hij aan verslaafd is geweest!
Dat is exact hetzelfde als een alcoholist die al jarenlang clean is, af en toe een glaasje alcohol te laten drinken.
Helaas pindakaas. Dit kan echt niet!! In bijna al dit soort gevallen gaat dit binnen de kortste keren helemaal fout.
Want, deze mensen zitten als de weerlicht weer in de draaikolk van alcohol misbruik met alle ellende van dien.
Iemand, die clean is van heroïne gebruik, die kan je echt niet af en toe een puntje heroïne laten nemen.
Die gaat óók weer razendsnel naar de verdommenis.
Ik heb het gezien en meegemaakt.
Bij bosjes keren deze mensenc weer terug in de een of andere afkick kliniek. Ja. Echt waar!
Dus: het kan niet. Nee.
Dit kan je als ex praktiserend verslaafde never nooit in de hand houden.
Dus mijn welgemeend advies is:
DOE DIT NIET. NOOIT!
Want ik garandeer je, dat je weer terugkeert naar een berg van ellende....
 

Legio Patria Nostra

Wijs gebruiker
Ja. It takes two for making a tango. Dat klopt.
Een relatie maakt volgens mij alleen een goede kans van slagen, als je elkaar 100% kunt vertrouwen.
Als dit door welke oorzaak dan ook, niet ( meer ) het geval is, dan kun je er wel van uitgaan, dat het huis in elkaar gaat storten. Vroeger, of later. Echt waar.
Nu hebben we een relatie, van reeds langere duur, en nu komt er de relatie killer "druggebruik " waarover klaarblijkelijk stiekem wordt gedaan.
Na het betrappen van diegene, die, als kers op de taart óók nog eens aangeeft, " dat af en toe gebruiken " moet kunnen in de relatie in casu, dan zakt mij de pantalon af, tot op de tenen!
Want, er is dus maandenlang over gelogen, dus is er een probleem met dat gebruik,
En dan wil de gebruiker dus "af en toe" verder met dat gebruik. Tsja.

Ik ga niet oordelen in dit dilemma.
Ik geef alleen uit mijn levenservaringen een mening. Omdat er een vraag over gesteld wordt door de TS.

De reden, dat ik deze reactie nu nóg een keer hier neerzet, is, dat ik eigenlijk de gang van zaken heel goed herken, * uit de afkickkliniek tijd onder andere, # en, dat dit bijna a l t i j d helemaal misgaat. En: ik ben hierdoor enigzins geraakt.

De bovenstaande reactie van mij geeft mijn idee er over aan.

Alle sterkte toegewenst met het maken van de juiste keuze!!
 
Laatst bewerkt:
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan