1. Hey Bezoeker! Wil jij kans maken op €100 shoptegoed in de webwinkel van Azarius? Lees in dit topic hoe je met een foto mee kunt met de actie! Deze actie loopt tot en met 30 april, doe vandaag nog mee!
  Ontzet Notitie

XTC niet schadelijk voor brein?

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 22 feb 2011.

 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Trimbos Instituut Professional

  Recent Amerikaans onderzoek beweert dat er geen overtuigende cognitieve (geheugen, concentratie) afwijkingen te vinden zijn bij XTC-gebruikers. In de nieuwskoppen staat dan ook heel stellig 'XTC heeft geen negatief effect op brein.' Maar dit onderzoek geeft nog geen zekerheid dat XTC-gebruik veilig is voor het brein. De risico's worden namelijk groter wanneer wordt gecombineerd. En in het onderzoek is juist voor een onderzoeksgroep gekozen die weinig andere drugs en alcohol gebruiken. Ook zijn mensen die antidepressiva en slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken uitgesloten van deelname. Niet echt een representatieve steekproef dus. Wel om het pure effect van XTC te meten, maar niet om te zeggen dat XTC gebruik in alle omstandigheden onschadelijk is voor het brein.

  Het onderzoek vind je hier.
   
 2. Cosmic Controler

  Cosmic Controler Bewuste gebruiker

  dus het is niet echt schadelijk ?
   
 3. Danktank

  Danktank Experimenterende gebruiker

  Tuurlijk is het wel schadelijk MDMA is neurotoxisch en MDA (krijg je hoe dan ook binnen als je MDMA gebruikt) is nog neurotoxischer.
   
 4. Tommie_K

  Tommie_K Bewuste gebruiker

  Figuur 1 - Het menselijk brein

  [​IMG]


  Figuur 2 - Het menselijk brein volgens wetenschappers die graag in de krant willen met een flutonderzoek over helemaal niet zo erg schadelijke gevolgen van XTC


  [​IMG]

  Figuur 3 - Serotonine in de cortex van apen voor, vlak na en zeven jaar na gebruik van MDMA

  [​IMG]

  Bron:


  Hatzidimitriou, G., McCann, U.D. and Ricaurte, G.A. Altered serotonin innervation patterns in the forebrain of monkeys treated with (+/-)3,4-methylenedioxymethamphetamine seven years previously: factors influencing abnormal recovery. J. Neurosci., 19:5096-107, 1999.


  1999 joehoe! Ik weet niet wie die Drugs Infolijn bestiert, maar qua harm reduction scheelt het weinig met de Info Drugslijn ben ik bang.

  Maar, beste mensen, hoe wisten we dit al, zonder daarvoor enig onderzoek te hoeven lezen? Waarom is dit geen nieuws? Omdat elke XTC-gebruiker weet dat de eerste 'roll" de "rolls royce" was, en naarmate er meer "rolls" volgden werden de "rolls" steeds minder totdat je er over twijfelt wat er nou precies zo de moeite waard was.

  Daar denk je dan eventjes over na en opeens heb je het "Ik ben een aapje met paars haar binnenin mijn kop. Maar dat haar wordt wel steeds dunner op deze manier. Godverdomme man. Ben ik mooi klaar mee."

  Of nee wacht, de algemene tendens is om te concluderen dat de pillen vroeger veel beter waren, heus waar. :rock:

  Als een verhaal iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is het verstandig om je af te vragen of de persoon die dat verhaal vertelt nog andere drijfveren zou kunnen hebben om dat verhaal te vertellen. MDMA is een stof uit de dysfunctional trailer trash-familie der methamphetamines en het brengt al zijn ruige vrienden mee als het je serotoninesysteem komt uitwonen.
   
 5. Fool

  Fool Badass junkie

  Heb je naast de plaatjes te bekijken ook het hele onderzoek gelezen?
   
 6. Tommie_K

  Tommie_K Bewuste gebruiker

  Wees zo vriendelijk je wat nader te verklaren. Het onderzoek waarvan ik de titel hierboven postte? Of het onderwerp van de thread? En welke plaatjes bedoel je? Er is voor zover ik weet maar een enkel plaatje aan een van de onderzoeken gerelateerd.

  Of zeg anders wat je wil zeggen. Heb ik een stommiteit begaan? Ik geloof het wel he?
   
