Info Wat te doen bij overdosis

mattskovic

Wijs gebruiker
ja dit is wat de meeste wel vreezen. dat 1 van je vrienden of jezelf perongeluk of niet over doseert.
maar als het toch gebeurt weet jij dan wat je moet doen ?
als je alle tekst niet wil lezen onderaan vind je en korte samenvating

hierbeneden ga ik enkel belangrijke punten met jullie meedelen zodat moest het gebeuren (beter van niet) wat je weet wat je moet doen.

Plotseling antwoordt degene naast je niet meer, hij zakt voorover en begint zwaar te ademen. Een duidelijk geval van een overdosis (od).

Als je niet snel handelt, gaat je vriend(-in) onder je ogen dood. Maar een overdosis hoeft niet fataal aftelopen. Het slachtoffer kan zelf niets meer doen, maar een omstander des te meer. Ook al is je eerste schrikreactie er misschien een van 'wegwezen', juist op dát moment moet je helpen. Blijf rustig en handel snel, dan kun je een leven redden. Als iemand nog leeft tegen de tijd dat de ambulance komt, is hij gered. Het ambulancepersoneel slaagt er altijd in om hem er bovenop te helpen. Aan jou dus de taak om een overdosis op tijd te herkennen, de ambulance te bellen en de tussentijd te overbruggen.

Verschijnselen
de verschijnselen hangen af van welk soort middel je gebruikt.

Iemand die te veel opiaten heeft gebruikt, zakt langzaam in elkaar en dommelt weg. De hersenen komen bijna stil te liggen, zodat de ademhaling wegzakt. Vaak komt er vocht in de longen, waardoor het slachtoffer nog minder zuurstof krijgt. Die benauwdheid voelt hij niet omdat hij ondertussen buiten westen raakt. Mensen met een OD zien er vaak slap en bleek uit. Ze ademen langzaam of helemaal niet. Soms hebben ze schuim op de lippen, soms braken ze of krijgen ze epileptische aanvallen.

Een overdosis pillen lijkt op een overdosis heroïne. Het maakt in principe niet uit welk middel de overdosis veroorzaakt: bij bewustzijnsverlies en ademnood moet je altijd op dezelfde manier handelen: ambulance bellen en mond-op-mondbeademing toepassen.

Een overdosis cocaïne komt minder vaak voor dan een overdosis heroïne. Cocaïne heeft een direct effect op het hart. Het grootste gevaar is een hartaanval of hartstilstand. Heeft iemand acute hartproblemen na cokegebruik, dan moet je direct 112 bellen. Eventueel kun je hartmassage toepassen.

OD of aan het trippen

Het is lastig vast te stellen of iemand echt teveel heeft genomen, zeker als je zelf ook onder invloed bent. Neem echter geen risico en grijp op tijd in. Beter een levende die kwaad is dan een dode. Voorkom dat het slachtoffer buiten bewustzijn raakt. Hoe eerder je ingrijpt hoe beter. Want hoe verder hij buitenbewustzijn is, hoe moeilijker hij weer bij bewustzijn is te krijgen. Als de ademhaling onregelmatig wordt of zelfs stopt, dan moet je zeker ingrijpen.

Wat niet helpt: een shot zout water. Dat is een fabeltje. Het heeft geen enkel effect op de hersenen, maar belast het lichaam nog eens extra. Je verliest er bovendien

Buiten westen

Je kunt controleren of iemand bij kennis is door roepen of schudden. Krijg je geen reactie, probeer hem dan wakker te krijgen en te houden. Hierbij is alles geoorloofd:

. In het gezicht slaan.
. Hard knijpen in spier boven sleutelbeen
. Met je duimnagel hard onder/op een vingernagel drukken.
. Een plens koud water of natte doek in het gezicht gooien.
Probeer het slachtoffer zo snel mogelijk op de been te trekken, en loop met hem rond of zet hem onder een koude douche. Dit stimuleert de bloedsomloop en bevordert het herstel. Ook als je hem weer bij kennis hebt gekregen, moet je attent blijven. Sommige drugs werken lang door, zodat iemand alsnog buiten kennis kan raken.

112

Als iemand buiten bewust zijn is en je krijgt hem niet meer wakker, dan moet je altijd 112 bellen. Zeg dat het om een spoedgeval gaat en vraag om een ambulance. In dat geval komt er geen politie mee, of alleen ter assistentie van het ambulancepersoneel (dus niet om mensen aan te houden of om spullen in beslag te nemen). Ga na het bellen meteen terug naar het slachtoffer.

