• Beste Bezoeker,

  Het zal je niet ontgaan zijn dat er een wereldwijde uitbraak is van een nieuw coronavirus met officiële naam SARS-CoV-2. De naam van de ziekte die dit virus veroorzaakt is COVID-19. De ziekte is besmettelijk en verspreidt zich snel. Het is niet 'zomaar een griepje'. De gevolgen van de ziekte, mede omdat er geen vaccin tegen is, kunnen ernstig zijn. Niet alleen voor ouderen en mensen met onderliggende medische problemen: momenteel betreft het in de helft van COVID-19 patiënten op IC's in Nederland mensen van onder de 50; de jongste patiënt is slechts 16 jaar oud.

  De overheid heeft maatregelen ingesteld om de snelheid van verspreiding af te remmen, zodat de druk op de gezondeidszorg en andere cruciale sectoren niet in een keer te groot is. Hoewel het aantal kritieke patiënten nog relatief klein is, betekent een IC-opname wel een verblijf van een paar weken en de noodzaak tot beademing. COVID-19 kan namelijk ernstige longproblemen veroorzaken.

  Veel mensen die besmet zijn met het virus zullen alleen milde klachten ervaren. Ook is het inmiddels erg aannemelijk dat mensen zonder klachten de ziekte kunnen verspreiden. Om deze reden is op 15 maart besloten tot vergaande maatregelen. Grotere bijeenkomsten worden geschrapt, scholen en horeca- en sportgelegenheden worden gesloten, iedereen wordt gevraagd sociale contacten te minimaliseren en in het dagelijks leven anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  Help mee om de verspreiding van dit virus af te remmen. Op deze manier kan voorkomen worden dat niet teveel mensen tegelijk de ziekte krijgen. Als iedereen een steentje bijdraagt, is het mogelijk om Italiaanse toestanden te voorkomen. Wil je weten hoe je kan helpen? Kijk dan op de website van de Nederlandse overheid, het RIVM of de WHO. Op deze pagina kun je zien hoeveel bevestigde COVID-19 meldingen er in Nederland zijn.

  Belangrijk: vermoed je dat je klachten hebben die duiden op een besmetting met het nieuwe coronavirus? Ga dan niet naar je huisarts toe, maar bel deze indien je hulp nodig hebt. Kijk op thuisarts.nl voor meer informatie.

  Stay safe!

Belgische vrouw (54) dacht dat ze een kip was

Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories

Roze Olifant

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Top Tripreporter
Het gaat niet over drugs, maar toch.

---


---


© Getty Images

Zeldzame aandoening: Belgische vrouw (54) dacht dat ze een kip was

Een 54-jarige vrouw uit België had gedurende 24 uur het idee dat ze een kip was. Met intervallen van enkele minuten blies ze haar wangen op en kakelde ze als een kip, schrijft De Volkskrant.

Buitenlandredactie 28-07-20, 11:29 Laatste update: 12:29


De vrouw had zoantropie, een zeer zeldzame aandoening waarbij mensen denken een dier te zijn en zich zo gedragen. Het kunnen allerlei dieren zijn, zoals een hond, leeuw, slang of bij. Het geval van de vrouw staat beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie.

De aandoening wordt mogelijk vaak niet herkend, schrijven onderzoekers van de Universiteit Leuven. Niet alle patiënten kunnen goed beschrijven wat ze meemaken; ze produceren soms alleen dierengeluiden. Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven.

Slaapstoornis

De patiënt in kwestie werd door haar broer naar de spoeddienst gebracht omdat ze acuut afwijkend gedrag vertoonde. Tussendoor was ze aanspreekbaar en kon ze vertellen dat ze vijf nachten nauwelijks had geslapen en dat ze al dagenlang het gevoel had dat haar ledematen flapperden en niet meer op haar lichaam pasten. Nog tijdens haar verblijf op de eerste hulp kreeg de vrouw een epileptische aanval, waarna de artsen haar enkele uren in slaap hielden. Bij het ontwaken was de waan verdwenen.

Zoantropie gaat meestal gepaard met een stoornis in het schizofrene spectrum, een psychotische depressie, bipolaire stoornis of een andere ernstige psychische aandoening. De vrouw kampte met een depressie en leed aan slaapstoornissen, waarvoor ze met succes is behandeld. Na ongeveer een jaar thuis kon ze weer aan het werk.

De dierenwaan kan dus kort duren, maar ook jaren aanhouden. Sinds de komst van psychofarmaca, zoals antipsychotica en antidepressiva, stijgt het aantal patiënten dat (volledig) geneest.
 

Roze Olifant

DF Staff
Forumleiding
Moderator
Top Tripreporter
Ik ken een geval van iemand (een Nederlander gewoon) die na een aanrijding een paar uur vloeiend Engels heeft heeft gepraat terwijl dat ie nooit geleerd had.
Bizar. :openmouth: En plotseling was dat weer verdwenen? (Doe mij die aandoening ook even, voor een presentatie.) (Niet de kip dus, maar die die jij noemt. xD)

Hersenen zijn soms magisch.
 

joetsie

Bewuste gebruiker
Hersens zitten heel vreemd inelkaar.Mijn man denkt steeds dat de buren zijn verhuisd.Maar een dier?Nee nog niet...
 

🐺PsyTekz

Badass junkie
Tripreporter
De mens gebruikt te weinig hersenen. Als die ongebruikte delen getriggerd worden door een ongeval/gebeurtenis gaan we gek doen.
 

ATGC

Bewuste gebruiker
Ik ken een geval van iemand (een Nederlander gewoon) die na een aanrijding een paar uur vloeiend Engels heeft heeft gepraat terwijl dat ie nooit geleerd had.
Ik wou dit verhaal bijna afdoen als onzin maar bij mensen met een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis kunnen er complete persoonlijkheden in de hersenen zijn "opgeslagen" waar de andere persoonlijkheden zich niet per se bewust van zijn. Onbewust een taal "kennen" is dus niet zo'n vreemd idee.

Compleet overtuigd zijn dat je iets bent wat je absoluut niet bent is trouwens in mijn ogen een vaak voorkomend thema in de wat meer bizardere tripreports 😄
 

Neo-Shulginist

Wijs gebruiker
Artikel exclusief voor abonnees
De titel vat het goed samen.

Het gaat erom dat bij afbeeldingen van hersenscans bepaalde activiteit wordt weergegeven. Maar die activiteit is allereerst relatief en indirect. Dus het is niet zo dat de donkere gedeelten van het brein op de afbeelding inactief zijn. Ze zijn alleen minder goed doorbloed, op dat moment, dan de andere hersendelen die wel rood oplichten. Daar zit dus al een verschil tussen.
Daarbij komt nog dat de activiteit in het brein nogal verschilt per cognitieve taak. Als je een plaatje van je schoonmoeder te zien krijgt dan zullen andere delen van het brein actief worden dan wanneer je naar een video van Doutzen Kroes zit te kijken die een striptease doet. Je kunt de herscan dus eigelijk niet interpreteren zonder die hele context mee te wegen: aan welke prikkels wordt iemand blootgesteld?
Alleen bij publicaties van hersenscans wordt juist die context vaak weggelaten en wordt de afbeelding gebruikt als een soort ultiem bewijs van 'kijk, je brein is actief dús concluderen we daaruit dat je je een kip hebt moeten voelen'. Terwijl je dat dus helemaal niet kunt zeggen op basis van de afbeelding van de hersenscan alleen.
 
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius Smartshop headshop cannabis seeds
Azarius vaporizers and accessories
Bovenaan