1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.
 2. Heb jij ook een vraag over drugs?

  Welkom in het Vraag van de Week subforum! Hier beantwoordt wekelijks een professional van de Drugs Infolijn (onderdeel van het Trimbos Instituut) een vraag van een forumlid over drugs. We vinden het belangrijk dat op dit forum ook deskundigen een bijdrage leveren, want zoals met zoveel dingen, is het gebruik van drugs niet zonder risico's. Wees dus goed verbereid!

  Heb je een vraag? Stel deze hier!

  Om een vraag te kunnen stellen op het forum, moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. Registreer hier!

Vraag van de Week Antwoord week 19 Gouden Tip

Discussie in 'Vraag van de week' gestart door Drugs Infolijn, 30 sep 2010.

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
 1. Drugs Infolijn

  Drugs Infolijn Gevalideerde professional Professional

  Antwoord:
  Er zijn zoveel tips als dat er deskundigen zijn. Maar goed ook, want niet voor iedereen werkt dezelfde methode.

  Motivatie
  Veel methodes draaien om het versterken van je motivatie; de wil om te stoppen of te minderen. Die wil kan versterkt worden door de nadelen van het gebruik en door de voordelen van stoppen.

  Nadelen van gebruik
  Als je verslaafd bent, ben je vaak goed in het verdoezelen van de nadelen. Voor jezelf en anderen. Soms werkt de omgeving daar (onbewust) aan mee. Bijvoorbeeld door geldproblemen op te lossen of vervelend gedrag te accepteren. Zo verdwijnen argumenten om te stoppen. Want alles gaat toch goed?
  Als medestander is het dus belangrijk om iemand te confronteren met de nadelen van het gebruik. Los geen problemen op die gevolg zijn van het drugsgebruik. Bijvoorbeeld problemen op werk, met geld of relaties met anderen. Laat iemand niet wegkomen met vervelend gedrag dat door de verslaving ontstaat. Bijvoorbeeld verbreken afspraken, stoned, high of brak zijn wanneer dat voor jou vervelend is, drugs vóór jou laten gaan, enzovoorts. Laat merken dat het gevolgen heeft voor jullie relatie.

  Als je zelf te veel gebruikt, is het belangrijk eerlijk naar de nadelen te kijken en te zorgen dat je die niet zomaar meer onder het tapijt kunt schuiven op momenten dat je trek hebt. Praten of opschrijven kan daarbij helpen.

  Voordelen van stoppen
  Voor veel mensen werkt het goed om zich te richten op de winst die stoppen oplevert. Bijvoorbeeld; fitter worden, relaties verbeteren, geld sparen, bouwen aan toekomstplannen of vrijer zijn. Dat motiveert vaak en geeft een duidelijk doel. Je richt je op wat je wèl wilt doen, en niet alleen op wat niet meer mag. Ook hier kan praten en opschrijven helpen.
  Als medestander kun je iemand op dit punt helpen door mee te denken over nieuwe doelen. Laat het de ander ook weten als je verbetering ziet. Mensen die verslaafd zijn hebben vaak niet veel zelfvertrouwen. Een compliment kan erg motiveren.

  Afleiding
  Het is goed om te bedenken wat je doet als je zin hebt in drugs. Afleiding kan je helpen over een moeilijk punt heen te komen. Anderen kunnen daar bij helpen.

  Zelfhulpsites
  Er zijn goede zelfhulpsites te vinden op drugsinfo.nl. ( http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=e ... pagina=114 )
  Je vindt er ook meer info over zelf stoppen of hulp. (http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=t ... n&pagina=4)
   
 2. Flameon

  Flameon Badass junkie

  Bedankt
   
 3. knolselderij

  knolselderij Wijs gebruiker

  mocht ik ooit willen stoppen met iets, of meer gebruiken dan dat ik nu doe dan lees ik dit wel ns
   
Laden...
Vergelijkbare Topics - Antwoord week Gouden
 1. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  15.972
 2. Drugs Infolijn
  Reacties:
  4
  Weergaven:
  30.263
 3. Drugs Infolijn
  Reacties:
  2
  Weergaven:
  21.513
 4. Drugs Infolijn
  Reacties:
  1
  Weergaven:
  14.955
 5. Drugs Infolijn
  Reacties:
  16
  Weergaven:
  25.114