Ambulancepersoneel weet precies wat het bij een overdosis moet doen. Als de ambulance er op tijd bij is, wordt het slachtoffer altijd gered. Zonodig krijgt hij het tegengif Narcan ingespoten, dat blokkeert de werking van heroïne en heft de overdosis acuut op. Het slachtoffer komt in één klap weer bij zijn positieven.

Een ambulance moet arriveren binnen 15 minuten nadat je hebt gebeld. Dat is een wettelijke norm. In de tussentijd moet je bij het slachtoffer blijven en zijn ademhaling in de gaten houden. Als zijn situatie verergert, dan moet je ingrijpen.

Kijk, luister en voel

Leg iemand die buiten bewustzijn is maar wel (weer) zelf ademt op zijn zij. Maak knellende kleding los, en zorg dat zijn mond leeg is. Leg het hoofd zo ver mogelijk naar achteren, met de neus en de mond naar de grond gericht. Dit heet de stabiele zijligging, en vergemakkelijkt het ademhalen en voorkomt stikken bij braken. Iemand die niet genoeg zuurstof binnenkrijgt, wordt bleek, grauw of blauwachtig.

. Kijk of de borstkas op en neer beweegt.
. Luister of het slachtoffer reutelende, rochelende of snurkende geluiden maakt, dan is de ademhaling onvoldoende.
. Voel met je oor of je wang of er nog een luchtstroom is.

Als de ademhaling onvoldoende is of stopt, dan moet je het slachtoffer beademen

Mond-op-mondbeademing

. Verwijder alle losse voorwerpen uit de mond (voedsel, kauwgom, kunstgebit!).
. Leg het slachtoffer op zijn rug.
. Breng het hoofd ver naar achter, de mond valt hierdoor open en de luchtweg komt vrij.
. Knijp zijn neus dicht, plaats je mond wijd open op zijn mond en blaas je adem erin. Kijk daarbij met een schuin oog of de borstkas omhoogkomt, zo kun je zien of je de lucht in de longen blaast. Blaas je de lucht in de maag, dan veroorzaakt dat braken. Het hoofd is dan niet voldoende achterover gestrekt.
. Haal je mond van de mond, laat de neus los en laat uitademen.
. Beadem ongeveer 12 maal per minuut (elke vijf seconden).
. Ga door met beademen tot het slachtoffer zelf kan ademen of totdat professionele hulp het overneemt.

Met mond-op-mondbeademing kun je een leven redden, maar het moet wel zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Veeg bloed of braaksel weg voordat je met beademen begint. Aids, hepatitis B en hepatitis C kunnen niet worden overgebracht door huidcontact, zoenen of adem. Mond-op-mondbeademing is te vergelijken met zoenen en kan weinig kwaad. Je kunt wel besmet raken met TBC of hepatitis A. Hepatitis A gaat vanzelf over, TBC is goed te behandelen.

Extra risico's

Een OD krijg je niet zomaar. Als je ervaring hebt met dope zal het je niet snel overkomen, maar de grens tussen 'erg stoned' en een OD blijft dun. Riskante omstandigheden:

. Als je de dope niet kent (in een andere stad, van een andere dealer, van een andere soort).
. Als je een tijdje niet hebt gebruikt. Bijvoorbeeld als je hebt vastgezeten, of een tijd clean bent geweest.
. Als je een tijd alleen hebt gechineesd en weer een shotje neemt.
. Als je heroïne én methadon gebruikt.
. Als je oververmoeid bent.
. Als je verzwakt bent of een lage weerstand hebt.
. Als je meerdere middelen door elkaar gebruikt. Bij pillen en alcohol krijg je het zogenaamde '1+1=3-effect'. Deze middelen versterken elkaar zo sterk dat je extra risico loopt.

Het is altijd veiliger om je shot niet in één keer te zetten. Zet eerst de helft, en wacht af hoe het valt. Valt het goed, dan kun je alsnog de rest nemen. Je kunt ook eerst een beetje dope roken om uit te testen hoe sterk het is.

Stap voor stap

Is nog bij kennis:
. Houd aan de praat.
. Houd op de been.
. Gooi koud water in het gezicht.

Is buiten kennis:
. Sla in het gezicht.
. Knijp in de spier boven het sleutelbeen.
. Druk je duimnagel op een vingernagel.
. Gooi koud water in het gezicht.

Blijft buiten kennis:
. Bel 112.
. Controleer de ademhaling.

Is buiten kennis maar ademt:
. Leg op de zij.
. Leg hoofd naar achter.
. Blijf ademhaling controleren.

