1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 2. Heb jij ook een vraag over drugs?

  Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

  Heb je een vraag? Stel deze hier!

  Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Antwoord week 16 Oorzaak van psychose door drugsgebruik

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 9 sep 2010.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Vraag:
  Antwoord:
  Zoals bij veel gezondheidsproblemen wordt het krijgen van een psychose veroorzaakt door een combinatie van factoren. Nog niet alle details van hoe psychoses ontstaan zijn duidelijk, maar het is wel duidelijk dat genetische factoren èn persoonlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en stress een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een psychose. Drugsgebruik kan ook onder die persoonlijk omstandigheden vallen.
  Het lijkt erop dat drugs op verschillende manieren kunnen bijdragen aan een psychose. Soms is het 'het laatste zetje' dat ervoor zorgt dat mensen die kwetsbaar zijn voor een psychose ook daadwerkelijk psychotisch worden. Bij sommige middelen en doseringen zijn de effecten zo heftig, dat je niet per se een grote kwetsbaarheid hoeft te hebben om van een trip in een psychose terecht te komen. Dit zie je bijvoorbeeld bij hoge doseringen van speed of cocaïne.

  Daarnaast zijn er aanwijzingen dat cannabisgebruik op jonge leeftijd mensen kwetsbaarder maakt voor het krijgen van psychosen. Dat komt waarschijnlijk doordat de hersenen van pubers zich nog volop moeten ontwikkelen. Cannabisgebruik lijkt die ontwikkeling in sommige gevallen negatief te beïnvloeden. Je kunt hier meer over lezen op de website van het Trimbos. Daar is ook een link te vinden naar het hele wetenschappelijke artikel.

  Duidelijk is in ieder geval dat mensen die al kwetsbaar zijn voor het krijgen van psychose extra voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van drugs.
   
 2. heroesss

  heroesss Bewuste gebruiker

  Goede vraag!
  Ik vraag me nu alleen af hoe je kan weten of je kwetsbaar bent voor psychose's, behalve dan als het in je familie voor komt.
   
 3. rizzle23

  rizzle23 Newbie

  hallo allemaal,

  Ik heb ook wel aardig wat verstand van de psychiatrie dus ik zal mijn weetjes hier over laten horen:

  Als je een psychische aandoening hebt zoals: autisme, adhd, pdd-nos, asperger enzovoort. dan zijn je hersenen al niet helemaal zo als het hoort en zijn ze dus instabieler als die van iemand die geen psychische aandoening heeft, waardoor je meer kans hebt op een psychose. waarneer je helemaal moet uitkijken is als je vroeger psychotisch bent geweest. psychose en een vorm van autisme (zoals: pdd-nos, mcdd enzovoort.) gaan wel vaker samen dus dan ben je dubbel zo kwetsbaar!

  Ik ken ook iemand die smoked al van z'n elfde al joints en is nu 16 en is dus ook psychotisch (zegt hij tenminste).

  Groetjes Roald
   
 4. kaasbaas

  kaasbaas Badass junkie

  Je zou dit waarschijnlijk tegenwoordig in je DNA kunnen vinden, ik ben hier vrijwel zeker van. Waarschijnlijk kan je het ook met een MRI scan wat informatie vinden over de activiteit in je hersenen en of je gevoelig bent.

  Uiteindelijk blijft 't toch een beetje afwachten, de symptomen die voor de psychose afgingen zijn meestal pas logisch tijdens/na de psychose. Ik ben wel van mening dat je het bij kinderen ook wel kan merken of ze aanleg hebben, maar veel mensen (inclusief wetenschappers en verzorgers) zullen het met me oneens zijn. Het is volgens mij ook een criteria van de DSM-IV dat je eigenlijk pas "officieel" een aandoening als schizofrenie kan hebben vanaf je 16e leeftijd. Ik merk in ieder geval dat hoe jonger je bent hoe minder serieus ze je klachten nemen.

  Natuurlijk zijn er ook nog dingen zoals manie en drugs-gerelateerde psychotische aandoeningen maar nam even schizofrenie als voorbeeld omdat dat toch wel een bekend iets is :).
   
 5. Sublimo

  Sublimo Badass junkie Tripreporter

  Dat is weer zo een idiote veralgemening. Dat geldt echt niet voor iedereen hoor.
   
 6. Irezz

  Irezz Bewuste gebruiker

  Haha. Hij meent 'm nog ook!

  Is de grens tussen psychose en gewoon een beetje vreemd gedrag snel te stellen? Waar ligt die grens?
   
 7. Sublimo

  Sublimo Badass junkie Tripreporter

  Die grens is voor iedereen anders.
   
 8. T-men

  T-men Bewuste gebruiker

  Dit verhaal slaat echt he-le-maal nergens op! Wat een onzin...
   
 9. KoxBox

  KoxBox Badass junkie

  Dus wat je hier duidelijk probeert te maken is dat iedereen die van z'n 11de joints rookt op z'n 16de psychotisch wordt..

  What a load of crap.

  Groetjes KoxBox. :wave:
   
 10. Incubi666

  Incubi666 Belezen gebruiker

  Ik had op een avond zoveel gedaan 6 xtc pillen paddo thee space cake. En veel geblowd. Hoe ik thuis gekomen ben geen idee maar toen ik binnen was kwam de angstaanvallen/ badtrips/ psychose voelde bloed proefde bloed etc voelde pijn over heel mijn lichaam.
  Nu onder controle met diazepam maar kan alle drugs gebruiken nu op weed na dan of paddos of LSD na dan hoe is dat te verklaren na 17 jaar 1 joint en gelijk weer een aanval???
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Antwoord week Oorzaak
 1. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  15.974
 2. Drugs Infolijn
  Reacties:
  4
  Weergaven:
  30.265
 3. Drugs Infolijn
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  21.514
 4. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  14.957
 5. Drugs Infolijn
  Reacties:
  16
  Weergaven:
  25.114