Wat een lekkere bong is om wiet en hasj mee te roken

Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist

Neo-Shulginist

Badass junkie
Ik kreeg een privébericht met de vraag hoe ik een bong heb gevonden waarmee ik tevreden was, naar aanleiding van wat reacties in een post over stoppen met tabak roken. Het leek me zonde om de tips te verstoppen in een privébericht. Dus hier een kort overzicht van wat ik denk wat een lekkere bong is.

Materiaalkeuze

De eerste keuze die je moet maken bij het uitkiezen van een bong is het materiaal. Je kunt grofweg kiezen tussen acryl, glas of stevig borocilicaatglas. Ik zou ab-so-luut voor het laatste gaan. Acryl bongs kun je niet goed schoonmaken, dus na een paar keer roken is heel dat ding smerig en kun je het zo'n beetje wel weggooien. Niet aan beginnen dus.
Glas is wel goed schoon te maken. Alleen glazen bongs kunnen weer breken. Vandaar dat je een glazen bong van pyrex borosilicaatglas met een dikte van 5 centimeter wil hebben. Dat is lekker stevig zodat de bong niet zo snel breekt.

Percolators
De glazen bong die ik heb heeft welgeteld drie (!) percolators met elk tien armen. Dat lijkt veel, maar ik vind het echt heel fijn dampen.
Mijn vorige bong was 35 centimeter lang en had één percolator. Destijds was ik best blij met de bong, maar ik vond de rook nog best scherp. Een vriend van me had dezelfde glazen bong en hij had er een precooler op gezet waarin een extra percolator zat. Die koelde de rook nog wat extra, wat wel flink verschil maakte. Dus toen mijn bong kapot ging en ik een nieuwe wilde kopen, wist ik dat ik zeker wel twee percolators wilde.

Uiteindelijk had ik wat zitten rondkijken en bleek de bong die ik uiteindelijk te hebben gekocht drie percolators te hebben, zonder precooler. Relatief was het niet zo duur. Dus ben ik maar voor die bong gegaan. Want met een precooler wordt het geheel toch wat minder stabiel enzo. Die drie percolators doen echt heel goed hun werk! De rook is echt enorm koel bij het inademen. Dat heeft trouwens ook wel een nadeeltje. Je merkt pas bij het uitblazen als je een te grote hijs hebt genomen. Het is dus altijd nog wel even wennen qua ademhalingstechniek bij een nieuwe bong. Dat vergt gewoon wat ervaring.

Splash guard
Iets waar je misschien niet zo snel zou denken is een splash guard. Dat is eigenlijk een soort dekseltje wat helemaal bovenin de kolom van je bong zit met maar één doel: voorkomen dat bongwater opborrelt en in je mond terechtkomt. Als je wel eens bongwater hebt geroken of geproefd, dan snap je dat zo'n splashguard absoluut geen overbodige luxe is. Die voorkomt namelijk dat je naar teer smakend water in je mond krijgt tijdens het hijsen, wel zo fijn.

Bowl
Een goede toevoeging aan je glazen bong is een quartz-glass banger. Zulke bowls zijn gemaakt om extreme hitte te weerstaan. Zo kan je (heel goede) hasj langzaam verdampen, in plaats van verbranden. In de quartz glas banger doe ik heel lekkere hasj, het liefst olieachtige charas, en dan verhit ik het glas vanaf de buitenkant met een crème brûlée brander. Op die manier begint de hasj langzaam te bubbelen en te verdampen. Nooouuuuu, wat je dan proeft. Echt hele bloemenweides die zo door je mond komen zoeven.

banger 10mm-800x800.jpg

Schoonmaken
Een glazen bong moet je één keer in de zoveel tijd schoonmaken. Want de bong wordt steeds een beetje bruiner en dat proef je ook bij het roken. Het lijkt lastig om een bong aan de binnenkant schoon te maken, omdat je er niet goed bij kan met een borsteltje. Zeker de percolators zijn lastig schoonmaken wat dat betreft.

Maar als je de juiste oplosmiddelen gebruikt is schoonmaken een fluitje van een cent!
Ik gebruik 99% isopropylalcohol (IPA). Dat is niet zo duur omdat er geen accijns op zitten en het lost al het vuil net zo goed op als alcohol. De bruine plekken zijn al met een paar keer schudden verdwenen.
Als extra toevoeging gebruik ik nog gewoon keukenzout. Het handige van IPA is dat zout er niet in oplost. Op die manier kan je zout gebruiken als schuurmiddel om de wat hardnekkigere plekken te schuren. Dus eerst even de bong vol zout storten, dan de IPA erbij, de bong goed schudden, en naspoelen met een overdaad aan water. Je bong is weer helemaal als nieuw.