Ademt niet of onvoldoende:
. Verwijder eventueel kunstgebit.
. Leg op de rug.
. Hoofd naar achter.
. Mond open.
. Knijp neus dicht.
. Mond op mond.
. Blaas lucht in mond.
. Haal mond van mond.
. Laat neus los.
. Herhaal dit 12 keer per minuut.

ik vind dit uiterst van belang dat een gebruiker weet wat hij moet doen dit kan iedereen voorkomen!!!!

greetz mattskovic
 

Patrick a.k.a Spaceface

Bewuste gebruiker
Ik zal het proberen te onthouden :grin:, in mijn vriendenkring zal ik alleen de eerste zijn die OD gaat dus heb er persoonlijk weinig aan. Wel goed dat er een keer bij stilgestaan word :beer: !
 

Chris Pontius

Badass junkie
Goede "tut" alleen ik denk dat de meeste mensen die een OD krijgen vaak onverstandig bezig zijn, deze mensen zullen dit ook vast niet helemaal lezen.
En als mensen onverstandig gebruiken, wil ik zelf daar ook niet bijzijn.
geldt natuurlijk niet in alle gevallen voor ik weer verwijten naar mijn hoofd krijg :wink:
 

mattskovic

Wijs gebruiker
plantenbak zei:
Goede "tut" alleen ik denk dat de meeste mensen die een OD krijgen vaak onverstandig bezig zijn, deze mensen zullen dit ook vast niet helemaal lezen.
En als mensen onverstandig gebruiken, wil ik zelf daar ook niet bijzijn.
geldt natuurlijk niet in alle gevallen voor ik weer verwijten naar mijn hoofd krijg :wink:

vandaar de korte samenvatting :wink:


greetz mattskovic :stoned:

ps: aan al de gene die hier "ok" posten komen jullie posts te weinig ofzo ???
heb er niets op tegen want dan komt dit topic terug bovenaan zodat andere mensen dit nog kunnen lezen :wave:
 

Zazuu.

Bewuste gebruiker
Denk inderdaad dat ik niet iemand tegen het lijf zal lopen die een overdosis heeft of gaat krijgen.

Overdosis kan volgens mij alleen maar als je teveel neemt of het verkeerde, dit gebeurt in beide gevallen niet.

Maar een aantal dingen zijn wel handig om te onthouden. Zeg nooit nooit. :wave:
 

mattskovic

Wijs gebruiker
@ Zazuu.
ik dacht dat ik dit ook niet nodig zal hebben tot 1week terug...
een slechte combo is zo gemaakt alcohol en drugs is ALTIJD een verkeerde combo.

greetz matti
 

Mindgamer

Badass junkie
Het zit in ons natuur om diegene te haten die respectloos met het leven omgaat.

Zelf wil ik immers ook genieten van mijn sterfproces na een overdosis downers, zonder dat altruïsten mij daarbij helpen.
 

Wile-E-Peyote

Badass junkie
Tripreporter
Een epi pen helpt bij een overdosis heroine. maar dan heb je maar 30 minuten extra de tijd. En moet die persoon in een ambulance liggen op bij de eerste hulp. Daarna heeft je lichaam al anti-epifrine aangemaakt, en dat is een serotine achtige stof. Hierdoor kan je weer terugvallen.
 

TrippyShit

Badass junkie
Ik dacht dat amphetamine alleen op dopamine werkte :P Ben dan ook totaal niet into speed en lees ook weinig over dit middel. Niet genoeg intresse om te lezen hoe het in de hersens werkt.

Nah, weer wat geleerd :P
 

dubbel t

Experimenterende gebruiker
OD´t 1 van je vrienden?

hard wegrennen, en nooit meer achterom kijken!

dan komt het allemaal goed met de OD´er...
zo niet?

Dan ken je diegene toch gewoon niet! no problemoooooo!


tfoe, zwervers die OD´en
 

tomz0r

Badass junkie
TrippyShit zei:
Ik dacht dat amphetamine alleen op dopamine werkte :P Ben dan ook totaal niet into speed en lees ook weinig over dit middel. Niet genoeg intresse om te lezen hoe het in de hersens werkt.

Nah, weer wat geleerd :P

Speed laat ook mild extra serotonine vrijkomen. Maar het werkt inderdaad voor het overgrote deel op je dopamine. :)
 

Ghanzibaldhi

Experimenterende gebruiker
dubbel t zei:
OD´t 1 van je vrienden?

hard wegrennen, en nooit meer achterom kijken!

dan komt het allemaal goed met de OD´er...
zo niet?