 7. Fool

  Fool Badass junkie

  Ik bedoel die van de apen, ik ben het met je eens dat je kunt stellen dat MDMA schadelijk is en dat het misschien niet zo erg hersteld. Maar in dit onderzoek zoeken ze bewust een erg extreem geval op.

  Ik heb wat meer onderzoeken over MDMA-schade trouwens in deze post uiteengezet, mocht je het interessant vinden. :smile:
  http://www.drugsforum.nl/viewtopic.php? ... 2#p1194122
   
 8. Tommie_K

  Tommie_K Bewuste gebruiker

  Mja. Stomme apen. Dat is veel te veel natuurlijk. Wie doet nou zo dom.

  *Aan een paar Lowlands-afleveringen denkt*
   
 9. Tommie_K

  Tommie_K Bewuste gebruiker

  Mooi relaas die gast die pillenpauze heeft en aan de speed gaat en dan met een slappe wordt geconfronteerd. Maar:
   
 10. Trinity

  Trinity Experimenterende gebruiker

  @Tommie_K: interessant plaatje van die apen. En mooie metafoor die je maakt met haar... :grin:

  Als dat zo is, dan is het jammer dat we allemaal eindigen met een teleurstellende laatste XTC ervaring terwijl de eerste (idd) de mooiste was... :worried:

  Wat ik me alleen afvraag is hoe veel XTC hebbend eze apen gekregen? 1x per week, dagelijks? 4x per jaar?? Bekend mee?
   
 11. Fool

  Fool Badass junkie

   
 12. Trinity

  Trinity Experimenterende gebruiker

  Ah! Dank, Fool :smile: Had ik ff overheen gelezen. Tja, dat klinkt wel als heel veel bewuste schade toebrengen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de hersteltijd (vd hersenen, dus niet aanvullen vd serotonine) na avondje MDMA gebruik zo'n 6-8 weken is...
   
 13. mikoz

  mikoz Bewuste gebruiker

  https://youtu.be/BMRgy3vOafc

  Bah dat over die 5mg MDMA/kg lichaamsgewicht doet me meteen denken aan een documentaire die ik laatst een keer heb gezien. Het gaat over medisch onderzoek op apen (edit: laatste stukje over konijnen). Dit is gewoon marteling, ze doen alsof die apen niks voelen en alsof ze geen bewustzijn hebben..

  WAARSCHUWING: kan akelig zijn om aan te zien.
   
 14. Trinity

  Trinity Experimenterende gebruiker

  5 mg/kg lichaamsgewicht is ook belachelijk veel. Moet je je voorstellen dat jij op een avondje party'en met gemiddeld 75 kg een pil neemt met 375 mg MDMA erin! De geadviseerde dosis is 1-1,5 mg/kg lichaamsgewicht...
   
 15. Peppi en Coki

  Peppi en Coki Bewuste gebruiker

  Genoeg mensen die dat doen hoor :wink:

  Maar goed, die gebruiken dan ook vaker dan elke 3 maanden..
   
 16. mikoz

  mikoz Bewuste gebruiker

  Hoe vaak je ook MDMA gebruikt.. in 1 keer 375mg MDMA innemen, dat zal aardig hard inklappen. En dat 2x per dag, 4 dagen lang. Dat maakt je kapot.
   
 17. Peppi en Coki

  Peppi en Coki Bewuste gebruiker

  Dat is wel echt extreem inderdaad, dat is gewoon doelbewust hersenen slopen.

  Vandaar dat ik altijd zo extreem verbaasd ben als ik ergens lees/hoor dat iemand dan meerdere pillen op één avond neemt (ergste wat ik ooit heb gehoord is 14 (!!!) pillen). Is dan niet 4 dagen lang (hoop ik voor diegene), maar dan is er wel echt sprake van een veel te grote MDMA tolerantie.
   
 18. Ramza

  Ramza Newbie

  Ligt er ook aan de hoeveelheden,hoe lang enz.Heb zelf na 24 jaar xtc last van onrusten ,slecht geheugen,chronisch overprikkeld.1,5 jaar absent van deze middelen.Afgesloten hoofdstuk. :rolleyes:
   
 19. missBehave247

  missBehave247 Newbie

  Nou daar sta ik dus ook altijd van te kijken
  Van een halfje kan ik al helemaal van de kaart zijn :rolleyes:
   

Deel Deze Pagina