Let wel op dat IPA nogal brandbaar is en dat je hoofdpijn krijgt van de dampen. Maak je bong dus schoon in een goed geventileerde ruimte. Zorg dat je jezelf even aard (door de verwarming aan te raken) voordat je de fles met IPA openmaakt. En leg er altijd een natte handdoek naast terwijl je bezig bent. Zodat als er onbedoeld brand uitbreekt, dat je direct het vuur kunt blussen.

Koop ook wat pijpragers en rondborstels in verschillende maten, zodat je nog even wat kunt boenen waar nodig.

Merk
Ik heb van twee merken een bong gehad: de eerste was van BlackLeaf en de huidige is van GraceGlass. De laatstgenoemde besteedt ook redelijk wat aandacht aan het uiterlijk van de bong, vind ik toch ook niet onbelangrijk. Andere merken zijn natuurlijk ook mogelijk, maar naar wat ik destijds had gezien waren dit wel de topmerken.

Dit is de bong die ik heb:

51qKjwJYAAL._AC_SY550_.jpg

Eigenlijk vind ik dat die bong maar één nadeel heeft, en dat is het feit dat de downstem schuin onder een hoek van 45 graden in de bong zit. Tegenwoordig zie ik steeds meer exemplaren waarbij de bowl gewoon verticaal staat. Dat is met een normale aansteker net iets minder handig omdat een vlam altijd naar boven gaat en dus niet zo gemakkelijk naar beneden. Maar het probleem wat ik nu heb met de quartzglas banger is dat de hasj begint te smelten, en vervolgens in één hoek van de bowl blijft steken. Dat is net niet zo handig. Dus als je van plan bent om net als ik heel goede hasj te gaan verdampen in je bong, denk er dan even over na om er eentje te kopen die een verticale downstem heeft.

Als je van plan bent om alleen maar wiet te gaan roken in een gebruikelijke bowl met een gebruikelijke aansteker (dus geen stormaansteker), dan is zo'n schuine downstem wel handig.

Pipescreens
Nog een laatste tip: koop bowl-shaped screens van roestvrijstaal! Het heeft voor mij echt veel te lang geduurd voordat ik erachter kwam dat die dingen bestonden. Maar ze zijn echt ideaal, want ze blijven gewoon precies hangen in het gat van de bowl. Bovendien verbranden ze niet, zoals de koperen pipescreens uiteindelijk wel gaan doen.

41xTam7HxbL.jpg

Overigens zijn er ook glazen bowls met een ingebouwde pipescreen. Dat kan ook wel makkelijk zijn. Die dingen zijn alleen wat lastiger schoonmaken. Dus dat is een beetje een afweging: aan de ene kant blijven glazen pipescreens veel langer goed, maar aan de andere kant moet je er dan wel de hele tijd op blijven boenen.
 
Laatst bewerkt:

Martinus

Wijs gebruiker
Mooie post.

Dit is mijn bong:

16240162789742432255154985882207.jpg

Bowl heeft geen gaas nodig:
16240163851791670756847655185375.jpg

2 honeycomb perculators en schijf die de lucht doet draaien.

De hals is gebogen en de bowl staat recht wat bij het roken wel comfort geeft.

Merk is grace glass.

Met de juiste techniek kan ik zeer grote rips nemen. Niet heet, maar wel hele dichte rook en intense smaak dus hoesten en een glas water om de mond te spoelen hoord er vaak wel bij.

Ik maak hem schoon met spiritus en zout en daarna goed doorspoelen met warm water. Zelfde met de bowl. Word best goed schoon met behulp van een wattenstaafje en spiritus.

Gebruik inplaats van aansteker een wax lont. Dit geeft een kleinere vlam die beter te sturen is en dan kan ik de bowl in 2 keer roken.

Ik rip de bong niet zo vaak meer. Het is zo intens op lage tollerantie.


Een goede bong is zeker een leuk speeltje als je extreem high wil worden van wiet. Je weet niet wat je mee maak. Ik heb wel eens 2 rips genomen en ik kon amper meer staan.
 

Blaatschaap

Belezen gebruiker
Goed topic! Ik moet ook maar eens kijken voor een quartz glass voor het dampen van hasj ^^ en die pipe screens lijken me super handig! Ik knip nu De gaasjes in om er een 'hoedje' van te vouwen die ik vervolgens in de bowl stop.

Als ik zelf nog een tip mag geven aan toekomstige bong kopers: grootte is niet alles. Ik had vroeger een enorme bong (hurrhurr) en daar kon je enorm dikke hits mee nemen. Uiteindelijk is ie een keer omgevallen en in stukken gebroken (nog een nadeel van een grote bong :tongueout:)

Ik heb nu een kleine bong, qua model die van Martinus maar dan ongeveer half zo groot(net zo hoog als een bierflesje) met 1 honeycomb percolator. En dat bevalt me erg goed! Je kan er lekker goed gedoseerde hitjes mee nemen zonder dat je meteen onder de tafel ligt, of je longen op tafel legt :tongueout: bijkomend voordeel van het kleine formaat is dat hij niet het zicht op de tv blokkeert wanneer je kadaver op de bank ligt ;p

Wat overigens ook een aanrader is voor de vapers: voor o.a. De Storz & bickel mighty/crafty kan je een opzetstukje kopen om hem op een bong te zetten. Leuke combinatie om grote vape hits tot je te nemen zonder dat hij te scherp op je keel valt.
 