Dan ken je diegene toch gewoon niet! no problemoooooo!

Beetje kansloos, zoiets kan altijd gebeuren. Soms ben je van 1 goede pil en veel alcohol al zo vdk dat je al niet meer weet wat je doet, waardoor je makkelijker (onbewust) bijpakt. Daarom is het zaak dat je je vrienden NOOIT laat stikken, of zouden ze dat bij jou ook doen?? fijne vrienden heb je dan. :confused:
 

Mindgamer

Badass junkie
Beter nog, ik zou een kussen op zijn bek douwen zodat ie stikt. Het leven is niet gemaakt voor losers die drugs gebruiken, dus afmaken die tuig!!
 

Serenity

Badass junkie
Mindgamer zei:
Beter nog, ik zou een kussen op zijn bek douwen zodat ie stikt. Het leven is niet gemaakt voor losers die drugs gebruiken, dus afmaken die tuig!!


Juist. Afmaken DAT tuig bedoel je dus. Mensen zoals jij zouden afgemaakt moeten worden.
 

cropp

Badass junkie
ligt er aan waar hij out van gaat denk ik, als iemand buiten westen raakt omdat ie een tegel hash heeft weggewerkt zou ik hem denk ik lekker laten slapen en zeker geen ambulance bellen
 

Petrovic

Badass junkie
Emeritus Mod
Tripreporter
op een paar kleine dingetjes ziet het er netjes uit, bedankt voor je bijdrage :) . Is wel sticky waardig.

Net je EHBO, of doe je iets in de zorg? :P
 

acidboy

Badass junkie
Het reanimatie gedeelte klopt niet.. Als iemand geen ademhaling heeft zal er hoogstwaarschijnlijk ook geen sprake meer zijn van circulatie? Dát probleem gaat niet verholpen worden met 12 keer per minuut beademen...
 

mattskovic

Wijs gebruiker
Petrovic zei:
op een paar kleine dingetjes ziet het er netjes uit, bedankt voor je bijdrage :) . Is wel sticky waardig.

Net je EHBO, of doe je iets in de zorg? :P

geen van beide.
nog niet.
ben een curcus ehbo aan het volgen en op einde van de les mag je altijd wat vragen stellen aan de begeleider van dienst :grin:. en vond het wel interesant en dit zou eigenlijk iedereen moeten weten.

groetjes mattsi
 

edblok2

Bewuste gebruiker
misschien wat uitgebreider maken dit topic, dus niet alleen bij een dodelijke OD op hero maar bijvoorbeeld ook wat je kunt doen als je 'fout' gaat van wiet/alcohol, een angstaanval krijgt bij tripmiddelen en (niet perse gevaarlijke) hartkloppingen van bijv coke?
 

Machine

Experimenterende gebruiker
Chris Pontius zei:
Goede "tut" alleen ik denk dat de meeste mensen die een OD krijgen vaak onverstandig bezig zijn, deze mensen zullen dit ook vast niet helemaal lezen.
En als mensen onverstandig gebruiken, wil ik zelf daar ook niet bijzijn.
geldt natuurlijk niet in alle gevallen voor ik weer verwijten naar mijn hoofd krijg :wink:

true story
 

Ruski

Newbie
Ooit zaten we eens in een schuurtje te genieten van wat XTC, tot een vriend van mij (met een trage verteringssysteem) zware maagklachten kreeg. Hij was echt aan het creperen van de pijn, lag te rollen en shit en zowat te janken.

Anyway, to the point, mijn andere maat ging snel naar binnen en haalde een vel A4 blad, goot daar wat zonnebloem olie overheen, plakte dit op zijn blote maag en zette daar lichtjes druk op. Binne 2 minuten was mijn creperende vriend weer helemaal tiptop in orde. Zoiets had ik nog nooit gezien, mss kan het handig zijn om hier bij te voegen.

Naar het schijnt helpt fruit ook tegen paddo's en truffels, voor als je een bad trip krijgt.

En suikerwater werkt goed tegen speed, dan word je ook snel nuchter.

Ruski~
 

edblok2

Bewuste gebruiker
Ruski zei:
Anyway, to the point, mijn andere maat ging snel naar binnen en haalde een vel A4 blad, goot daar wat zonnebloem olie overheen, plakte dit op zijn blote maag en zette daar lichtjes druk op. Binne 2 minuten was mijn creperende vriend weer helemaal tiptop in orde. Zoiets had ik nog nooit gezien, mss kan het handig zijn om hier bij te voegen.

lol, wat een onzin.
 
Bovenaan