Martinus

Wijs gebruiker
Wat overigens ook een aanrader is voor de vapers: voor o.a. De Storz & bickel mighty/crafty kan je een opzetstukje kopen om hem op een bong te zetten. Leuke combinatie om grote vape hits tot je te nemen zonder dat hij te scherp op je keel valt.

Mijn flowermate nano heeft dit ook. Zeker een aanrader en een stuk minder prijzig.
16240180345633480953135326621195.jpg

Ik heb wel het idee dat ik net anders high word van een vape. Misschien zit het tussen mn oren.
 

Blaatschaap

Belezen gebruiker
Een vaporizer is sowieso stukken efficiënter, er gaat niks verloren door verbranding. Misschien dat het gebrek aan andere stoffen die bij verbranding vrij komen ook bijdragen aan het anders ervaren van de high. Geen idee eigenlijk. Ik weet wel dat mijn keel een stuk gelukkiger is met vapen ^^
 

Neo-Shulginist

Badass junkie
Als ik zelf nog een tip mag geven aan toekomstige bong kopers: grootte is niet alles. Ik had vroeger een enorme bong (hurrhurr) en daar kon je enorm dikke hits mee nemen. Uiteindelijk is ie een keer omgevallen en in stukken gebroken (nog een nadeel van een grote bong :tongueout:)
Ik vind zelf een grotere bong wel wat fijner omdat de rook dan beter gekoeld kan worden. Mijn ervaring is dus dat je er minder scherpe rook van krijgt.
Je kan er lekker goed gedoseerde hitjes mee nemen zonder dat je meteen onder de tafel ligt, of je longen op tafel legt :tongueout:
De dosering van hits kan je al bepalen met hoeveel je in de bowl stopt :wink:
Ook kan je voorzichtig inhaleren. Kost gewoon wat ervaring om te weten wat een goeie hit is. Dus in het begin wat voorzichtig doen en dan langzaam opbouwen.

Wat wel een nadeel is van een grote(re) bong is de hoeveelheid oplosmiddelen die je nodig hebt voor het schoonmaken. Ik ben nu per keer steeds 0,3 L IPA kwijt. Zo'n fles IPA koop ik voor een tientje per liter bij de groothandel. Dus op zich is het nog wel te doen. Maar mijn vorige bong schoonmaken was goedkoper in ieder geval.
 

Martinus

Wijs gebruiker
Wat wel een nadeel is van een grote(re) bong is de hoeveelheid oplosmiddelen die je nodig hebt voor het schoonmaken. Ik ben nu per keer steeds 0,3 L IPA kwijt. Zo'n fles IPA koop ik voor een tientje per liter bij de groothandel. Dus op zich is het nog wel te doen. Maar mijn vorige bong schoonmaken was goedkoper in ieder geval.

Spiritus is gedenatureerde alcohol en kost 2 euro per liter bij de action of supermarkt.

Ik doe vaak maar een kleine hoeveelheid in de bong (50ml ofzo)met zout als schuurmiddel.

Dan maak ik met keukenfolie de uiteindes dicht en schud ik als een wilde.
 

Neo-Shulginist

Badass junkie
Spiritus is gedenatureerde alcohol en kost 2 euro per liter bij de action of supermarkt.

Ik doe vaak maar een kleine hoeveelheid in de bong (50ml ofzo)met zout als schuurmiddel.

Dan maak ik met keukenfolie de uiteindes dicht en schud ik als een wilde.
Oh ik heb het nog ff gecheckt maar het blijkt 4,50 per liter voor 99% IPA.
 

Waterpijp-bong.nl

Newbie
Sponsor
Een populaire bong (bubbler) bij ons op het moment.
 

Wallah

Newbie
Kan je met een bong ook pure wiet/hasj roken ja? Ik wil ook liever géén tabak roken. Heb nu een pijpje aangeschaft maar weet van "vroegah" dat ik ook wel uit een bong rookte en je daar wel flink stoned van werd haha.
Maar daar mengend we volgend mij altijd wel wat tabak bij in?
 

Blaatschaap

Belezen gebruiker
Zeker! Sterker nog, tabak in een bong zou eigenlijk gewoon strafbaar moeten zijn :tongueout:

Vaak zie je wel "for tobacco use only" stickers op bongs zitten, maar dat is puur schijn om te zorgen dat winkels ze ook in landen waar wiet illegaal is kunnen verkopen. (net zoals er op research chemicals "not for human consumption" Op de verpakking staat).
 
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Online headshop Waterpijp-bong.nl, de waterpijp- en bongspecialist
Bovenaan